Ik heb een droge huid EN acne. Hoe kan dat?

Het hebben van een droge huid met acne is vervelend. Aan de ene kant wil je de puisten ‘uitdrogen’ en aan de andere kant wil je extra hydratatie door je huid in te vetten. Mensen met een droge huid hebben een verminderde talgproductie en/of verhoogd vochtverlies uit de huid. Bij dit huidtype blijft dit redelijk stabiel en zal niet zo snel veranderen. Een genetische aanleg is vaak de oorzaak.

Acne daarentegen heeft verschillende oorzaken naast overmatig talgproductie spelen ook een complexe interactie tussen talg samenstelling, verstopping talgklier afvoergang, hormonen en cutibacterium acnes bacterie een rol. Acne kan zonder overmatige talgproductie ontwikkelen. De huid wordt vaak droger door acne behandelingen, zoals producten met salicylzuuur, benzoylperoxide, crème met vitamine A, zepen, en ook door isotretinoïne kuur. Lees meer over acne

Tip: Een droge huid ten gevolge van isotretinoïne kan soms heel naar zijn. Enkele onderzoeken wijzen uit dat isotretinoïne kuur, gecombineerd met omega-3 olie supplement, een droge huid en slijmvliezen verminderen. Een dosering van 1 gram omega-3 per dag, is voldoende om droogheid tegen te gaan.

Acne Droge Huid Omega-3
Omega-3 Olie

‘ Als je een keuze moet maken wat de beste omega-3 bron is, kies dan liever voor krilolie dan visolie’
‘Voor vegans: zijn er algen olie, walnoten, chia zaden en hennepzaad olie’

‘dr. Francis Wu

Normale huid in de ochtend en droog in de avond?

Wanneer de huid droog is, maar wel aan het einde van de dag glimt is er sprake van een vochtarme huid. De huid kan droog zijn door de omgeving zoals het weer of een ruimte met airconditioning of verwarming. Het kan ook door het gebruik van verkeerde producten zoals zeep, reinigers en lotions, die bijvoorbeeld gedenatureerde alcohol bevatten. Dit is dan ook niet een huidtype, maar een huidprobleem. Met de juiste producten kan dit probleem worden verholpen.

Om een droge huid met neiging tot acne thuis te verzorging is belangrijk om de juiste producten te gebruiken.

Basis huidverzorging routine

Een droge huid met puistjes heeft baat bij hydraterende crèmes, serums en lotions.

  1. Reinigen: Reinig dagelijks uw gezicht ‘s ochtends en ‘s avonds met een milde reiniger.
  2. Dagcrème /zonnebrandcrème : Gebruik een hydraterende dagcrème met minimaal SPF 30 erin. Hierdoor bent u beschermd tegen de zon en dit helpt om rimpels tegen te gaan. Heeft u geen dagcrème met SPF 30 erin, dan kunt u daarna nog apart een zonnebrandcrème, welke speciaal voor het gezicht is, aanbrengen.
  3. Exfoliëren: Gebruik een exfoliant met glycolzuur of melkzuur erin (Alpha Hydroxy Acids, AHA’s). Deze zuren zorgen voor hydratatie van de huid. Daarnaast verwijderen ze dode huidcellen en zorgen ervoor dat zonneschade, zoals pigmentvlekjes en fijne lijntjes, minder zichtbaar worden. Ook kan er een exfoliant met salicylzuur (Beta Hydroxy Acids, BHA’s) gekozen worden. Dit verwijderd dode huidcellen, reguleert talg en zorgt ervoor dat er minder snel verstoppingen ontstaan.
  4. Hydrateren: Gebruik een hydraterende nachtverzorging in crème of serum vorm. Niacinamide, ookwel vitamine B3 stimuleert je huideigen talg aanmaak en heeft een ontstekingsremmende effect wanneer je acne hebt. Meer over niacinamide

Nu je hier bent

Wel eens van clownseczeem gehoord? De medische term hiervoor is medische term hiervoor is Periorale Dermatitis. Letterlijk betekent dit rode bulten rondom de mond. Een variant rondom de ogen heet Dermatitis Periorbitalis. Deze aandoening komt het vaakst voorkomt bij vrouwen tussen de 16 en 45 jaar. Maar ook kinderen tussen de 7 maanden en 13 jaar blijven er niet van gespaard. Bij mannen komt het zelden voor.

Het is een goedaardige en niet besmettelijke huidaandoening en te herkennen aan de kleine inflammatoire papels en pustels en/of rood/roze schilferige velden. De bultjes zijn geen echte puistjes, het zijn eczeembultjes, gevuld met vocht.  Bij deze aandoening is het gedeelte rondom de mond (periorale) of rondom de ogen (periocularis) aangedaan. Opvallend is dat het gebiedje direct rondom het lippenrood niet is aangedaan.  De huidafwijkingen kunnen echter ook aan weerszijden van de neus optreden.  Soms zijn ook het voorhoofd, de oogleden en tussen de wenkbrauwen aangedaan. De papeltjes ontstaan vaak aanvalsgewijs en veroorzaken irritatie zoals jeuk en branderigheid. De klachten kunnen verergerd worden door zeep, zonlicht en zelfs contact met water.

In de meeste gevallen wordt de diagnose met een getraind oog gesteld. En mocht er weefsel onderzoek wordt gedaan ookwel biopt  (histologisch onderzoek), onder de microscoop wordt een milde niet specifieke ontstekingen zichtbaar. De ontstekingen bevinden zicht tussen perivasculair (rond om de vaten) en peri-folliculair (rond om het follikel).  Meer over clownseczeem

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.