Droge huid

Een droge huid, ongeveer 29.4% heeft er last van, zowel mannen als vrouwen.  Ook al heb je van nature een ‘vette’ huid, kun je van tijd tot tijd een droge huid krijgen.

Wat vind je op deze pagina over een droge huid

 • Wat is een droge huid?
 • Wat zijn de oorzaken van een droge huid?
 • Wat gebeurt er in de huid?
 • Hoe kun je een droge huid herkennen?
 • Heb ik een droge huid of eczeem, wat is het verschil?
 • Hoe verzorg je een droge huid?
  • Verzorging droge huid in het gezicht
  • Verzorging droge huid rondom de ogen
 • Wat moet je vermijden als je een droge huid hebt?
 • Hebben supplementen nog een toegevoegde waarde?

 • Extra water drinken tegen een droge huid, helpt dat?
 • De beste producten om je droge huid te verzorgen?

 

Droge Huid Iconic Elements

Geschreven door dr. Francis Wu

Gepubliceerd 24 april 2018

Gewijzigd 15 december 2022

Dr Francis Wu over een droge huid

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen voor een droge huid

Tips wanneer je een droge huid hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu wanneer u een droge huid hebt

Tip 1 - als je vaak zwemt

Breng voordat je gaat zwemmen een dunne laag vaseline aan. Deze dunne laag zorgt voor een tijdelijke beschermende huidlaag, waardoor je huid niet teveel uitdroogt. 

Tip 2 - extra water drinken, helpt dat?

Een review publicatie uit 2018, concludeerde dat de opperhuid beter wordt gehydrateerd door extra water te drinken.

Dus: extra drinken zoals water of kruiden thee kan de opperhuid extra hydrateren.  Drink per dag 2-3 glazen meer dan wat je normaal gewend bent.

Tip 3 - de juiste moisturizer

Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie.

Emollentia (ruimtevullers) Zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan, waarbij het  een soepele, gehydrateerde en zachtere huid geeft. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie. Onze huideigen ceramide en squalene spelen een belangrijke rol in de huidbarrière.  Voordeel het voelt licht op de huid aan, plakt niet. Nadeel vaker aanbrengen

Humectants (wateraantrekkers) zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de stratum corneum, betere samenhang van de keratinocyten en vermindering van schilferingen. Typische humectants zijn hyaluronzuur, glycerine, sorbitol, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Voordeel het voelt niet te zwaar aan op de huid, trekt goed in en combineren met andere huidverzorgingsproducten (layering).. Nadeel humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving. 

Occlusieven (barrière) Houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. De TEWL wordt hierdoor tegengehouden. Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie (paraffine) en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Voordeel houdt vocht goed vast in de huid. Nadeel, op de huid kunnen occlusieven  glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen.

Vochtarme Huid, Glycerine Moisturizer-Occlusief-Humectant-Emolliens
Verschillende Moisturizers: Occlusief, Humectant, Emollients

 Iconic Elements Natural Moisturizer cream, heeft een drievoudige werking en combineert deze drie categorieën.

Tip 4 - De beste producten om je droge huid te verzorgen.

Natural Moisturizer Cream heeft een 3-voudige werking. De combinatie van glycerine, ceramide, squalane en een Iconic natuurlijke balsem zorgen ervoor dat het vocht in je huid blijft. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft, zonder dat het zwaar aanvoelt.

Sensitive cream is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of aanleg hebben tot het ontwikkelen van huidirritatie. Voor deze groep mensen is de Sensitive cream geschikt om de kwetsbare huid, zo optimaal te houden.

Calming cream is er voor als er huidirritatie, schilferingen, rode gebieden aanwezig zijn. Het is een fase verder, het brengt de geïrriteerde huid, jeuk, roodheid weer tot rust.

Droge Huid, Clownseczeem

Droge Huid, Creatie, Professionals, Egale Huid, Synthetische Kleding, Vaseline, Hoogwaardige Cremes

 

Tip 5 - waterontharder

Van hard water is bekend dat het huidproblemen kan geven. Deze ontstaan doordat zeepresten niet goed kunnen oplossen in hard water. Dit mengsel bestaande uit zeep, calcium en magnesium blijven vervolgens achter op je huid.  Wat kan leiden tot een drogere huid of een verergering van eczeem. Een waterontharder kan helpen het water zachter te maken.  Een waterontharder met een ionenwisselaar, wisselt calcium om in natrium (onderdeel van keukenzout), waardoor het water ‘zachter’ wordt.  Wat de ideale zachte water tegen een droge huid is niet bekend omdat iedereen anders is.  Klik hier hoe hard is je water? 

Last van een droge huid in het gezicht of rond de ogen?

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu wanneer je last hebt van een drogere huid in het gezicht of rondom de ogen.

Droge huid in het gezicht?

In tegenstelling tot je romp en ledematen is je gezicht continue blootgesteld aan de elementen. Het weer, airconditioning, verwarming luchtverontreiniging, hormonaal en eventueel ook bepaalde medicijnen kunnen je gezichtshuid beïnvloeden, waaronder uitdroging.

Een droge huid ontstaat wanneer de huidbarrière in de opperhuid is verstoord. Simpel gezegd je huid verlies meer vocht dan wat er achterblijft. Netto is er dus minder vocht in de huid. In het begin merkt je er niets van, beetje schilferig. Daarna voelt je gezicht trekkerig en licht branderig aan. Op dit moment is je huid ‘Gevoelig’, zonder dat je iets abnormaals ziet. Wanneer de gevoeligheid doorzet wordt het roder, schilferiger en jeukt het, dit noemen we eczeem.

Wat kun je doen aan droge huid in gezicht?

Als je een droge huid hebt is opsporing van de oorzaak de eerste stap. Bepaalde medicatie zoals acne middel roaccutane, antihistamine tegen hooikoorts, plastabletten en ook cholesterolmedicaties kunnen je huid uitdrogen, maar ook omgevingsfactoren. Staat de airconditioning aan en in de winterperiode staat de verwarming hoog. Tenslotte heeft de menopauze ook invloed op de huidhydratatie.

Om een droge huid aan te pakken is reparatie van je huidbarriere belangrijk. Smeren met een huidverzorgingsproduct is een logische stap. Maar er zijn enkele factoren wat belangrijk is om te weten. De ene product is de andere niet. Er is een groot verschil tussen een lotion, crème en een zalf. Een zalf bevat relatief weinig water en meer oliën, in vergelijking met een lotion. Hoe vetter het product hoe meer water in de huid wordt ‘ingesloten’ en beter is tegen een droge huid. Vaseline is voor sommigen weer te dik en plakkerig. Een vette crème of zalf is dus geschikter.

Een ideale crème bevat een mix van ingrediënten die enkele eigenschappen hebben. Hieronder uitleg over de drie verschillende eigenschappen.

Sommige ingrediënten zoals vaseline ligt boven op de huid en sluit de huid af, dit noemen we een occlusief ingrediënt. Andere trekken water aan (humectant) zoals hyaluronzuur, glycerine, ureum en honing. De derde eigenschap is een emolliens. Emolliens bevinden zich in de opperhuid tussen de huidcellen, voorbeelden hiervan zijn huidolien, ceramide en squalene.

Hier lees je meer over de verschillen tussen lotion, crème en zalf

Heeft de huidzuurgraad (pH) ook invloed op je huidbarriere?

De pH van de huid is belangrijk om een optimale bescherming van de huidbarrière te behouden. Wanneer de pH van de huid wordt aangetast, kan dit vervolgens verstoring van de huidbarrière veroorzaken. Wat kan leiden tot vochtverlies en verhoogde gevoeligheid of irritatie door externe factoren.”

De pH van de huid is licht zuur. De ideale huid-pH wordt doorgaans als 5.5 beschouwd, maar kan variëren van 4.5-5.5. De pH-schaal loopt van 0 tot 14. Zeven wordt als neutraal beschouwd. Wat je op je huid aanbrengt en invloeden van buitenaf kan de pH van de huid veranderen. Zeep gebruik is een van de pH verstoorders.

Volgens onderzoek houdt een zure huid-pH (4-4.5) de natuurlijke bacteriële flora aan de huid vast, terwijl een alkalische pH (8-9) de huid flora verstoord. Een droge huid heeft een pH hoger dan 5.5.

Droge Huid En Ph Waarde|

Heb jij last van droge huid in je gezicht?

Last van droge huid in het gezicht en wil je hier iets aan doen? Gebruik dan:

Ze bevatten alle drie ingredienteigenschappen tegen een droge huid zonder dat het zwaar aanvoelt.

Alle producten zijn natuurlijk, Zero Plastic Inside, pH 5, Vegan en Iconic Elements is uitgeroepen tot The Best Holistic Skincare line 2022.

Droge huid rond de ogen?

De huid rond ogen is dun, de opperhuid van je ooglid 0.05 mm. In vergelijking met je handpalm of voetzool is de epidermis zelfs 30x dunner. Hierdoor is de huid kwetsbaarder voor uitdroging en bepaalde irriterende ingrediënten zoals retinol en fruitzuren. Ook kan het weer invloed hebben, een gure koude wind kan de dunne oogleden irriteren.

Wat kun je doen aan droge huid rondom je ogen?

Zorg dat je make-up goed verwijderd met een milde huidreiniger en breng een verzorgende huidverzorgingsproduct aan. Een combinatie van producten ook, wel layering genoemd, met bijvoorbeeld een serum erbij is ook mogelijk. Breng eerst een serum aan, laat het intrekken om dan vervolgens een huidverzorgingscrème aan te brengen.

Heb jij last van droge huid rond je ogen?

Last van droge huid rond je ogen en wil je hier iets aan doen? Gebruik dan:

Ze bevatten alle drie ingredienteigenschappen tegen een droge huid zonder dat het zwaar aanvoelt.

Alle producten zijn natuurlijk, Zero Plastic Inside, pH 5, Vegan en Iconic Elements is uitgeroepen tot The Best Holistic Skincare line 2022.

Iconic Elements video over droge huid

De beste producten tegen een droge huid

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om de last van een droge huid te verminderen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten tegen een droge huid

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over een droge huid

Vitamine A: stimuleert je huideigen collageen, vermindert huidpigment en zorgt voor snellere huidvernieuwing. Alternatief is Bakuchiol, geeft minder huidirritatie, heeft vergelijkbare werking als vitamine A.

Vitamine B3: vermindert pigmentvlekken door remming van afgifte melanine van pigmentcellen naar huidcellen. Stimuleert je huideigen weerstand, verbeterd huid barrière door ceramide aanmaak te stimuleren. 

Vitamine C: vermindert pigmentvlekken, stimuleert collageen aanmaak in de huid

Het hangt af waarvoor je het wilt gebruiken.

Voor een geïrriteerde huid zijn: aloe vera, avena sativa (tarwe extract), Ectoine, panthenol, bisabolol uit kamille.

Pigmentvlekken: Arbutine, niacinamide, vitamine C, resveratrol, kojic acid, retinol, bakuchiol.

Fijne lijnen en rimpels: Vitamine A, C, B3 (niacinamide), peptide, bakuchiol, Co-enzym Q10

Er zijn verschillende manieren om een droge huid te hydrateren.

Groep 1: occlusieven, houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. Voorbeelden zijn  bijen of plantaardige wassen, cacaoboter, wolvet. Nadeel: plakt en glimt

Groep 2: humectants, trekken vocht vanuit de diepe huidlaag naar je opperhuid. Voorbeelden: hyaluronzuur, honing, glycerine. Nadeel: huid voelt trekkerig aan.

Groep 3: emolliens, vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen. Voorbeelden zijn huidoliën, ceramide, squalene. Nadeel: hydrateert niet voldoende.

Een mix van deze 3 groepen is ideaal. 

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.