Honing en Huid: wat zijn de effecten voor je huid?

Honing is niet alleen een heerlijke zoetstof, maar het heeft ook tal van voordelen voor de huid. Historisch gezien staat honing over de hele wereld bekend om zijn helende eigenschappen, waarvan de therapeutische toepassing teruggaat tot 2000 v.Chr. De oude Grieken en Egyptenaren gebruikten het bijvoorbeeld om huidwonden en brandwonden te behandelen door het rechtstreeks op de huid aan te brengen. Vanwege zijn vele positieve eigenschappen wordt honing al eeuwenlang gebruikt in huidverzorgingsroutines. In deze blog zullen we ingaan op de verschillende soorten honing en voor welke huidproblemen het kan helpen.

Soorten honing

Er zijn verschillende soorten honing beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen voor de huid. Hier zijn enkele populaire soorten honing:

Lavendel Honing
 1. Manukahoning: Manukahoning wordt geproduceerd door bijen die zich voeden met de nectar van de manukaboom in Nieuw-Zeeland. Het staat bekend om zijn krachtige antibacteriële eigenschappen dankzij de aanwezigheid van een natuurlijk bestanddeel genaamd methylglyoxal (MGO). Deze unieke samenstelling maakt het een effectieve keuze voor de behandeling van acne en huidinfecties. Manukahoning kan bacteriën op de huid bestrijden en helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid, waardoor het een waardevolle aanvulling is in huidverzorgingsproducten die zich richten op de behandeling van problematische huidcondities.
 2. Acaciahoning: Acaciahoning heeft een milde en zoete smaak. Acaciahoning staat bekend om zijn hydraterende en vochtinbrengende eigenschappen voor de huid. Het is rijk aan voedingsstoffen en gunstige ingrediënten, zoals vitamines, fenolen, flavonoïden en vetzuren en is rijk aan antioxidanten, waaronder vitamine C en flavonoïden. Deze antioxidanten kunnen de huid beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en de tekenen van veroudering helpen verminderen. Daarnaast heeft acaciahoning hydraterende eigenschappen, waardoor het de huid kan helpen vocht vast te houden.
 3. Lavendelhoning: Het wordt geproduceerd door bijen die zich voeden met de nectar van lavendelbloemen. Lavendelhoning blijkt antischimmel-eigenschappen te hebben tegen pathogene gisten, waaronder Candida albicans, Candida krusei en Cryptococcus neoformans, die huidinfecties kunnen veroorzaken. Uit een laboratorium onderzoek is gebleken dat lavendelhoning een remmende werking heeft op de groei en verspreiding van deze schadelijke gisten. Dit maakt het een potentieel waardevolle natuurlijke behandelingsoptie voor mensen die te maken hebben met schimmelinfecties op de huid, zoals candida-infecties.
 4. Tualanghoning: Is afkomstig van de Tualangboom in Maleisië, waar bijen hun honingraten aan de hoge takken van deze bomen ophangen. Deze unieke omgeving geeft het een specifieke samenstelling en helende eigenschappen. Tualanghoning staat bekend om zijn potentieel om de huid te beschermen tegen immunomodulerende en photocarcinogene effecten van blootstelling aan zonlicht. Hierdoor kan het een beschermende rol spelen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Bovendien heeft het ook antioxidante eigenschappen, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het bevorderen van een gezonde huid. Deze honing kan worden gebruikt in huidverzorgingsproducten die zich richten op de bescherming en ondersteuning van de huid tegen externe stressoren en schadelijke invloeden.

Voordelen van honing voor de huid

Honing
 1. Antimicrobiële activiteit: Honing afkomstig van verschillende bronnen heeft een krachtige antimicrobiële werking tegen verschillende microben die relevant zijn voor de huid. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat Manukahoning de groei van dermatofyten remt, schimmels die huidinfecties kunnen veroorzaken.
 2. Hydrateert de huid: Honing is een humectant en trekt vocht aan en houdt het vast, waardoor het de huid diep kan hydrateren. Dit maakt het een geweldige keuze voor mensen met een droge huid. Meer over droge huid
 3. Wondgenezing: Honing, wanneer topisch aangebracht, kan helpen bij wondgenezing. Het kan dienen als een barrière tegen vocht, voorkomen dat verbandmiddelen aan de huid blijven kleven en voedingsstoffen en chemische stoffen leveren die de wondgenezing bevorderen. Honingbereidingen die rechtstreeks op wonden worden aangebracht of in verbandmiddelen worden gebruikt, blijken de genezing te verbeteren en infecties te verminderen.
 4. Fotocarcinogene effecten: Er wordt gesuggereerd dat Tualang-honing de huid kan beschermen tegen de immuunmodulerende en fotocarcinogene effecten van blootstelling aan zonlicht.
 5. Exfolieert en verheldert de huid: Honing bevat natuurlijke enzymen die dode huidcellen zachtjes kunnen verwijderen, waardoor de huid er frisser en stralender uitziet. Het kan ook helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie en het egaliseren van de teint.

Aan de andere kant

Hoewel honing veel voordelen heeft voor de huid, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

 1. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor honing of bijenproducten. Het is belangrijk om een patchtest uit te voeren voordat je honing rechtstreeks op de huid aanbrengt om mogelijke allergische reacties te voorkomen.
 2. Kleverigheid: Honing kan kleverig zijn en kan moeilijk te verwijderen zijn van de huid. Dit kan ongemakkelijk zijn, vooral als het op grote delen van het lichaam wordt aangebracht.
 3. Mogelijke verontreinigingen: Honing kan verontreinigingen bevatten, zoals stuifmeel, bijenwas of andere deeltjes. Het is belangrijk om honing van goede kwaliteit te kiezen en te controleren op eventuele onzuiverheden voordat je het op de huid aanbrengt.
 4. Honing en huidziektes: het wordt al eeuwenlang gewaardeerd vanwege zijn diverse voordelen voor de huid, het wordt ook veelvuldig toegepast bij aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne. Diverse onderzoeken die specifiek focusten op eczeem, psoriasis en acne in combinatie met honing, bleek dat het gebruik van honing geen significante meerwaarde opleverde bij de behandeling van deze aandoeningen.

Iedereen reageert anders op ingrediënten, dus het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van je eigen huid en eventuele reacties te observeren.

Gebruik van honing

Om te profiteren van de voordelen van honing voor de huid, kun je het op verschillende manieren gebruiken:

 1. Gezichtsmasker: Meng een eetlepel honing met een eetlepel yoghurt of havermout en breng het aan op je gezicht. Laat het 15-20 minuten intrekken en spoel het daarna af met warm water. Dit masker zal je huid hydrateren en kalmeren.
 2. Scrub: Meng honing met fijne suiker of gemalen koffie om een natuurlijke scrub te maken. Masseer het zachtjes in je huid en spoel het af met warm water. Dit zal dode huidcellen verwijderen en je huid een gezonde gloed geven.

Het is altijd verstandig om biologische honing te kopen. Biologische honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen uit bloemen die vrij zijn van pesticiden en chemicaliën. Bovendien bevordert de productie van biologische honing duurzame landbouwpraktijken en het behoud van biodiversiteit, wat bijdraagt aan een gezonder ecosysteem. Dus, naast het genieten van de heerlijke smaak en de talloze gezondheidsvoordelen van honing, draagt het kiezen voor biologische honing ook bij aan een betere planeet!

Nu je hier bent

Arbutine is een veelvoorkomend en veelbesproken ingrediënt binnen de huidverzorgingswereld. Het staat bekend om zijn potentieel om de huid op te helderen en hyperpigmentatie te verminderen. In de blog gaan we dieper in op de diverse varianten van arbutine, de productiemethoden en de specifieke effecten ervan op de huid. Tevens zullen we de voordelen en mogelijke nadelen van het gebruik van arbutine bespreken en de veiligheid ervan vergelijken met een ander bestanddeel, namelijk hydrochinon. Wil je meer weten over Arbutine

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.