Acne Vulgaris
Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Er bestaat geen andere huidaandoening die bekender is dan acne.
Het komt voornamelijk in de puberteit bij zowel bij mannen als vrouwen voor. Uit de Global Burden of Disease Study 2010 bleek dat acne vulgaris de acht meest voorkomende huidziekte is, met een geschatte wereldwijde prevalentie (voor alle leeftijden) van 9,38%.
Vaak wordt er gezegd dat je na de puberteit geen acne meer krijgt. Uit een uitgebreid onderzoek onder 1.013 mannen en vrouwen van 20 jaar en ouder of zij acne hebben is zijn de volgende cijfers gepubliceerd:
- 20-29 jaar: 50.9% (vrouwen) versus 42.5% (mannen)
- 30-39 jaar: 35.2% (vrouwen) versus 20.1% (mannen)
- 40-49 jaar: 26.3% (vrouwen) versus 12.0% (mannen)
- 50 jaar en ouder: 15.3% (vrouwen) versus 7.3% (mannen)
Op deze pagina vind je de volgende informatie over acne:
Dr Francis Wu over acne
Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen voor acne
Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Puisten komt bijna bij iedereen in mindere of heftige mate voor. Onderzoek heeft echter aangetoond dat acne bij vele pubers en jonge volwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. In sommige gevallen leidt acne niet alleen tot schaamte- en angstgevoelens, maar ook tot minderwaardigheidscomplexen en depressieve stemmingen.
Een puist is een ontsteking van de haar-talgklier complex. De oorzaken omvat vier hoofdprocessen: overproductie van androgenen, overmatige talgproductie, ontsteking en proliferatie van Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes).
Andere oorzaken van puisten zijn:
- Gebruik van medicijnen zoals lithium, corticosteroïden, testosteron en anticonvulsiva
- Blootstelling aan teveel zonlicht
- Gebruik van mondkapjes, occlusieve kleding zoals schoudervullingen, hoofdbanden, rugzakken en beugelbeha’s
- Endocriene aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom en zelfs zwangerschap
- Genetische factoren. Erfelijkheidsschattingen variëren van 50-90%
- Er is een relatie tussen suiker/koolhydraten en acne
Klinisch kunnen open en gesloten comedonen, inflammatoire papels, puisten en cysten worden gezien bij patiënten met verschillende vormen van acne.
- Mee-eters: open comedonen of black heads ontlenen hun naam aan het feit dat ze als een zwarte vlek op je huid te zien zijn. Comedonen beginnen net als elk ander puistje: overmatige huidresten (ook bekend als keratine) vermengt zich met overproductie talg – de natuurlijke olie in je huid – hierdoor verstopt je talg afvoergang. Wat open comedonen anders maakt, is dat de porie open is voor de lucht. Zuurstof uit de lucht veroorzaakt een chemische reactie – oxidatie – met het materiaal in je porie, waardoor het zwart wordt.
- Mee-eters: gesloten comedonen of whiteheads, zijn vergelijkbaar met open mee-eters, behalve dat in plaats van open te zijn, zijn de poriën afgesloten door een huidlaag.
- Puisten, bevatten in het begin vocht en later pus. Ze verschijnen als grote witte bultjes omgeven door een rode, ontstoken huid. Meestal veroorzaakt bacteriegroei (cutibacterium acnes) in verstopte follikels. Deze bacteriën gedijen in een zuurstofarme omgeving.
- Papels, zijn stevige, verheven plekken die meestal minder dan een centimeter in diameter zijn. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Ze beginnen stevig, en kunnen na een paar dagen vol raken met pus en een puist worden.
- Cystic acne wordt beschouwd als de meest ernstige vorm van acne. Net als puisten worden cysten veroorzaakt door verstopte poriën onder het huidoppervlak. Ze bevatten vocht of pus en kunnen groot en rood en zijn meestal pijnlijk. Dit type acne geeft litteken vorming in de vorm van deuken in de huid. Soms hypertrofisch litteken en in heftige situaties keloid (verdikking buiten oorspronkelijke plek) vorming.
De behandeling van acne kan verschillen. Hieronder is een opsomming van behandelingen op basis van verschillende acne vormen.
Open comedonen/black heads: Focuspunt is er voor zorgen dat de talg er gemakkelijk naar buiten kan. Midelen zoals fruitzuren (AHA/glycolzuur), salicylzuur, enzoylperoxide, retinol, tretinoïne en adapaleen, zorgen dat je mee-eters als het ware worden ontstopt. Het ontstaan van mee-eters wordt hierdoor tegengegaan.
Gesloten comedonen/white heads: Het is heel verleidelijk om de whiteheads uit te drukken, te laten knappen. Probeer dit te vermijden om geen littekens te krijgen en genezingsproces te vertragen. Net als bij mee-eters, is de beste behandeling om je gezicht te wassen met bijvoorbeeld glycolzuur en olievrije, niet-comedogene producten (huid en zonbescherming) te gebruiken.
Puisten: Kleinere puisten kunnen zonder behandeling verdwijnen, maar je kunt ook plaatselijke benzoylperoxide, tretinoine of adapaleen gebruiken. Het zijn vooral antibiotica die de groei van bacteriën tegengaan. Dit kan topicaal zoals clindamycine of erythromycine lotion of antibiotica tabletten (minocin, doxycycline). Bij uitgebreide en matig ernstige acne wordt er gekozen voor een gecombineerde behandeling bijvoorbeeld adapaleen en antibiotica tabletten. Beide kunnen ontstekingen verminderen en bacteriën doden die in de follikel en op het huidoppervlak groeien.
Papels: Hier is het belangrijk om verdere irritatie in het gebied te voorkomen. Scrub je huid niet en wees voorzichtig als je reinigt met warm water. Je kunt je gezicht wassen met een glycolzuur reiniger. Het is verstandig om geen make-up op papels aan te brengen, zodat het gebied niet teveel afsluit. Bacteriën kunnen in een afgesloten gebied gedijen en voor ontsteking zorgen.
Cystic acne: In deze situatie is de juiste behandeling van een dermatoloog te krijgen om permanente littekens te beperken danwel voorkomen.. Inwendig antibiotica kuur of zelfs isotretinoïne tabletten zijn een optie. Vaak wordt er een corticosteroïde crème erbij gegeven om de ontsteking uitwendig te ‘koelen’. Isotretinoïne (bevat vitamine A) is een middel dat de talgproductie onderdrukt. Daarnaast heeft isotretinoïne een remmend effect op de verhoorning in de afvoergang van de talgklier en onderdrukt het de ontstekingsreactie. De meest voorkomende bijwerking is uitdroging van de lippen, het neusslijmvlies, de ogen en de huid. Soms kunnen leverenzymen en vetten in het bloed stijgen tijdens de behandeling. Daarom is bloedonderzoek nodig. Isotretinoïne heeft ernstige risico’s bij gebruik tijdens de zwangerschap.
Tips wanneer je acne hebt
Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu wanneer je acne hebt
Tip: check je spieropbouw supplement
Er zijn goede aanwijzingen dat je spieropbouwende supplementen/shakes zoals: whey poeder, koemelk eiwit poeder, soja poeder, ei proteïne en tarwe proteïne, acne doen ontstaan of verergeren.
Advies: probeer minimaal 3 weken hiermee te stoppen, wordt de acne beter stop dan met je eiwit supplement. Mogelijk dat daar de oorzaak ligt.
Wordt de acne niet beter na minimaal 3 weken stoppen, begin dan weer met je eiwit shakes. Wordt acne niet erger na herstarten van de eiwitshakes dan kun je doorgaan.
Tip: chocola mag - geniet met mate
Chocolade is altijd al gezien als een factor die bijdraagt aan de verspreiding van acné. Onderzoeken naar het effect van chocolade op de huidaandoening zijn echter controversieel en onnauwkeurig vanwege de extra ingrediënten als melk en suiker in repen en andere chocoladeproducten.
Advies: Pure chocola is beter, het bevat minder suiker en melk.
Tip: Niacinamide voor je acne huid
Niacinamide, ookwel vitamine B3 genoemd, in een cosmetische huidverzorgingsproduct kun je helpen acne te verminderen. Een ander gunstig effect is vermindering van pigmentvlekken (postinflammatoire hyperpigmentatie), dat door acne is veroorzaakt.
Advies: gebruik zonbescherming met minerale zonnebrandcrème overdag, combineer 2 x per dag een product met niacinamide. De niacinamide dosering in je huidverzorging moet minimaal 4% zijn.
Tip: zink supplement
Een onderzoek uit 2020 concludeerde dat zink supplement je kan helpen puisten te verminderen.
Advies: hou je aan de aanbevolen zink supplement dosis en probeer het voor 3 maanden. Het is verstandig om een gecombineerd zink/koper supplement te zoeken. Beide mineralen versterken elkaar.
Tip: 2 x per dag je huid reinigen met een milde gezichtsreiniger
Een gerandomiseerde studie uit 2006, onderzocht het effect van gezicht reiniging en acne vulgaris bij mannen.
Conclusie: verergering van de acne werd significant waargenomen in de studiegroep die eenmaal per dag was. Significante acne verbetering in de groep die tweemaal per dag gezicht wast met een milde reiniger.
Advies: voor zowel mannen en vrouwen 2 x per dag je huid schoonmaken met een milde gezichtsreiniger.
De beste producten om je huid met acne te verzorgen
Hieronder vind je enkele producten tegen acne
- Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
- Vegan, Zero Plastic inside
- Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.
Wat vinden onze klanten van onze producten
Veelgestelde vragen over acne
Een gerandomiseerde studie uit 2006, onderzocht het effect van gezicht reiniging en acne vulgaris bij mannen. De proefpersonen waste hun gezicht twee keer per dag gedurende 2 weken met een standaard milde reiniger. Daarna werden ze verdeeld in een van de drie groepen. Groep 1, één keer per dag gezicht wassen. Groep 2, twee keer per dag gezicht wassen en groep 3, moest vier keer per dag gezicht wassen gedurende 6 weken wassen.
Conclusie van het onderzoek. Verergering van de acne werd significant waargenomen in de studiegroep die eenmaal per dag was. Significante acne verbetering in de groep die tweemaal per dag gezicht wast met een milde reiniger.
Dus 2 x per dag gezicht reinigen met een milde gezichtsreiniger.
Late acne (acne na adolescentie) wordt onderverdeeld in hardnekkige acne en late acne. Aanhoudende hardnekkige acne start in de adolescentie en gaat door tot in de volwassenheid, is de meest voorkomende vorm. Late acne verschijnt voor het eerst na het 25e levensjaar. Ook bekend als acne tarda. De prevalentie van acne is 3% bij mannen en 11-12% bij vrouwen. Dit percentage daalt sterk na je 45ste jaar.
Hormonaal is vaak de oorzaak, maar ook medicijnen zoals (corticosteroïden, Mirena spiraal), genetische aanleg en Vitamine B12 supplement kunnen acne veroorzaken.
Als vrij verkrijgbare anti-acne producten en zachte reinigingsmiddelen niet voldoende werken. Acne uitgebreid in het gelaat en/of romp vereisen een dermatologisch behandelplan om acnelittekens te voorkomen.
Een van de meest voorkomende bijwerking van roaccutane is droogheid van de huid en slijmvliezen (lippen, mond en ogen). Een mogelijkheid om deze klachten te verzachten is omega-3 olie. Een dosering van 1000 mg per dag lijkt goed te helpen.