Rimpels

Rimpels, zijn een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en laten ons er ouder uitzien. De vorming van rimpels gebeurt in de tweede laag van de huid, de dermis, die voornamelijk eiwitten, genaamd collageen en elastine, bevat. Deze beide eiwitten geven de huid haar stevigheid en elasticiteit. Naarmate we ouder worden, vertraagt het celreparatie-mechanisme en begint het netwerk van elastine en collageen uiteen te vallen. Hierdoor ontstaan er in eerste instantie fijne lijnen en uiteindelijk diepe plooien.

Op deze pagina vind je de volgende informatie over rimpels:

 • Wat zijn rimpels
 • Oorzaken van rimpels
 • Hoe kun je rimpels voorkomen?
 • Hoe verzorg je huid met fijne lijnen en rimpels
 • Tips als je rimpels hebt
 • Huidverzorgingtips tegen voortijdige huidveroudering
Alles Over Rimpels

Geschreven door dr. Francis Wu dermatoloog

Gepubliceerd 14 augustus 2022

Gewijzigd 28 september 2022

Dr. Francis Wu over rimpels

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en oplossingen

Tips wanneer je rimpels hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu 

Tip: zorg voor een 'zuurdere' huid

 Uit onderzoek is gebleken dat voor de huid de ‘ideale’ zuurgraad, pH 4.7 is. pH Is de maat van zuurtegraad van een waterige oplossing. pH-neutraal heeft een waarde van 7.  Zo heeft citroen (zuur) een pH waarde van 2 en vloeibare zeep (alkalisch) een pH waarde van 10.

Een Koreaanse studie onderzocht de invloed van pH en rimpel diepte bij 300 vrijwillige vrouwen uit Korea, Singapore en Vietnam. Hieruit werd geconcludeerd dat factoren zoals hydratatie, melanine (pigment), transepidermaal waterverlies (TEWL), talg en huidtemperatuur de pH waarde beïnvloedt.  De vorming van rimpels nam significant af als de huid pH zuurder werd.

Tip: Bakuchiol, vitamine A alternatief

Als je een gevoelige huid hebt en je wilt iets anders gebruiken dan is Bakuchiol een optie. Bakuchiol is een bestanddeel dat we terugvinden in de Ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunst. Dit olie-extract is afkomstig van de zaden en bladeren van de babchi plant. Het wordt van oudsher gebruikt vanwege de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.

Uit onderzoek blijkt dat Bakuchiol huidveroudering kan tegengaan. Het is een goed alternatief voor vitamine A zuur. Hoewel Bakuchiol en vitamine A geen overeenkomst hebben in de chemische structuur, stimuleren beide bestanddelen dezelfde genexpressie: ze activeren de collageenstimulatie en kunnen de vorming van pigmentvlekken tegengaan.

 

Tip: UV bescherming

Er zijn twee verschillende ultraviolette straling (UV) die de aardoppervlakte bereiken. Dat zijn UVA en UVB stralen.

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen het grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB.

UVA stralen voel je niet op de huid. Deze stralen zorgen voor vrije radicaal vorming in de lederhuid waardoor je collagene en elastische vezels kapot gaan. 

3 x UV(A) – Asymptomatisch (voelt het niet), Altijd aanwezig, Aging van de huid

UVB straling

UVB dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen.

 

Rosacea, Rimpels Anti-Aging, Daycream Uva Filter, Minerale Zonnebrandcreme, Spf30
Allles Over Rimpels Aziaten Vrouwen Onderzoek

Tip: Vermijdt hoog geconcentreerde cosmetische ingrediënten?

Hoog geconcentreerde cosmetische ingrediënten zoals bijvoorbeeld vitamine A en C kunnen bij mensen met een gevoelige huid, mensen die het product voor het eerst gebruiken en Aziaten, meer irriteren. De ontstane huidirritatie kan weer leiden tot ongewenste roodheid, branderigheid, eczeem en pigmentvlekken. 

Je huid heeft een barrière functie en werkt als een trechter. De vermindering van rimpels gaat niet sneller door meer en hoger geconcentreerde ingrediënt toe te voegen. 

Tip extra: zoek naar airless gesloten dispensers in plaats van open crème potjes of pipetserum flesjes. De anti-oxidanten in deze open containers reageren met zuurstof. Hierdoor is de werking sneller weg.

Tip: huidverzorging ingrediënten

In de loop der jaren hebben mensen naar het geheim van de eeuwige jeugd gezocht, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huid verbeterende producten gezorgd. 

Er is langs de ene kant een groep antioxidanten bestaande uit vitamines zoals C, E, Niacinamide (vitamine B3), Co-enzym Q10, groene thee extract, polyfenolen, flavonoïden. Deze groep vermindert collageen degradatie door de ROS (vrije radicalen) aan te pakken.

Wat zijn vrije radicalen: Het zijn instabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan onze huidcellen door oxidatieve stress, vooral wanneer we worden blootgesteld aan UV-straling. Deze schade kan leiden tot veroudering, rimpels en pigmentatieproblemen. Gelukkig helpen anti-oxidanten, zoals vitamines, om vrije radicalen te neutraliseren en onze huid gezond te houden.

Een andere soort ingrediënten zijn celregulatoren, zoals vitamine A (retinol, tretinoïde), peptides en groeifactoren. Ze spelen een belangrijke rol bij het beïnvloeden van de werking van cellen in onze huid. Deze stoffen werken diep in de huidlagen en stimuleren daar de aanmaak van collageen, wat helpt om de huid stevig en jeugdig te houden. Dit proces van collageenstimulatie is echter langzaam en heeft tijd nodig om effect te hebben op de huid.

Tretinoïne stimuleert vernieuwing van huidcellen door versnelt af te laten schilferen en stimuleert ook jong collageen. Het duurt wel minimaal 6 maanden voor een goede collageen opbouw. Het nadeel is dat het de huid irriteert bij hoge concentratie tretinoïne, waarbij roodheid en branderigheid vaak het gevolg is. Een alternatief is Bakuchiol, deze heeft dezelfde werking als retinol, zonder de huidirritatie.

Ook is tretinoïne niet geschikt voor zwangeren.

Tips tegen voortijdige huidveroudering

Om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan en de huid gezond te houden, zijn hier enkele uitgebreide tips:

 1. Zonbescherming: Gebruik dagelijks een breed spectrum zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger om niet alleen tegen UV-stralen maar ook tegen blauw licht te beschermen.

 2. Hydratatie: Houd je huid gehydrateerd met kwalitatieve moisturizers en drink voldoende water.

 3. Gezonde voeding: Eet voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten en beperk de inname van suiker en alcohol, die kunnen bijdragen aan huidveroudering.

 4. Milde huidverzorging: Kies voor zachte, niet-irriterende huidverzorgingsproducten die de huid niet uitdrogen.

 5. Rook niet: Roken versnelt de veroudering van de huid door de bloedtoevoer te verminderen.

Deze maatregelen, gecombineerd met onze Iconic Elements Anti-Aging Cream, die rijk is aan antioxidanten zoals vitamine C, E en ferulinezuur, en ons Firming Booster Serum (celregulatoren)  met bakuchiol, cyclopeptide-5 en witte thee extract, zorgen voor een krachtige verdediging tegen huidveroudering en helpen fijne lijnen en rimpels te verminderen.

 • Alle Iconic Elements producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over voortijdige huidveroudering

Vitamine A zoals tretinoïne of retinol stimuleert vernieuwing van huidcellen door versnelt af te laten schilferen en stimuleert ook jong collageen. Het nadeel is dat het de huid kan irriteren, waarbij roodheid, branderigheid en pigmentvlekken kan leiden. Met name voor mensen met een gevoelige/eczeem huid,  ook is het niet geschikt voor zwangere. En het duurt minimaal 6 maanden voor een goede collageen opbouw. 

De basis is dagelijks je huid 2 x per dag reinigen, gebruik minerale zonbescherming filters zoals titaniumdioxide en zinkoxide. De filters geven de minste huidreacties en beschermt de huid direct na aanbrengen.

Tegen voortijdige huidveroudering voor mensen met een gevoelige huid zijn ingrediënten zoals peptide, groeifactoren, bakuchiol, Co-enzym Q10, Astaxanthine of Niacinamide (vitamine B3) geschikt.

Smeren met collageen verrijkte crème, is op dit moment trending. Het probleem is alleen dat de molecuulgrootte van het gebruikte collageen (uitgedrukt in Dalton, molecuul massa uitgedrukt in g/mol), te groot is om de huid te penetreren. Of het werkt is maar de vraag. Studies zeggen van niet. Echter kan het toegevoegde collageen wel bijdragen aan hydratatie van de huid.

Iconic Elements Anti-aging cream bevat een vitamine C, E en een planthormoon feruline zuur. Deze 3 ingrediënten versterken elkaars werking. De anti-0xidante effect wordt tot wel 8 x versterkt, veel meer dan als je alleen vitamine C of E gebruikt.

Daarnaast zit het product in een airless dispenser, hierdoor is het contact met lucht minimaal. Hierdoor blijven de ingrediënten langer vers en actief.

Klanten met een gevoelige huid of allergieën voor parfum hebben een goede ervaring.

Onze Anti-Aging crème biedt krachtige antioxidantbescherming, die essentieel is in de dagelijkse strijd tegen huidbeschadiging veroorzaakt door UV-straling, luchtvervuiling, en andere omgevingsfactoren. Deze schadelijke vrije radicalen versnellen het verouderingsproces, wat resulteert in fijne lijnen, pigmentvlekken en een doffe huid. Onze samenstelling helpt deze effecten te verminderen en bevat geen parfum, waardoor het ook geschikt is voor gevoelige huidtypes.

Het Firming Booster Serum richt zich op het versterken van de ondersteunende structuren van de huid. Het combineert bakuchiol, witte thee en een natuurlijke peptide, die samenwerken om de huid te verstevigen.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.