Alles over droge huid
Een droge huid, ongeveer 29.4% heeft er last van, zowel mannen als vrouwen. Ookal heb je van nature een ‘vette’ huid, kan je van tijd tot tijd een droge huid krijgen.
Wat vind je op deze pagina over een droge huid
- Wat is een droge huid?
- Wat zijn de oorzaken van een droge huid?
- Wat gebeurt er in de huid?
- Hoe kun je een droge huid herkennen?
- Heb ik een droge huid of eczeem, wat is het verschil?
- Hoe verzorg je een droge huid?
- Wat moet je vermijden als je een droge huid hebt?
Hebben supplementen nog een toegevoegde waarde?
- Extra water drinken tegen een droge huid, helpt dat?
- De beste producten om je droge huid te verzorgen?
Geschreven door dr. Francis Wu
Gepubliceerd 24-04-2018
Gewijzigd 25-07-2022
Dr Francis Wu over een droge huid
Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen voor een droge huid
De prevalentie droge huid is 29.4%. Dat wil zeggen dat het bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Als de opperhuid minder dan 10% water bevat dan is de huid droog.
De oorzaken variëren van externe invloeden zoals weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik. Interne lichamelijke oorzaken zoals nierfunctie problemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicatie tegen acne zoals isotretinoïne zorgen ook voor een droge huid. Klachten zijn witte droge schilferingen op de huid, eventueel gepaard met jeukklachten, zonder huidafwijkingen. Meest voorkomende droge plekken zijn onderarmen en onderbenen,.
De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om het soepel en intact te houden. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. En wanneer de bovenste huidlaag, stratum corneum, verder uitdroogt dan leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes.
Een droge huid is wit schilferig en kan gepaard gaan met lokale jeukklachten.
Verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat resulteert in vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.
Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière.
Als gebieden zoals elleboogsplooien, knieholtes ook zijn aangedaan. Dus rood, schilferingen en jeuk dan is de kans groot dat het eczeem is.
Douche kort en niet te warm of koud Gebruik na het drogen een vette crème. Ook tussendoor kan je meerdere keren een vette crème of zalf aanbrengen. Vermijdt een lotion voor de huid als je een droge huid hebt. Een lotion bevat meer water en verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid.
Vermijdt of beperk:
- Het gebruik van zeep producten. Je huideigen oliën wordt als het ware door zeep weggestript.
- Lotion voor de huid als je een droge huid hebt. Een lotion bevat meer water en verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid.
Er zijn weinig supplementen bekend die de huid kunnen hydrateren. Maar een daarvan is hyaluronzuur, onderdeel van de glucosaminoglycanen (GAG). Hyaluronzuur zit van nature in de tweede laag van de huid (dermis) en heeft onder andere een wateraantrekkende functie waardoor de huid soepel en gehydrateerd aanvoelt.
Hyaluronzuur: Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een hyaluronzuur supplement van dagelijks 37.5 mg – 240 mg na 4 tot 6 weken een soepeler en significante huidhydratatie gaf.
Collageenpeptide: Een ander supplement is collageenpeptide. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Collageen type 1 en in mindere mate type 3 en GAG zijn beide verantwoordelijk voor stevigheid en houden vocht in de huid vast. Twee kleine placebo-gecontroleerde studies toonden een verbeterde huidhydratie door het gebruik van een collageenpeptide supplement. Zowel het collageen als GAG waren na 8 weken in de huid toegenomen.
Hoe de ingenomen hyaluronzuur en peptidesupplementen in de huid terecht komen is onbekend.
Tips wanneer je een droge huid hebt
Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu wanneer u een droge huid hebt
Tip 1 - als je vaak zwemt
Breng voordat je gaat zwemmen een dunne laag vaseline aan. Deze dunne laag zorgt voor een tijdelijke beschermende huidlaag, waardoor je huid niet teveel uitdroogt.
Tip 2 - extra water drinken, helpt dat?
Een review publicatie uit 2018, concludeerde dat de opperhuid beter wordt gehydrateerd door extra water te drinken.
Dus: extra drinken zoals water of kruiden thee kan de opperhuid extra hydrateren. Drink per dag 2-3 glazen meer dan wat je normaal gewend bent.
Tip 3 - de juiste moisturizer
Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie.
Emollentia (ruimtevullers) Zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan, waarbij het een soepele, gehydrateerde en zachtere huid geeft. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie. Onze huideigen ceramide en squalene spelen een belangrijke rol in de huidbarrière. Voordeel het voelt licht op de huid aan, plakt niet. Nadeel vaker aanbrengen
Humectants (wateraantrekkers) zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de stratum corneum, betere cohesie van de keratinocyten en vermindering van schilferingen. Typische humectants zijn hyaluronzuur, glycerine, sorbitol, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Voordeel het voelt niet te zwaar aan op de huid, trekt goed in en combineren met andere huidverzorgingsproducten (layering).. Nadeel humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving.
Occlusieven (barrière) Houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. De TEWL wordt hierdoor tegengehouden. Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie (paraffine) en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Voordeel houdt vocht goed vast in de huid. Nadeel, op de huid kunnen occlusieven glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen.
Iconic Elements Natural Moisturizer cream, heeft een drievoudige werking en combineert deze drie categorieën.
Tip 4 - De beste producten om je droge huid te verzorgen.
Natural Moisturizer Cream heeft een 3-voudige werking. De combinatie van glycerine, ceramide, squalane en een Iconic natuurlijke balsem zorgen ervoor dat het vocht in je huid blijft. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft, zonder dat het zwaar aanvoelt.
Sensitive cream is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of aanleg hebben tot het ontwikkelen van huidirritatie. Voor deze groep mensen is de Sensitive cream geschikt om de kwetsbare huid, zo optimaal te houden.
Calming cream is er voor als er huidirritatie, schilferingen, rode gebieden aanwezig zijn. Het is een fase verder, het brengt de geïrriteerde huid, jeuk, roodheid weer tot rust.
Tip 5 - waterontharder
Van hard water is bekend dat het huidproblemen kan geven. Deze ontstaan doordat zeepresten niet goed kunnen oplossen in hard water. Dit mengsel bestaande uit zeep, calcium en magnesium blijven vervolgens achter op je huid. Wat kan leiden tot een drogere huid of een verergering van eczeem. Een waterontharder kan helpen het water zachter te maken. Een waterontharder met een ionenwisselaar, wisselt calcium om in natrium (onderdeel van keukenzout), waardoor het water ‘zachter’ wordt. Wat de ideale zachte water tegen een droge huid is niet bekend omdat iedereen anders is. Klik hier hoe hard is je water?
De beste producten om een droge huid minder droog te maken
Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om de last van een droge huid te verminderen
Wat vinden onze klanten van onze producten tegen een droge huid
Veelgestelde vragen over een droge huid
Vitamine A: stimuleert je huideigen collageen, vermindert huidpigment en zorgt voor snellere huidvernieuwing. Alternatief is Bakuchiol, geeft minder huidirritatie, heeft vergelijkbare werking als vitamine A.
Vitamine B3: vermindert pigmentvlekken door remming van afgifte melanine van pigmentcellen naar huidcellen. Stimuleert je huideigen weerstand, verbeterd huid barrière door ceramide aanmaak te stimuleren.
Vitamine C: vermindert pigmentvlekken, stimuleert collageen aanmaak in de huid
Het hangt af waarvoor je het wilt gebruiken.
Voor een geïrriteerde huid zijn: aloe vera, avena sativa (tarwe extract), Ectoine, panthenol, bisabolol uit kamille.
Pigmentvlekken: Arbutine, niacinamide, vitamine C, resveratrol, kojic acid, retinol, bakuchiol.
Fijne lijnen en rimpels: Vitamine A, C, B3 (niacinamide), peptide, bakuchiol, Co-enzym Q10
Er zijn verschillende manieren om een droge huid te hydrateren.
Groep 1: occlusieven, houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. Voorbeelden zijn bijen of plantaardige wassen, cacaoboter, wolvet. Nadeel: plakt en glimt
Groep 2: humectants, trekken vocht vanuit de diepe huidlaag naar je opperhuid. Voorbeelden: hyaluronzuur, honing, glycerine. Nadeel: huid voelt trekkerig aan.
Groep 3: emolliens, vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen. Voorbeelden zijn huidoliën, ceramide, squalene. Nadeel: hydrateert niet voldoende.
Een mix van deze 3 groepen is ideaal.