Er is bij je dermatoloog aangetoond dat je allergisch bent voor één of meer onderstaande conserveermiddelen:
Deze bovenstaande veel voorkomende conserveermiddelen kunnen eczeem veroorzaken of verergeren. Het is zeker zinvol om deze stofffen waarvoor je allergisch bent te vermijden.
Het zijn geen alledaagse termen en vrij lastig te onthouden: gebruik je QR reader op je mobiel – scan – sla het op.
Waarom gebruik men conserveermiddelen?
Producten zoals cosmetica, voeding, geneesmiddelen die water bevatten kunnen besmet raken met bacteriën en schimmels. Hierdoor zal het product sneller bederven. Om dit te voorkomen voegt een fabrikant één of meer conserveermiddelen toe om bacteriën en schimmels doden.
Waar komen conserveermiddelen het vaakst voor ?
Conserveermiddelen komen voor in alle producten die water bevatten. De belangrijkste veroorzakers van allergisch contacteczeem door conserveermiddelen zitten in cosmetica en toiletartikelen. Vooral om cosmetische producten die op de huid blijven (“leave-on products”) zoals zalven, crème, bodymilk en -lotion, balsem, aftershave, zonnebrandproducten en natte toiletdoekjes.
Producten zoals toiletartikelen die bij gebruik weer snel van de huid worden afgespoeld (“rinse off products”) zoals zeep, shampoo, badschuim en douchegel veroorzaken zelden problemen. Ook niet bij patiënten die allergisch zijn voor de daarin gebruikte conserveermiddelen. Voor parfum, schuimmakers in toiletartikelen is een ander verhaal.
Huishoudelijke producten zoals afwasmiddelen, vloeibare schoonmaakmiddelen, wasverzachter bevatten vaak conserveermiddelen. Daar deze producten bij het gebruik sterk verdund worden met water. Het contact met de huid is relatief kort, zullen ze zelden klachten geven. Ook niet bij allergische patiënten.
Door de arts voorgeschreven geneeskundige crèmes, zalven, oog- en oordruppels en vrij verkrijgbare crèmes en “alternatieve” smeersels op plantaardige basis bevatten ook conserveringsmiddelen zoals parabenen.
Hoe herken je een allergisch contacteczeem?
Het bestaat uit rode, schilferende maar vooral jeukende uitslag op plaatsen waar de huid in contact komt met het conserveermiddel-bevattende product. Soms zijn er ook puistjes te zien en kan de huid nattend zijn. De gebruikswijze van een product bepaalt de plaats op de huid waar het eczeem zal ontstaan: in het gezicht en de hals in geval van een crème, over het gehele lichaam bij een bodylotion of milk, onder de oksels bij een deodorantcrème en rondom de anus bij natte toiletdoekjes.
Hoe kan ik het thuis zelf testen?
Op cosmetica en toiletartikelen is de vermelding van de INCI’s (samenstelling) verplicht. Maar als je producten thuis hebt en je weet niet of je allergisch hiervoor bent dan kan je de ROAT doen
ROAT
Het staat voor Repeated open Application Test (ROAT), het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie heeft voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat u deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat u hiervoor naar een dermatoloog moet. Als er echter een huidreactie ontstaat, dient u deze ALTIJD door uw dermatoloog te laten beoordelen.
Hoe doe je de ROAT test thuis?
Smeer in één elleboogsplooi 2x daags dun met één product gedurende 14 achtereenvolgende dagen.
Geen huidreactie na 2 weken = geen allergie
Roodheid, jeuk en/of schilferingen = allergie
Producten zoals tandpasta, shampoo, zeep en badschuim zijn niet geschikt voor ROAT.
Meer over ROAT
Nu je hier bent
De huid schilfert, het is droog en jeukt enorm. Wat is dit, heb ik nou eczeem of een hele droge huid? Er zijn een aantal clues om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden.
Het grote verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat resulteert in vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.
Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière.
Meer hierover: Heb ik nou eczeem of een hele droge huid?