Huidverzorgingsroutine van onze huidtherapeute

De huid heeft verzorging en bescherming nodig. Invloeden van buitenaf, zoals de zon, bacteriën, extreme temperaturen en lage of hoge(lucht)vochtigheid maken je huid kwetsbaar en kunnen zelfs voor voortijdige verouderingstekenen zorgen.  

De grote vraag is: wat is nou de perfecte huidverzorgingsroutine?  

Helaas is daar geen concreet antwoord op te geven. Iedere huid is anders en iedere huid heeft andere verzorging nodig. Wel kan ik doormiddel van deze blog je meer inzichten geven in de huidverzorging producten op de markt en welke huidverzorging bij jou huid past. 

Welke type huiden zijn er

We beginnen bij het begin. Welke huidtypes zijn er en welke huidtype heb jij. Dit is soms lastig te bepalen maar wel erg belangrijk. Zo kan je de huidverzorging beter af stemmen op jouw huid. 

We beginnen met de vraag is jouw huid droog, vet of normaal? 

Huidverzorgingsroutine Huidtherapeute
Foto Anna Shvets
  • Droge huid: dit kan je herkennen aan de doffe uitstraling, dunne structuur, zeer fijne poriën en vaak voelt je huid trekkerig aan. Of je een droge huid hebt kan genetische bepaald zijn. Namelijk wanneer je te weinig talg produceert wordt je huid droog. Je talg zorgt ervoor dat je huid soepel aanvoelt en dat er weinig water verdampt.  
  • Vette huid: Een vette huid kan je herkennen aan dat het glimt en vettig aanvoelt. Het kan zo zijn dat je last hebt van puistjes maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een voordeel van een vette huid is dat verouderingsverschijnselen relatief minder snel optreden dan bij een droge huid. 
  • Normale huid: Sommige mensen zijn gezegend met een normale huid. Een normale huid heeft een natuurlijke glans en is noch vet noch droog. 

Nu je weet welk huidtype je hebt moet je jezelf afvragen; 

  1. Een gevoelige huid? Meer hierover….
  2. Heb je last van onzuiverheden? Meer hierover….
  3. Hinderlijke pigmentvlekjes? Meer hierover….
  4. Fijne lijnen en rimpels? Meer hierover….

Je huidverzorging kan je op basis van deze antwoorden aanpassen. 

Huidverzorgingsroutine

Wat voor iedereen belangrijk is en eigenlijk stap één moet zijn in je skin care routine is het reinigen van de huid. Niet alleen voor de make-up maar ook voor luchtvervuiling. Reinigen doe je het beste met een cleanser en niet met make-up doekjes. Een cleanser heb je in verschillende varianten. Wat belangrijk is wanneer je opzoek bent naar een cleanser is dat je kiest voor een milde huidreiniger. GEEN parabenen, parfum en alcoholen. Dit geldt echter voor ieder huidproduct. Deze stoffen kunnen je huid barrière flink aantasten. Heb je last van een droge huid kies dan een reiniger die de huid niet te veel uitdroogt, bijvoorbeeld één op milk basis. De cleanser van iconic elements is een goed voorbeeld. Deze cleanser reinigt de huid en zuivert de poriën met huidvriendelijke producten. Doordat deze cleanser aloë Vera bevat kalmeert het ook direct de huid.  

Exfoliants

Na het reinigen van de huid kan je ervoor kiezen een exfoliant aan te brengen. Een exfoliant verwijdert de dode huidcellen zonder gebruik te maken van grove scrub deeltjes. Deze grove deeltjes kunnen je huid alleen maar beschadigen. Iedereen kan gebruik maken van een exfoliant. Het is een prachtig product om de stralende glas te behouden. Daarnaast maakt dit je huid gladder en egaler. Een exfoliant met bijvoorbeeld salicylzuur richt zich ook op de eventuele ontstekingen in de huid, salicylzuur heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Vervolgens is voeding ontzettend belangrijk voor je huid.

Dagcrème 

Met de juiste dagcrème kan je de huid goed voeden. Zoals ik al eerder heb benoemd in een vorige blog krijgt je huid veel te maken met vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen ontstaan door invloeden van buiten af, een voorbeeld zijn; make-up, alcohol, medicijngebruik, roken, stress en de zon. Deze vrije radicalen zorgen voor huidveroudering. Antioxidanten kunnen dit proces tegen gaan en zijn essentieel voor onze gezondheid. Belangrijke antioxidanten zijn vitamine E en C. L-ascorbinezuur is de meest effectieve vorm van vitamine C en is een top ingrediënt om in je dag crème te hebben. Naast dat het een antioxidanten werking heeft, werkt het ook op eventuele pigmentvlekjes en bevordert de collageen aanmaak. Perfect om huidveroudering te beperken. 

Zonbescherming

De echte anti-aging is toch wel zonbescherming tegen UVB maar ook zeker tegen UVA.  Deze stralen zijn gedurende het hele jaar aanwezig en kunnen zelfs 30 tot 50 keer frequenter aanwezig dan UVB licht. Daarnaast hebben UVA stralen ook de intensiteit om door glas en wolken heen te dringen. Het kost ze dan ook maar weinig moeite om je huid diep binnen te dringen tot je collageen en elastine. Met als gevolg voortijdige huidverouderingskenmerken. Je kunt je voorstellen dat dit niet bevorderend is voor je huid. Dus zonnebescherming is ontzettend belangrijk. Iconic Elements heeft een dagcrème met een UVA bescherming, zo heb je twee vliegen in 1 klap.

Let op: SPF beschermd alleen tegen UVB en geen UVA stralen

Nachtcrème

Last but not least, nachtcrème. Je huid heeft slaap nodig om te herstellen, goede nachtrust is dan ook ontzettend belangrijk voor een gezonde huid. Hierin speelt je bioritme een grote rol. Overdag is je lichaam in waakstand en is in de verdedigingsmodus tegen alle schadelijke invloeden. ’s Nachts is er rust, maar het herstelwerk in de huid wordt er niet minder op. Gifstoffen worden afgevoerd, vetten worden aangemaakt, en de vochtbalans wordt hersteld. Help je huid een handje en breng een goede nachtcrème. De nachtcrème van Iconic Elements bevat Q-10, dit zorgt voor de afname van vrije radicalen en beschermt de huid. Daarnaast bevat het jojoba en macadamia oliën die goed de huid intrekken en zorgen voor een natuurlijk gezonde huid. 

Belangrijk tip:

Zorg ervoor dat je producten altijd luchtdicht verpakt zijn. Vitamine C bijvoorbeeld verliest zijn kracht en werking op het moment dat er lucht bij komt. Vaak zijn producten die luchtdicht verpakt zijn ietsje prijziger, omdat de productiekosten daarvan een stuk hoger liggen.  Maar je hebt niks aan een crème die zijn werking niet behoudt.  

Nu weet je welke producten van belang zijn in een skin care routine. Voordat je iets aanschaf lees altijd goed de ingrediënten lijst door. Wanneer je er niet uitkomt raadpleeg een betrouwbare informatie site.  

Veel voorkomende ingrediënten en de werking (tabel)

IngrediëntenWerkingGoed/Slecht
Glycerin/ glycerol (humectant)Houdt vocht vast in de huid, zorgt dat de huid langer gehydrateerd blijft, draagt bij aan het verbeteren van de huidbarrière en zorgt ervoor dat producten beter uit smeren.Goed. Voor vrijwel ieder huidtype, zeker voor de droge huid.
OxybenzoneKomt vooral voor in zonnebrand als Chemische filter (beschermt alleen tegen uvb) en wordt gebruikt in bijv bodylotion om de geur en kleur te versterken.Het woord chemische filter zegt het al. NEE. Ga altijd voor een zonnebrand met minerale filter. Daarnaast kan het vaak huidirritatie veroorzaken.
ZinkoxideMinerale Zonnefilter tegen zowel uvb als uva.JA! Dit ingrediënt wil je in je zonnebrand. In tegenstelling tot oxybenzone kan zink niet verder de huid ingaan dan het buitenste laagje van de huid. Huid vriendelijk en zorgt vrijwel tot nooit voor een allergische reactie.
Sodium Lauryl Sulphate (surfactants)Lossen het natuurlijke huidvet op, werkt irriterend en verstoren de huidbarrière functie.Deze variant wil je niet in je producten en al helemaal niet bij een droge huid. Het droogt de huid enorm uit en je kan last krijgen van schilfers, puistjes en rode vlekken.
L-ascorbic acid (vitamine c)Een hele belangrijke antioxidant, stimuleert de vorming van collageen.Top ingrediënt om in je huid verzorging te hebben. Let wel op werkt alleen in hoge concentratie (4%) en wanneer er lucht bij komt verliest het zijn werking. Dus koop het nooit in een potje op flesje. ALTIJD luchtdicht verpakt.
Geraniol- linalool- citronellol- D-limonene- eugenol- lilial- cytral- hexyl cinnemal- Benzyl salicylate- Coumarin- lyral- benzyl benzoate- isomethylionon- hydroxycitronellal- benzyl alcohol- Cinnamyl alcohol- isoeugenol- amyl cinnama- cinnamal- farnesol- benzyl connamate- oak moss- anisyl alcohol- amylcinnamyl alcohol- methyl heptine carbonate- tree moss.Dit zijn Geurstoffen die beïnvloeden de geur van cosmetica.Deze geurstoffen worden apart op het etiket vermeld omdat het vaak problemen op levert en kan een trigger zijn voor cosmetische allergie. Dus zeker geen ingrediënten die je in je product wilt, helemaal niet wanneer je last hebt van een gevoelige huid.
Bijna alle soorten alcohol (ethyl alcohol)Onttrekt vocht uit de huid, droogt je huid uit, maakt je barrièrefunctie kapot en irriteert je huid.NEE! Als dit hoog op de ingrediëntenlijst staat van je product, zoek dan verder.
Lanolin alcoholVerzachtend middel, vetalcohol, helpt vochtverlies tegen te gaan en de huid een soepel huidgevoel te geven.Ondanks de alcohol je de naam is die geen slecht ingrediënt. Kan de droge huid enorm ten goede komen.
cetyl alcoholVerzachtende werking, dient als emulgator, beïnvloedt de consistentie van de crème of lotionVeilig en kan voor iedere huid gebruikt worden. Wordt in veel producten gebruikt. Ook in shampoo en conditioner.
cetearyl alcoholDient als emulgator, maakt de crème goed smeerbaar, vult de huideigen lipidenlaag en voorkomt dat het water uit de bovenste huidlaag kan verdampen.Samengestelde alcohol en bestaat uit cetyl en stearly alcohol. Veilig stof en weinig mensen geven een allergische reactie hierop.
stearyl acohol,Dient als emulgator, stabilisator en als hydraterende stof.Dit is ook een vetalcohol die veel en veilig in producten gebruikt kan worden.

*Humecetanten zijn ingrediënten die instaat zijn vocht vast te houden en vocht aan te trekken. 

*Surfactants zijn ingrediënten die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om olie of vet op te lossen. 

Literatuur

Mayoral, F. A., Kenner, J. R., & Draelos, Z. D. (2014). The skin health and beauty pyramid: a clinically based guide to selecting topical skincare products.  Journal of Drugs in Dermatology: JDD, 13(4), 414-421. 

REMON, J. (2006). Huidverzorging. Tijdschrift voor Geneeskunde, 62(4), 331-332. 

Nu je hier bent

Dag in dag uit, gebruiken we routinematig dezelfde huidverzorgingsproducten om onze huid te verzorgen. Echter, geen dag is hetzelfde. Dat geldt ook voor je huid, opeens heb je een droge, geïrriteerde huid, dan is het weer normaal en een ander moment PUKKELS. Ookal is je dieet hetzelfde gebleven en heb je er geen andere verklaringen hiervoor.

Een totaal andere kijk is timing van je huidverzorging op basis van je menstruatiecyclus. Er zijn meer aanwijzingen dat je huid voor en tijdens de menstruatie periode anders reageert. Meer over Timing huidverzorging op basis van je menstruatie cyclus?

Picture of Dionne Smits

Dionne Smits

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.