Acne Vulgaris

Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Er bestaat geen andere huidaandoening die bekender is dan acne.

Het komt voornamelijk in de puberteit bij zowel bij mannen als vrouwen voor.  Uit de Global Burden of Disease Study 2010 bleek dat acne vulgaris de acht meest voorkomende huidziekte is, met een geschatte wereldwijde prevalentie (voor alle leeftijden) van 9,38%.

Vaak wordt er gezegd dat je na de puberteit geen acne meer krijgt. Uit een uitgebreid acne onderzoek onder 1.013 mannen en vrouwen van 20 jaar en ouder zijn de volgende cijfers gepubliceerd: 

 • 20-29 jaar: 50.9% (vrouwen) versus 42.5% (mannen) 
 • 30-39 jaar:  35.2% (vrouwen) versus 20.1% (mannen)
 • 40-49 jaar: 26.3% (vrouwen) versus 12.0% (mannen)
 • 50 jaar en ouder: 15.3% (vrouwen) versus 7.3% (mannen)

Op deze pagina vind je de volgende informatie over acne:

Acne Littekens Vrouw Met Huidproblemen Onder Een Vergrootglas

Geschreven door Francis Wu

Gepubliceerd op 19 augustus 2022

Aangepast 28 september 2022

Dr Francis Wu over acne

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen voor acne

Tips wanneer je acne hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu wanneer je acne hebt

Tip: check je spieropbouw supplement

Er zijn goede aanwijzingen dat je spieropbouwende supplementen/shakes zoals: whey poeder, koemelk eiwit poeder, soja poeder, ei proteïne en tarwe proteïne, acne doen ontstaan of verergeren.

Advies: probeer minimaal 3 weken hiermee te stoppen, wordt de acne beter stop dan met je eiwit supplement. Mogelijk dat daar de oorzaak ligt.

Wordt de acne niet beter na minimaal 3 weken stoppen, begin dan weer met je eiwit shakes. Wordt acne niet erger na herstarten van de eiwitshakes dan kun je doorgaan.  

Tip: chocola mag - geniet met mate

Chocolade is altijd al gezien als een factor die bijdraagt aan de verspreiding van acné. Onderzoeken naar het effect van chocolade op de huidaandoening zijn echter controversieel en onnauwkeurig vanwege de extra ingrediënten als melk en suiker in repen en andere chocoladeproducten.

Advies:  Pure chocola is beter, het bevat minder suiker en melk.

Chocolade

Tip: Niacinamide voor je acne huid

Niacinamide, ookwel vitamine B3 genoemd, in een cosmetische huidverzorgingsproduct kun je helpen acne te verminderen. Een ander gunstig effect is vermindering van pigmentvlekken (postinflammatoire hyperpigmentatie), dat door acne is veroorzaakt.

Advies: gebruik zonbescherming met minerale zonnebrandcrème overdag, combineer 2 x per dag een product met niacinamide. De niacinamide dosering in je huidverzorging moet minimaal 4% zijn.

Tip: zink supplement

Een onderzoek uit 2020 concludeerde dat zink supplement je kan helpen puisten te verminderen.

Advies: hou je aan de aanbevolen zink supplement dosis en probeer het voor 3 maanden. Het is verstandig om een gecombineerd zink/koper supplement te zoeken. Beide mineralen versterken elkaar.

Tip: 2 x per dag je huid reinigen met een milde gezichtsreiniger

Een gerandomiseerde studie uit 2006, onderzocht het effect van gezicht reiniging en acne vulgaris bij mannen.

Samenvattend: de verergering van acne vertoonde een opvallend significant verschil in de groep die dagelijks één keer reinigde. Aan de andere kant was er een aanzienlijke verbetering van acne zichtbaar bij de groep die tweemaal per dag een milde reiniger gebruikte voor het wassen van het gezicht.

Advies: voor zowel mannen en vrouwen 2 x per dag je huid schoonmaken met een milde gezichtsreiniger.

De beste producten om je huid met acne te verzorgen

Hieronder vind je enkele producten tegen acne

 • Voor mannen: Cleansing step 2, huidreiniging, Spotreducer (Niacinamide en Ectoine verminderen de pigmentvlekken en verbetert de huid hydratie), Calming cream om de huid te kalmeren.
 • Voor dames: Cleansing Step 1 en 2 huidreiniging, Spotreducer cream en Calming cream
 • Acne en gevoelige geïrriteerde huid: Calming cream, Sensitive cream en Spotreducer cream.
 • Acne, gevoelige droge huid + isotretinoine kuur: Cleansing step 2, Calming cream, Spotreducer, Natural Moisturizer cream of sensitive cream 
 • Acne en pigmentvlekken: Spotreducer, Targeted Pigment serum
 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over acne

Een gerandomiseerde studie uit 2006, onderzocht het effect van gezicht reiniging en acne vulgaris bij mannen. De proefpersonen waste hun gezicht twee keer per dag gedurende 2 weken met een standaard milde reiniger.  Daarna werden ze verdeeld in een van de drie groepen. Groep 1, één keer per dag gezicht wassen. Groep 2, twee keer per dag gezicht wassen en groep 3, moest vier keer per dag gezicht wassen gedurende 6 weken wassen.

Conclusie van het onderzoek. Verergering van de acne werd significant waargenomen in de studiegroep die eenmaal per dag was. Significante acne verbetering in de groep die tweemaal per dag gezicht wast met een milde reiniger.

Dus 2 x per dag gezicht reinigen met een milde gezichtsreiniger.

Late acne (acne na adolescentie) wordt onderverdeeld in hardnekkige acne en late acne. Aanhoudende hardnekkige acne start in de adolescentie en gaat door tot in de volwassenheid, is de meest voorkomende vorm.  Late acne verschijnt voor het eerst na het 25e levensjaar. Ook bekend als acne tarda. De prevalentie van acne is 3% bij mannen en 11-12% bij vrouwen. Dit percentage daalt sterk na je 45ste jaar.

Hormonaal is vaak de oorzaak, maar ook medicijnen zoals (corticosteroïden, Mirena spiraal), genetische aanleg en Vitamine B12 supplement kunnen acne veroorzaken.

Als vrij verkrijgbare anti-acne producten en zachte reinigingsmiddelen niet voldoende werken. Acne uitgebreid in het gelaat en/of romp vereisen een dermatologisch behandelplan om acnelittekens te voorkomen.

Een van de meest voorkomende bijwerking van roaccutane is droogheid van de huid en slijmvliezen (lippen, mond en ogen). Een mogelijkheid om deze klachten te verzachten is omega-3 olie. Een dosering van 1000 mg per dag lijkt goed te helpen.

 

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.