Psoriasis

Psoriasis, is een van de meest bekende huidaandoeningen. Psoriasis is afgeleid van het Grieks “Psore”, dat schub, schilfering betekent. Wanneer je psoriasis uitspreekt, ligt de klemtoon op de eerste “i”.

Naar schatting komt psoriasis bij 2 tot 4 procent van de Nederlandse bevolking voor. Het kan op elke leeftijd beginnen en heeft een chronisch karakter.

Op deze pagina vind je de volgende informatie over psoriasis:

Psoriasis Op Een Vrouwenhand En Arm

Geschreven door Francis Wu

Gepubliceerd 14 september 2022

Gewijzigd 28 september 2022

Dr. Francis Wu over psoriasis

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over psoriasis en de verzorging hiervan

Psoriasis, onderbelichte onderwerpen tijdens het spreekuur

Hieronder vind je een samenvatting van minst gegeven adviezen van Dr. Francis Wu 

Tip: Glutenvrij dieet of niet?

Uit een recent onderzoek onder ruim 85000 vrouwen met psoriasis of artritis psoriatica blijkt dat een glutenvrij dieet niet zinvol is.

Een ander onderzoek toonde aan dat een glutenvrij dieet wel zinvol is, als je psoriasis hebt met een positieve bloedtest op anti-gliadine (AGA). Een anti-stof tegen gluten.

Tip: Voeding

Het is aangetoond dat patiënten met psoriasis vaak ook last krijgen van andere aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hypertensie (verhoogde bloeddruk) en dyslipidemie (verhoogde waarden van totaal-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en een verlaagd HDL-cholesterol) en dat ze daarmee ook meer risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Meer kans op suikerziekte

Een analyse van 27 verschillende observationele studies wees uit dat psoriasis geassocieerd is met zowel een verhoogde kans op als het inderdaad krijgen van suikerziekte.

Meer kans op verhoogd cholesterol

Uit een overzicht van 25 observationele studies, met meer dan 265.000 psoriasispatiënten, blijkt dat psoriasis een grotere kans geeft op dyslipidemie (verhoogd cholesterol). De aanwezigheid van psoriasis alleen is een onafhankelijke risicofactor voor hartinfarct.

Dieet om  risico hart- en vaatziekten bij psoriasis patiënten te verminderen

Het is zeer zinvol om dieetadviezen te geven aan patiënten met psoriasis om de risico’s van hart- en vaatziekten te verminderen. Er is aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen zoals groenten en fruit, onbewerkte granen en omega-3-vetzuren (in vette vis, lijnzaadolie, walnoot en soja olie) en minder omega-6-vetzuren juist vaatontstekingen, een risicofactor van psoriasis patiënten, verbeteren.

Zout eten en Psoriasis

Een recent onderzoek toonde een relatie tussen zout in je dieet en psoriasis. Als het zoutgehalte erg hoog is, wordt het immuunsysteem nog meer geactiveerd en kunnen de symptomen van psoriasis erger worden.

Tip: supplement, zinvol?

Er zijn enkele studies die gekeken hebben welke supplementen zinvol is om in te nemen als je psoriasis hebt. Een review artikel uit 2018 heeft het uitgezocht.

Dit zijn de supplementen die gunstig effect hebben op psoriasis.

  • Zink
  • Selenium
  • Omega-3

Kanttekening van dr. Wu: wanneer je langdurig zink supplement slikt, dan kan koper uit je lichaam lekken. Om te voorkomen; zoek naar een gecombineerde zink met koper supplement. 2. Paranoten bevatten veel selenium, met 1-2 per dag krijg je voldoende selenium binnen. Niet meer dan 5  paranoten per dag. 3. Omega-3 uit krillolie is beter.

 Andere supplement onderzoek en het gunstig effect op psoriasis zijn:

Kanttekening van dr. Wu: de bovenstaande studie groepen zijn vrij klein, bespreek het met je eigen arts.

 

Psoriasis Omega 3 Supplementen

Tip: Zorg voor een goede huid zuurgraad

Verschillende invloeden kunnen je huidzuurgraad (pH) doen schommelen.  Naarmate we ouder worden, maar ook het weer, douchen, zeepgebruik stijgt de pH waarde van de huid.

Uit onderzoek is gebleken dat voor de huid de ‘ideale’ pH 4.7 is. pH Is de maat van zuurtegraad van een waterige oplossing. pH neutraal heeft een waarde van 7.  Zo heeft citroen (zuur) een pH waarde van 2 en vloeibare zeep (alkalisch) een pH waarde van 10.

Hoe alkalischer de huid, hoe meer minder de integriteit, minder binding en meer schilferingen. 

Een lage huid pH (rond pH 5) draagt bij aan een hydraterende werking van de huid en ook voor psoriasis.

Tip: huidverzorging ingrediënten

Zorg voor een optimale huidzuurgraad door niet te lang te douchen, bad of zeep/douche gel gebruik.

Hydrateer je huid, helpt ook tegen schilfers

Cosmetische ingredienten in huidverzorging die je  verder kan helpen zijn:

  • Niacinamide (vitamine B3): een observationele studie is gedaan onder 60 mensen met milde tot matig ernstige psoriasis. De onderzoekers toonde aan dat 4% Niacinamide 2 x per dag gedurende 12 weken een bevredigende resultaat gaf. Bij mannen had het beter effect dan bij vrouwen. Een mooie aanvulling voor psoriasis behandeling.
  • Aloe Vera: enkele studies hebben het effect van aloe vera op psoriasis huid bestudeerd. Een prospectief gerandomiseerde studie concludeerde dat Aloe Vera sterker is dan een klasse 2 hormoon (Triamcinolon) en klinische psoriasis symptomen verminderde. Meer over hormoonzalven. Een andere placebo gecontroleerde, dubbel blinde studie suggereerde dat Aloe Vera 0.5% creme effectief in het verminderen van psoriasis ten op zichtte van een placebo.

De beste producten tegen jeuk en schilfers

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om je huid te verzorgen.

  • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
  • Vegan, Zero Plastic inside
  • Iconic Elements huidverzorging is EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over psoriasis

Psoriasis veroorzaakt een rode schilferige uitslag. Het kan op uitslag lijken, dus kun je zorgen maken dat iemand anders het van je krijgt of aan anderen kunt doorgeven. Maar wees gerust: het is absoluut niet besmettelijk. 

Psoriasis is een chronische huidaandoening die niet te genezen is en niet vanzelf overgaat. De aandoening schommelt echter en veel mensen kunnen jarenlang een rustige huid hebben en plots een verergering ervaren. Zorg dat je vroeg start met een behandeling om erger te voorkomen.

Een van de dermatologische psoriasis behandeling is lichttherapie, er wordt gebruikt gemaakt van een small spectrum Ultraviolet-B (UVB) stralen. UVB is effectief bij het verbeteren van matig ernstige psoriasis. De behandeling duurt ongeveer 12 weken en is 2-3 x per week. De UVB sterkte en duur wordt bij elke sessie langzaam opgevoerd.

Zonlicht bevat ook UVB stralen en kan psoriasis doen verminderen. Zorg dat je NIET verbrandt want dat is weer een trigger voor nieuwe psoriasis plekken.

 

Psoriasis op het behaarde hoofd veroorzaakt geen haaruitval. Ernstige psoriasis plekken op het hoofd, kunnen tot een tijdelijk haarverlies leiden.

Psoriasis capitis kunnen dikke, korstige plaques op het hoofdhuid ontwikkelen. Het haar kan verstrengeld raken met de plaques en als je het probeert te verwijderen, dan kan het haar meegaan.  Ook een medische topicale behandeling  kan het vastgeklit haar los raken en hierdoor fors haarverlies ervaren.  Maar omdat psoriasis en behandeling geen haaruitval veroorzaken, zal je haar terug groeien.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.