Huidverzorging en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam grote veranderingen. Je ademt sneller, hart pompt harder en er wordt meer bloed aangemaakt. Ook ondergaat je lichaam hormonale veranderingen.

Terwijl er voor gelukkigen een onbezorgde 9 maanden met een perfecte huidglow ervaren, kan er voor sommige vrouwen maandenlange misselijkheid en vermoeidheid betekenen. Ook meer opvlamming van dermatologische aandoeningen zoals acne, droge & gevoelige huid, striae tot donkere vlekken. Vrouwen met reeds bestaande huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of rosacea kunnen ook een verandering in hun klachten ervaren, beter of erger.

 • Zwangerschap en huidproblemen
 • Hoe behoud je een mooie huid?
 • Welke ingrediënten kan je beter vermijden?
 • Welke ingrediënten zijn wel geschikt?
Zwangerschap En Huid Melasma Pil Anticonceptie

Geschreven door Francis Wu

Gepubliceerd 16 oktober 2022

Gewijzigd 21 oktober 2022

Dr. Francis Wu over zwangerschap en huid

Hieronder legt Dr. Francis Wu kort uit over huidproblemen, zwangerschap en huidverzorging

Tips wanneer je zwanger bent

Hieronder vind je tips van Dr. Francis Wu 

Tip: zwangerschapsstriemen

Ookwel stretch marks of striae genoemd. 90% Van de zwangeren komt het in meer of mindere mate voor. Het zijn langwerpige laesies die door overmatige uitrekking van het onderhuidse bindweefsel ontstaan. De collageen vezels in de lederhuid (dermis) en elastische vezel zijn gaan wijken.

Wat zijn de behandel mogelijkheden na de zwangerschap?

In de loop der jaren wordt het spontaan minder maar het verdwijnt niet volledig.

Als de roodheid op de voorgrond staat dan is een 585nm pulse-dye vaatlaser geschikt. Of long pulsed 1064 nm ND:YAG laser.

Vitamine A, zoals tretinoine (op dokters recept) kan striae in de vroege fase verminderen. Echter start hiermee na de zwangerschap en borstvoeding. Bouw het voorzichtig op omdat huidirritatie, schilferingen en branderigheid kan voorkomen.

Chemische peelings met 15-20% trichloorazijnzuur wordt weleens toegepast. Dit is een handeling onder medisch toezicht.

Kan je niet wachten dan is dermabrasie een alternatief. Dit is een methode om de bovenste huidlaag te verwijderen door het af te slijpen of schuren. De oneffenheden en striae worden minder zichtbaar.

 

Tip: Zwangerschapsmasker

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis die gekarakteriseerd wordt door symmetrische, gepigmenteerde maculae. Macula is latijns voor vlek. 

Onder invloed van zwangerschapshormonen de pigmentcellen geactiveerd om pigment aan te maken. Wanneer deze pigmentcellen te veel en te plaatselijk pigment gaan produceren ontstaat er hyperpigmentatie. Melasma is goed te herkennen door specifieke voorkeurlocaties. Melasma komt namelijk met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond om de ogen en op de bovenlip. Daarnaast komen de vlekken vaak symmetrisch in het gelaat voor.

Wat kan je doen?

Stap 1: Zonbescherming.

Begin met een minerale zonbescherming die bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB, daarnaast moet deze bescherming voorzien zijn van een hoge beschermingsfactor 30 of 50, met daarin antioxidanten. Breng deze bescherming dagelijks aan en herhaal het meerde malen per dag, dit is het allerbelangrijkst bij (gevoeligheid voor) melasma. Hiermee voorkom je dat de pigmentvlek donker wordt door zonlicht of zichtbaar licht.

Stap 2: Nachtcrème met Niacinamide

Naast de zonnebrandcrème voor overdag is het raadzaam een nachtcrème met niacinamide. Niacinamide reguleert de melanogenese neerwaarts. Dat wil zeggen dat er minder melanine wordt gevormd doordat de melanosomen transfer wordt geremd. Zo wordt voorkomen dat er een overvloed aan melanine wordt geproduceerd.

Stap 3: Eventueel combinatie van ingrediënten

In combinatie met vitamine C en E is niacinamide perfect voor het gebruik bij pigmentaties van de huid. Deze samenstelling is namelijk bewezen effectief bij te veel pigment in de huid, mits in de juiste concentratie wordt gebruikt. Zo werkt niacinamide effectief bij een percentage van 5%, vitamine E bij minstens 1% en vitamine C bij minstens 4%.

Melasma pigmentatie kan soms diep in de huid zitten en zal niet alleen door de crème zal verdwijnen. Daarnaast is Iedere huid/melasma anders en iedere huid reageert verschillend, dus laat u goed informeren bij een huidtherapeut/dermatoloog.

Tip: UV bescherming - welke bescherming?

Er zijn twee verschillende ultraviolette straling (UV) die de aardoppervlakte bereiken. Dat zijn UVA en UVB stralen.

UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. Deze UVA stralen vormen de grootste deel van de ultraviolette straling, dus meer dan UVB.

UVA stralen voel je niet op de huid. Deze stralen zorgen voor vrije radicaal vorming in de lederhuid waardoor je collagene en elastische vezels kapot gaan. 

3 x UV(A) – Asymptomatisch (voelt het niet), Altijd aanwezig, Aging van de huid

UVB straling

UVB dringt tot in de oppervlakkige epidermis en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Dus voor een trage en langduriger bruine tint. Teveel UVB veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur ook huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UVA, dringt UVB niet door glas. UVB straling kan tot wel 1000x sterker zijn dan UVA stralen.

Bij melasma: Minerale zonbescherming SPF30 om de twee uur aanbrengen.

 

 

Dagcreme Uva Bescherming, Zwangerschap, Huidkanker Rimpels Uv Stralen Zonkracht Gehele Jaar Door
Zwangerschap

Tip: Zwangerschapsjeuk

Jeuk is erger dan pijn. De jeuk tijdens de zwangerschap  ontstaat door de snellere groei van de borst, buik, billen  dan de huid kan oprekken. Meer over jeuk

Wat kan je zelf nog doen?

 • Probeer de verleiding om te krabben te weerstaan. vHet is makkelijker gezegd dan gedaan. De vicieuze jeuk cirkel die hierdoor ontstaat maakt het erger.
 • Zorg dat je huid niet uitdroogt en gehydrateerd blijft. Droogheid veroorzaakt ook jeukklachten.
 • Draag luchtige katoenen en losse kleding. Strak snoerende kleding veroorzaakt ook jeuk.
 • Menthol crème verlicht jeukklachten. Andere kalmerende ingrediënten zijn aloe vera, panthenol, avena sativa, marshmallow root.

Als het onhoudbaar is, raadpleeg dan je huisarts of consulteer een dermatoloog of gyneacoloog.

Een zwakke hormoonzalf en bepaalde antihistaminicum (anti-hooikoorts) medicatie kan verlichting geven.

Tip: ochtendmisselijkheid meer kans op een meisje

Een interessant retrospectief studie onderzocht de relatie tussen ochtendmisselijkheid en geslacht van de foetus. 2543 Zwangeren zijn in deze studie geïncludeerd. Vrouwen die een vrouwelijke foetus droegen, in tegenstelling tot een mannelijke foetus, rapporteerden een significant hogere frequentie van ochtend misselijkheid en overgeven tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

Wat zijn de tips tegen ochtendmisselijkheid?

 • Neem voldoende rust (vermoeidheid kan misselijkheid verergeren)
 • Vermijd sterk geurende voedingsmiddelen die je misselijk maken.
 • Eet iets lichts zoals een toast of een cracker voordat je uit bed komt.
 • Kleine en frequente maaltijden van gewoon licht voedsel met veel koolhydraten en minder vet (zoals brood, rijst, crackers en pasta)

 

De beste producten tijdens de zwangerschap

Hieronder vind je enkele producten die je kunnen helpen om je huid te verzorgen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze producten

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over zwangerschap en huid

Hydrochinon is een ingrediënt dat pigmentvlekken kan verminderen. Het gebruik van hydrochinon tijdens de zwangerschap lijkt niet geassocieerd te zijn met een verhoogd risico op ernstige misvormingen. Wel vanwege de aanzienlijke huid absorptie 30-45% is het echter het beter om de blootstelling te minimaliseren.

Er zijn twee groepen zonnebrandfilters: Minerale en synthetische filters.

Minerale filters zoals Zinkoxide en Titaniumdioxide, verstrooien grotendeels het zonlicht en kaatsen van je lichaam af. 

 • Voordeel. Fysische filters zijn veilig en zijn het meest geschikt voor kinderen, mensen met een gevoelige huid en zwangeren. Het werkt direct na aanbrengen op de huid.
 • Nadeel. Ze kunnen een witte, doffe gloed achterlaten op het huiddeel waarop het aangebracht is.

Synthetische filters absorberen UV-A- en UV-B-straling en zetten dit vervolgens om in warmte en infrarode straling. 

 • Voordeel, geen witte waas na aanbrengen.
 • Nadeel. Ze kunnen huidirritatie en allergische reacties veroorzaken. Ook zijn er aanwijzingen dat enkele chemische filters de huid penetreren en in je bloedbaan terecht komen. 
 •  

 

 

Zwangerschapsstriemen ontstaat doordat de huid sneller uitzet, waardoor er kleine scheurtjes in de onderhuidse bindweefsel ontstaan. Zowel collageen en elastische vezels in de lederhuid gaan wijken. Je collageen in de huid aanvullen is een logische gedachte.

Smeren met collageen verrijkte crème, is op dit moment trending. Het probleem is alleen dat de molecuul grootte van het gebruikte collageen (uitgedrukt in Dalton, molecuul massa uitgedrukt in g/mol), te groot is om de huid te penetreren. Of het werkt is maar de vraag. Studies zeggen van niet. Echter kan het toegevoegde collageen wel bijdragen aan hydratatie van de huid.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.