Is teveel zout in je eten slecht voor je huid?

De meeste van ons weten dat teveel zout je bloeddruk kan verhogen en op termijn slecht is voor je hart en bloedvaten. En op den duur kan het ook nierschade leiden. Maar wist je dat zout ook effect op je huid kan hebben. Vooral als je huidziektes zoals eczeem en psoriasis hebt.

Zout is een samengestelde mineraal van Natrium en Chloride (NaCL) en wordt gebruikt om het eten op smaakt te brengen of te conserveren. Volgens de nierstichting komt 80% van onze zout intake uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje. Chips, zoute drop zijn de bekendste voorbeelden, maar ongemerkt komt ook veel ‘verborgen’ zout binnen via kazen, ketchup, kant-en-klare maaltijden, cup-a-soup, brood, vleesvervangers en vleeswaren.

De relatie tussen zout en huidziekten?

Een studie in het tijdschrift Science Translational Medicine wijst op een verband tussen consumptie van keukenzout en de ontwikkeling van allergieën en huidziekten zoals atopische dermatitis.

Recent onderzoek toont aan dat er mogelijk een verband bestaat tussen het eten van zout voedsel en bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem en allergieën. De studie wees uit dat keukenzout de T-helper (Th2) cellen prikkelt en pro-inflammatoire cytokines IL-4 en IL-13 produceert, die beide betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze huidaandoeningen. Gelukkig was er ook goed nieuws. De studie toonde ook aan dat deze effecten omkeerbaar waren en verminderden wanneer de T-cellen opnieuw werden blootgesteld aan lagere zoutgehaltes.

Met andere woorden, door minder zout te eten, kan je de Th2-cellen beter onder controle houden en zo de symptomen van eczeem en allergieën verminderen. Je kan het vergelijken met een aan en uit knop. Door minder zout te eten kan je als het ware de “uit” knop indrukken en de ontstekingsreactie van de Th2-cellen uitschakelen. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van je zoutinname en deze te verminderen als je last hebt van eczeem of allergieën.

Wat deze studie ook heeft ontdekt, is dat bij mensen met atopische dermatitis, een veelvoorkomende huidaandoening die ook wel eczeem wordt genoemd, er veel meer zout ophoopt in hun huid dan bij mensen zonder eczeem. In feite was het zoutgehalte in de huid van eczeempatiënten 30 keer hoger dan bij mensen zonder eczeem.

Opmerkelijk

Ophoping van zout in de huid van eczeem patiënten is 30 keer hoger was dan in de huid van normale mensen

Zout kan de balans van het microbioom op je huid verstoren. Het microbioom is de verzameling van micro-organismen die op en in ons lichaam leven en een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Een hoge concentratie zout kan de groei van Staphylococcus Aureus, een bepaalde bacterie die van nature op onze huid voorkomt, stimuleren. Deze bacterie is dol op zout en kan zich daardoor sneller vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot huidproblemen, zoals geinfecteerd eczeem.

Wanneer er sprake is van een geïnfecteerd eczeem, is het belangrijk om niet alleen het eczeem zelf, maar ook de infectie te behandelen. Staphylococcus Aureus kan namelijk voor extra irritatie en ontsteking zorgen en het herstel van de huid vertragen. Als zowel het eczeem als de infectie niet goed wordt behandeld, kunnen de klachten aanhouden en kan de huid beschadigd raken.

Zout

Dus zout snijdt dus aan twee kanten: direct effect op je T-cellen die betrokken zijn bij eczeem EN huid bacteriën gedijen in een zoutrijke omgeving. Meer over eczeem

Allergieën zijn de afgelopen 50 jaar gestaag toegenomen onder de bevolking en onderzoeken uit het verleden zagen veranderingen in menselijke gewoonten en onze omgeving als mogelijke daders. De fastfood-hypothese zou je ook aan het rijtje kunnen toevoegen. Aangezien het eten van fastfood je zoutconsumptie drastisch verhogen en bewerkte voedingsmiddelen doorgaans meer zout bevatten dan onbewerkte voeding.

Zout eten en Psoriasis

Behalve eczeem en allergieen, kan zout bij mensen met psoriasis klachten verergeren. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan en de ernst van psoriasis, een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingsreacties en schilferige, rode huidplekken. Een van deze factoren is de inname van zout. Een recent onderzoek toonde een relatie tussen zout in je dieet en psoriasis. Als het zoutgehalte erg hoog is, wordt het immuunsysteem nog meer geactiveerd en kunnen de symptomen van psoriasis erger worden.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met psoriasis dezelfde triggers hebben. Sommige mensen met deze aandoening merken misschien geen veranderingen in hun symptomen op als ze veel zout consumeren, terwijl anderen er gevoeliger voor zijn. Het is daarom altijd het beste om naar het lichaam te luisteren en te kijken welke factoren de symptomen van psoriasis bij jou persoonlijk verergeren. Als je psoriasis hebt, kan het nuttig zijn om je zoutinname te verminderen om te zien of dit de ernst van je symptomen vermindert. Meer over psoriasis

Hoeveel zout mag je per dag?

De gezondheidsraad adviseert voor mensen ouder dan 9 jaar om niet meer dan 6 gram zout per dag te nemen.

Voor kinderen van 1-3 jaar, maximaal: 3 gram zout.

Kinderen van 4-8 jaar, niet meer dan 4.5 gram zout per dag.

Als je nagaat dat een pizza van 250 gram, al 3.28 gram zout bevat, een frikadel bevat 1.9 gram zout en kop kippensoep van 250 ml bevat 2.71 gram zout.

Iconic Elements producten om je huid te verzorgen.

Zout Eten, Zomergist, Litteken Verzorg Witte Vlekken Vitiligo Gezichtsmassage Calming Cream Natural Moisturizer Sensitive Cream
Webshop

Natural Moisturizer Cream heeft een 3-voudige werking. De combinatie van glycerine, ceramide, squalane en een Iconic natuurlijke balsem zorgen ervoor dat het vocht in je huid blijft. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft, zonder dat het zwaar aanvoelt.

Sensitive cream is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of aanleg hebben tot het ontwikkelen van huidirritatie. Voor deze groep mensen is de Sensitive cream geschikt om de kwetsbare huid, zo optimaal te houden.

Calming cream is er voor als er huidirritatie, schilferingen, rode gebieden aanwezig zijn. Het is een fase verder, het brengt de geïrriteerde huid, jeuk, roodheid weer tot rust.

Een dieet met te veel zout kan leiden tot dehydratatie, omdat zout water aantrekt en vasthoudt, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om meer vocht te verwijderen. Dit proces kan de huid uitdrogen, waardoor deze minder soepel en meer vatbaar voor rimpels wordt.

Hoewel er geen directe link is tussen zout en acne, kan een dieet met te veel zout leiden tot ontstekingen en vochtretentie, wat mogelijk bestaande huidaandoeningen zoals acne kan verergeren door het creëren van een ongunstige omgeving op de huid.

Ja, te veel zout kan bijdragen aan huidveroudering. Hoge zoutinname kan dehydratatie veroorzaken en de collageenproductie verminderen, een essentieel eiwit voor de elasticiteit en stevigheid van de huid, wat leidt tot een snellere ontwikkeling van fijne lijntjes en rimpels.

Het verminderen van de zoutinname kan helpen bij het verbeteren van de algehele huidgezondheid door de hydratatie van het lichaam en dus ook de huid te verbeteren. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een betere vochtbalans in de huid.

Probeer verse en onbewerkte voedingsmiddelen te eten, beperk het gebruik van verpakte en bewerkte voedingsmiddelen, lees voedingsetiketten om verborgen zoutbronnen te identificeren, gebruik kruiden en specerijen in plaats van zout om je eten op smaak te brengen, en blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Deze stappen kunnen helpen om de zoutinname te beperken en bij te dragen aan een gezondere huid.

Nu je hier bent

Laat voeding onderdeel worden van een preventie programma

Als dermatoloog wordt mij vaak de vraag gesteld of er een verband bestaat tussen voeding en een huidaandoening. We kennen de relatie tussen vitamine C gebrek en scheurbuik, te weinig ijzer kan bloedarmoede, nagelafwijkingen of jeuk klachten veroorzaken en zink deficiëntie kan tot vertraagde wondgenezing leiden. Er zijn de laatste jaren meer onderzoeken naar huidziekten zoals acne, huidkanker, psoriasis, eczeem, rosacea en de invloed van voeding gedaan. Meer over voeding en huidaandoeningen

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.