Huidkanker maakt je ouder – Nederlands onderzoek

Het aantal Nederlanders dat huidkanker krijgt, groeit. In totaal kregen 15.836 mensen de diagnose in 2016, tegenover 14.738 patiënten een jaar eerder. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2023 is het inmiddels 77.000 Nederlanders met huidkanker.

UV-straling speelt zeker een hele grote rol maar huidkanker kan veel oorzaken hebben. Het kan door de zon komen, maar ook door je lifestyle, zonnebank, roken, stress, luchtverontreiniging. Dit alles leidt tot DNA-beschadiging.

Een ander oorzaak kan ook zijn dat het epigenetica van het DNA is veranderd en niet meer goed werkt. Epigenetica betekent letterlijk boven de DNA en kunnen genen aan of uitschakelen. Ze zorgen hoe een lichaamscel de genen lezen zonder de DNA-volgorde fysiek te veranderen.

Een Nederlands onderzoek heeft een andere kijk. Ze bestudeerde de relatie tussen huidveroudering en het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom. Een van de drie meest voorkomende huidkanker vorm.

Hieronder een voorbeeld van een basaalcelcarcinoom, deze is een gepigmenteerde variant. Een kenmerk van een basaalcelcarcinoom is de glanzende uitstraling, vaak vergezeld van kleine bloedvaatjes.

Huidkanker Basaalcelcarcinoom

Het blijkt dat huidveroudering is gerelateerd aan het ontstaan van basaalcelcarcinoom, en andersom zorgt een hoger aangeboren risico op basaalcelcarcinoom voor snellere huidveroudering. Deze recente studie is uitgevoerd bij 604 volwassenen.

In het onderzoek werd voor alle 604 volwassen studie deelnemers een “genetische risicoscore”, dat wil zeggen het aangeboren risico, voor het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom berekend. En daarnaast op basis van foto’s van het gezicht werden de leeftijd, het aantal huid rimpels en pigmentvlekken beoordeeld.

Uit de bevindingen blijkt dat volwassenen met een hogere geschatte leeftijd meer erfelijke aanleg hebben op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom (zij hadden een hogere genetische basaalcelcarcinoom-risicoscore). Ook deelnemers met meer rimpels en meer pigmentvlekken hebben een hoger berekend genetisch risico op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom.

Concluderend blijkt uit dit onderzoek dat de genetische gevoeligheid voor basaalcelcarcinoom ook de snelheid van huidveroudering verhoogt.

Wil je meer horen over huidkanker, luister naar de podcast 2024

Literatuur:

van der Poort EKJ, Gunn DA, Beekman M, et al. Basal cell carcinoma genetic susceptibility increases the rate of skin ageing: a Mendelian randomization study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020;34(1):97-100.

Nu je hier bent

Als de diagnose huidkanker van je arts is gesteld, dan kan het even schrikken. Het kan zijn dat je het gesprek met de arts minder goed volgt. Nadat je het spreekuur hebt verlaten, vraag je je misschien af ​​– wat nu? Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?

In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker explosief toe. In het jaar 2021 werden bij ongeveer 82.800 Nederlanders een vorm van huidkanker vastgesteld. Het KWF verwacht dat deze trend zich voortzet.

Het is belangrijk om te weten welke huidkanker vorm je hebt. De 3 meest voorkomende huidkankers zijn: Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom.

Lees ook over Diagnose huidkanker, wat nu?

Volg Ons Iconic Elements Op Facebook En Instagram
Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.