Hidradenitis suppurativa – ontstekingen in de lichaamsplooien 

Hidradenitis suppurativa is een op acne lijkende ontstekingen van de huid in de lichaamsplooien, vooral de oksels en de liezen. Soms kan het ook voorkomen onder of tussen de borsten, bij de geslachtsdelen, het gebied rond de anus en de billen. Het begint meestal tijdens of na de puberteit en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  

Hidradenitis is een aandoening die gepaard kan gaan met pijnlijke ontstekingen. In het begin lijkt de ontsteking op een kleine steenpuist. Later worden deze groter en dieper en kan deze openbarsten. Dit gaat vaak gepaard met pus en talg uitvloed. Op de lange termijn kunnen er door vele ontstekingen ook gangen in de huid ontstaan (fistels). In die gangen blijft de ontsteking in milde mate bestaan en kan ieder moment weer opvlammen. Ook kunnen grote comedonen (mee-eters) en cysten (holtes in de huid) ontstaan. Wanneer de huid weer geneest kunnen er littekens achterblijven.  

Wat is de oorzaak? 

Hidradenitis suppurativa is een ontsteking van de haarzakjes. Bij een haarzakje zit in de huid een talgklier. Door afsluiting van de uitgang van de haarzakjes kan de talg die standaard door het lichaam aangemaakt wordt het zakje niet uit. Dit gaat eerst onschuldig ophopen (mee-eter). Als er teveel talg wordt aangemaakt neemt de druk toe en gaat de huid met bijkomst van bacterie ontsteken. 

Er zijn verschillende factoren, die bij het ontstaan en verergeren van de aandoening, een rol spelen: 

 • Roken
 • Overgewicht
 • Erfelijkheid
 • Hobby’s – wielrennen, paardrijden
 • Mechanische belasting (knellende kleding, schurende kleding)
 • Er is een verband met de ziekte van Crohn, diabetes en (reumatoïde artritis)

Is het besmettelijk? 

Nee, hidradenitis suppurativa is niet besmettelijk. 

Zelfzorgadviezen: 

 • Stoppen met roken (daardoor worden minder mee-eters aangemaakt)
 • Het is niet aangetoond dat HS verergert door scheren van de oksels, liezen of door het gebruik van deodorant of wassen met zeep
 • Afvallen om overgewicht te minimaliseren. Hierdoor treedt er ook minder wrijving op in de plooien en oksels van huid op huid  
 • Goede hygiëne  
 • Hibiscrub of Betadine scrub bij ontstekingen (folliculitis)
 • Draag geen strakke kleding 
 • Bij klachten raadpleegt u huisarts of dermatoloog

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen? 

Naast medicinale behandeling kan de huidtherapeut (aanvullende) behandelingen aanbieden. 

 • Lasertherapie: Door verwijdering van haar met de laser vindt er minder snel verstopping van het haarzakje plaatst en wordt de kans op ontstekingen kleiner. Helaas werkt dit niet voor alle patiënten. Het succes percentage is ongeveer 50%. 
 • Chemische peeling: Een chemische peeling zorgt voor het openen van de uitgang van het haarzakje, het oplossen van talg en remming van ontstekingen.  

Wat kan de arts voor u betekenen? 

Hidradenitis is vaak een chronische aandoening. Door het stoppen met roken en bij overgewicht af te vallen kunnen klachten verbeteren, maar dit werkt helaas niet bij iedereen.  

De arts kan crèmes voorschrijven, die een peelend effect hebben, waardoor de uitvoergangen van de haarzakjes open blijven. Bij een ontsteking kan antibioticacrème of tabletten voorgeschreven worden. Als een ontsteking altijd op dezelfde plek terug komt, is dit vaak als gevolg van de vorming van gangetjes (sinussen). Door middel van een operatie kan onder verdoving, de gang open gemaakt worden of soms die plek verwijderd worden, waardoor de ontsteking niet meer terug komt. 

Hurley classificatie is een indeling van de uitbreiding van hydradenitis suppurativa, vanuit een chirurgische optiek.

Graad I: Vorming van abces(sen), enkelvoudig of multipel, zonder fistelvorming en zonder littekenvorming. Operatie niet altijd nodig.

Graad II: Terugkerende abcessen, enkelvoudig of multipel, met fistelvorming en littekenvorming, ver uit elkaar liggend (met normale huid er tussen). Operatie is zinvol

Graad III: Aaneengesloten (diffuse) of bijna aaneengesloten laesies, of multipele onderling verbonden fistels en abcesholten in het hele gebied. Operatie is zinvol, vaak grote defecten.

Hidradenitis Suppurativa
Oksel: Hurley Classificatie

Uit verschillende studies blijkt dat hidradenitis suppurativa goed reageert op behandeling met TNF blokkerende biologicals. De eerste ervaringen werden opgedaan met infliximab (Remicade, Remsima, Inflectra), maar ook adalimumab (Humira) bleek effectief te zijn.

Bij hidradenitis suppurativa treedt vaak ook schaamte op. De ontstekingen en mee-eters zijn ontsierend, pijnlijk en kunnen uw sociale en seksuele leven beïnvloeden. Blijf hier niet mee rond lopen, maar maak dit bespreekbaar met uw arts. We hebben veel verschillende behandelingsmogelijkheden om uw huid te behandelen en daarmee pijnlijke ontstekingen te voorkomen.  

Nu je hier bent

Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Er bestaat geen andere huidaandoening die bekender is dan acne. Het komt voornamelijk in de puberteit bij zowel bij mannen als vrouwen voor.  Uit de Global Burden of Disease Study 2010 bleek dat acne vulgaris de acht meest voorkomende huidziekte is, met een geschatte wereldwijde prevalentie (voor alle leeftijden) van 9,38%.

Vaak wordt er gezegd dat je na de puberteit geen acne meer krijgt. Uit een uitgebreid acne onderzoek onder 1.013 mannen en vrouwen van 20 jaar en ouder zijn de volgende cijfers gepubliceerd: 

 • 20-29 jaar: 50.9% (vrouwen) versus 42.5% (mannen) 
 • 30-39 jaar:  35.2% (vrouwen) versus 20.1% (mannen)
 • 40-49 jaar: 26.3% (vrouwen) versus 12.0% (mannen)
 • 50 jaar en ouder: 15.3% (vrouwen) versus 7.3% (mannen)

Uitgebreidt over: acne, de verschillende vormen en wat je kan doen.

Onze Iconic Elements Cleansing Milk – Stap 1 en Cleansing Lotion – Stap 2, perfect voor een grondige en acne-vriendelijke reiniging van je huid! Klaar voor een frisse start?

Hidradenitis Suppurativa Acne Cleansers Step 1 En 2
Webshop milde reiniging
Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.