Gratis verzending vanaf €50

Het is Lente, welke huidverzorgingsroutine past je aan?

Lente, je merkt het al. De dagen worden langer, de krokussen bloeien en het wordt al iets warmer. De winter is aan zijn einde en je dikke sjaal en zware parka is verruild voor een lichtere jas.

Net als verandering van je kleding past je huidverzorgingsroutine aan. De droge, koude lucht buiten en de warme, droge verwarming hitte binnen kunnen in de wintermaanden grote effecten hebben op je huid.

De winter en onze huid, wat gebeurt er? 

De winterkou, wind, weinig zon, verwarming en lagere luchtvochtigheid, mogelijk dat je langer en warmer doucht of vaker in bad hebben invloeden op onze huidbarrière. Dit leidt tot verminderde hydratatie van je bovenste laag van je opperhuid, de zuurgaad (pH) van je huid stijgt en door de lagere temperatuur ga je minder zweten. In de winter wordt er ook minder ceramide in je talg gevormd, een lipide (vet) wat voor 50% van je talgsamenstelling bestaat. Dit heeft tot gevolg dat je huid droger wordt. Meer over: wat je moet weten als je een droge huid hebt.

Lente Huidverzorging Winter Huidje

Jeukerig, schilferig en droog geworden, waardoor? Door de stijgende zuurgraad van de huid, verandering van je talgsamenstelling zorgen ervoor dat de onderlinge samenhang van de stratum corneum cellen (bovenste huidlaag cellen) minder wordt. Je huid gaat eerst schilferen en als het doorzet, wordt het droger door waterverlies uit je huid en daarna wordt het jeukerig en rood. Dit noemen we ook asteatotisch eczeem of winter itch. Meer over: heb ik nou een droge huid of eczeem.

Éen optimale goed gehydrateerde bovenste huidlaag heeft 10-15% vocht, onder de 10% vocht wordt de huid droger en gaat het schilferen. 

Hoe maak je je huid lenteklaar? 

Aan het einde van de winterperiode kun je huid er doffer uitzien en de glow is minder. Om het lenteklaar te maken.

  1. Scrubben van je huid, om de oppervlakkige dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je huid frisser uitziet. Mocht je een zelfbruiner gebruiken, dan pakt de zelfbruiner beter en ziet er egaler uit als de huid daarvoor is gescrubd. 

Als je een normale of een vette huid hebt dan kan je 2-3 x per week scrubben. Is de huid gevoelig beperkt het tot maximaal 2 x per week.

Er zijn verschillende manieren om je huid te scrubben. 1. suiker, zout of plastic microbeats scrubs – het laatste is minder duurzaam en slecht voor het milieu 2. fruitzuren â€“ AHA, BHA, glycolzuur, salicylzuur en 3. borstels. 

Borstels werken goed, maar het kan de huid meer irriteren.  Voor degene met een gevoelige huid bouw het voorzichtig op en begin met 1 x per week en met laag geconcentreerde fruitzuur zoals BHA. 

2. Een ander seizoen, heeft een andere huidverzorging nodig, de wat dikkere emollentia zoals, zalven of vaseline kan vervangen worden door een wat lichter aanvoelende huidverzorging.  

Lente

Zonbescherming:

De zonkracht wordt sterker, vanaf april trekt het meer aan en UVB stralen stralen nemen in kracht toe.  Er zijn twee soorten UV stralen, UVA en UVB. UVA stralen zijn de gehele jaar door met relatief gelijke intensiteit aanwezig en gaat door bewolking en dringt door ramen heen. UVA stralen zorgt voor Aging van de huid, is altijd aanwezig en Asymptomatisch, je voelt het niet op de huid.

Lenteklaar
Spring Is In The Air

UVB stralen trekt vanaf april in kracht aan en in de herfst en winterperiode in Nederland is UVB zwakker. UVB zorgt vanaf april voor meer huidverbranding, ook huidkanker en zorgt voor huid eigen vitamine D aanmaak in de huid in tegenstelling tot UVA stralen. Je huideigen vitamine D  productie wordt beter in het lichaam verwerkt. Dus als je een dagcrème met alleen SPF, dekt het niet de UVA stralen, SPF zegt alleen over de mate van bescherming tegen UVB stralen. Dus een zonbescherming met zowel UVA als UVB bescherming in de lenteperiode.

Andere huidverzorgingstips in de lente? 

Voor de avond serums met vitamine A (retinol) of als je huid snel geïrriteerd raakt door vitamine A is Bakuchiol een optie.  Bakuchiol is een bestanddeel dat we terugvinden in de Ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunst. Dit olie-extract is afkomstig van de zaden en bladeren van de babchi plant. Het wordt van oudsher gebruikt vanwege de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.

Uit onderzoek blijkt dat Bakuchiol huidveroudering kan tegengaan. Het is een goed alternatief voor vitamine A zuur. Hoewel Bakuchiol en vitamine A geen overeenkomst hebben in de chemische structuur, stimuleren beide bestanddelen dezelfde genexpressie: ze activeren de collageenstimulatie en kunnen de vorming van pigmentvlekken tegengaan. Bakuchiol geeft minder huidirritatie dan vitamine A. Vooral voor mensen met een gevoelige huid kan vitamine A de huid irriteren. Peptide is ook een alternatief voor mensen met een gevoelige huid. 

Ontdek meer over Bakuchiol

Tegen rosacea en acne, zoek naar producten met niacinamide (Vitamine B3), deze verminderen pigmentvorming met 35-68%, ontstekingsremming en verhoogd huidweerstand en barrière. 

Tegen pigmentvlekken, zoek naar ingredienten met vitamine C, niacinamide, vitamine A, arbutine, kojic acid, resveratrol, emblica en fruitzuren. Meer over pigment en onze nieuwe Targeted Pigment serum

In de lente periode begint de zonneallergie voor mensen die er aanleg voor hebben. De huid is de zon nog niet gewend en gaat daarop reageren. Als je last van zonneallergie hebt bouw het langzaam op door wel naar buiten te gaan (lichtgewenning). Gebruik daarvoor wel zonbescherming.

De basis van een goede huidverzorging?

De basis is huidbarrière herstel en zorg voor de juiste zuurgraad van je huid, deze ligt rond de 5. Een goede zuurgraad zorgt voor betere huidbarrière, minder kans op huidinfecties, eczeem en een Aziatische study toonde ook minder rimpels aan als de huidzuurgraad goed is. Meer over de juiste zuurgraad van je huid.

Voor de avond een licht aanvoelende crème of serums.  Voor overdag gebruik een zonnefilter en onderschat UVA stralen niet. Een bewolkte of regenachtige dag is zijn UVA stralen ook  aanwezig. 

Zorg dat je dagelijks minimaal 1 x per dag je huid reinigt. Als je acne, make-up gebruikt dan is 2 x per dag beter met een milde cleanser. 

En wat moet je vooral niet doen?

  • Hoewel scrubben helpt om dode huidcellen te verwijderen en de huid voor te bereiden op een betere opname van producten, is het belangrijk om dit met mate te doen. Voor een gevoelige huid wordt aanbevolen om maximaal 1-2 keer per week te scrubben. Overmatig scrubben kan leiden tot over-exfoliatie, wat de huidbarrière beschadigt. Dit kan resulteren in symptomen zoals een droge, geïrriteerde en rode huid, een branderig gevoel, een ongezonde glans zonder gebruik van een verzorgingscrème, en in sommige gevallen zelfs pustels. Balans is key en de huid niet teveel belasten om schade te voorkomen.
  • Te hoog geconcentreerde ingrediënten dat kan de huid irriteren. Sterk geconcentreerde actieve ingrediënten zoals vitamine C, retinol, AHA’s (zoals glycolzuur), en salicylzuur kunnen de huid irriteren, vooral bij gevoelige of getinte huidtypes. Vitamine C boven de 20% kan roodheid en een branderig gevoel veroorzaken. Retinol in concentraties boven 1% leidt vaak tot droogheid en schilfering. AHA’s, zoals glycolzuur, stimuleren celvernieuwing, maar concentraties boven 15% kunnen de huidbarrière beschadigen en gevoeligheid verhogen. Salicylzuur, een BHA die diep in de poriën werkt, kan boven de 2% uitdroging en irritatie veroorzaken. Bij een getinte huid kan irritatie door deze stoffen post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) veroorzaken, omdat de melanineproductie snel reageert op beschadiging. Dit resulteert in donkere vlekken die moeilijk te behandelen zijn, vooral bij blootstelling aan zonlicht. Om irritatie te voorkomen, begin je met lagere concentraties en bouw je het gebruik geleidelijk op. Test producten altijd op een klein stukje huid en combineer actieve ingrediënten met een dagelijkse zonnebrandcrème om de huid te beschermen. Voor een mildere aanpak kun je alternatieven overwegen, zoals bakuchiol in plaats van retinol. Deze stappen helpen om de voordelen van actieve ingrediënten veilig te benutten zonder de huid te overbelasten.  
  • Het gebruik van vitamine A-derivaten zoals retinol overdag kan de huid gevoeliger maken voor irritatie door blootstelling aan zonlicht. Retinol stimuleert de celvernieuwing en maakt de huid dunner en gevoeliger, wat betekent dat de huid minder beschermd is tegen UV-stralen. Wanneer retinol wordt blootgesteld aan zonlicht, kan dit leiden tot:
  1. Verhoogde Irritatie: UV-straling kan de irriterende werking van retinol versterken, wat resulteert in roodheid, droogheid en een branderig gevoel.
  2. Risico op Pigmentatie: Door verhoogde gevoeligheid kan de huid sneller pigmentvlekken ontwikkelen bij blootstelling aan zonlicht.
  3. Verminderde Effectiviteit: Retinol kan worden afgebroken door UV-straling, waardoor het minder effectief is in het stimuleren van collageenproductie en het verbeteren van de huidtextuur.

Om deze redenen wordt aangeraden om retinolproducten uitsluitend ‘s avonds aan te brengen, gevolgd door een goede zonnebescherming (minimaal SPF 30) overdag. Dit beschermt de huid tegen UV-straling en maximaliseert

  • Geen zonnebank in de lente om de huid zogenaamd te laten wennen!  Zonnebank geeft vooral UVA licht. Dit UVA zorgt wel voor een bruine verkleuring, maar niet voor het dikker worden van de opperhuid. UVB stralen zorgt wel voor een dikkere opperhuid, maar teveel kan leiden tot zonverbranding. 

Plastablet tegen hoge bloeddruk: Hydrochloorthiazide 

Hartritmestoornis: Amiodaron 

Antibiotica: Doxycycline, Minocycline 

Anti-schimmel: Voriconazol, Terbinafine 

Anti-malaria: Hydroxychloroquine 

Immunosuppressiva: Methotrexaat, Azathioprine 

Het is belangrijk om je SPF elke twee uur opnieuw aan te brengen als je buiten bent, vooral na activiteiten waarbij je transpireert of na contact met water, zoals zwemmen. Dit komt omdat zonnebrandcrème na verloop van tijd minder effectief wordt door blootstelling aan zonlicht, vocht en transpiratie. Zelfs op bewolkte dagen is dit belangrijk, omdat UVA-stralen door wolken heen kunnen dringen en je huid kunnen beschadigen. Gebruik een breedspectrum SPF 30 of hoger en breng een royale hoeveelheid aan om je huid optimaal te beschermen.

Niet altijd. In de winter zijn zware, rijke moisturizers vaak nodig om de huid te beschermen tegen droge lucht en kou. In de lente, wanneer de luchtvochtigheid toeneemt en de huid vaak vetter wordt door stijgende temperaturen, kunnen deze producten te zwaar aanvoelen en de poriën verstoppen, wat kan leiden tot onzuiverheden. Kies in plaats daarvan voor een lichtere, niet-comedogene moisturizer die je huid hydrateert zonder een vettig laagje achter te laten. Dit helpt je huid fris en in balans te houden tijdens de warmere maanden.

Tijdens de lente wordt de huid vaak blootgesteld aan nieuwe omgevingsfactoren die irritatie kunnen veroorzaken. Pollen en allergenen in de lucht kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid of zelfs allergische reacties, vooral bij mensen met een gevoelige huid. Daarnaast zorgen wisselende temperaturen en toegenomen zonblootstelling ervoor dat de huidbarrière meer belast wordt. Verhoogde talgproductie als reactie op de warmere temperaturen kan ook bijdragen aan verstopping van de poriën en irritatie. Gebruik kalmerende producten met ingrediënten zoals aloë vera of panthenol om je huid te verzachten en te beschermen tegen deze triggers.

Voor de lente is een zachte chemische exfoliant zoals melkzuur (lactic acid) een uitstekende keuze. Melkzuur is een mild alfa-hydroxyzuur (AHA) dat dode huidcellen voorzichtig verwijdert zonder de huid te irriteren. Dit maakt het ideaal voor de lente, wanneer de huid door weersveranderingen gevoeliger kan zijn. Vermijd agressieve scrubs of sterke zuren, die de huidbarrière kunnen beschadigen en de gevoeligheid voor zonlicht kunnen vergroten. Vergeet niet om na het exfoliëren altijd een zonnebrandcrème te gebruiken, aangezien exfoliatie de huid tijdelijk gevoeliger maakt voor UV-straling.

Updated: december 2024

Nu je hier bent

De warmte van de zon voelt zeker goed op onze huid en maakt ook vitamine D aan. Maar het kan kan schade aan onze dermis toebrengen. Een zonbeschadigde huid zoals pigmentvlekken, fijne lijnen, gesprongen bloedvaatjes en aktinische keratosen (voorloper van huidkanker) betekent niet dat het een hopeloze zaak is. Een volledig herstel van de huid is niet mogelijk, maar we hebben tips wat je eraan kan doen om erger te voorkomen. Meer over: een zonbeschadigde huid, kan je het überhaupt wel herstellen

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.