Hydrochinon in de strijd tegen pigmentvlekken

Hydrochinon is een effectief ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in dermatologische behandelingen om pigmentvlekken te verminderen. Dit chemische middel onderdrukt de melanineproductie in de huid en wordt ingezet bij de behandeling van aandoeningen zoals melasma en postinflammatoire hyperpigmentatie. Gezien de populariteit van hydrochinon is het van groot belang om goed op de hoogte te zijn van de samenstelling, de werking en de mogelijke risico’s die aan het gebruik ervan verbonden zijn.

Onlangs is er meer aandacht gekomen voor de veiligheidsaspecten van hydrochinon, wat tot aanbevelingen heeft geleid om dit ingrediënt voorzichtiger te gebruiken. Het is belangrijk om zowel de voordelen als de mogelijke bijwerkingen van hydrochinon te begrijpen om pigmentproblemen op een veilige en effectieve manier te behandelen.

Hydrochinon is een organische verbinding die van nature in sommige planten aangetroffen wordt, maar over het algemeen synthetisch geproduceerd wordt voor gebruik in cosmetische en dermatologische producten. Dit ingrediënt staat vooral bekend om zijn depigmenterende eigenschappen.

Het wordt typisch geproduceerd via een chemisch proces waarbij fenol, een organische verbinding, wordt behandeld met ammoniak. Dit proces transformeert fenol in hydrochinon. Na deze omzetting ondergaat de hydrochinon een zuiveringsproces om eventuele onzuiverheden te verwijderen, wat belangrijk is om een veilige en effectieve kwaliteit voor cosmetisch gebruik te garanderen. Vervolgens wordt het verwerkt tot verschillende concentraties, afhankelijk van het beoogde gebruik in huidverzorgingsproducten. In de dermatologie wordt het vaak gebruikt in concentraties variërend van 2% tot 4% voor producten die over de toonbank verkrijgbaar zijn, en soms zelfs hoger, om pigmentatieproblemen zoals donkere vlekken, ouderdomsvlekken en melasma effectief te behandelen.

Melasma, Hydrochinon

In de praktijk betekent dit dat hydrochinon werkt door de productie van melanine in de huid te remmen. Melanine is het pigment dat onze huid, haar en ogen hun kleur geeft. Overproductie van melanine kan leiden tot hyperpigmentatie, waarbij donkere vlekken en melasma (ook bekend als het ‘zwangerschapsmasker’) op de huid kunnen verschijnen. Het grijpt in op dit proces door de enzymatische activiteit van tyrosinase te blokkeren, een essentieel enzym in het melanine productieproces. Door de activiteit van tyrosinase te onderdrukken, vermindert het effectief de vorming van overtollig pigment, waardoor de huid een egalere teint krijgt. Dit maakt het een krachtige optie voor mensen die last hebben van ongewenste pigmentvlekken.

Hydrochinon

Meer over Pigmentvlekken

Ondanks de effectiviteit, zijn er enkele overwegingen voor mensen met een donkere huid. Langdurig gebruik van hogere concentraties kan leiden tot bijwerkingen zoals exogene OCHRONOSE, een blauwzwarte verkleuring van de huid. Met name op de wangen zie je een scherp streepvormige band. Het overmatig en langdurig gebruik kan ongelijkmatige resultaten veroorzaken, waardoor sommige gebieden donkerder worden dan andere. Voor foto’s zie deze publicatie

Er zijn echter zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van langdurig gebruik, waaronder een verhoogd risico op HUIDKANKER. Wetenschappers hebben ontdekt dat blootstelling aan hydrochinon gekoppeld is aan een significante toename van huidkankers.

 • Melanoom: Mensen die aan hydrochinon zijn blootgesteld, hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van melanoom
 • Niet-melanoom huidkankers: Het risico op niet-melanoom huidkankers is 3.6 keer hoger
 • Alle gerapporteerde huidkankers gecombineerd: Het totale risico op huidkanker is 3.4 keer hoger

Het is belangrijk op te merken dat de grootste onzekerheid in deze bevindingen is dat het niet bekend is hoe lang en hoe consistent de patiënten hydrochinon hebben gebruikt. Dit maakt het moeilijk om een volledig beeld te krijgen van de risico’s, maar de bevindingen suggereren dat er een aanzienlijk verhoogd risico is op huidkanker bij het gebruik hiervan.

Het gebruik van hydrochinon om pigmentvlekken te verminderen is populair, maar vanwege de mogelijke bijwerkingen en gezondheidsrisico’s is het verstandig om naar alternatieven te kijken. Gelukkig zijn er verschillende veilige en effectieve ingrediënten beschikbaar die helpen bij het egaliseren van de huidtint en het verminderen van hyperpigmentatie. Hier zijn enkele van de meest effectieve alternatieven:

 • Wat is het? Retinol is een vorm van vitamine A die de celvernieuwing stimuleert.
 • Voordelen: Helpt bij het vervagen van pigmentvlekken, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van fijne lijntjes.
 • Wat is het? Vitamine C is een krachtige antioxidant.
 • Voordelen: Vermindert pigmentvlekken door de productie van melanine te remmen en beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen.
 • Wat is het? Niacinamide is een vorm van vitamine B3.
 • Voordelen: Verheldert de huid, vermindert hyperpigmentatie en verbetert de huidbarrière. Iconic Elements heeft een Spotreducer met 5% niacinamide gecombineerd met ectoine voor een effectieve behandeling.
 • Wat is het? Arbutine is een natuurlijke huidverlichtende stof die voorkomt in planten zoals berendruif.
 • Voordelen: Werkt als een tyrosinaseremmer om de vorming van melanine te verminderen.
 • Wat is het? Aloe vera is een plant die bekend staat om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen.
 • Voordelen: Vermindert ontstekingen en kan helpen bij het verminderen van pigmentvlekken door de huid te kalmeren en te hydrateren.
 • Wat is het? Resveratrol is een antioxidant die voorkomt in onder andere druivenschillen en in rode wijn.
 • Voordelen: Vermindert de productie van melanine en biedt bescherming tegen UV-schade.
 • Wat is het? Emblica, ook bekend als Indiase kruisbes, is rijk aan antioxidanten.
 • Voordelen: Verheldert de huid en vermindert hyperpigmentatie door de melanineproductie te reguleren. Iconic Elements heeft een Targeted Pigment Serum dat arbutine, niacinamide, malic acid en resveratrol, emblica bevat om veilig pigmentvlekken te verminderen.
 • Wat is het? Kojic acid, is een zuur en wordt gevonden in Japanse paddestoel.
 • Voordelen: Remt de productie van melanine en wordt vaak gebruikt om pigmentvlekken en melasma te behandelen.
 • Wat is het? Azelaïnezuur is een natuurlijk voorkomend zuur dat wordt aangetroffen in granen zoals tarwe, gerst en rogge.
 • Voordelen: Vermindert de productie van melanine, helpt bij de behandeling van acne en verbetert de huidtextuur.

Door deze alternatieven te gebruiken, kun je effectief pigmentvlekken verminderen zonder de risico’s die gepaard gaan met hydrochinon. De producten van Iconic Elements, zoals de Spotreducer met 5% niacinamide en het Targeted Pigment Serum, bieden veilige en wetenschappelijk onderbouwde opties om een egale en stralende huid te bereiken.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.