Kersenwratjes – zijn bloedrode bolronde goedaardige zwellingen.

Kersenwratjes, ookwel angioma seniles of cherry spots genoemd. Het zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Ze kunnen op tienerleeftijd al te zien zijn en met de leeftijd in aantal toenemen. Bij vrijwel alle 60-plussers hebben er een of meerdere kersenwratten op het lichaam.

Kersenwratjes

Kersenwratten kunnen overal op het lichaam zitten en behalve in de slijmvliezen. De bolronde en bloedrode plekjes variëren van 1 mm tot 1 cm groot en zijn plaatselijk verwijdde bloedvaatjes (venulen). De oorzaak waarom de bloedvaatjes verschijnen en verwijden is niet bekend.

Kersenwratjes Angioma Senilis
Beide Zijn Kersenwratjes

Kersenwratjes Angioma SeniliesVele kersenwratjes op de buik

Vaak gestelde vragen:

Is het besmettelijk? Nee, ze zijn niet besmettelijk. Het zijn bloedvaatjes en wordt niet door infectie veroorzaakt.

Kunnen deze plekken kwaadaardig worden? Kersenwratten zijn onschuldig en zijn niet pre-maligne of ontaarden tot een kwaadaardigheid.

Kun je het voorkomen? Er zijn geen maatregelen of life style richtlijnen om te voorkomen dat deze onschuldige bloedvaatjes verschijnen en groter worden.

Behandeling

Kersenwratten zijn onschuldig en hoeven geen behandeling. Om cosmetische redenen zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Je kan het laten wegbranden, ook wel elektrocoagulatie genoemd. Een grotere plek kan verwijderd worden door middel van een stansbiopsie of een krappe excisie. Dit kan een klein litteken achterlaten. Een betere optie zijn vaatlasers voorbeelden zijn de: Nd:YAG long pulsed laser, V-beam pulsed dye laser of een KTP laser.

Nazorg behandeling

Minimaal 6 weken niet in de zon of zonnebank.

Na 1-2 dagen mag het nat worden, dat wil zeggen kort douchen en niet te warm. Zolang er korsten aanwezig zijn, niet zwemmen of sauna. Na het douchen de behandelde plekken droog deppen en niet wrijven.

Probeer de korstjes niet weg te krabben als het jeukt. Een verkoelende huidverzorgingscreme kan wel eens helpen om zowel de jeuk te verminderen en korstjes sneller doen verdwijnen. Gebruik bijvoorbeeld de Calming cream om de jeuk te stillen of tegen huidirritaties en korst vermindering.

Nazorg Kersenwratjes Behandeling Calming Cream

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.