Kenmerken van een Aziatische huid

Je denkt het misschien niet, maar een Aziatische huid is een donkere huid. De huid kan worden onderverdeeld in verschillende huidtypes. Volgens de classificatie van Fitzpatrick zijn er zes huidtypes. Verschillende huidtypes worden ingedeeld op basis van hoe ze reageren op UV-straling. Huidtypes I-III zijn lichte huidtypes. Huidtypes IV (mediterrane huid), V (Aziatische huid) en VI (Negroide huid) vallen onder de donkere huid. De Aziatische huid is dan ook een van de donkerste huidtypes. De huidskleur van Aziaten kan variëren van licht tot donker bruin.

 Er zijn kleine verschillen en kenmerken zijn vaak nog onderbelicht. De grootste uitdaging voor de Aziatische huid is pigmentatie. Daarom is voorzichtigheid geboden.

Meer over pigment

Kenmerken van een donkere huid

Een donkere huid, variërend van lichtbruin tot zwart, heeft andere eigenschappen dan een lichte huid. Ten eerste bevat een donkere huid meer pigment. Hierdoor is een donkere huid beter beschermd tegen de zon dan een lichte huid. Een donkere huid bevat evenveel pigmentcellen (melanocyten) als een lichte huid, alleen produceren deze cellen steeds grotere  pigmentkorrels (melanosomen). Maar een donkere huid kan  ook verbranden, dus een goede zonnebrandcrème is zeker geen overbodige luxe.

Wist je dat?

Mensen met een donkere huid hebben hun eigen natuurlijke SPF12-waarde, en huidtype 2 (lichte huid en blond) hebben alleen bescherming met SPF 4. Met andere woorden, SPF12 betekent dat het slechts ongeveer 90% beschermt tegen UVB-stralen, maar niet tegen UVA-stralen. SPF4 beschermt ongeveer 78% tegen UVB-stralen.

Eigenschappen van de huid

Aziatische Huid

Een donkere huid heeft meer cellagen in de opperhuid, waardoor de huid compacter wordt. Het maakt de donkere huid minder vatbaar voor veroudering en rimpels. Een donkerdere huid bevat ook grotere fibroblasten. Dit zijn de cellen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en bij wondgenezing betrokken zijn. Een donkerdere huid heeft fijner collageenvezels in de dermis, maar ze zijn dichter en staan parallel.

 Een donkere huid bevat ook meer talg- en zweetklieren en is daarom meestal iets vetter dan een lichte huid. Daarnaast bevat een donkere huid meer kleine oppervlakkige bloedvaatjes dan een lichte huid. Een donkere huid verliest meer transepidermaal vocht dan een lichte huid en is daarom vaak droger.

Het ceramidegehalte in de huid kan verschillen tussen verschillende etnische groepen. Over het algemeen hebben Aziaten een hoger ceramidegehalte in hun huid in vergelijking met mensen met een donkere huid en blanke mensen.

Ceramiden zijn essentiële lipiden die een belangrijke rol spelen bij het behouden van een gezonde huidbarrière. Ze helpen vocht vast te houden, beschermen tegen externe irriterende stoffen en voorkomen vochtverlies. Een hoger ceramidegehalte kan bijdragen aan een sterkere huidbarrière en een betere hydratatie van de huid.

Gevoeligheid

Hoewel Aziaten over het algemeen een hoger ceramidegehalte in hun huid hebben, kan het voorkomen dat ze toch een gevoelige huid hebben. De relatie tussen ceramiden en huidgevoeligheid is complex en wordt beïnvloed door verschillende factoren.

Hoewel ceramiden een belangrijke rol spelen bij het behouden van een gezonde huidbarrière en het verminderen van vochtverlies, is het mogelijk dat andere factoren de gevoeligheid van de huid beïnvloeden. Gevoeligheid van de huid kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, omgevingsfactoren, irritatie door bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten, allergieën en andere huidaandoeningen.

Een donkere huid, vooral de Aziatische huid, is erg gevoelig voor pigmentveranderingen en heeft daarom speciale zorg nodig. De Aziatische huid reageert snel op irritatie, beschadiging of ontsteking. Dit kan leiden tot verhoogde of verminderde pigmentatie of littekens. Veel behandelingen stimuleren het zelfherstellende vermogen van de huid, maar met een Aziatische huid moet je heel voorzichtig zijn.

Voor een zorgzame en effectieve huidverzorging voor de Aziatische huid, zijn Iconic Elements’ Sensitive Cream, Calming Cream en Natural Moisturizer Body enkele uitstekende keuzes.

  1. Sensitive Cream: Deze crème is speciaal ontwikkeld om de gevoelige huid te kalmeren en te hydrateren. Het bevat ingrediënten zoals Avena Sativa (haverextract), die bekend staan om hun verzachtende eigenschappen. Het is ideaal om roodheid te verminderen en de huid te beschermen.
  2. Calming Cream: Voor diegenen met een gevoelige huid die vatbaar is voor irritatie, biedt de Calming Cream verlichting. Het bevat onder andere Marshmallow Root en Avena Sativa om roodheid en ontstekingen te verminderen. Het is een kalmerende en hydraterende oplossing voor de gevoelige huid.
  3. Natural Moisturizer Body: Deze bodycrème is verrijkt met natuurlijke ingrediënten en biedt uitstekende hydratatie voor het hele lichaam. Het helpt om de huid soepel en gehydrateerd te houden, waardoor droogheid wordt voorkomen, iets wat vooral in koudere klimaten een uitdaging kan zijn.

Deze Iconic Elements-producten zijn vriendelijk voor de Aziatische huid en kunnen helpen om deze gezond en stralend te houden. Vergeet niet om altijd een huidverzorgingsroutine te kiezen die past bij jouw specifieke huidtype en behoeften.

Verschillen in Aziatische huid

Aziatische huidtypes variëren van huidtype (Fitzpatrick) III tot IV in het Chinees, type V in het Japans en type VI bij Indiërs en Pakistanen. Er zijn dus veel soorten. De grootste uitdaging voor de Aziatische huid is pigmentatie, zoals  hyperpigmentatie na ontstekingen veroorzaakt door huidbeschadigingen, acne of huidziekten.

Melasma (zwangerschapsmasker) en naevus van Ota komen ook vaker voor bij Aziatische mensen. Een ander verschil met een lichte huid is dat de Aziatische huid meer collageen bevat, wat de veroudering van de huid vertraagt. De Aziatische huid is gevoeliger, wellicht omdat de opperhuid relatief veel water bevat, waardoor in water oplosbare stoffen zoals zeep en shampoo dieper in de huid doordringen en huidirritatie veroorzaken.  Aziaten hebben ook vaak een drogere huid of meer acne problemen door overmatige olieproductie. Een Aziatische huid heeft meestal grotere littekens dan een blanke huid, en je zult ook dikkere littekens zien na een blessure. Meer over littekens

Zonbescherming

Aziatische Huid Zonbescherming Huidkanker Ak Zonnebrandolie Op De Rug
Minerale Zonnebrandcrème Met Antioxidanten Erin Is Beter

De Aziatische huid mag niet overbehandeld worden, zoals met scrubs of geconcentreerde actieve stoffen zoals vitamine A en C. Omdat elke huidirritatie pigmentatie en/of roodheid veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk om na de behandeling altijd zonbescherming aan te bevelen. Het is ook belangrijk om te weten dat bij mensen met een donkere huidskleur, te beginnen met huidtype 3, pigmentcellen overdag worden geactiveerd door blauw licht en niet alleen door UV-stralen.

Dit komt omdat hun melanocyten een eiwit (OPSIN3) hebben dat reageert op zichtbaar blauw licht. Als gevolg hiervan kunnen deze delen van de huid bruine vlekken krijgen ondanks het gebruik van SPF 30 zonnebrandcrème.

Wat betreft bescherming tegen zichtbaar licht, kan het inderdaad gunstiger zijn voor donkere en Aziatische huidtypen om extra bescherming te bieden. Zichtbaar licht kan bijdragen aan de vorming van vrije radicalen en het ontstaan van pigmentproblemen. Hoewel er momenteel geen specifieke zonnebrand filters zijn die zich alleen richten op zichtbaar licht, kunnen het dragen van zonwerende kleding en het vermijden van blootstelling aan direct zonlicht tijdens piekuren ook bijdragen aan bescherming tegen zichtbaar licht. Ingrediënten met anti-oxidante effecten kunnen ook bescherming bieden tegen zichtbaar licht.

Het advies is dus altijd dit: gebruik een minerale zonnebrandcrème(titaniumdioxide EN zinkoxide) en een antioxidant zoals vitamine B3, Q10, vitamine E. Het werkt beter en geeft een betere dekking dan chemische zonnefilters. Helaas wordt dit advies zelden gegeven. Meestal raden mensen alleen zonnebrandcrème aan en zeggen ze niets over de meest geschikte zonnebrandcrème.

Wist je dat huidkanker bij mensen met een getinte huid voorkomt?

Hoewel de kans op het ontwikkelen van melanoom bij gekleurde mensen kleiner is dan bij blanken, het komt bij alle rassen voor. Het idee dat mensen van kleur geen melanoom krijgen is dus een mythe.  De melanomen die ze ontwikkelen bevinden zich vaker op ongewone plekken. handen/voeten, slijmvliezen en ogen. Acraal melanoom vormt zich op plaatsen die normaal niet worden blootgesteld aan de zon, zoals de handpalmen, voetzolen of onder vinger- of teennagels. Het heeft een vrij agressief beloop.

Onderlinge Aziatische huid verschillen

Verschillende Aziatische huidtypes. Voor de Aziatische huid  onderscheiden dermatologen Fitzpatrick type 3 en 4 (Japans/Chinees/Koreaans) en type 5 en 6 (Indiaas/Pakistaans). Voor de Aziatische huid merken we een duidelijk verschil. De Japanners zijn gevoelig voor roodheid. Net als de Chinezen hebben ze een vettere huid, vergrote poriën en ook pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken spelen  een grotere rol bij Indiers. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma, Ota milia, schimmelinfectie en eczeem komen veel voor bij Chinezen. Acne komt ook veel voor bij Aziaten.

 Het is belangrijk om niet te veel te behandelen (actueel, laser, peeling), goed advies te geven over zonbescherming en goed advies over huidhydratatie, omdat Aziaten hun huid sneller uitdrogen. De Aziatische huid is doorlatend en daardoor gevoelig voor uitdroging. Een droge huid kan jeuk en mogelijk eczeem veroorzaken. Vaseline wordt vaak aanbevolen, maar aangezien de Aziatische huid een beetje vettig is, voelt het niet goed aan en kan het andere problemen veroorzaken, zoals acne! Daarom is het beter om andere verzachtende middelen aan te bevelen die meer geschikt zijn voor dit huidtype. Dat geldt ook voor Surinamers en Afrikanen, die zelfs in de zomer bij vaseline zweren.

Huidproblemen

Veelvoorkomende Aziatische huidproblemen zijn een vette naar droge huid, jeuk, atopisch eczeem, acne, hyperpigmentatie en hypopigmentatie, melasma en lichen planus.

 Huidziekten kunnen er op een donkere huid anders uitzien dan op een lichte huid. Het belangrijke verschil is dat een donkere huid geen roodheid vertoont. Een huidaandoening die er rood uitziet op een lichte huid, kan paarsachtig grijs zijn op een donkere huid. Dit maakt het soms moeilijk om de aandoening nauwkeurig te identificeren. Om de symptomen van een ontsteking te herkennen, is het belangrijk om warmte, zwellingen en andere voelbare afwijkingen in de huid te voelen.

 Een donkere huid heeft meer kans op het ontwikkelen van overtollig littekenweefsel (keloïden). Huidletsels bij een donkere huid bevinden zich meestal rond het haarzakje (follikel), meestal ringvormig (ringvormig), en papels zijn vaak beter zichtbaar (papels, zoals bij eczeem). Eczeemplekken op een donkere huid zijn eerder papels (bultjes) dan rode schilferige plekken (erytheemplekken). Krabben kan verdikking en grove huid veroorzaken.

Pigment

Een donkere huid heeft een hoger risico op pigmentveranderingen. En daarbinnen hebben Aziatische en Mediterrane huidtypes een hoger risico op hyperpigmentatie dan een zeer donkere huid (type VI) omdat hun huidpigmentcellen snel reageren.

 Huidbeschadiging veroorzaakt door ontsteking (acne) of trauma kan post-inflammatoire hyper- of hypopigmentatie (pigmentverlies) veroorzaken.. Dus zowel donkere tot lichte witte vlekken veroorzaken.

 Hyperpigmentatie (bruine vlekken) kan optreden wanneer de melanocyten overprikkelt worden bijvoorbeeld bij na chronisch eczeem of een uitgebluste psoriasis. Een ander potentieel pigmentatieprobleem bij de Aziatische huid is pigment “lekkage” van de epidermis in de dermis als gevolg van schade aan het basaalmembraan. Dit diepe pigment is vaak donkerblauw en moeilijk te behandelen.  Hypopigmentatie kan optreden door aandoeningen zoals pityriasis alba. Bij pityriasis alba, een milde vorm van atopisch eczeem bij jonge kinderen. Meer over pigmentvlekken

Iconic Elements heeft twee producten, namelijk de Spot Reducer en het Targeted Pigment Serum, die bijzonder doeltreffend kunnen zijn bij de behandeling van pigmentvlekken, waaronder melasma. Hier is hoe ze werken en waarom ze effectief zijn:

Niacinamide (Vitamine B3): Zowel de Spot Reducer als het Targeted Pigment Serum bevatten niacinamide, een uitzonderlijk krachtig ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om de huid op te helderen. Niacinamide regelt de productie van melanine, het pigment verantwoordelijk voor donkere vlekken op de huid. Hierdoor vervagen pigmentvlekken geleidelijk en wordt de teint egaler.

Arbutine: Het Targeted Pigment Serum bevat arbutine, een natuurlijk ingrediënt afkomstig van planten. Arbutine staat bekend om zijn vermogen om hyperpigmentatie te verminderen. Het remt de activiteit van tyrosinase, een enzym dat betrokken is bij de aanmaak van melanine. Hierdoor wordt de teint gelijkmatiger en nemen donkere vlekken af.

Malic Acid: Dit ingrediënt, te vinden in het Targeted Pigment Serum, heeft milde exfoliërende eigenschappen. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en verbetert de algehele textuur van de huid. Dit draagt bij aan het verminderen van de zichtbaarheid van pigmentvlekken.

Deze krachtige combinatie van ingrediënten in zowel de Spot Reducer als het Targeted Pigment Serum zorgt voor een effectieve drievoudige aanpak tegen hyperpigmentatie. Ze reguleren niet alleen de melanineproductie, maar verminderen ook de overdracht van pigment naar huidcellen en zorgen voor een zachte exfoliatie van de bovenste huidlaag.

Gebruik deze producten regelmatig om de tekenen van melasma te verminderen en te genieten van een egalere en stralendere teint. Ontdek het potentieel van Iconic Elements’ Spot Reducer en Targeted Pigment Serum voor een stralende huid!

Aziatische Huid Vitiligo  Squad, Oogwallen Kringen Aziatische Huid Ouderdomsvlek, Suplement Pigment, Mondhoeken, , Tranexaminezuur Pigmentvlekken Targeted Pigment Serum, Spotreducer, Pigmentvlekken, Zonneschade
Pigment Squad

Het fenomeen van pigmented cosmetic dermatitis (PCD)

PCD is een niet-eczemateuze variant van contactdermatitis. Dit wordt gekenmerkt door donkere vlekken (hyperpigmentatie) met weinig of geen tekenen van dermatitis. Het komt vooral voor bij mensen met een getinte huid en mensen huidtype fitzpatrick 4 en hoger.

De hyperpigmentatie bevindt zich ter hoogte van de wangen, het voorhoofd en soms het hele gezicht. PCD bestaat uit diffuse of vlekkerige bruine hyperpigmentatie. In ernstige gevallen is de pigmentatie zelfs zwart, paars of blauwzwart; in milde gevallen neigt het naar lichtbruin. Af en toe zijn er rode vlekken of papels zichtbaar, wat op een milde contactdermatitis wijst. PCD kan ook tot jeukklachten leiden. Tegenwoordig komt het weinig voor omdat de cosmetische branche geen sterke huidsensitizers meer gebruikt in producten.

Lees ook – huidverzorgingsroutine minder goed voor de Aziatische huid

In de wereld van huidverzorging is het cruciaal om te beseffen dat niet elke routine geschikt is voor elk huidtype. Dit geldt in het bijzonder voor de Aziatische huid, die specifieke behoeften en eigenschappen heeft. In deze blog gaan we in op vijf huidverzorgingsroutines die minder effectief zijn voor de Aziatische huid en bieden we alternatieve aanbevelingen voor een doeltreffende huidverzorging. Meer over producten die minder goed zijn voor de Aziatische en donkere huid.

Nu je hier bent

De huid schilfert, het is droog en jeukt enorm. Wat is dit, heb ik nou eczeem of een hele droge huid? Er zijn een aantal clues om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden.

Zelfdiagnose clues

Het grote verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat resulteert in vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.

Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière. Meer over droge huid of eczeem

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.