Hoe hormonen je huid beïnvloeden? En wat zijn de methoden om het te stimuleren.

Hormonen zijn essentieel voor het reguleren van diverse lichaamsfuncties, en ze hebben een aanzienlijke invloed op zowel de gezondheid als de uitstraling van je huid. Laten we de belangrijkste hormonen – cortisol, dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine – verkennen en begrijpen hoe ze de huid beïnvloeden. Ook zullen we ontdekken hoe je op natuurlijke wijze de productie van deze hormonen kunt stimuleren en de cortisol, het stresshormoon, kunt verminderen.

Stress hormoon

Stress Hormonen

1. Cortisol:

Cortisol, ook bekend als het ‘stresshormoon’, wordt geproduceerd door de bijnieren als reactie op stress. Dit hormoon kan aanzienlijke invloed uitoefenen op de huid. Wanneer cortisol niveaus verhoogd zijn, kan dit leiden tot enkele ongewenste effecten, vooral op de huid.

Een van de opvallende effecten van overmatig cortisol is het verminderen van de collageen productie. Collageen is een eiwit dat de huid zijn stevigheid en elasticiteit geeft. Wanneer de productie van collageen afneemt, kunnen rimpels zich gemakkelijker vormen, en de huid kan zijn jeugdige uitstraling verliezen. Dit proces kan ook leiden tot een verminderde huidelasticiteit, wat betekent dat de huid minder flexibel is en minder goed in staat is om zijn vorm te behouden.

Maar dat is niet het enige nadelige effect. Cortisol kan ook de huidbarrière aantasten. De huidbarrière is essentieel voor het behouden van een gezonde en goed functionerende huid. Wanneer deze barrière verzwakt, wordt de huid gevoeliger voor irritatie en ontstekingen. Dit kan leiden tot huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem.

Gelukkig is er goed nieuws. Er zijn natuurlijke manieren om cortisol spiegels te verlagen en zo deze negatieve effecten op de huid te verminderen. Het verminderen van stress is hierbij de sleutel. Activiteiten zoals yoga en meditatie, samen met een algemene gezonde levensstijl die voldoende slaap en lichaamsbeweging omvat, kunnen helpen om cortisol spiegels te reguleren en zo de huid gezonder te houden. Het is belangrijk om te onthouden dat huidverzorging niet alleen bestaat uit externe producten, maar ook uit interne factoren zoals stressmanagement.

Happy hormonen

Happy Hormonen

2. Dopamine en Serotonine:

Dopamine en serotonine staan bekend als de ‘gelukshormonen’ in ons lichaam. Ze spelen een cruciale rol bij het creëren van positieve gevoelens en het bevorderen van algemeen welzijn. Het interessante is dat deze hormonen niet alleen van invloed zijn op ons mentale gestel, maar ook op de conditie van onze huid.

Wanneer je je gelukkig en tevreden voelt, heeft dit indirect positieve effecten op je huid. Dit komt doordat gelukkige gevoelens gepaard gaan met de vrijlating van dopamine en serotonine neurotransmitters in je lichaam. Deze neurotransmitters spelen een rol bij het reguleren van je humeur en emoties, maar hebben ook invloed op andere processen in je lichaam, waaronder je huid conditie.

Ze kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding van de huid. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof beter worden aangevoerd naar de huidcellen, wat resulteert in een gezondere teint. Een verbeterde doorbloeding kan ook helpen bij het afvoeren van afvalstoffen, waardoor je huid er helderder en stralender uitziet.

Psoriasis is een vervelende huidaandoening die jeuk, roodheid en schilfering kan veroorzaken. Maar wist je dat je humeur ook een rol kan spelen bij deze huid aandoening? Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met psoriasis lagere niveaus van serotonine en dopamine hebben. Dopamine en serotonine helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Wanneer je minder gestrest bent, heeft dit een gunstig effect op je huidconditie. Stress kan namelijk leiden tot een verhoogde productie van cortisol, een hormoon dat geassocieerd wordt met ontstekingen en een onbalans in de huid, wat psoriasis kan verergeren.

Nu vraag je je misschien af hoe je natuurlijk de productie van dopamine en serotonine kunt stimuleren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ‘gelukshormonen’ een boost te geven. Fysieke activiteiten zoals sporten, dansen of gewoon genieten van hobby’s die je plezier brengen, kunnen de aanmaak van deze hormonen bevorderen. Daarnaast is sociale interactie van groot belang. Tijd doorbrengen met vrienden en familie, en zelfs knuffelen met dierbaren, kan allemaal bijdragen aan een gezonde balans van dopamine en serotonine in je lichaam. En zoals je nu weet, heeft dit niet alleen positieve effecten op je stemming, maar ook op de gezondheid en uitstraling van je huid.

3. Oxytocine:

Oxytocine, vaak aangeduid als het ‘knuffelhormoon’ of het ‘liefdeshormoon’, speelt een centrale rol bij positieve sociale interacties. Dit hormoon wordt vrijgegeven wanneer we betrokken zijn bij genegenheid en liefdevolle aanraking, zoals knuffelen, kussen en andere vormen van tederheid.

Een interessante kleine studie werden de oxytocineniveaus, gezichtsfoto’s en vragenlijsten over levenslange blootstelling aan de zon van zes vrouwelijke proefpersonen van 48 en 61 jaar geanalyseerd. Opmerkelijk was dat de oxytocine niveaus een omgekeerde correlatie vertoonden met zowel de score voor huidveroudering als zonneschade. Met andere woorden hoe hoger de oxytocine in het bloed hoe minder huidveroudering zichtbaar was.

Hoewel de directe effecten van oxytocine op de huid niet volledig begrepen zijn, is het wel bekend dat de positieve gevoelens die het produceert, indirect kunnen bijdragen aan een stralende huid. Wanneer je gelukkig en verbonden bent in intieme en liefdevolle relaties, kan dit zich weerspiegelen in de conditie van je huid. Een gezonde emotionele balans heeft vaak invloed op je fysieke welzijn, en dat kan resulteren in een helderdere en gezondere teint.

Dus, hoe kun je op natuurlijke wijze de productie van oxytocine stimuleren? Investeer tijd in intieme en liefdevolle relaties. Geniet van knuffelmomenten en liefdevolle aanrakingen, want deze acties kunnen helpen om oxytocine vrij te maken. Daarnaast kunnen vrijwilligerswerk en vriendelijke daden jegens anderen ook bijdragen aan het stimuleren van dit ‘knuffelhormoon’. Dus naast het bevorderen van positieve sociale interacties, draagt oxytocine ook indirect bij aan de gezondheid en uitstraling van je huid.

4. Endorfine:

Endorfine staat bekend als het ‘gelukshormoon’ dat je lichaam vooral tijdens lichaamsbeweging produceert. Dit bijzondere hormoon fungeert als een natuurlijke pijnstiller en stressverlichter.

Het vrijkomen van endorfine kan positieve indirecte effecten hebben op de gezondheid van je huid. Het helpt stress te verminderen, wat een belangrijke factor is bij huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Bovendien heeft endorfine ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan bijdragen aan een evenwichtige en heldere teint.

Om de productie van endorfine op een natuurlijke manier te stimuleren, hoef je geen topsporter te worden. Eenvoudige, regelmatige lichaamsbeweging, zoals joggen, fietsen, dansen of zelfs stevige wandelingen, kan al voldoende zijn. Dus, naast de positieve effecten op je humeur en algehele welzijn, kan beweging ook een sleutelrol spelen in het behouden van een gezonde en stralende huid.

Een studie vergeleken de hormoonniveaus van jonge meisjes ( van 7.5 -12 jaar) na interactie met hun moeders op verschillende manieren:

  • In persoon
  • Via de telefoon
  • Via instant messaging (appen)

Ze ontdekten dat meisjes die in persoon en telefonisch contact hadden een toename van de de “feel-good” hormoon oxytocine en verlaging van de stress hormoon cortisol.

Communicatie via instant messaging met hun moeders, vertoonden geen toename van oxytocine, in tegenstelling tot degenen die in persoon of via de telefoon contact hadden.

De cortisol niveaus van deze meisjes waren onveranderd en vergelijkbaar met die van de controlegroep die helemaal niet met hun moeders interacteerde.

De studie suggereert dat het horen van een bekende stem via de telefoon of in persoon cruciaal is voor het triggeren van hormonale reacties die geassocieerd worden met comfort en hechting. Dit kan komen door de auditieve signalen die ontbreken in tekstberichten.

Langdurig verhoogde cortisolniveaus kunnen leiden tot chronische ontstekingen, versnelde huidveroudering, een afname van de huidelasticiteit en een verhoogde kans op huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne.

Ja, positieve schommelingen in serotonine en dopamine kunnen de huid verbeteren door stress te verminderen, de stemming te verbeteren en zo indirect bij te dragen aan een gezondere huid met minder stressgerelateerde aandoeningen.

Hoewel het reguleren van hormoonspiegels kan bijdragen aan een verbeterde huidkwaliteit, is een holistische benadering, inclusief goede huidverzorging, gevarieerde voeding, goed slapen en levensstijl zoals niet roken en weinig alcohol, essentieel voor optimale huid.

Oxytocine kan anti-stress en ontstekingsremmende effecten hebben, wat potentieel helpt bij het verminderen van symptomen van chronische huidaandoeningen en bijdraagt aan een algeheel gevoel van welzijn, wat de huidgezondheid ten goede komt.

Endorfines kunnen de huid ten goede komen door stress te verlichten, ontstekingen te verminderen en de algehele bloedcirculatie te verbeteren, wat kan leiden tot een verbeterde huidtextuur en mogelijk hulp biedt bij bepaalde huidaandoeningen.

Met andere woorden

Deze hormonen beïnvloeden je huid op verschillende manieren, van het beheersen van stress tot het stimuleren van een gezonde huid. Het stimuleren van deze hormonen op natuurlijke wijze omvat een positieve levensstijl, inclusief lichaamsbeweging, sociale interactie, en emotioneel welzijn. Het is echter altijd raadzaam om bij huidproblemen een dermatoloog te raadplegen voor specifiek advies en behandeling.

Heb je last van een geïrriteerde huid? Dan kan onze Calming Cream jou daarbij ondersteunen. Deze crème bevat een aantal speciale ingrediënten die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen, zoals marshmallow root, avena sativa en ectoine.

Marshmallow root, oftewel heemstblad, het staat al eeuwenlang bekend om zijn verzachtende en hydraterende werking op de huid. Het helpt roodheid te verminderen en de huid te kalmeren.

Avena sativa, ook wel haverextract genoemd, staat bekend om zijn kalmerende en jeukverlichtende eigenschappen. Het helpt de huid te hydrateren en irritatie te verminderen, waardoor het ideaal is voor mensen met een gevoelige of geïrriteerde huid.

Ectoine is een natuurlijk aminozuur dat bekend staat om zijn hydraterende en beschermende eigenschappen. Het helpt de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling en vervuiling, en ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid.

Samen vormen deze ingrediënten een krachtige formule die speciaal is ontwikkeld om de geïrriteerde huid te kalmeren en te verzachten. Dus als je last hebt van huid irritatie, probeer dan zeker eens onze Calming Cream.

Nu je hier bent

Huidproblemen en stress – een onverwachte connectie! Ontdek in onze nieuwste dermatologische blog hoe stress niet alleen je geestelijke welzijn beïnvloedt, maar ook je huid. We duiken dieper in deze complexe relatie en onthullen hoe voeding en specifieke supplementen je huid kunnen kalmeren, zelfs in stressvolle tijden. Lees hier voor meer inzichten!

Stress Huidproblemen Cortisol

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.