Lip zoekt balsem – interview in het Algemeen Dagblad

Bescherm het dunste stukje huid van je gezicht

Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem en zeven andere vragen over dat populaire stickje in je tas. Interview met CARIN RÖST – Algemeen Dagblad (AD) en met cosmetisch dermatoloog Petra Dikrama van Dikrama Clinics

Balsem

1 Hebben onze lippen behoefte aan balsem?

,,In de lippen is de hoornlaag, het deel van de huid dat tegen uitdroging beschermt, vier tot vijf keer dunner dan in de rest van het gezicht”, zegt Francis Wu, cosmetisch dermatoloog bij het Dermatologisch Centrum Utrecht. ,,Je lippen zijn daardoor extra gevoelig voor uitdroging.” Veel mensen likken aan hun lippen als ze merken dat die droog zijn, maar dat heeft een averechts effect, vertelt hij. ,,De spijsverteringsenzymen in je speeksel drogen je lippen nog meer uit.” Lippenbalsem, die bijvoorbeeld vaseline als basis heeft, vormt een beschermlaag waardoor er minder vocht verloren gaat.

2 Sommige producten veroorzaken juist uit te drogen, kan dat?

,,Balsems met weinig vet, die vaak heel vloeibaar zijn en snel intrekken, kunnen de lippen inderdaad uitdrogen”, zegt Petra Dikrama, cosmetisch dermatoloog van het Erasmus Medisch Centrum en Dikrama Clinics. ,,Ook bevatten sommige lippenbalsems stoffen die een allergische reactie kunnen geven. Een bekend voorbeeld is perubalsem, een stof die in Purol zit en bij sommige mensen lipeczeem kan veroorzaken. Dat is een ontsteking van de lippen die je herkent aan roodheid, schilfering en jeuk.”

3 Waar kun je op letten als je lippenbalsem uitzoekt?

,,Je kunt het beste een vette lippenbalsem kiezen met zo weinig mogelijk ingrediënten die irritatie of een allergie kunnen veroorzaken”, zegt Dikrama. ,,Vaak staat op deze producten de term ‘hypoallergeen’. Dat betekent niet dat je er niet allergisch voor kunt zijn, maar die kans is wel kleiner.” ,,Vermijd oliën als castorolie en sesamolie en de rode kleurstof karmijnzuur omdat ze lipirritaties en lipeczeem kunnen veroorzaken”, voegt Wu toe. Laat ook geurstoffen zoals pepermunt, menthol, citrus of eucalyptus links liggen, omdat ze je aanmoedigen de lippenbalsem te proeven. ,,Je lippen komen zo in contact met speeksel en drogen nog meer uit.”

4 Is een zonbescherm-factor nodig?

Ja. je beschermt de huid tegen de zon en vaak worden de lippen vergeten. Wu: ,,Ik zie veel lippen die door de zon zijn beschadigd. Daar kan huidkanker uit voortkomen. Let er bij een balsem op dat er een uv-filter in zit. Een uv-filter wordt weergegeven in de ingrediëntenlijst met de term SPF (Sun Protection Factor). Kies een minerale filter, want chemische filters kunnen lipirritatie geven. Een minerale filter herken je aan de combinatie zinkoxide en titaniumdioxide. Die beschermt zowel tegen UVA als UVB zonnestralen en geeft geen allergische reacties.”

Balsem

5 Is een natuurlijke balsem beter dan een synthetische?

Dikrama: ,,Termen als ‘organic’ en ‘natuurlijk’ klinken mooi, maar soms zitten er dan juist stoffen in waar je heel allergisch op kunt reageren. In een natuurlijk cosmetisch product kan bijvoorbeeld net een bloem of vrucht zitten waar je niet tegen kunt.”

,,Biologische producten worden soms beter door het lichaam geaccepteerd”, voegt Wu toe. ,,Maar ze verliezen na verloop van tijd hun werkzaamheid. Of het beter is, verschilt per ingrediënt. Als er bijvoorbeeld op lippenbalsem staat: ‘verrijkt met natuurlijke vitamine E’, weet je vaak niet of het natuurlijk of synthetisch vitamine E is. De natuurlijke variant heeft een betere werking op de huid, de synthetische vitamine E heeft daar weinig tot geen effect op.”

6 Kun je verslaafd raken aan lippenbalsem?

Wu: ,,Je zou je kunnen voorstellen dat doordat de balsem je lippen afsluit, de olieproductie in de talgklieren tijdelijk wordt afgeremd. Hierover zijn echter geen studies bekend. Er zit geen ingrediënt in een lipbalsem, zoals nicotine in sigaretten, dat lichamelijk verslavend werkt. Verslaving zou ik het niet noemen, het is meer een afhankelijkheid. Stoppen met het gebruik van lippenbalsem is vrij eenvoudig. Als je erop let dat je niet steeds je lippen vochtig maakt met je speeksel, ben je vrij snel van deze ‘verslaving’ af.”

7 Zitten er schadelijke stoffen in balsems?

Mogelijk wel. De Belgische consumentenbond Test Aankoop vond in sommige lippenbalsems aromatische koolwaterstoffen (Moah) en verzadigde koolwaterstoffen (Mosh). Moah zijn mogelijk kankerverwekkend en Mosh kunnen zich opstapelen in de organen en gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt. De stoffen ontstaan door de bewerking van minerale oliën en maken de balsem zacht. In huidverzorgings-producten zijn deze stoffen veilig, maar in lippenbalsem mogelijk niet omdat je hier altijd wat van inslikt. Uit de test bleken onder meer Labello Original, Labello Sun Protect, Labellino, Louis Widmer en Yves Rocher Moah en/of Mosh te bevatten, net als de kindermerken Disney Princess, Hello Kitty en Minions. Veilig zijn onder meer Weleda Everon, Lavera en Hema.

8 Kun je deze stoffen op de ingrediëntenlijst zien?

,,Nee”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. ,,Als er op de ingrediëntenlijst staat dat de lippenstift ‘paraffine’ bevat, kan dat een indicatie zijn voor de aanwezigheid van Mosh en Moah, maar het is geen garantie.” Je kunt wel de volgende minerale oliën vermijden omdat ze vaak duiden op hoge concentraties Mosh of Moah: cera microcristallina, (hydrogenated) microcrystalline wax, ceresin, ozokerite, paraffine (liquidum) en petrolatum.

Test Aankoop raadt lippenbalsems met Mosh of Moah af. Voor kinderen kun je beter geen kinderlippenbalsems gebruiken. Als het echt nodig is, zijn ook zij het beste af met producten voor volwassenen zonder minerale oliën.

Nu je hier bent.

Huidherstellen, hydratie van de huid, zoveel verschillende producten en merken op het internet en in de winkels te vinden. Maar waar let een huidspecialist op? En welke basisinformatie is van belang om de juiste keuze te maken. Lees meer over lotion, crème en zalf wat zijn de verschillen?

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.