Hyperhidrosis: Wat zijn de oorzaken en behandelopties tegen overmatig zweten

Hyperhidrosis is een veelvoorkomende aandoening. We zullen bespreken wat hyperhidrosis precies is, de verschillende vormen ervan, de mogelijke oorzaken en diverse behandelopties. Laten we beginnen met het verkennen van deze aandoening die overmatig zweten veroorzaakt.

Wat is hyperhidrosis?

Hyperhidrosis is een aandoening waarbij een persoon overmatig zweet, zelfs zonder fysieke inspanning of warme/koude omgeving. Het kan leiden tot aanzienlijk ongemak, beperkingen in het dagelijks leven en psychologische impact.

Vormen van hyperhidrosis:

 1. Primaire Hyperhidrosis: Dit is de meest voorkomende vorm en heeft geen onderliggende medische oorzaak. Mogelijk dat het een aandoening van de eccriene zweetklieren is en in verband gebracht met sympathische overactiviteit. Het treedt op in specifieke gebieden zoals de handpalmen, voetzolen, oksels en het gezicht.
 2. Secundaire Hyperhidrosis: Dit type wordt veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening, zoals hormonale disbalans, menopauze, schildklierafwijkingen of bijwerkingen van medicatie.

Oorzaken van hyperhidrosis:

De exacte oorzaak van hyperhidrosis is nog niet volledig bekend. Bij primaire hyperhidrosis wordt aangenomen dat overactieve zweetklieren verantwoordelijk zijn, terwijl secundaire hyperhidrosis kan worden veroorzaakt door verschillende medische aandoeningen.

Hyperhidrosis kan zich op verschillende delen van het lichaam voordoen, maar de meest voorkomende gebieden zijn de oksels (axillaire hyperhidrosis), handpalmen (palmoplantaire hyperhidrosis) en voetzolen (plantaire hyperhidrosis). Deze gebieden hebben een hogere concentratie van zweetklieren, wat resulteert in overmatig zweten.

Verschillen tussen mannen en vrouwen: Hyperhidrosis treft zowel mannen als vrouwen, maar er kunnen enkele verschillen zijn. Bij vrouwen kan het verband houden met hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze. Mannen hebben mogelijk een hogere incidentie van hyperhidrosis in vergelijking met vrouwen, vooral in de vorm van overmatig zweten op de handpalmen.

Wat betreft raciale verschillen, er zijn enkele studies die hebben gesuggereerd dat hyperhidrosis verschillende prevalenties kan hebben bij verschillende etnische groepen. Hoewel er geen definitieve conclusies zijn, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat Japanners een hogere prevalentie van palmoplantaire hyperhidrosis hebben.

Palmoplantaire Hyperhidrose Komt 20 Keer Vaker Voor Bij De Japanners Dan Bij Andere Etnische Groep.

Uit een andere studie is gebleken dat blanke proefpersonen minstens 2,5 keer meer kans hebben op het ontwikkelen van axillaire hyperhidrose in vergelijking met Chinese proefpersonen. Er is meer onderzoek nodig om duidelijke conclusies te trekken over raciale verschillen bij hyperhidrosis.

Behandelopties voor hyperhidrosis:

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste behandelingsoptie voor hyperhidrosis kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, de specifieke symptomen en de individuele reactie op de behandeling.

 1. Antiperspiranten: Sterke antiperspiranten met aluminiumchloride kunnen helpen om zweetklieren tijdelijk te blokkeren.
 2. Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals anticholinergica, kunnen de zweetproductie verminderen, maar ze kunnen bijwerkingen hebben.
 3. Botuline toxine-injecties: Botulinumtoxine-injecties kunnen de zweetproductie tijdelijk verminderen en worden vooral gebruikt voor oksels, voetzolen en handpalmen.
 4. Iontoforese: Deze behandeling omvat het onderdompelen van de aangedane gebieden in water, waarbij een lichte elektrische stroom wordt gebruikt om de zweetproductie te verminderen.
 5. Chirurgische ingrepen: In ernstige gevallen kan chirurgie worden overwogen om de zweetklieren te verwijderen of te beschadigen
 6. MiraDry-behandeling is een niet-invasieve behandeling die specifiek is ontworpen om overmatig zweten in de oksels te verminderen. Het maakt gebruik van elektromagnetische energie om de zweetklieren in het behandelde gebied selectief te verwarmen en permanent te vernietigen. Deze behandeling kan effectief zijn voor mensen die last hebben van ernstige okselzweten en die geen baat hebben bij andere behandelingen of antiperspiranten. Zweet reductie ligt tussen 61-70%.

Antiperspiranten: Voordelen: Antiperspiranten zijn gemakkelijk verkrijgbaar zonder recept en kunnen effectief zijn bij het verminderen van overmatig zweten. Ze zijn eenvoudig aan te brengen en kunnen dagelijks worden gebruikt. Daarnaast hebben ze over het algemeen weinig bijwerkingen.

Hyperhidrosis

Nadelen: Antiperspiranten bieden meestal slechts tijdelijke verlichting en moeten regelmatig worden aangebracht om de effectiviteit te behouden. Sommige mensen kunnen huidirritatie ervaren als reactie op de ingrediënten in antiperspiranten.

Medicatie: Voordelen: Medicatie kan de zweetproductie verminderen en langdurige verlichting bieden. Het kan nuttig zijn voor mensen met ernstige hyperhidrosis die niet voldoende reageren op andere behandelingen.

Nadelen: Sommige medicijnen hebben bijwerkingen zoals een droge mond, wazig zicht, constipatie en hartkloppingen. Ze kunnen ook interacties hebben met andere medicijnen die de persoon mogelijk gebruikt. Het is belangrijk om met een arts te overleggen over de juiste medicatie en mogelijke bijwerkingen.

Botuline toxine-injecties: Voordelen: Botuline toxine-injecties kunnen de zweetproductie effectief verminderen en de resultaten kunnen enkele maanden aanhouden. Het is een relatief snelle procedure en de meeste mensen ervaren minimale bijwerkingen.

Nadelen: Botuline toxine-injecties moeten regelmatig worden herhaald om de effectiviteit te behouden. Hoewel zeldzaam, kunnen bijwerkingen zoals spierzwakte en pijn op de injectieplaats optreden. Het kan ook prijzig zijn, aangezien de behandeling niet altijd wordt vergoed door verzekeringen.

Iontoforese: Voordelen: Iontoforese kan effectief zijn bij het verminderen van zweten, vooral bij handen en voeten. Het is een niet-invasieve behandeling zonder bijwerkingen.

Nadelen: Iontoforese vereist regelmatige sessies en het kan enige tijd duren voordat de resultaten merkbaar zijn. Het kan ongemak veroorzaken tijdens de behandeling en sommige mensen kunnen irritatie van de huid ervaren.

Chirurgische ingrepen: Voordelen: Chirurgische ingrepen kunnen langdurige of zelfs permanente verlichting bieden voor mensen met ernstige hyperhidrosis die niet goed reageren op andere behandelingen.

Nadelen: Chirurgische ingrepen brengen risico’s met zich mee, zoals infectie, littekenvorming en zenuwbeschadiging. Ze worden meestal als laatste redmiddel beschouwd wanneer andere behandelingen hebben gefaald.

MiraDry: Voordelen van miraDry: Langdurige resultaten: MiraDry kan aanzienlijke vermindering van okselzweten bieden, met langdurige resultaten. In de meeste gevallen zijn meerdere behandelingen nodig, maar de resultaten zijn vaak permanent. Verbetering van geur en vlekken: Naast het verminderen van zweten kan miraDry ook helpen bij het verminderen van lichaamsgeur en het voorkomen van zweetvlekken op kleding. Snelle procedure: De behandeling duurt meestal ongeveer één tot twee uur en vereist over het algemeen geen hersteltijd. Patiënten kunnen dezelfde dag nog hun normale activiteiten hervatten.

Nadelen van miraDry: Kosten: MiraDry is over het algemeen duurder dan andere behandelingen tegen hyperhidrosis, zoals antiperspiranten of medicatie. Het kan ook nodig zijn om meerdere sessies te ondergaan, wat de kosten verder kan verhogen. Tijdelijke bijwerkingen: Hoewel de meeste patiënten milde tot matige bijwerkingen ervaren, zoals zwelling, gevoeligheid en blauwe plekken, zijn deze over het algemeen van voorbijgaande aard en verdwijnen ze binnen enkele dagen tot weken. Beperkt toepasbaar op andere gebieden: MiraDry is specifiek ontworpen voor de behandeling van okselzweten en is niet geschikt voor andere delen van het lichaam waar hyperhidrosis kan voorkomen.

Zelfzorg maatregelen

Naast de genoemde behandelingsopties zijn er ook enkele zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij het beheersen van hyperhidrosis:

 1. Draag ademende kleding en schoenen: Kies voor kleding gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen, om de luchtstroom naar de huid te bevorderen en transpiratie te verminderen. Geox schoenen als je last van zweetvoeten hebt.
 2. Gebruik absorberende materialen: Leg inlegzolen in schoenen en gebruik zweetabsorberende materialen, zoals talkpoeder of speciale zweetabsorberende pads, om overtollig vocht op te nemen.
 3. Verzorgingsroutine: Houd de huid schoon en droog door regelmatig te douchen en droog te deppen. Gebruik milde, niet-irriterende zeep of huidcleansers en vermijd overmatig schrobben.
 4. Vermijd triggers: Identificeer factoren die het zweten verergeren, zoals gekruid voedsel, cafeïne, alcohol en stress, en probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.
 5. Stressbeheersing: Leer ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga om stress te verminderen, aangezien stress het zweten kan verergeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hyperhidrosis een behandelbare aandoening is en dat er opties beschikbaar zijn om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Met andere woorden:

Hyperhidrosis kan aanzienlijke hinder veroorzaken, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar. Of het nu gaat om het gebruik van antiperspiranten, medicatie, botox-injecties, iontoforese, chirurgische ingrepen of Miradry, het is belangrijk om met een dermatoloog de beste aanpak voor individuele behoeften te bepalen. Het naleven van zelfzorg maatregelen kan ook helpen om de symptomen te beheersen. Onthoud dat je niet alleen bent – zoek professionele hulp om het overmatige zweten effectief aan te pakken en je zelfvertrouwen te herstellen.

Nu je hier bent

Hidradenitis suppurativa is een inflammatoire huidaandoening die lijkt op acne en optreedt in de lichaamsplooien, zoals de oksels en liezen. Het kan ook voorkomen onder of tussen de borsten, bij de geslachtsdelen, het gebied rond de anus en de billen. Deze aandoening begint meestal tijdens of na de puberteit en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Hidradenitis wordt gekenmerkt door pijnlijke ontstekingen. In het begin lijken de ontstekingen op kleine steenpuisten, maar later worden ze groter en dieper en kunnen ze openbarsten, vaak gepaard gaand met pus en talgafscheiding. Na verloop van tijd kunnen er gangen in de huid ontstaan (fistels) als gevolg van herhaalde ontstekingen. Deze gangen kunnen op elk moment weer ontsteken. Bovendien kunnen er grote comedonen (mee-eters) en cysten (holtes in de huid) ontstaan. Bij het genezen van de huid kunnen littekens achterblijven. Meer over hydradenitis, acne in de plooien

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.