Het belang van een gezond darmmicrobioom – is er meer dan alleen smeren bij eczeem?

Het belang van een gezond darmmicrobioom bij eczeem: Het darmmicrobioom speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid, inclusief de conditie van onze huid. Bij mensen met eczeem is er ook sprake van een verstoring in het darmmicrobioom, waarbij bepaalde gunstige bacteriën verminderd zijn en schadelijke bacteriën juist toenemen. Deze onbalans kan leiden tot ontstekingsreacties in het lichaam, waaronder de huid, wat de symptomen van eczeem kan verergeren.

Herstel van het darmmicrobioom met prebiotica en probiotica zijn twee benaderingen die kunnen helpen bij het herstellen van een gezond darmmicrobioom. Prebiotica zijn voedingsstoffen die de groei van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren, terwijl probiotica levende bacteriën zijn die rechtstreeks aan het darmmicrobioom worden toegevoegd om de balans te herstellen. In deze blog zullen we over de darmmicrobioom bij eczeem hebben en de rol van prebiotica en probiotica. We zullen ook de voor- en nadelen bekijken.

Darmmicrobioom

Het darmmicrobioom verwijst naar de gemeenschap van micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels en virussen, die in onze darmen leven. Het bestaat uit triljoenen microben die een belangrijke rol spelen bij het behoud van onze gezondheid.

Goede darmbacteriën zoals Bifidobacterium en Lactobacillus zijn gunstig voor ons lichaam. Ze helpen bij de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen, de productie van vitamines en het versterken van ons immuunsysteem. Deze bacteriën dragen bij aan een gezond darmmicrobioom. Het darmmicrobioom heeft verschillende functies, zoals de fermentatie van voedsel, bescherming tegen ziekteverwekkers, stimulering van het immuunrespons en synthese van vitamines.

Probiotica consumptie kan positieve effecten hebben op de darmgezondheid. Het kan symptomen van lactose-intolerantie verlichten en de groei van schadelijke bacteriën in de darmen voorkomen. Het darmmicrobioom, dat zich bevindt op het slijmvlies van de darmen, speelt een belangrijke rol in de immuunactiviteit en de productie van antimicrobiële eiwitten. Daarnaast stimuleert het microbioom het immuunsysteem, breekt potentieel giftige voedselverbindingen af en produceert het bepaalde vitamines en aminozuren, zoals B-vitaminen en vitamine K.

Aan de andere kant kunnen slechte bacteriën of een disbalans in het darmmicrobioom optreden. Factoren zoals een ongezond dieet, stress, gebruik van antibiotica en andere medicijnen, en omgevingsinvloeden kunnen leiden tot een verstoord darmmicrobioom. Dit kan de diversiteit en het evenwicht van de bacteriën in de darmen verstoren en mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van eczeem.

Bij eczeem is er vaak sprake van een verminderde diversiteit van goede darmbacteriën, zoals Bifidobacterium en Lactobacillus, en een verhoogde aanwezigheid van potentieel schadelijke bacteriën. Dit kan leiden tot een ontstekingsreactie in het lichaam en de symptomen van eczeem verergeren.

Het herstellen van een gezond darmmicrobioom kan helpen bij de behandeling van eczeem. Het gebruik van prebiotica, voedingsstoffen die de groei en activiteit van gunstige bacteriën bevorderen, en probiotica, levende micro-organismen die gunstig zijn voor de darmgezondheid, kunnen bijdragen aan het herstellen van de balans in het darmmicrobioom. Ze kunnen de diversiteit en overvloed van goede bacteriën verhogen en ontstekingen verminderen.

Prebiotica voeding voor je darmmicrobioom

Bij eczeem kan het bevorderen van een gezond darmmicrobioom een positief effect hebben op de symptomen en de algehele gezondheid. Prebiotica zijn voedingsstoffen die als voedsel dienen voor gunstige bacteriën in de darmen en kunnen helpen bij het herstellen en handhaven van een gezonde darmflora. Enkele voorbeelden van prebiotische voedingsmiddelen die gunstig kunnen zijn voor het darmmicrobioom bij eczeem zijn:

 1. Cichoreiwortel: is een rijke bron van prebiotische vezels, zoals inuline. Het kan helpen bij het bevorderen van de groei van gunstige bacteriën in de darmen en het verminderen van ontstekingen.
 2. Bananen: Rijpe bananen bevatten resistent zetmeel, een type prebiotische vezel. Ze kunnen de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen en bijdragen aan een gezonde darmflora.
 3. Havermout: bevat bèta-glucanen, een type prebiotische vezel. Het kan helpen bij het stimuleren van de groei van goede bacteriën in de darmen en het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom.
 4. Knoflook en uien: bevatten fructo-oligosachariden (FOS), een prebiotische vezel. Ze kunnen helpen bij het bevorderen van de groei van gunstige darmbacteriën en het verbeteren van de darmgezondheid.
 5. Asperges: bevatten inuline, een prebiotische vezel die kan helpen bij het stimuleren van de groei van gezonde bacteriën in de darmen en het ondersteunen van een evenwichtig darmmicrobioom.
 6. Volwaardig brood en graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten en noten zijn gunstig voor een gezond darmmicrobioom. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan enzymen, zoals verse vruchten, rauwe groenten, kiemen (bijvoorbeeld alfalfa, broccolikiemen en tuinkers) en gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken zoals kimchi, zuurkool, tempeh en waterkefir, dragen ook bij aan een gezond darmmicrobioom.
Darmmicrobioom Prebiotica Probiotica

Het toevoegen van deze prebiotische voedingsmiddelen aan je dieet kan helpen bij het bevorderen van een gezond darmmicrobioom en het verminderen van ontstekingen die geassocieerd worden met eczeem. Het is echter belangrijk op te merken dat de reactie op prebiotica individueel kan variëren.

Probiotica stammen

Er zijn verschillende probiotische darmbacteriën die mogelijk gunstig kunnen zijn bij de behandeling van eczeem.

 1. Lactobacillus rhamnosus GG: enkele studies hebben aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van de ernst van eczeem symptomen bij kinderen en het voorkomen van terugkerende opflakkeringen. Echter, een meta-analyse gepubliceerd in 2018 toonde aan dat LGG niet effectief was in het verminderen van eczeem.
 2. Bifidobacterium lactis: Deze stam heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan bijdragen aan een gezond darmmicrobioom. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van de huidbarrière, wat indirect gunstig kan zijn bij de behandeling van eczeem. Er is echter geen direct bewijs dat deze stam eczeem kan verhelpen.
 3. Lactobacillus casei: Deze stam heeft immunomodulerende eigenschappen, wat betekent dat het het immuunsysteem kan reguleren. Het kan helpen bij het verminderen van de ontstekingsreacties die eczeem veroorzaken.
 4. Lactobacillus plantarum: Deze stam heeft anti-allergene eigenschappen bij muizen aangetoond en kan mogelijk helpen bij het verminderen van allergische reacties die eczeem kunnen verergeren.

Veelbelovender zijn mixen van verschillende probiotica stammen

Een recente studie onderzocht het gebruik van een mengsel van orale probiotica bij de behandeling van atopische dermatitis (AD) bij kinderen. De studie, die 12 weken duurde, toonde aan dat het probiotica mix effectief was in het verminderen van AD-symptomen en het verminderen van het gebruik van lokale steroïden. De probiotische groep met Bifidobacterium lactis CECT 8145, B longum CECT 7347 en Lactobacillus casei CECT 9104 vertoonde een significant grotere verlaging van de SCORAD-index (een maatstaf voor eczeem-ernst) in vergelijking met de placebogroep. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit van deze probiotische stammen specifiek voor eczeem behandeling te bevestigen.

Een andere studie onderzocht de effectiviteit van verschillende probiotische stammen bij de behandeling van atopische dermatitis bij kinderen. De resultaten kwamen tot een vergelijkbare conclusie, waarbij bepaalde mixen van probiotische supplementen voordelen lieten zien bij het verminderen van allergische symptomen bij kinderen met atopische dermatitis.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van probiotische darmbacteriën bij de behandeling van eczeem nog steeds onderwerp van onderzoek is. De optimale stammen, doseringen en behandelingsduur moeten nog worden vastgesteld.

Voordelen van prebiotica bij eczeem:

 • Stimulatie van de groei van gunstige bacteriën: Prebiotica fungeren als voedselbron voor goede bacteriën in de darmen, waardoor ze kunnen gedijen en de overhand kunnen krijgen op schadelijke bacteriën. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de symptomen van eczeem te verlichten.
 • Versterking van de darmbarrière: Prebiotica kunnen de darmbarrière versterken, waardoor de doorlaatbaarheid vermindert en voorkomen wordt dat potentieel irriterende stoffen in het lichaam terechtkomen. Dit kan ontstekingsreacties verminderen en de huidgezondheid verbeteren.

Voordelen van probiotica bij eczeem:

 • Bevordering van een gezond darmmicrobioom: Probiotica kunnen gunstige bacteriën in de darmen aanvullen en de onbalans corrigeren die vaak gepaard gaat met eczeem. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en de huidconditie te verbeteren.
 • Versterking van het immuunsysteem: Probiotica kunnen het immuunsysteem versterken, wat van cruciaal belang is bij de behandeling van eczeem. Een gezond immuunsysteem kan ontstekingen beter reguleren en de reactie op allergenen verminderen, wat kan leiden tot een verbetering van de eczeemklachten.

Nadelen bij het gebruik van prebiotica en probiotica:

Hoewel prebiotica en probiotica veel voordelen kunnen bieden bij de behandeling van eczeem, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke nadelen en voorzorgsmaatregelen:

 1. Individuele variatie: De respons op prebiotica en probiotica kan per persoon verschillen. Wat voor de ene persoon effectief is, werkt mogelijk niet voor een ander. Het kan wat tijd kosten om de juiste balans en dosering te vinden die het beste werkt voor jouw specifieke situatie.
 2. Bijwerkingen: Sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren bij het gebruik van prebiotica en probiotica, zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel of spijsverteringsongemakken. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na verloop van tijd.
 3. Kwaliteit en betrouwbaarheid van producten: Niet alle prebiotica en probiotica op de markt zijn van dezelfde kwaliteit en effectiviteit. Het is belangrijk om producten te kiezen van betrouwbare fabrikanten en indien mogelijk advies te vragen aan een professional in de gezondheidszorg.
 4. Raadpleeg een professional: Als je overweegt om prebiotica en probiotica te gebruiken voor de behandeling van eczeem, is het raadzaam om dit te bespreken met een dermatoloog of een andere zorgverlener die gespecialiseerd is in huidaandoeningen. Zij kunnen je adviseren over de juiste producten en doseringen die geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Smeren blijft een eczeem behandeling onderdeel

Behandeling van eczeem met hormoonzalven of hormoonvrije tacrolimus blijft een belangrijke optie. Naast deze medische behandeling kunnen ook huidverzorgingsproducten je helpen bij het onder controle krijgen van eczeem. Meer over hormoonzalf hoe smeer je dat goed?

Calming cream met ingrediënten zoals avena sativa, marshmallow root en ectoine, evenals Sensitive cream met avena sativa en Natural Moisturizer cream met plantaardige was, ceramide, squalene en glycerine, zijn enkele producten die kunnen helpen de symptomen van eczeem te verminderen. Alle producten hebben pH 5 zuurgraad, ideaal voor je huid en huidmicroboom

Darmmicrobioom Litteken Verzorg Witte Vlekken Vitiligo Gezichtsmassage Calming Cream Natural Moisturizer Sensitive Cream

Het gebruik van deze huidverzorgingsproducten kan helpen bij het kalmeren van de geïrriteerde huid, het behouden van de natuurlijke vochtbalans en het versterken van de huidbarrière. Het is belangrijk om een geschikt product te kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften en om regelmatig een professionele zorgverlener te raadplegen voor een effectieve en gepersonaliseerde behandeling van eczeem.

Met andere woorden

Naast het smeren van crèmes en zalven is het belangrijk om de onderliggende oorzaken van eczeem aan te pakken. Het herstellen van een gezond darmmicrobioom met behulp van prebiotica en probiotica kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, versterken van de darmbarrière en het immuunsysteem ondersteunen. Het is echter belangrijk om individuele variatie, mogelijke bijwerkingen en de kwaliteit van producten in overweging te nemen.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.