Herken de verschillende acne vormen

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Puisten komt vrijwel bij iedereen in mindere of heftige mate voor. Het is een ontsteking van de haar-talgklier complex. De oorzaken omvat vier hoofdprocessen: overproductie van androgenen, overmatige talgproductie, ontsteking en proliferatie van Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes). Klinisch kunnen open en gesloten comedonen, inflammatoire papels, puisten en cysten worden gezien bij patiënten met verschillende vormen van acne. Bij deze verschillende acne vormen vraagt een ander behandel strategie.

Acne vormen

1. Mee-eters: open comedonen of black heads

Open comedonen genoemd, ontlenen hun naam aan het feit dat ze als een zwarte vlek op je huid te zien zijn.

Comedonen beginnen net als elk ander puistje: overmatige huidresten (ook bekend als keratine) vermengt zich met overproductie talg – de natuurlijke olie in je huid – hierdoor verstopt je talg afvoergang.

Wat open comedonen anders maakt, is dat de porie open is voor de lucht. Zuurstof uit de lucht veroorzaakt een chemische reactie – oxidatie – met het materiaal in je porie, waardoor het zwart wordt.

Hoe te behandelen?

Focuspunt is er voor zorgen dat de talg er gemakkelijk naar buiten kan. Middelen zoals fruitzuren (AHA/glycolzuur), salicylzuur, benzoylperoxide, retinol, tretinoïne en adapaleen, zorgen dat je mee-eters als het ware worden ontstopt. Het ontstaan van mee-eters wordt hierdoor tegengegaan. 

2. Mee-eters: gesloten comedonen of whiteheads

Whiteheads, ook wel gesloten comedonen genoemd, zijn vergelijkbaar met open mee-eters, behalve dat in plaats van open te zijn, zijn de porien afgesloten door een huidlaag.

Hoe te behandelen?

Het is heel verleidelijk om de whiteheads uit te drukken, te laten knappen. Probeer dit te vermijden om geen littekens te krijgen en genezingsproces te vertragen.

Net als bij mee-eters, is de beste behandeling om je gezicht te wassen met bijvoorbeeld glycolzuur en olievrije, niet-comedogene producten (huid en zonbescherming) te gebruiken.

3. Puisten

Puisten bevatten in het begin vocht en later pus. Ze verschijnen als grote witte bultjes omgeven door een rode, ontstoken huid. Meestal veroorzaakt bacteriegroei (cutibacterium acnes) in verstopte follikels. Deze bacteriën gedijen in een zuurstofarme omgeving.

Hoe te behandelen?

Kleinere puisten kunnen zonder behandeling verdwijnen, maar je kunt ook plaatselijke benzoylperoxide, tretinoine of adapaleen gebruiken. Het zijn vooral antibiotica die de groei van bacteriën tegengaan. Dit kan topicaal zoals clindamycine of erythromycine lotion of antibiotica tabletten (minocin, doxycycline). Bij uitgebreide en matig ernstige acne wordt er gekozen voor een gecombineerde behandeling bijvoorbeeld adapaleen en antibiotica tabletten. Beide kunnen ontstekingen verminderen en bacteriën doden die in de follikel en op het huidoppervlak groeien.

4. Papels

Papels zijn stevige, verheven plekken die meestal minder dan een centimeter in diameter zijn. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Ze beginnen stevig, en kunnen  na een paar dagen vol raken met pus en een puist worden.

Hoe te behandelen?

Hier is het belangrijk om verdere irritatie in het gebied te voorkomen. Scrub je huid niet en wees voorzichtig als je reinigt met warm water. Je kunt je gezicht wassen met een glycolzuur reiniger.

Het is verstandig om geen make-up op papels aan te brengen, zodat het gebied niet teveel afsluit. Bacteriën kunnen in een afgesloten gebied gedijen en voor ontsteking zorgen.

5. Cysten

Cystic acne wordt beschouwd als de meest ernstige vorm van acne. Net als puisten worden cysten veroorzaakt door verstopte poriën onder het huidoppervlak. Ze bevatten vocht of pus en kunnen groot en rood en zijn meestal pijnlijk. Dit type acne geeft litteken vorming in de vorm van deuken in de huid. Soms hypertrofisch litteken en in heftige situaties keloid (verdikking buiten oorspronkelijke plek) vorming.

Hoe te behandelen?

In deze situatie is de juiste behandeling van een dermatoloog te krijgen om permanente littekens te beperken danwel voorkomen. Inwendig antibiotica kuur of zelfs isotretinoïne tabletten zijn een optie. Vaak wordt er een corticosteroide crème erbij gegeven om de ontsteking uitwendig te ‘koelen’

Isotretinoine (bevat vitamine A) is een middel dat de talgproductie onderdrukt. Daarnaast heeft isotretinoïne een remmend effect op de verhoorning in de afvoergang van de talgklier en onderdrukt het de ontstekingsreactie. De meest voorkomende bijwerking is uitdroging van de lippen, het neusslijmvlies, de ogen en de huid. Soms kunnen leverenzymen en vetten in het bloed stijgen tijdens de behandeling. Daarom is bloedonderzoek nodig. Isotretinoïne heeft ernstige risico’s bij gebruik tijdens de zwangerschap. 

Acne Vormen

Mythes over acne

Acne is niet besmettelijk, het is niet overdraagbaar naar iemand anders.

Een allergie voor voeding is niet de oorzaak van acne.

Van chocolade is het nog niet goed vastgesteld dat je er acne van kan krijgen. De studies hierover zijn tegenstrijdig.

Slechte hygiene houdt geen verband met acne. Het is wel beter om je gezicht met een milde reiniger 2 x per dag te wassen in plaats van 1 x per dag.

Extra mulitvitamines slikken verbetert acne niet. Een teveel aan vitamine B12 kan zelfs puistjes verergeren. Lees meer over vitamines, wat je nog niet wist. Vitamines zijn niet hetzelfde als mineralen zoals zink, koper, calcium etc.

Na je puberteit verdwijnen acne als sneeuw voor de zon. Bij 25-75% van 12-25-jarigen en 10% van 30-40-jarigen hebben last van puistjes.

Het hebben van acne stelt niets voor. Acne kan tot vele psychische problemen leiden zoals depressie, sociale isolement, obsessief hygiene gedrag zoals vele malen per dag gezicht wassen met zeep en zelfs verhoogde suïcidale gedachtes en pogingen onder jongeren.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?   

Naast de medicinale behandeling van acne kan de huidtherapeut ook behandelingen bij acne toepassen. 

  • Chemische peeling: Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag dunner gemaakt. Hierbij wordt afschilfering van de huid gestimuleerd, talg opgelost en ontstekingen afgeremd. Ook worden rode vlekjes, die vaak achterblijven na acne, lichter en de krijgt de huid in het algeheel een betere conditie.  
  • Handmatig (manueel) reinigen: Hierbij maakt de huidtherapeut de huid schoon en zoveel mogelijk vrij van mee-eters en ontstekingen.  
  • Product advies voor thuis.  

Het gebruik van Iconic Elements Cleansing Milk (Stap 1) en Cleansing Lotion (Stap 2) in de huidverzorgingsroutine voor acne heeft specifieke voordelen die bijdragen aan een effectieve reiniging en het verminderen van acne:

Stap 1: Iconic Elements Cleansing Milk

  • Verwijdering van onzuiverheden en make-up: Cleansing Milk is de eerste stap van je reinigingsroutine. Het is ontworpen om onzuiverheden, make-up en overtollige oliën van het huidoppervlak te verwijderen. Dit is cruciaal omdat een ophoping van talg, vuil en make-up kan bijdragen aan verstopte poriën, wat op zijn beurt acne kan verergeren.
  • Zonder alcohol: Een belangrijk kenmerk is dat Cleansing Milk geen alcohol bevat. Alcohol kan de huid uitdrogen en irriteren, en bij sommige mensen kan dit leiden tot een verhoogde talgproductie om de uitdroging te compenseren. Dit kan acne eventueel verergeren. Cleansing Milk reinigt de huid grondig zonder de natuurlijke vochtbarrière van de huid aan te tasten.

Stap 2: Iconic Elements Cleansing Lotion

Diepere huidreiniging: Cleansing Lotion is de tweede stap die diepere reiniging biedt. Het dringt dieper door in de poriën om opgehoopte onzuiverheden, overtollige talg en bacteriën die acne veroorzaken, te verwijderen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met acne, omdat verstopte poriën een broedplaats kunnen zijn voor acnebacteriën.

Compleet de reiniging: Door zowel Cleansing Milk als Cleansing Lotion te gebruiken, zorg je voor een grondige en complete reiniging van je huid. Je begint met het verwijderen van oppervlakkige onzuiverheden en make-up met Cleansing Milk en gaat vervolgens dieper met Cleansing Lotion om de poriën te ontstoppen en de huid vrij te maken van acne-veroorzakende factoren.

Voor meer adviezen kunt u contact opnemen met onze huidtherapeut. Zij kan advies geven over producten die u thuis kunt gebruiken en welke behandelmogelijkheden er voor u geschikt zijn.  

Literatuur

Xu S, Zhu Y, Hu H, et al. The analysis of acne increasing suicide risk. Medicine (Baltimore). 2021;100(24):e26035.

Choi JM, Lew VK, Kimball AB. A single-blinded, randomized, controlled clinical trial evaluating the effect of face washing on acne vulgaris. Pediatr Dermatol. 2006 Sep-Oct;23(5):421-7.

Nu je hier bent

Clownseczeem of medisch gezegd periorale dermatitis is een uitslag die het vaakst voorkomt bij vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Maar ook kinderen tussen de 7 maanden en 13 jaar blijven er niet van gespaard. De huidaandoening bestaat uit kleine inflammatoire papels en pustels en/of rood/roze schilferige velden rond de mond of ogen. Voor meer info: clownseczeem

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.