Huid honger – wat is ‘ the right touch’?

De laatste tijd hoor en lees je steeds meer over huid honger. Het fenomeen lijkt wel een nieuw leven te hebben gekregen. Huid honger is het gebrek aan aanrakingen. Op zich wordt huid honger niet als een echt probleem beschouwd. Op langere termijn kan het echter nadelige gevolgen hebben op je mentaal welzijn.

Verschillende afstanden

Huid Honger

Aanraking heeft evolutionair gezien een functie voor de mens. Het zorgt voor verbintenis, een band met een ander. Door COVID-19 zijn we ertoe gedwongen 1,5 meter afstand van elkaar te behouden en zo ga je meer ‘afstandelijkheid’ ervaren.

Edward T. Hall beschreef in 1963 voor het eerst 4 interpersoonlijke afstandszones:

  1. De publieke zone – alles meer dan 360 cm; bijvoorbeeld voor speeches, optredens, …
  2. De sociale zone – 120-360 cm; bijvoorbeeld voor interactie tussen kennissen (denk maar aan social distancing)
  3. De persoonlijke zone – 45-120 cm; bijvoorbeeld voor interactie tussen vrienden en familie
  4. De intieme zone – 0-45 cm; bijvoorbeeld voor aanrakingen, fluisteren en omhelzing

Mensen voelen de grootste verbondenheid als de afstand kleiner is dan 1,2 m.

Wat gebeurt er in je huid bij aanraking?

De ingenieuze wereld van de huidreceptoren is de moeite waard om je er in te verdiepen. Binnen het somatosensorische systeem zijn er in de huid vier hoofdtypen van receptoren: mechanoreceptor, thermoreceptor, pijnreceptor en proprioceptor (meet de positie en houding van je lichaam).

De zenuwuiteinden van mechanosensitieve type-C receptoren reageren op zachte aanrakingen, langzame bewegingen en reageren typisch op strelingen. Deze laatste aanraking verhoogt ook de afgifte van oxytocine. Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd – wat gevoelens van toewijding, vertrouwen en binding bevordert. Waardoor de biologische basis wordt gelegd voor verbinding met anderen. Een schouder massage zorgt dat je dopamine- (beloningsgevoel) en serotoninespiegel (geluksgevoel hormoon) verhoogt en je stresshormoon verlaagt. Hierdoor voel je je meer ontspannen en tevreden.

De ene aanraking is de andere niet

Het spreekt voor zich dat slaan, hard kloppen of schoppen niet fijn is. Maar wat is dan wel de juiste aanraking? Een onderzoek mat ‘the right touch’ door verschillende streelsnelheden, variërend van 0.1 – 30 cm/sec, te meten en die te correleren met aangenaamheid. De resultaten van dat onderzoek toonden aan dat 1-10 cm/s het grootste aangenaamheidsgevoel geeft. De meest optimale snelheid is 3 cm/s en vertraagt de hartslag het meest. Daarnaast heeft het ook een kalmerend effect.

Na de COVID-pandemie hebben we een hoop in te halen. Ik zou zeggen: gebruik deze nieuw opgedane huid honger kennis in je voordeel!

Literatuur:

Liljencrantz J, Olausson H. Tactile C fibers and their contributions to pleasant sensations and to tactile allodynia. Front Behav Neurosci. 2014;8:37.

Pawling R, Cannon PR, McGlone FP, Walker SC. C-tactile afferent stimulating touch carries a positive affective value. PLoS One. 2017;12(3):e0173457.

Nu je hier bent

We leven in een hectische tijd, eigenlijk al heel lang, maar Covid-19 heeft dit nog eens versterkt. Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij je geestelijk en lichamelijk welbevinden. Om in balans te blijven. Te kunnen blijven doen, wat je doet, terwijl je de stormen van het leven doorstaat. Lees meer over stay fit – interview

Volg Ons Iconic Elements Op Facebook En Instagram
Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.