Rosacea

Rosacea, betekent letterlijk ‘rood als een roos’ in het latijn. Het is te herkennen aan een opvallende rode kleur van de neus, wangen, voorhoofd en kin. Daarnaast gepaard met puisten, bulten en verdikking van de huid.

Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 60ste jaar en vooral bij vrouwen.

Op deze pagina vind je de volgende informatie over rosacea:

Alles Over Rosacea Huid Darmklachten

Geschreven door Francis Wu

Gepubliceerd 14 september 2022

Gewijzigd 28 september 2022

Dr. Francis Wu over rosacea

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over de klachten, oorzaken en tips die je niet vaak te horen krijgt.

Tips wanneer je rosacea hebt

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu 

Tip: vermijdt bepaalde cosmetische ingrediënten

Bepaalde huidverzorgingsroutine kunnen rosacea verergeren, een onderzoek uit 2000 heeft het op een rijtje gezet voor zowel mannen en vrouwen.

Vrouwen: fruitzuur peelings, agressieve toners/cleansers, zeep, make-up, parfum, haarsprays

Mannen: Zeep, After shave cologne, scheerlotion, chemische zonnebrandcreme.

Tip: Omega-3 supplement tegen droge ogen

Als je last hebt van rosacea en droge, branderige, jeukende geïrriteerde ogen, wazig zien en een zandkorrelgevoel, kan het zinvol zijn om een omega-3 supplement te nemen.

Uit onderzoek is gebleken dat het dagelijks innemen van een omega-3 capsule (360 mg EPA/240mg DHA) twee keer per dag gedurende drie maanden verbetering gaf bij droge ogen.

Je kunt het supplement eventueel combineren met kunsttranen voor extra verlichting.

Tip: UV zon bescherming

Blootstelling aan de zon werd door 81 procent van de patiënten in een onderzoek van de Amerikaanse National Rosacea Society als een van de belangrijkste triggers voor opvlamming van rosacea genoemd.

Er zijn twee verschillende ultraviolette straling (UV) die de aardoppervlakte bereiken. Dat zijn UVA en UVB stralen.

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen het grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB.

UVA stralen voel je niet op de huid. Deze stralen zorgen voor vrije radicaal vorming in de lederhuid waardoor je collagene en elastische vezels kapot gaan. 

3 x UV(A) – Asymptomatisch (voelt het niet), Altijd aanwezig, Aging van de huid

UVB straling

UVB dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen.

Advies: Minerale zonnebrandcrème met zowel zinkoxide en titaniumdioxide (SPF30) en ook dagcrème met UVA filter. Vooral UVA zonnestralen speelt een prominente in Nederland. Het blijkt dat UVA en zichtbaar licht elkaar versterken en roodheid veroorzaakt op mensen met een lichte huid. 

 

Huidkanker Rimpels Uv Stralen Zonkracht Gehele Jaar Door
Alles Over Rosacea Huidziekte Allergie Darm

Tip: rode rosacea gezicht

Roodheid, flushes en gesprongen bloedvaatjes kunnen naast branderigheid ook cosmetisch hinderlijk zijn.

Wat zijn hiervoor de tips:

 • Camouflage of met anti-redness groene crème. De groene kleurstof in de crème maskeert de roodheid.
 • Vaatlaser behandeling, met een speciale laser worden de vaatjes dicht gebrand. Mijn tip doe eerst een klein proefplekje om te kijken hoe je huid hierop reageert en laat de behandeling in het najaar of winter periode plaatsvinden.
 • Er is een gel op de markt dat de roodheid en flushes verminderen. Mirvaso gel wordt niet vergoedt en alleen op doktersrecept te krijgen. De werkzame stof is brimonidine en werkt binnen 30 minuten door de bloedvaten reversibel te vernauwen.

Tip: huidverzorging ingrediënten geschikt voor rosacea

Het kiezen van huidverzorgingsproducten met  specifieke ingrediënten kan rosacea klachten helpen verlichten en kalmeren:

Hier een opsomming van cosmetische ingredienten in huidverzorging (review publicatie hierover)

 • Ginkgo biloba 
 • Aloe vera
 • allantoine, uit tarwe
 • feverfew (moederkruid)
 • Glycyrrhiza inflata (zoethoutwortel)
 • Groene thee 
 • Silybum marianum (Silymarin) – mariadistel
 • Chrysanthemum indicum
 •  Quassia amara extract (bitterhout of Surinaamse kwassiehout)
 •  Kinetine
 • Ectoine
 • Niacinamide (vitamine B3)

Ook wordt Azelaïnezuur regelmatig publicaties genoemd voor de behandeling van rosacea. Ervaring van dr. Wu: het is een goed alternatief voor de behandeling van rosacea. Maar bij mensen met een getinte huid, wordt het slecht verdragen en geeft meer huidirritaties zoals roodheid, branderigheid en pigmentvlekken.

Advies: smeer 1 x per dag eerst op een klein stukje huid om te beoordelen hoe je erop reageert.  

Iconic Elements Award winning Spotreducer bevat Niacinamide & Ectoine.

De beste producten voor je huid met rosacea

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om je huid te verzorgen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over rosacea

Experts weten nog niet wat de exacte oorzaak van rosacea is, maar er is geen bewijs dat het besmettelijk is. Je kunt rosacea niet doorgeven aan andere mensen door ze aan te raken, via handdoeken, gedeelde make-up spullen of gezamenlijk gedeelde cosmetica, huidverzorgingsproducten.

Zowel acne als rosacea veroorzaken roodheid, bultjes en puistjes in het gezicht. De roodheid van acne bevindt zich meestal net rond het puistje, terwijl de roodheid voor rosacea meestal een groot gebied beslaat. Acne heeft ook meer mee-eters en verstopte poriën dan rosacea. Bij rosacea is vaak rond de ogen ook een zone zonder roodheid.

Een recente studie onderzoek bij 82.737 Amerikaanse vrouwen blijkt echter dat alcohol het risico op rosacea verhoogt. De onderzoekers zochten uit of het verschil maakte wat de vrouwen dronken. De grootste boosdoeners bleken witte wijn en likeur.

Meer dan 5 glazen witte wijn per week geeft een verhoogd risico van 49% bij vrouwen!

Onderzoekers hebben vastgesteld dat eén tot drie glazen per maand het risico op het ontwikkelen van rosacea met 14 procent verhoogt. Het drinken van vijf of meer glazen witte wijn per week verhoogt de risico met 49 procent. Rode wijn en bier lijken een veilig alternatief te zijn.

Bij mannen is het niet onderzocht.

De verleiding is groot een pustel uit te knijpen of  een pustel gebiedje weg te scrubben. Het uitknijpen van een pustel kan ervoor zorgen dat niet alleen een deel van de inhoud naar buiten komt, maar ook onbedoeld een deel dieper induwt. Dit kan tot meer ontsteking leiden en zelfs tot litteken vorming. 

Scrubben op een rosacea huid kan meer leiden tot huidirritatie en branderigheid.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.