Pigmentvlekken

Pigmentvlekken is meestal een onschuldige huid conditie waarbij plekken op de huid donkerder van kleur zijn dan de normale omringende huid. Pigmentvlekken worden in de huid veroorzaakt door overproductie van een pigment, bekend als melanine. Melanine wordt door pigmentcellen (melanocyten) in de opperhuid gemaakt.

Op deze pagina vind je de volgende informatie over pigmentvlekken:

  • Wat zijn pigmentvlekken?
  • Oorzaken van pigmentvlekken?
  • Wat zijn de verschillen tussen moedervlekken, sproeten en levervlekken
  • Hoe verwijder je pigmentvlekken?
  • Tips wanneer je pigmentvlekken hebt
  • De beste producten om pigmentvlekken te verminderen

Geschreven door Francis Wu

Gepubliceerd 14 augustus 2022

Aangepast 28 september 2022

 

Dr. Francis Wu over pigmentvlekken

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen voor ongewenste vlekken.

Tips wanneer je pigmentvlekken hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu – dermatoloog

Tip: preventie vlekken

Kijk goed naar je huid. Als je last hebt van een onderliggende huidaandoening, moet je die zo goed mogelijk behandelen om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Heb je een wondje of een herstellend plekje? Bescherm het dan goed met zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Minerale zonnebrandcrème met titaniumdioxide EN zinkoxide werkt direct en bezorgt je huid de minste irritatie.

Laat wondjes goed genezen en blijf van dat korstje af. We weten allemaal hoe verleidelijk het is om het eraf te krabben, maar probeer er zo min mogelijk aan te zitten. Als het je echt niet lukt, kan je de plekken gerust met een pleister afplakken.

Probeer bij jeukende huidaandoeningen zo min mogelijk te krabben. 

Tip: Reinig je gezicht twee keer per dag

Er is een relatie tussen luchtverontreiniging en pigmentvlekken.

Uit een Duits onderzoek bleek dat personen uit het Ruhrgebied (randstad), die veel blootgesteld waren aan stikstofdioxide, meer last van pigmentvlekken hadden dan personen uit het platteland (omgeving Borken). Deze verkleuringen waren vooral op de wangen zichtbaar. Ook bleek dat de proefpersonen, die meer (10 µg/m3) aan stikstofdioxide blootgesteld waren, aanzienlijk meer lentigines hadden. Maar liefst 20% tot zelfs 35% meer pigmentvlekken waren bij hen zichtbaar.

Regelmatig je huid reinigen kan ongewenste pigmentvlekken verminderen.

Tip: Zonnebrandcrème

Minerale zonnebrandfilters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze beide combinatie zorgen voor een optimale en brede UV dekking. De twee filters geven de minste kans op huidreactie, worden niet door de huid geabsorbeerd, en zorgt voor directe bescherming na aanbrengen.

Let op!

Zinkoxide beschermt voornamelijk UVA stralen en minder UVB. Titaniumdioxide heeft voornamelijk een UVB-bescherming en minder tegen UVA stralen.

Zoek naar combinatie van beide minerale filters.

Aziatische Huid Zonbescherming Huidkanker Ak Zonnebrandolie Op De Rug
Pigmentvlekken En Supplementen

Tip: Supplement Glutathion

Van glutathion wordt gedacht dat afremming van pigment op verschillende mechanismen werkt. Het remt de aanmaak van pigment in de melanocyten (pigmentcellen), en de sterke antioxidante werking van glutathion heeft ook een remmende werking op de pigmentaanmaak.

In een gerandomiseerde placebogecontroleerde studie uit 2012 met 60 vrijwilligers, kregen de vrijwilligers oraal toegediende glutathion in een dosis van 500 mg per dag gedurende 4 weken. Het leidde tot een lichtere huidskleur van het gelaat en onderarmen. Op zich is glutathion als een supplementkuur veilig, maar voor de effecten op langere termijn is meer onderzoek nodig.

Als het gaat om voeding zijn fruit, groente en vlees bronnen van natuurlijke glutathion.

Tip: Supplement 2 - Polypodium leucotomos extract (PLE) - Melasma

PLE is een varenextract en behoort tot de Polypodiaceae familie. Het heeft een anti-oxidantieve en immunoprotectieve werking. In een dubbelblinde gerandomiseerde studie met placebo werden 40 mensen met melasma onderverdeeld in 2 groepen en gedurende 3 maanden gevolgd. Eén groep ontving een placebo, gecombineerd met SPF50+ en hydrochinon 4% crème en de andere groep kreeg PLE extract ( 2 x per dag 480 mg), SPF50+ smeren en ook hydrochinon creme 4%. Conclusie na 3 maanden: de groep met PLE, zonbescherming en hydrochinon 4% crème is significant beter dan een placebo, SPF50 en hydrochinon 4% crème.

De beste producten om pigmentvlekken te verminderen

Hieronder vind je enkele producten om ongewenste vlekken te verminderen.

Dit vinden we belangrijk in een huidverzorgingsproduct

Pigmentvlekken Iconic Elements Icoontjes

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over pigmentvlekken

De bruine kleur verkregen door een zelfbruiner geeft geen bescherming tegen ultraviolette straling van de zon. De bruine kleur heeft slechts een SPF waarde van 1-3. De kans is groot dat je je huid door UV-B straling verbrandt. Hiervoor zal je extra zonbescherming moeten gebruiken.

SPF  staat voor Sun Protection Factor.

SPF is gecorreleerd met UVB stralen en niet UVA. Hoe hoger de SPF waarde hoe meer UVB wordt geblokkeerd en UVA stralen worden doorgelaten. Een SPF 30 blokkeert 97% UVB, SPF50 – 98% en niet in Europa te verkrijgen SPF100 – 99% tegen UVB stralen.

SPF beschermt NIET tegen UVA stralen

Pigmentvlekken na een huidaandoening worden door huidspecialisten in een adem vaak PIH genoemd of ook wel een post inflammatoire hyperpigmentatie. PIH is een donkere verkleuring van de huid op de plek waar de huid beschadigd is geweest. De PIH is meestal gelijk in vorm, grootte en aantal als het ziektebeeld of als de beschadiging. Denk bijvoorbeeld aan de vlekjes die achterblijven na acne die wat verheven kunnen zijn, maar ook evengoed vlak. De structuur van de huid hoeft ook niet altijd te veranderen. PIH is onschuldig, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren. 

Als je goed tegen de zon beschermt en  als er geen nieuwe huidirritatie ontstaan dan is de kans groot dat het vanzelf verdwijnt.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.