Clownseczeem

Clownseczeem, medische term hiervoor is Periorale Dermatitis. Letterlijk betekent dit rode bulten rondom de mond. Een variant rondom de ogen heet Dermatitis Periorbitalis. Deze aandoening komt het vaakst voorkomt bij vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Maar ook kinderen tussen de 7 maanden en 13 jaar blijven er niet van gespaard. Bij mannen komt deze vorm van eczeem het zelden voor.

Wat vind je op deze pagina over een clownseczeem

 • Wat is clownseczeem eigenlijk
 • Waar kun je clownseczeem krijgen?
  • Rond de mond
  • Rond de ogen
 • Oorzaak van clownseczeem
  • Krijg je clownseczeem door bepaalde voeding
 • Wie kan last krijgen van clownseczeem
  • Clownseczeem bij een baby
  • Clownseczeem bij een kind
  • Clownseczeem bij vrouwen
 • Hoe behandel je clownseczeem
 • Tips over clownseczeem
 • Welke producten van Iconic Elements zijn aan te raden wanneer je last hebt van clownseczeem
Clownseczeem

Geschreven door dr. Francis Wu

Gepubliceerd 24 april 2018

Gewijzigd 8 november 2022

Dr Francis Wu over clownseczeem

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en tips voor clownseczeem

Tips wanneer je clownseczeem hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu

Tip 1 - welke ingrediënten kan ik veilig gebruiken?

 • Zonnebrand op minerale zonnebrandfilter (zinkoxide en titaniumdioxide) basis.  
 • Minerale foundation. 
 • Saffloerolie met linolzuur: Het verbetert de barrièrefunctie van de huid. 
 • Gebruik huidverzorgingsproducten die niet vet zijn, maar wel een herstellend en kalmerend vermogen hebben. 
 • Producten zoals niacinamide en vitamine C. 

Tip 2 - hoe onderscheid ik clownseczeem van acne en rosacea?

Eén van de verwante huidziekten is rosacea. Zowel rosacea als clownseczeem worden gekenmerkt door erythemateuze papels, rode verheven bobbeltjes ter hoogte van het gezicht. Rosacea komt echter vaker voor op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. De regio’s rond de ogen en de mond zijn bij rosacea vaak vrij van papels, terwijl dat bij clownseczeem net de hotspots zijn. Zowel bij rosacea als bij clownseczeem komen er geen mee-eters (comedonen) voor. Wat we bij rosacea wel zien zijn teleangiëctasieën (kleine verwijde bloedvaatjes). Ondanks dat ze op klinisch vlak vergelijkbaar zijn, verschillen ze in oorzaak en prognose.

Clownseczeem wordt niet alleen met rosacea, maar ook met acne verward. Roodheid, papels en pustels zijn ook klachten die bij acne voorkomen. Dit maakt dat de diagnose soms lastig te stellen is. De voorkeurslocatie en het ontstaan/beloop spelen hier een belangrijke rol. Daarnaast zijn er bij acne comedonen aanwezig, wat bij clownseczeem niet het geval is. Meer over: herken de verschillende acne vormen.

Welke andere aandoeningen kunnen op clownseczeem lijken?

Ookwel differentiaal diagnose (DD) genoemd. Aandoeningen zoals: contacteczeem, lip-licking dermatitis, atopische eczeem, lupus miliaris, malabsorbtiesyndroom (zinkdeficiëntie) en demodex folliculitis.  

 

Tip 3 - wat zijn de behandelstappen thuis?

 • Voorkom het gebruik van (sterk werkende) corticosteroïd crèmes in het gezicht.

  Als je atopisch eczeem hebt en een behandeling nodig is. Dan is een calcineurine remmer (zoals protopic of elidel) zalf een optie. Elidel creme is te gebruiken vanaf 2 jaar oud, Protopic 0.03% en 0.1% zalf voor respectievelijk tieners en volwassenen. Deze zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Probeer het eerst op een klein huidgebiedje, bij sommigen kan het branderigheid veroorzaken. De branderigheid vermindert na enkele minuten tot zelfs een uur en na enkele dagen achtereenvolgens te smeren verdwijnt het.

  Voor mensen met psoriasis is Calcipotriol (Silkis) zalf, bevat vitamine D een optie. Nieuw op komst is Tapinarof 1% creme, een hormoonvrije creme geschikt tegen milde tot ernstige psoriasis. Op basis van 1 x per dag smeren, gedurende 12 weken nam de ernst van de psoriasis af.

 • Gebruik geen vette afsluitende cosmetica zoals foundation, vaseline, siliconen.
 • Reinig dagelijks uw huid met lauw water en gebruik daarbij verzorgende  huidverzorgingsproducten.

Tip 4 - De beste verzorgingsproducten

Natural Moisturizer Cream heeft een 3-voudige werking. De combinatie van glycerine, ceramide, squalane en een Iconic natuurlijke balsem zorgen ervoor dat het vocht in je huid blijft. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft, zonder dat het zwaar op de huid aanvoelt.

Sensitive cream is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of aanleg hebben tot het ontwikkelen van huidirritatie. Voor deze groep mensen is de Sensitive cream geschikt om de kwetsbare huid, zo optimaal te houden.

Calming cream is er voor als er huidirritatie, schilferingen, rode gebieden aanwezig zijn. Het is een fase verder, het brengt de geïrriteerde huid, jeuk, roodheid weer tot rust.

Droge Huid

Tip 5 - Vitamine B3 (Niacinamide)

Niacinamide maakt de huid minder gevoelig en haalt roodheid weg. Een recente klinische studie v onderzocht hoe de roodheid van het gezicht veranderde bij 59 vrouwelijke deelnemers met huiderythema (roodheid van de huid). De studie omvatte twee testbehandelingsgroepen met vrijwilligers die 28 dagen lang twee keer per dag twee verschillende niacinamide substanties aanbrachten. De onderzoekers vonden een statistisch significante vermindering van roodheid in het gezicht voor beide groepen na 15 dagen in vergelijking met de basislijn. Ze rapporteerden ook dat de behandeling na 29 effectiever was bij proefpersonen met ernstig erytheem dan bij proefpersonen met matige roodheid in het gezicht.

De beste producten voor clownseczeem

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten?

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over clownseczeem?

Hierover geen harde bewijzen, maar wel indirecte aanwijzingen.

Bij mensen met gediagnosticeerde inflammatoire darmontstekingen zoals colitus ulcerosa en ziekte van Crohn wordt soms ook clownseczeem  geconstateerd. Het is de vraag of het door de behandeling met immunosuppressieve medicatie zoals prednison komt of door darmontsteking zelf komt. 

Er zijn geen gecontroleerde onderzoeken - die een relatie tussen inname van koolhydraten of gluten koppelen aan periorale dermatitis.

Wel een sterk verband aangetoond tussen voeding en rosacea. Het is bekend dat  rosacea verergerd worden door alcohol, warm of gekruid voedsel en chocolade.

De praktijkervaring van dr. Francis Wu is dat er soms een verband is tussen periorale dermatitis en voeding. 

Als er actief gevraagd wordt of er naast clownseczeem tegelijkertijd ook buikklachten zijn dan wordt er af en toe met JA geantwoord.

Wanneer deze patiënten overstappen op een glutenvrij dieet, verbetert hun huidconditie. Ook bij patiënten zonder klinisch gediagnosticeerde glutengevoeligheid, kunnen profijt hebben van een koolhydraatvrij of laag glycemisch index*, glutenvrij en eiwitrijk dieet.

*Voedingsmiddelen met een hoge Glycemische Index (GI) veroorzaken een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. 

Het uitgangspunt is natuurlijk stoppen met het gebruik van cosmetische producten die clownseczeem veroorzaken. Clownseczeem reageert vaak gemakkelijk op therapie, maar kan wel chronisch en terugkerend zijn. De prognose van periorale dermatitis is goed. Het vermijden van alle externe effecten leidt vaak tot verbetering. Het litteken dat achterblijft na de behandeling geneest vanzelf, hoewel dat soms lang kan duren.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of vaseline kan worden gebruikt bij dermatitis perioralis, omdat verschillende bronnen verschillende aanbevelingen geven. Sommige bronnen raden aan om een aantal weken niets te smeren, terwijl andere bronnen het gebruik van een vette basiszalf of crème aanbevelen, zoals paraffine/vaseline

 
 1. Gebruik een milde, ongeparfumeerde reiniger die speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid. Vermijd producten die sulfaten, alcohol of parfum bevatten, omdat deze de huid kunnen uitdrogen en irriteren.
 2. Was je gezicht niet te vaak en gebruik geen te warm water. Dit kan de huid uitdrogen en de symptomen verergeren.
 3. Dep je gezicht voorzichtig droog met een zachte handdoek. Wrijf niet te hard, want dit kan de huid beschadigen.
 4. Vermijd het gebruik van scrubs, toners en andere agressieve producten die de huid kunnen irriteren.
 5. Breng een vochtinbrengende crème aan om de huid te hydrateren en te kalmeren. Kies een product dat speciaal is ontworpen voor de gevoelige huid en vrij is van irriterende ingrediënten.
 6. Vermijd het gebruik van make-up of gebruik alleen producten die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid. Kies producten die niet-comedogeen zijn en vrij zijn van irriterende ingrediënten

Dermatitis perioralis is geen besmettelijke aandoening en kan niet worden overgedragen door middel van zoenen of ander fysiek contact. Het is een ontsteking van de huid rond de mond die wordt veroorzaakt door het gebruik van corticosteroïde crèmes of zalven, cosmetica of andere irriterende stoffen. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat de huid verder geïrriteerd raakt, dus het is raadzaam om voorzichtig te zijn bij het aanraken van de huid rond de mond en om het gebruik van irriterende producten te vermijden. 

Het wordt over het algemeen afgeraden om retinol aan te brengen op de huid als je dermatitis perioralis hebt, omdat dit de huid kan irriteren en de symptomen kan verergeren. Retinol is een krachtig ingrediënt dat de huid kan uitdrogen en irriteren, vooral als het in hoge concentraties wordt gebruikt.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of zinksupplementen kunnen helpen bij dermatitis perioralis, omdat er weinig wetenschappelijk bewijs is om deze claim te ondersteunen. Sommige bronnen suggereren dat zinksupplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de genezing van de huid, terwijl andere bronnen geen specifieke aanbevelingen doen voor het gebruik van zinksupplementen bij dermatitis perioralis

De dunne huid rond de ogen kan gevoeliger zijn voor allergenen, waardoor deze gebieden gevoeliger zijn voor allergieën. Een onderzoek onder 101.403 patiënten toonde aan dat 4779 last hadden van periorale dermatitis, waarbij allergische contact dermatitis een belangrijke oorzaak was.

Vaak voorkomende allergenen waren metalen, geuren en conserveermiddelen. Nikkel sulfaat was het belangrijkste allergeen in dit en andere onderzoeken waarbij patiënten met periorbitale dermatitis werden getest. De hoogst scorende allergenen onder oogheelkundige preparaten waren conserveermiddelen, waarbij fenylkwikacetaat het belangrijkste allergeen was. Een andere veelvoorkomende sensibilisator was thimerosal. Het werd gevonden als een toevoeging in meerdere doses oog- of oordruppels in concentraties variërend van 0,001% tot 0,004%, contactlensoplossingen, mascara en andere cosmetica.

Het is belangrijk om patch testen te overwegen bij patiënten met periorbital dermatitis wanneer contactallergie wordt vermoed, om de allergenen te identificeren en te vermijden.

Hieronder meer artikelen van Francis Wu over de huid

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.