Culturele diversiteit in huidverzorging: vanuit een aziatisch, Europees en Afrikaans perspectief

De diversiteit van onze wereld brengt een verscheidenheid aan huidtypen met zich mee, elk met hun eigen unieke kenmerken en behoeften. Het is echter belangrijk op te merken dat de huidige kennis van huidfysiologie en -aandoeningen voornamelijk gebaseerd is op onderzoeken die zijn uitgevoerd op de blanke huid. Hierdoor kunnen er verschillen zijn in de functie en reactie van de huid op basis van etniciteit. Gelukkig zijn steeds meer huidverzorgingsmerken zich bewust van deze diversiteit en bieden ze speciale productlijnen aan die zijn samengesteld om aan de specifieke behoeften van verschillende etnische groepen te voldoen.

In deze blog zullen we ons verdiepen in de verschillen in huidverzorgingsproducten en -routines voor Aziatische, Europese en Afrikaanse huidtypen. We zullen bespreken hoe deze huidtypen van elkaar verschillen en welke specifieke zorg en producten ze nodig hebben om hun huid gezond en stralend te houden. Van Aziatische huidverzorgingsroutines met hun nadruk op hydratatie en bescherming tegen de zon, tot Europese huidverzorgingsproducten die gericht zijn op anti-aging en bescherming tegen omgevingsfactoren, en de unieke uitdagingen waarmee Afrikaanse huidtypen worden geconfronteerd en hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.

Etnische huid diversiteit

Aziatische huid

Het lijkt erop dat de Aziatische huid minder goed bestand is tegen mechanische stress, waardoor het gevoeliger is voor omgevingsagressies en irriterende stoffen, zoals vervuiling. Dit komt doordat het stratum corneum van de Aziatische huid dunner en minder veerkrachtig is dan dat van blanke en zwarte huidtypes, bestaande uit minder en minder samenhangende corneocyten. Hoewel de Aziatische huid hoge niveaus van ceramiden heeft, zijn deze niet voldoende om het kleinere aantal corneocyten te compenseren.

Bovendien is de Aziatische huid gevoeliger voor exogene chemicaliën, mogelijk vanwege een hogere dichtheid van eccriene klieren in vergelijking met andere huidtypen. Wat betreft het watergehalte in het stratum corneum is gemeld dat Aziatische mensen lagere niveaus van Natural Moisturizing Factor (NMF) hebben dan blanken en Afro-Amerikanen, wat resulteert in verminderde hydratatie. Meer over de gevoelige huid

Huidpigmentatie speelt ook een rol bij de veranderingen in de huid die gepaard gaan met veroudering. Hoewel men zou verwachten dat de Aziatische huid, vanwege de lichtere kleur en mindere bescherming door melanine, duidelijke veranderingen zou vertonen na blootstelling aan UV-straling, blijkt dat Aziatische huid minder vatbaar is voor rimpelvorming door fotoveroudering dan blanke huid. Dit suggereert dat Aziatische individuen, met name Oost-Aziaten, mechanismen hebben om de negatieve effecten van UV-straling op de huid te verminderen, naast de fotobescherming door melanine.

Het vermijden van de zon, dieet met hoge anti-oxidante gehaltes, groene thee en een andere mogelijke verklaring is dat de dermis van de Aziatische huid meer collageen bevat dan een blanke huid.

Meer over de Aziatische huid

Blanke huid

Noord-Europese blanke huidtypes staan vaak voor uitdagingen op het gebied van rimpels en pigmentproblemen als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon en het verouderingsproces.

De blanke huid, die over het algemeen lichter van kleur is, bevat minder melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon. Hierdoor is de huid gevoeliger voor zonnestralen en de schadelijke UV-straling die de collageen- en elastinevezels in de huid kunnen afbreken. Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid en het ontstaan van rimpels.

Bovendien kan de blootstelling aan de zon leiden tot een onregelmatige productie van melanine, wat resulteert in pigmentproblemen zoals hyperpigmentatie (donkere vlekken of verkleuringen) en een ongelijkmatige teint. De blanke huid heeft de neiging om sneller te reageren op de zon, waardoor deze pigmentproblemen vaker voorkomen.

Naast de zon speelt ook het natuurlijke verouderingsproces een rol bij de ontwikkeling van rimpels en pigmentproblemen bij Noord-Europese blanke huidtypes. Naarmate we ouder worden, vermindert de productie van collageen en elastine in de huid, waardoor deze minder stevig en elastisch wordt. Dit leidt tot het ontstaan van fijne lijntjes, rimpels en een minder egale huidtextuur.

Afrikaanse huid

Donkere huidtypes worden ook geconfronteerd met pigmentproblemen. De hyperpigmentatie en een ongelijkmatige teint problemen zijn bij de donkere huid groter in vergelijking met de blanke huid. Gezien het feit dat de donkere huid dezelfde hoeveelheid melanocyten heeft als de lichte huid, maar een veel hogere basale activiteit van tyrosinase, zouden mensen met een donkere huid daarom baat kunnen hebben bij cosmetische producten die de activiteit van tyrosinase verminderen om dit hyperpigmentatie verschijnsel te voorkomen. Meer over pigmentcellen (melanocyten)

Over het algemeen vertoont de donkere huid meer transepidermaal waterverlies (TEWL) in vergelijking met een blanke huid. De huid bevat de laagste lipiden niveaus. Er zou 50% minder Ceramide in de donkere huid bevatten in vergelijking met een blanke en hispanic huiden.

Een interessant onderzoek toonde aan dat de spontane desquamatie (huidschilfer) snelheid ongeveer 2,5 keer groter was bij donkere proefpersonen in vergelijking met de andere twee groepen (aziaten en blanke huid). Bij verdere tape-stripping blijkt echter dat de donkere huid een sterkere barrière heeft, vermoedelijk vanwege de verhoogde celcohesie.

Andere belangrijke kenmerken van de donkere huid zijn de grotere poriegrootte, het verhoogde aantal apocriene en apoeccriene klieren en de hogere talgafscheiding in vergelijking met andere etnische groepen. Dit verklaart waarschijnlijk de ontwikkelde microflora die aanwezig is op de donkere huid. Daarom zou dit huidtype waarschijnlijk veel baat hebben bij huidverzorgingsproducten die de poriegrootte en talgafscheiding verminderen, evenals controle bieden over bacteriële proliferatie.

Meer over Mensen met een donkere huid: Dermatologische kenmerken, huidaandoeningen en verzorgingstips

Huidverzorgingsbenadering in verschillende culturen:

De behoeften van de huid worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals klimaat (droog, vochtig, warm, koud), genetica, trends en culturele tradities.

Aziatische Huidverzorging: Azië staat bekend om zijn K-beauty en J-beauty routines. Deze benaderingen leggen de nadruk op een uitgebreide, stapsgewijze aanpak en layering van producten waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten en traditionele Chinese geneeskunde (TCM) principes.

Europese Huidverzorging: In Europa is er een sterke focus op retailtainment, waarbij de winkel/productervaring centraal staat. Europese merken bieden een breed scala aan producten met verschillende texturen en formules om aan de behoeften van verschillende huidtypen te voldoen.

Afrikaanse Huidverzorging: Afrikaanse huidverzorging maakt vaak gebruik van natuurlijke en biologische ingrediënten, afgeleid van lokale planten en kruiden. Deze traditionele methoden worden al eeuwenlang gebruikt om de huid te voeden en te beschermen

Westerse huidverzorging: In het Westen ligt de focus vaak op probleemgerichte oplossingen. Producten worden ontworpen om specifieke problemen, zoals acne, hyperpigmentatie of fijne lijntjes, te behandelen. De routine bestaat meestal uit reiniging, behandeling met serums of crèmes en het gebruik van zonnebrandcrème.

Oosterse huidverzorging: In Oost-Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Japan, richt de huidverzorgingsfilosofie zich op preventie en een gezonde gloed. Er wordt veel nadruk gelegd op hydratatie en bescherming tegen schadelijke elementen. De uitgebreide routines kunnen wel tien stappen omvatten, waaronder dubbele reiniging, exfoliëren, toner, essences, serums, maskers en zonnebrandcrème.

Populaire huidverzorgingsproducten en ingrediënten:

Aziatische Huidverzorging: Populaire ingrediënten in Aziatische huidverzorgingsproducten zijn onder andere hyaluronzuur, niacinamide, kojic acid, groene thee-extract, rijstextract en ginseng. Deze ingrediënten staan bekend om hun hydraterende, kalmerende en pigmentverminderende eigenschappen. Aziatische huidverzorgingsroutines omvatten vaak meerdere stappen.

Diversiteit Aziatische Huid Iconic Elements
Webshop

Europese Huidverzorging: Europese huidverzorging richt zich vaak op anti-aging en het verminderen van pigmentproblemen. Populaire ingrediënten zijn onder andere retinol, vitamine C, glycolzuur, Niacinamide (Vitamine B3) en antioxidanten E en co-enzym Q10. Europese merken bieden ook een breed scala aan zonnebrandcrèmes van hoge kwaliteit om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Diversiteit Ethnische Huiden Blanke Huid Iconic Elements
Webshop

Afrikaanse Huidverzorging: In de Afrikaanse huidverzorging worden natuurlijke ingrediënten zoals shea butter, aloë vera, zwarte zeep, baobabolie en marula-olie veel gebruikt. Deze ingrediënten hebben hydraterende, verzachtende en voedende eigenschappen die de huid gezond en stralend houden. Daarnaast maken veel Afrikaanse landen gebruik van lokale planten en kruiden met geneeskrachtige eigenschappen, zoals rooibos en moringa.

Diversiteit Donkere Huid Iconic Elements
Webshop

Een gebalanceerde huidverzorgingsroutine

Vanuit een dermatologisch oogpunt is het belangrijk om een gebalanceerde huidverzorgingsroutine te volgen, ongeacht de culturele diversiteit. Hoewel de K-beauty trend bekend staat om zijn uitgebreide stappen, is het niet altijd nodig om zoveel verschillende producten te gebruiken. Het is belangrijk om de behoeften van je eigen huid te begrijpen en producten te kiezen die daarop aansluiten.

In een Zweeds onderzoek wilden ze laten zien welke klinische voordelen er zijn bij het gebruik van een uitgebreide huidverzorgingsroutine in vergelijking met een eenvoudige routine. De resultaten toonden aan dat de geavanceerde routine betere resultaten behaalde dan de eenvoudige routine op het gebied van oppervlakkige hydratatie, diepe hydratatie, huidruwheid, gemiddeld poriegebied, melanine heterogeniteit en de diepte van kraaienpootjes rimpels. Alleen bij gebruik van de geavanceerde routine werd er een significante toename in huidhelderheid ten opzichte van de eenvoudige routine waargenomen.

Tenslotte is het essentieel om te streven naar een gezonde en bewuste benadering van huidverzorging. Een overmatig aantal ingrediënten op de huid kan de huidbarrière verstoren en irritatie veroorzaken. Kies daarom voor kwalitatieve producten met bewezen ingrediënten.

Met andere woorden

De wereld van huidverzorging is divers en elke cultuur heeft zijn eigen benadering en producten. Aziatische, Europese en Afrikaanse huidverzorgingsroutines verschillen op basis van huidkenmerken, traditionele methoden en populaire ingrediënten. Het is belangrijk om een gebalanceerde huidverzorgingsroutine te volgen die past bij jouw huidtype en behoeften. Kies zorgvuldig producten en ingrediënten die de gezondheid en uitstraling van je huid bevorderen.

.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.