Kopje koffie, thee…bescherming tegen huidkanker

De meest voorkomende huidkanker vormen zijn basaalcel carcinoom (BCC) en plaveiselcel carcinoom (PCC) ookwel non-melanoma huidkanker genoemd. Deze vormen van huidkankers zijn in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Naast preventieve maatregelen zoals zonnebrandcrème en beschermende kleding zijn er aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen ook een preventieve werking tegen non-melanoma huidkanker hebben.

Een zeer recente studie uit Singapore onderzochten een verband tussen koffie, thee en cafeïne in relatie tot het non-melanoma huidkanker risico. In een cohortstudie van 63.257 mannen en vrouwen tussen 45-74 jaar oud in de periode van 1993-1998 onderzocht.

Het blijkt dat het drinken van koffie in oplopende hoeveelheden geassocieerd was met een verlaagd risico op non-melanoma huidkanker. Degenen die minder dan 1 x per week koffie drinken, in vergelijking met degenen die 3 of meer kopjes per dag dronken hadden een verlaagd risico op zowel BCC als PCC.

Huidkanker

Vergeleken met de participanten die geen zwarte thee dronken, hadden de degenen die dagelijks zwarte thee drinkers ook een verminderde risico op zowel BCC als PCC.

Cafeïne in zwarte thee en koffie heeft een beschermende werking. Maar ook andere bronnen van cafeïne zoals chocolade en cola is geassocieerd met een verminderde risico op alleen BCC. Cafeïnevrije koffie heeft de beschermende werking niet. Een andere studie zag een correlatie tussen hete zwarte thee consumptie en vermindering PCC, maar ijsthee niet.

Hoe beschermt cafeïne tegen huidkanker?

In experimentele studies zet cafeïne huidtumor cellen en ook zon beschadigde huidcellen (keratinocyten) aan tot apoptose. Dat is een proces waarin de cel zichzelf doodt, een mechanisme van het lichaam om beschadigde cellen te elimineren voordat het nog meer schade kan brengen.

Literatuur

Oh CC, Jin A, Yuan JM, Koh WP. Coffee, tea, caffeine, and risk of nonmelanoma skin cancer in a Chinese population: The Singapore Chinese Health Study. J Am Acad Dermatol. 2019;81(2):395-402.

Song F, Qureshi AA, Han J. Increased caffeine intake is associated with reduced risk of basal cell carcinoma of the skin. Cancer Res. 2012;72(13):3282-9.

Nu je hier bent

Laat voeding onderdeel worden van een preventie programma. Als dermatoloog wordt mij vaak de vraag gesteld of er een verband bestaat tussen voeding en een huidaandoening. We kennen de relatie tussen vitamine C gebrek en scheurbuik, te weinig ijzer kan bloedarmoede, nagelafwijkingen of jeukklachten veroorzaken en zink deficiëntie kan tot vertraagde wondgenezing leiden. Er zijn de laatste jaren meer onderzoeken naar huidziekten zoals acne, huidkanker, psoriasis, eczeem, rosacea en de invloed van voeding gedaan. Meer over: Voeding bij acne, psoriasis, huidkanker en rosacea

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.