Het aantal Nederlanders dat huidkanker krijgt, groeit. In totaal kregen 15.836 mensen de diagnose in 2016, tegenover 14.738 patiënten een jaar eerder. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2023 is het inmiddels 77.000 Nederlanders met huidkanker.
UV-straling speelt zeker een hele grote rol maar huidkanker kan veel oorzaken hebben. Het kan door de zon komen, maar ook door je lifestyle, zonnebank, roken, stress, luchtverontreiniging. Dit alles leidt tot DNA-beschadiging.
Een ander oorzaak kan ook zijn dat het epigenetica van het DNA is veranderd en niet meer goed werkt. Epigenetica betekent letterlijk boven de DNA en kunnen genen aan of uitschakelen. Ze zorgen hoe een lichaamscel de genen lezen zonder de DNA-volgorde fysiek te veranderen.
Relatie tussen huidveroudering en huidkanker
Een Nederlands onderzoek heeft een andere kijk. Ze bestudeerde de relatie tussen huidveroudering en het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom. Een van de drie meest voorkomende huidkanker vorm.
Hieronder een voorbeeld van een basaalcelcarcinoom, deze is een gepigmenteerde variant. Een kenmerk van een basaalcelcarcinoom is de glanzende uitstraling, vaak vergezeld van kleine bloedvaatjes.
Het blijkt dat huidveroudering is gerelateerd aan het ontstaan van basaalcelcarcinoom, en andersom zorgt een hoger aangeboren risico op basaalcelcarcinoom voor snellere huidveroudering. Deze recente studie is uitgevoerd bij 604 volwassenen.
In het onderzoek werd voor alle 604 volwassen studie deelnemers een “genetische risicoscore”, dat wil zeggen het aangeboren risico, voor het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom berekend. En daarnaast op basis van foto’s van het gezicht werden de leeftijd, het aantal huid rimpels en pigmentvlekken beoordeeld.
Uit de bevindingen blijkt dat volwassenen met een hogere geschatte leeftijd meer erfelijke aanleg hebben op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom (zij hadden een hogere genetische basaalcelcarcinoom-risicoscore). Ook deelnemers met meer rimpels en meer pigmentvlekken hebben een hoger berekend genetisch risico op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom.
Concluderend blijkt uit dit onderzoek dat de genetische gevoeligheid voor basaalcelcarcinoom ook de snelheid van huidveroudering verhoogt.
Podcast over huidkanker
Wil je meer horen over huidkanker, luister naar de podcast 2024
Literatuur:
Nu je hier bent
Als de diagnose huidkanker van je arts is gesteld, dan kan het even schrikken. Het kan zijn dat je het gesprek met de arts minder goed volgt. Nadat je het spreekuur hebt verlaten, vraag je je misschien af – wat nu? Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?
In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker explosief toe. In het jaar 2021 werden bij ongeveer 82.800 Nederlanders een vorm van huidkanker vastgesteld. Het KWF verwacht dat deze trend zich voortzet.
Het is belangrijk om te weten welke huidkanker vorm je hebt. De 3 meest voorkomende huidkankers zijn: Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom.
Lees ook over Diagnose huidkanker, wat nu?