Muggenbeten vs. Processierups: Hoe kan je het Onderscheiden en Behandelen!

In deze blog zullen we de jeuk veroorzaakt door muggenbulten en processierupsen met elkaar vergelijken. We zullen uitgebreid ingaan op de verschillen tussen deze twee, en daarnaast advies geven over effectieve maatregelen om de jeuk te verlichten.

Jeuk van Muggenbeten

Muggenbulten

Muggenbeten kunnen behoorlijk vervelend zijn en de bijbehorende jeuk kan voor veel ongemak zorgen. Het is belangrijk om te begrijpen wat precies jeuk veroorzaakt bij muggenbeten, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om verlichting te krijgen.

Wanneer een mug je steekt, injecteert deze haar speeksel in je huid. Muggenspeeksel bevat eiwitten die een reactie van je immuunsysteem veroorzaken. Het immuunsysteem reageert op deze eiwitten door histamine vrij te geven, wat leidt tot een ontstekingsreactie.

Histamine is een chemische stof die betrokken is bij het reguleren van ontstekings- en immuunreacties in het lichaam. Bij muggenbeten zorgt de vrijgekomen histamine voor verwijding van bloedvaten en verhoogde doorlaatbaarheid van de haarvaten rond de beet. Dit resulteert in roodheid, zwelling en jeuk.

Het begint meestal met een kleine, rode bult op de huid. De beet kan gepaard gaan met jeuk, zwelling en irritatie. In sommige gevallen kan de huid rondom de beet warm aanvoelen. De grootte van de muggenbult kan variëren, van een klein puntje tot een iets grotere verhevenheid.

Naast de initiële symptomen kan de jeuk van een muggenbeet enkele dagen aanhouden. Hoewel de meeste muggenbeten onschadelijk zijn en vanzelf genezen, kan de intensiteit van de reactie variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen meer gevoeligheid ervaren en een sterkere reactie hebben op muggenbeten.

Muggenbeten, Insektensteken, Calming Cream
Volg ons ook op instagram: Iconicelements

Jeuk veroorzaakt door Processierupsen

Reacties op processierupsen kunnen inderdaad intenser zijn dan bij muggenbeten. Wanneer de huid in direct contact komt met de brandharen van de rupsen, kunnen er verschillende symptomen optreden, waaronder kleine rode bultjes of blaasjes. Deze reactie wordt veroorzaakt door de irriterende stoffen die aanwezig zijn in de brandharen van de processierupsen. Nog veel meer over processierupsen.

De brandharen van de rupsen bevatten een proteïne genaamd thaumetopoeïne, dat bij contact met de huid een immuunrespons veroorzaakt. Op de huid kunnen kleine rode bultjes of blaasjes verschijnen op de plekken die direct in contact zijn gekomen met de brandharen. Deze bultjes of blaasjes kunnen jeuken, geïrriteerd aanvoelen en soms ook pijnlijk zijn. De reactie kan variëren in intensiteit en kan zich verspreiden naar aangrenzende delen van de huid.

Wat de jeuk veroorzaakt door processierupsen extra uitdagend maakt, is dat deze jeuk in tegenstelling tot muggenbeten vaak langdurig aanhoudt. Het kan wekenlang aanhouden en soms zelfs terugkeren na blootstelling aan de brandharen. Dit komt doordat de irriterende stoffen in de brandharen diep in de huid kunnen doordringen en een aanhoudende immuunrespons kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om te weten dat de ernst van de reactie op processierupsen van persoon tot persoon kan verschillen. Sommige mensen ervaren slechts milde symptomen, terwijl anderen hevige jeuk en ontsteking kunnen ervaren.

Wat te doen bij jeuk veroorzaakt door Muggenbeten en Processierupsen:

 1. Kalmerende en anti-jeukmiddelen: Bij muggenbeten is het raadzaam om een kalmerende lotion of anti-jeukmiddel aan te brengen op de beten. Dit helpt de jeuk te verminderen en de irritatie te verzachten. Voor processierupsen is het belangrijk om na blootstelling de huid grondig te spoelen met water en eventuele brandharen te verwijderen met behulp van plakband. Vervolgens kan het aanbrengen van een verzachtende lotion of corticosteroïdencrème helpen om de jeuk te verlichten. Meer over hormoonzalven hoe smeer je het goed?
 2. Vermijd krabben: Krabben kan de irritatie verergeren en kan leiden tot infecties. Het is belangrijk om de drang om te krabben te weerstaan, hoe moeilijk het ook kan zijn.
 3. Koude kompressen: Het aanbrengen van een koud kompres op de jeukende huid kan tijdelijke verlichting bieden en de ontsteking verminderen. Dit kan zowel bij muggenbeten als bij reacties op processierupsen worden toegepast.
 4. Verzachtende ingrediënten: die kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie.
  • Aloë vera: Aloë vera-gel heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verzachten van de huid. Het kan de jeuk verminderen en de irritatie verzachten.
  • Avena sativa (haver): ook wel bekend als haver, heeft kalmerende en verzachtende eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie veroorzaakt door muggenbeten.
  • Kamille: staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om huidirritaties te verlichten. Kamille-extract kan de jeuk verminderen en de huid kalmeren.
  • Calendula: ook wel bekend als goudsbloem, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van jeuk en irritatie. Het kan ook de genezing van de huid bevorderen.
  • Menthol: heeft een verkoelend effect op de huid en kan tijdelijke verlichting bieden bij jeuk. Het heeft ook licht verdovende eigenschappen, waardoor het de jeuk kan verminderen.
  • Marshmallow root (heemstwortel): Marshmallow root bevat slijmstoffen die een beschermend laagje op de huid kunnen vormen. Het kan helpen bij het verminderen van jeuk en het verzachten van de huid.
  • Kamfer: heeft een verkoelend effect op de huid en kan helpen bij het verminderen van jeuk. Het heeft ook licht pijnstillende eigenschappen, waardoor het ongemak kan verminderen.
 5. Orale antihistaminica: In sommige gevallen kan het nemen van een oraal antihistaminicum helpen bij het verminderen van de jeuk en het beheersen van de allergische reactie. Raadpleeg een arts of apotheker voor advies over het juiste antihistaminicum voor jouw situatie.
 6. Als je in aanraking bent gekomen met processierupsen en last hebt van jeuk, is het belangrijk om de huid grondig te spoelen met water. Verwijder eventuele brandharen met behulp van plakband.

Bij het kiezen van een kalmerende lotion of anti-jeukmiddel, is het raadzaam om producten te zoeken die een of meer van deze ingrediënten bevatten. Het is ook belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en de lotion of crème alleen aan te brengen op de beten, vermijd contact met open wonden of geïrriteerde huid.

Wat je niet moet doen:

Het is inderdaad cruciaal om te vermijden dat je krabt aan muggenbulten en de geïrriteerde huid die veroorzaakt wordt door processierupsen. Hierdoor kunnen de volgende stappen genomen worden om onnodige complicaties te voorkomen:

 1. Vermijd krabben: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te krabben aan jeukende muggenbulten of de huid die in contact is geweest met processierupsen, is het belangrijk om dit te vermijden. Krabben kan de huid beschadigen en microben introduceren, wat kan leiden tot infecties en complicaties.
 2. Gebruik geen ruwe materialen: Vermijd het gebruik van ruwe materialen zoals harde borstels of ruwe handdoeken op de geïrriteerde huid. Deze kunnen de huid verder beschadigen en de jeuk verergeren.
 3. Niet wrijven of schuren: Wrijf niet over de muggenbulten of de geïrriteerde huid. Dit kan de irritatie verergeren en ontsteking veroorzaken.
 4. Niet blootstellen aan hitte: Vermijd het aanbrengen van warmte op muggenbulten of geïrriteerde huid door bijvoorbeeld hete kompressen of warme douches. Hitte kan de jeuk versterken en de ontsteking vergroten.
 5. Niet zelfmedicatie zonder advies: Probeer geen medicatie te gebruiken zonder eerst een arts of apotheker te raadplegen. Sommige crèmes of zalven kunnen onbedoelde bijwerkingen veroorzaken of de situatie verergeren als ze niet correct worden gebruikt.

Iconic Elements Tip

Iconic Elements Calming Cream: Aan het einde van deze blog willen we graag de Iconic Elements Calming Cream onder de aandacht brengen. Deze crème bevat natuurlijke ingrediënten zoals marshmallow root, avena sativa en ectoine, die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen bij jeuk. De crème helpt de jeuk te verminderen en biedt verzachting aan de geïrriteerde huid.

Calming Cream Muggenbulten
Iconic Elements Selectie

Nu je hier bent

Jeuk is een veelvoorkomend probleem dat vrijwel iedereen weleens ervaart. Pruritus is de medische term voor jeuk zonder zichtbare huidafwijkingen, terwijl prurigo verwijst naar jeuk in combinatie met huidafwijkingen. Als je zelf last hebt van jeuk, dan is het voor jou simpelweg jeuk.

Natuurlijk wil je graag van de jeuk af voordat het je tot wanhoop drijft. Het is begrijpelijk dat je verlichting zoekt en stappen wilt ondernemen om de jeuk te verminderen of te laten verdwijnen.

Meer over jeuk

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.