Eczeem

Eczeem, in het algemeen bekend als de “jeukende uitslag”. Waarvan atopische eczeem de meest voorkomende vorm is. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen hier een rol. Atopisch eczeem komt het vaakst voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen wordt het gezien. Mensen met eczeem hebben vaak een droge, schilferige en jeukende huid die vatbaar is voor infecties. 

Op deze pagina vind je de volgende informatie over eczeem:

Alles Over Eczeem

Geschreven door Francis Wu

Gepubliceerd 1 augustus 2022

Aangepast 4 mei 2024

Dr. Francis Wu over eczeem

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen voor eczeem.

Tips wanneer je eczeem hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu wanneer je eczeem hebt

Tip: zorg voor een 'zuurdere' huid

Onderzoek heeft aangetoond dat de ideale pH-waarde voor de huid ongeveer 4.7 is. De pH-waarde meet de zuurgraad van een waterige oplossing. Een pH-waarde van 7 wordt als neutraal beschouwd. Ter vergelijking: citroensap heeft een pH van 2, wat zuur is, en vloeibare zeep heeft een pH van 10, wat alkalisch is.

Een hogere, meer alkalische pH-waarde van de huid kan leiden tot minder integriteit van de huid, verminderde binding tussen huidcellen en meer schilferen.

Een lagere huid-pH, rond de 5, draagt bij aan de hydraterende functie van de huid en helpt de huid gezond te blijven. Bij huidaandoeningen zoals eczeem, waarbij de huidbarrière verstoord is, kan de bacterie Staphylococcus Aureus beter gedijen in een verstoorde pH-omgeving. Dit maakt mensen met eczeem vatbaarder voor bacteriële infecties. Een zuurdere huidomgeving kan daarentegen de groei van Staphylococcus Aureus effectiever remmen.

Het remmen van  Staphylococcus aureus-bacterie is belangrijk bij de behandeling van eczeem, omdat deze bacterie kan bijdragen aan ernstigere symptomen en infecties. Mensen met eczeem hebben vaak een beschadigde huidbarrière, wat het gemakkelijker maakt voor deze bacterie om binnen te dringen en infecties te veroorzaken die de eczeemsymptomen, zoals roodheid, korsten en jeuk, verergeren. Door deze bijkomende huidinfectie kan de effectiviteit van standaard eczeem behandelingen verminderen.

Tip: zwem je graag

Er is geen bezwaar tegen zwemmen. Een dunne laag vaseline, kokosolie, olijf of baby olie op de huid voordat je gaat zwemmen zorgt voor een extra barrière en beschermt tegen huid uitdroging.

Breng na het zwemmen en douchen, een vette crème of zalf aan. 

Tip: zonbescherming, ga voor minerale zonnebrandcrème

Minerale zonnebrandfilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze beide combinatie zorgen voor een optimale en brede UV dekking. De twee filters geven de minste kans op huidreactie, worden niet door de huid geabsorbeerd en zorgt voor directe bescherming na aanbrengen.

Zinkoxide beschermt voornamelijk UVA stralen en minder UVB. Titaniumdioxide heeft voornamelijk een UVB bescherming en minder tegen UVA stralen.

 

Aziatische Huid Zonbescherming Huidkanker Ak Zonnebrandolie Op De Rug
Achterhoofd-Vrouw-Die-Haren-Wast-640X800

Tip: douche & zeep

Combinatie warm water en vooral zeep drogen de huid uit. Je natuurlijke huid oliën (talg)  worden door deze combinatie eraf gestript. Hierdoor is je huidbarrière verstoord. Alternatieven als je echt iets wilt gebruiken,  zijn badolie, zeepvrije producten te gebruiken.  Droog je huid door met een handdoek te deppen; niet wrijven.

Smeer u steeds goed in met de crème na douche om de huid gaaf te houden.

Tip: 'ben ik allergisch voor dit product' test:

Doe de ROAT ookwel Repeated Open Application Test. het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie hebt voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat je deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder tussenkomst van een dermatoloog.

Smeer in één elleboogsplooi 2x daags dun met één product gedurende 14 achtereenvolgende dagen. 

  • Geen huidreactie = geen allergie             
  • Roodheid, jeuk en/of schilferingen = allergie

Was je handen om eventuele verspreiding van het product naar andere huidgebieden bijv. het gezicht te voorkomen. Een tweede of meerdere producten kun je tegelijkertijd op dezelfde manier in de andere elleboogsplooien, knieholtes of het huiddeel achter de oren testen. Deze test kan uitsluitend gebruikt worden voor producten die op de huid mogen blijven zitten en dus niet afgespoeld moeten worden. Dus geen douchegel, shampoos, zeep, tandpasta of agressieve stoffen. Bij twijfel neem dan eerst contact op met je dermatoloog.

Meer over ROAT

De beste producten om een eczeem huid te verzorgen

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om je huid te verzorgen.

  • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
  • Vegan, Zero Plastic inside
  • Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten tegen eczeem

Veelgestelde vragen over eczeem

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Niet alle parfum stoffen geeft een allergische huidreactie. Meer dan 150 geurstoffen  kunnen contactallergieën veroorzaken en dermatologen testen een mix van parfum stoffen. In totaal zijn er meer dan 2000 geurstoffen.

 

Parfum is bij enkele Iconic Elements producten toegevoegd  om de basis geur van  ingrediënten eruit te halen. We gebruiken een concentratie lager dan 0.2%. Ter vergelijking, de concentratie parfum in eau de parfume, cologne en toilette varieert van 3 tot 15%.

Als je zowel hormoonzalf als een verzorgende crème gebruikt, dan is het beste om eerst met de verzorgende crème te starten. Wacht 20-30 minuten voordat je met de hormoonzalf smeert.

Lotion bevat relatief meer water dan verzorgende oliën in vergelijking tot een crème of zalf. Lotion voordelen zijn, betere smeerbaarheid, het plakt niet en voelt licht aan op de huid. Een grote nadeel is dat een lotion op een droge huid, de huid droger maakt.  Dat komt door de hoge watergehalte in de lotion  en dat verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.