Lip eczeem – er zijn verschillen!

Lip eczeem kan in twee verschillende groepen worden onderverdeeld: contactallergisch en irritatief eczeem. Het is essentieel om de oorzaken van deze twee typen goed te begrijpen om de juiste behandeling en preventieve maatregelen te kunnen nemen.

Contact allergische lip eczeem

Lip Eczeem


Eczeem op de lippen kan voorkomen bij patiënten vanaf 4-6 jaar met een bekende voorgeschiedenis van eczeem, maar het kan ook voorkomen bij mensen zonder eczeem, vooral na de leeftijd van 40 jaar. De meest voorkomende klachten zijn een branderig gevoel en jeuk. Het herkennen van lip eczeem kan variërende symptomen geven, waaronder schilfering, schrale lippen en eczeem in de mondhoeken (perleche). Het kan zich beperken tot de lippen, maar ook rond de ogen, hals of huidplooien verschijnen.

De oorzaak van lip eczeem is vaak te wijten aan een contactallergie, meestal veroorzaakt door producten als lippenstift, lippenbalsem, tandpasta of mondwater. Het behandelen van lip eczeem kan uitdagend zijn, vooral als de oorzaak niet duidelijk is. Het reageert vaak niet goed op conventionele therapieën, wat het nog complexer maakt.

 Irritatief eczeem

Lip Lick Lippenbalsem Lip Eczeem

Eczeem op de lippen kan op alle leeftijden voorkomen, en het is niet altijd gerelateerd aan atopie (aanleg voor astma, hooikoorts, eczeem). Het is te herkennen aan een droge, rode of roze huid die gepaard gaat met jeuk klachten. Soms kunnen de huidlijnen grover worden en kunnen er zelfs kloven ontstaan. Het gebied rond de lippen en de overgang tussen de boven- en onderlip kunnen ook worden aangetast. Dit kan veroorzaakt worden door overmatig de lippen bevochtigen met de tong.

De eiwitten in het speeksel kunnen de huid en lippen irriteren. Het is belangrijk om de gewoonte van lip likken af te leren, aangezien het eczeem een gevolg is van deze gewoonte. Sommige lippenbalsems met een geurtje of smaakje kunnen ook een uitlokkende prikkel zijn, waardoor je geneigd bent je lippen vaker te likken. Het vermijden van dergelijke lippenbalsems kan daarom nuttig zijn bij de behandeling van lip eczeem. Het wordt ook wel lip lick dermatitis genoemd

Lees meer over lipbalsem het liefst ongeparfumeerd, geen menthol of prikkelende stoffen of minerale oliën. Wel goed, zijn ingrediënten zoals ceramide, shea butter, zonnebloemolie (die geschikt is voor de huid), jojoba-olie, hennep zaad olie.

Om lip eczeem te voorkomen en te behandelen, zijn er enkele belangrijke maatregelen die je kunt nemen:

  • Vermijd allergenen: Zorg ervoor dat je lipverzorgingsproducten en make-up vrij zijn van stoffen waarvoor je mogelijk allergisch bent. Raadpleeg indien nodig een dermatoloog voor een allergietest.
  • Hydrateer je lippen: Houd je lippen gehydrateerd om uitdroging te voorkomen. Gebruik een milde lippenbalsem zonder irriterende stoffen en breng deze regelmatig aan, vooral in koude en droge omstandigheden.
  • Vermijd likken van de lippen: Probeer het onbewust likken van je lippen te voorkomen, omdat dit de lippen kan uitdrogen en irriteren. Drink voldoende water om je lichaam gehydrateerd te houden, ook van binnenuit.
  • Bescherm je lippen: Gebruik een lippenbalsem met zowel UVB (SPF) als UVA zonnefilter om je lippen te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
  • Raadpleeg een arts: Als je last hebt van terugkerend lip-eczeem of als de symptomen ernstig zijn, raadpleeg dan een dermatoloog voor een grondige evaluatie en gepaste behandeling.

Nu je hier bent

Er zijn ook meerdere vormen van handeczeem. Handeczeem krijgt u afhankelijk van het stadium waarin het eczeem zich bevindt, verschillende soorten klachten.  

  • Mild eczeem kunnen er bultjes en roodheid te zien zijn, vaak op de handruggen of vingers die sterk jeuken; 
  • Een heftige acute vorm is de huid vaak gezwollen en ontstaan blaasjes. Het eczeem is dan nattend, doordat de blaasjes openbarsten. Wanneer de blaasjes indrogen tot korstjes, gaat de huid schilferen (vervellen) en neemt de roodheid af;
  • Bij chronisch handeczeem wordt de huid uiteindelijk droog en schilferig, huidlijnen kunnen grover worden en de huid kan verdikken, hierdoor kunnen pijnlijke kloven ontstaan. 

Meer over verschillende vormen van handeczeem

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Aanbevolen berichten

Microfoon
Geen onderdeel van een categorie

Interview over huidkanker

‘Mensen hebben tegenwoordig meerdere huidkanker soorten op hun lichaam’ Het voor komen van huidkanker heeft epidemische vormen aangenomen. Steeds meer mensen hebben verschillende soorten huidkanker

Lees meer »
Dr. Francis Wu
Geen onderdeel van een categorie

Skincare workshop

Iconic Elements, dr. Francis Wu, heeft op 5 juni jl, een skin workshop gegeven onder het genot van drankjes en kleine hapjes. Tijdens de workshop werd

Lees meer »
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.