Hoeveel zonlicht heb ik nodig om voldoende vitamine D in de huid aan te maken?

Vitamine D

 

Zonlicht is niet alleen maar schadelijk voor onze huid. Het zorgt er ook voor dat onze lichaam de nodige vitamine D aanmaakt. Maar hoe lang moeten we dan in de zon zitten? Twee of drie keer per week in zon met blote armen, benen en gezicht is voldoende om vitamine D aan te maken. Maar de hoeveelheid vitamine D productie is afhankelijk van zonsterkte (UV index), huidtype, seizoen en tijdstip. Lees meer over hoeveel vitamine D uit zonlicht is genoeg in onderstaande blog:

http://www.beautyjournaal.nl/

Zonlicht

Allereerst de licht van de zon, bestaat uit een aantal elementen: Ultraviolet A (UVA), Ultraviolet B (UVB), Ultraviolet C (UVC) zichtbaar licht en infrarood (IR). UVC wordt door onze ozonlaag tegengehouden en bereikt de aardoppervlakte niet.

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB. UVA dringt dieper in de huid door, tot zelfs in de lederhuid (dermis). In de lederhuid worden door UVA stralen, vrije radicalen gevormd. Dit geeft in de lederhuid beschadigingen aan elastine en collagene vezels,

UVB dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. 

Wat is je huidtype precies?

Dermatologen delen de verschillende huiden in 6 typen volgens Fitzpatrick, van een lichte huid naar donker. Deze indeling bestaat sinds 1975 en is bedoeld om de kans op zonverbranding in te schatten.

HuidtypeKenmerkHuidverbrandingHuidkanker risico
1Lichte ogen, rossig haar, sproetenAltijdGrootste risico
2Lichte huid en ogen, blond haarSnelHoog risico
3Licht getinte huid, donkere ogenZeldenHoog risico
4Getinte huid, donkere ogen en donker haar (Mediterraan)Bijna nooit, bruint zeer goedMatig risico
5Donker getinte huid (Aziatisch)Zeer goed bestand tegen zonKomt weinig voor, wel hoog risico op vitamine D gebrek
6Zeer donkere huid (Negroïde)Zeer goed bestand tegen zonKomt weinig voor, wel hoog risico op vitamine D gebrek
Huidtype volgens Fitzpatrick indeling

Ookal is deze indeling het beste wat we nu hebben maar er zijn beperkingen. Want hoe zit het als je een Aziatische en Westerse mix bent (Wasians) of Aziatisch/Afrikaans (Blasians), waar deel je jezelf in? Een verfijning, nog niet optimaal is met behulp van een Fitzpatrick calculator (in het Engels). Meer weten over Pigment

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.