Lippenbalsem ‘verslaving’ – hoe ontstaat het?

Er zijn veel vragen over lippenbalsem verslaving ontvangen naar aanleiding van een online-artikel in Jan Magazine. Hieronder geven we meer informatie over dit fenomeen.

Je lippen zijn als de diva’s van je gezicht, ze geven karakter aan het onderste deel van je gelaat. Volle en goed gehydrateerde lippen wekken een gevoel van gezondheid, jeugdigheid en sensualiteit op.

De huid van de lippen is echter kwetsbaar en aanzienlijk dunner dan de huid van de rest van het gezicht. Het bovenste hoornlaagje (stratum corneum) van de lippen is 4-5 keer dunner dan dat van de rest van de huid. Hoewel de lippen geen pigmentcellen, zweetklieren of haarfollikels bevatten, zijn er wel (ectopische) talgklieren aanwezig, ook wel bekend als Fordyce spots. Deze talgklieren produceren een huidolie die de lippen beschermt tegen uitdroging en andere invloeden. Dit is van cruciaal belang om de lippen gezond en goed gehydrateerd te houden.

Hoe ontstaat een lippenbalsem verslaving?

Het is meer een lippenbalsem afhankelijkheid, er is geen ingrediënt in een lipbalsem, zoals bijvoorbeeld nicotine in sigaretten, wat lichamelijk verslavend werkt. Door het onbewust overmatig gebruik van lippenbalsem kan er een afhankelijkheid ontstaan.

Er zijn verschillende triggers en verschillende factoren tot stand. Eerder genoemd is de lip huid zeer dun. Doordat de stratum corneum uit 3-4 lagen bestaat, heeft als gevolg dat de huidbarrière functie slecht is en de capaciteit om vocht tussen de stratum corneum lagen vast te houden is laag. Hierdoor drogen de lippen sneller uit.

Er zijn triggers of prikkels zoals weersinvloeden ( zon, wind en temperatuurschommelingen zoals binnen en buiten temperatuur in de winterperiode, kunnen de lippen nog meer irriteren of uitdrogen.  Ook roken en bepaalde medicatie kunnen droogheid veroorzaken waardoor de lippen schilferig en dof van kleur worden. Daarnaast kunnen bepaalde gedrag zoals stress, diepe concentratie en ingrediënten in lippenbalsem onbewust doen lip ‘likken’

Door dit samen, de lage hydratatie capaciteit van de lippen, triggers die de lip huid geïrriteerder maken, gaat men bewust of onbewust proberen dit tegen gaan door de droge lippen vochtig te maken met speeksel. De spijsverteringenzymen die in speeksel aanwezig zijn  en verdamping van speekselvocht zorgen ervoor dat de lip huid nog meer uitdroogt. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, wat uiteindelijk in de volksmond genoemde  ‘verslaving’ uitlokt en in stand houdt.

Hoelang duurt het voor je van deze verslaving af bent?

Over het algemeen verdwijnen de ingrediënten die lipirritaties kunnen veroorzaken vrij snel uit je lippen zodra je stopt met het gebruik van de balsem. Als je bovendien bewust bent om je lippen niet steeds vochtig te maken met speeksel, zal je merken dat je snel van deze ‘verslaving’ afkomt. Het is belangrijk om je lippen goed te verzorgen, en ons nieuwe lippenverzorgingsproduct kan je hierbij helpen!

Wat doet lippenbalsem met je lippen?

Primair is het bedoeld om een afsluitende barrière te vormen om droge lippen tegen te gaan. Het is echter de vraag of het occlusief effect van een lippenbalsem de talgklieren in de lippen ‘lui’ maken. Het is mogelijk dat door het afsluitend effect van een balsem, de olieproductie in de talgklieren tijdelijk afremt. Er zijn hierover geen studies van bekend. Wel bekend is, naarmate we ouder worden, vermindert de talgolie productie in het algemeen ook, hierdoor drogen we langzaam uit.

Lippenbalsem Verslaving
Lippenbalsem

Zijn er lippenbalsem ingrediënten die goed zijn voor je lippen?

Er zijn zeer weinig studies die behandeling van droge lippen goed onderzocht hebben. Vaseline is een veel gebruikte ingrediënt in de cosmetica, zo ook in lipbalsem. Vaseline is waterafstotend, occlusief en het voordeel is dat het  geen huidirritaties of eczeem veroorzaakt. Nadeel van vaseline is dat het zwaar aan kan voelen en deze sensatie kan een trigger zijn.

Voor de lippen is meer nodig. Naast een goed occlusief effect, vochtverlies uit de lippen tegen gaan, wil je ook het vocht vasthouden en aantrekken. Ideaal zou een ‘ademende’ moisturizer voor de lippen dat zowel vocht aantrekt en vasthoudt.

Welke soort zou je aanraden?

Er zijn bepaalde ingrediënten in lippenbalsem die ervoor zorgen dat de lip huid gaat irriteren.  Het liefst een ongeparfumeerde balsem met zo weinig mogelijk toegevoegde ingrediënten,dat op de lip huid licht aanvoelt, niet irriteert of eczeem veroorzaakt, vocht in de lippen aantrekt en vasthoudt. Dat zijn een hoop wensen.

Er zijn enkele stoffen die deze verwachtingen dicht benaderen. Ingrediënten zoals ceramide, shea butter, zonnebloemolie (die geschikt is voor de huid), jojoba-olie, dimethicone, hennep zaad olie. Voor een  ultraviolette (UV) zon bescherming voor de lippen, kijk naar de combinatie zinkoxide en titaniumdioxide. Deze combinatie beschermt zowel tegen UVA en UVB-zonnestralen en is hypoallergeen.

Welke zou je vermijden?

Lippenbalsem hebben verschillende ingrediënten, met name geurstoffen zoals menthol, pepermunt en spearmunt oliecinnamaic aldehyde, citrus, eucalyptus, anethole en L-carvone.

Lippenbalsem Verslaving Mint Spearmint

Deze kunnen je aanzetten om de geurstoffen ‘te proeven’ waardoor je lippen in contact komen met je speeksel met als gevolg dat de lippen verder uitdrogen.  

Daarnaast kunnen UV filters (oxybenzone, octinoxate), castor olie, ricinoleate, gallate, lanoline, salicylzuur carmine, oleyl alcohol, sesamolie, stearates en colofonium.

Lippenbalsems bevatten verschillende ingrediënten, waaronder geurstoffen zoals menthol, pepermunt, spearmuntolie, cinnamaldehyde, citrus, eucalyptus, anethole en L-carvone.

Hoewel deze geurstoffen een aangename smaak kunnen geven aan de lippenbalsem, is het belangrijk om te weten dat het proeven van deze geurstoffen je lippen in contact kan brengen met speeksel, wat kan leiden tot verdere uitdroging van de lippen.

Bovendien kunnen ingrediënten zoals UV-filters (oxybenzone, octinoxate), castorolie, ricinoleate, gallate, lanoline, salicylzuur, carmine, oleylalcohol, sesamolie, stearates, colophonium en shellac (kleurstof) lipirritaties of zelfs lippeneczeem veroorzaken.

Het is essentieel om bewust te zijn van de ingrediënten in lippenbalsems en te kiezen voor producten die zacht en hydraterend zijn voor de lippen zonder schadelijke toevoegingen. Onze nieuwe lippenbalsem is speciaal samengesteld om je lippen te voeden en te beschermen zonder irriterende stoffen, voor een comfortabele en gezonde lipverzorging.

Nu je hier bent

Een veelvoorkomend probleem is een droge huid (in het Grieks xerosis cutis). De oorzaken hiervan zijn gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid als gevolg van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik. Daarnaast kunnen verschillende lichamelijke condities zoals nierfunctie problemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicatie voor acne zoals isotretinoine de huid  droger maken.

In een milde vorm is er vaak alleen schilferigheid zonder klachten, maar je kunt naast schilferingen ook roodheid, een trekkerig gevoel en zelfs eczeem (asteatotisch eczeem) ontwikkelen. Lees meer over: Xerosis cutis

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.