Lotion, crème en zalf wat zijn de verschillen?

Huidherstellende lotion, hydraterende crème, anti-rimpel maskers, … de winkels en het internet staan vol producten en merken die je allerlei beloftes maken. Maar waar let een huidspecialist op? En welke basisinformatie is van belang om de juiste keuze te maken?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat er twee soorten factoren zijn die van invloed zijn op de huid: interne en externe factoren. Interne factoren hebben betrekking op je eigen lichaam en gezondheid, terwijl externe factoren betrekking hebben op je omgeving en levensstijl.

Interne factoren:

Wanneer je producten gaat kopen, is het belangrijk te weten in welke conditie je huid zich bevindt. Heb je een normale huid? Is je huid eerder droog? Kamp je met huidproblemen zoals eczeem? Of gebruik je medicijnen die de huid droger maken zoals isotretinoine zalf of kuur voor de behandeling van acne? Sta goed stil bij hoe je huid eraan toe is, want dit beïnvloedt de keuze van de juiste producten heel sterk.
Daarnaast speelt ook de leeftijd een rol. Naarmate we ouder worden, wordt de huid droger door vermindering van je talgklieren.

Bij een eczeem huid, is er sprake van een verstoorde opbouw van de huid. Zo maakt je huid onder andere minder vet aan. Hoe minder vet aanwezig is in de huid, hoe meer vochtverlies er optreedt via de huid en hoe droger de huid uiteindelijk wordt. Met een droge huid heb je al snel last van jeuk en dat moet voorkomen worden. Een fase verder kan het eczeem worden, wat in de dermatologie asteatotisch eczeem genoemd wordt.

Externe factoren:

Naast interne factoren zoals de individuele huidconditie, spelen ook externe factoren een belangrijke rol bij de keuze van huidverzorgingsproducten. Gure weersomstandigheden, airconditioning of verwarming die de luchtvochtigheid verlagen, frequent douchen en zeepgebruik zijn slechts enkele voorbeelden van omgevingsfactoren die de natuurlijke vochtbalans van de huid kunnen verstoren en een droge huid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om producten te kiezen die de huid beschermen en hydrateren, en om het gebruik van producten die de huid kunnen uitdrogen te verminderen of vermijden.

Verschillende basis voor huidverzorging

Deze producten verhogen het vetgehalte in de huid, waardoor jeuk en irritatie wordt verminderd en je huid weer in de normale toestand wordt hersteld.

Basis van een product

Het is erg belangrijk voor de behandeling van eczeem om de huid in te smeren met een middel dat de huid hydrateert. Dit kan in de vorm van zalf, lotion of crème gebeuren. Deze producten verzorgen de huid en bevatten verder geen geneesmiddelen.

Bij de keuze van een goed product zijn er twee dingen waar je op kunt letten:

 1. De basis waarin het product gemaakt is. Is het een lotion, vetcrème, een gewone crème of zalf?
 2. De functie van de ingrediënten.

Dit zijn de basis ingrediënten van zalf, crème en lotion

 • Vetten en olieachtige vloeistoffen (wassen en paraffines) hebben als eigenschap de huid vet te houden, zodat het vocht in de huid minder snel verdampt.
 • Vloeistoffen (water, ethanol, glycerine) worden vooral gebruikt wanneer een huidaandoening nat is. Deze basis is bedoeld de huidaandoening in te laten drogen.
 • Zinkoxide heeft een verkoelend en samentrekkend effect op de huid.
 • Talk dit is verkoelend en vochtabsorberend.

Een basisproduct is een combinatie van bovenstaande ingrediënten. De verhoudingen tussen deze ingrediënten bepalen het doel van de behandeling.

Hoe meer vetten en oliën hoe vettiger het eindresultaat, dus dan krijg je zalf, geschikt voor een droge huid. In tegenstelling tot een zalf, bevat een lotion meer water. Lotions worden gebruikt voor mensen met een normale tot vette huid en zijn ook geschikt wanneer het broeierig warm is.

Een crème zit tussen een lotion en een zalf in. Dermatologen raden aan crème te smeren op natte en vochtige huiddelen (oksels, liezen of ontstoken eczeem), maar een zalf voor de droge huiddelen. Dit is omdat een zalf beter in de huid doordringt aangezien huid licht vettig is. Omgekeerd pakt een crème met relatief meer water beter op een vochtige huid dan een zalf.

Een belangrijk kenmerk van lotions is hun water-olie verhouding. Dit verwijst naar de verhouding tussen de hoeveelheid water en de hoeveelheid olie die in de lotion aanwezig is. De verhouding van deze ingrediënten is van invloed op de consistentie en textuur van de lotion en bepaalt ook hoe effectief het product is in het hydrateren van de huid. Een lotion met een hogere waterconcentratie is bijvoorbeeld lichter van textuur.

Hoewel lotions vanwege de lichte textuur uitblinken in het smeergevoel op de huid, kan het gebruik ervan op een droge huid een nadelig effect hebben. Dit komt doordat het veel water bevat en dit water verdampt op de huid. Helaas leidt deze verdamping tot een toename van de hoeveelheid vocht die uit de huid wordt onttrokken, wat op zijn beurt kan leiden tot uitdroging van de huid.

‘Lotion op een droge huid, veroorzaakt meer droogheid van de huid’

De verschillen tussen deze drie basisproducten:

Zalf:

 • Basis: Vetten en olieachtige vloeistoffen, zoals wassen en paraffines.
 • Doel: Houdt de huid vettig om vochtverlies te voorkomen. Ideaal voor een droge huid.

Crème:

 • Doel: Aanbevolen voor vochtige huidgebieden, zoals oksels, liezen of ontstoken eczeem. Dringt goed in de huid, vooral wanneer deze vochtig is.
 • Basis: Een evenwicht tussen water en olie.

Lotion:

 • Doel: Licht van textuur, geschikt voor normale tot vette huidtypes en warme omstandigheden. Maar pas op, lotions kunnen uitdroging veroorzaken op een droge huid vanwege de verdamping.
 • Basis: Water-olie verhouding met meer water.
Eczeem, Wat Is Lotion Creme Zalf Emollentia

Functie van ingrediënten per product.

Barrière of afsluiting van de huid.
Dit legt een beschermlaag op de huid die de functie van het stratum corneum, de buitenste laag van de huid, overneemt.
Voorbeelden zijn: vaseline, lanoline, siliconen en paraffine. 

Vocht aantrekkend (genaamd ‘humectans’).
Dit compenseert het vochtverlies via de huid door extra water aan te trekken.
Voorbeelden zijn: glycerine, ureum, hyaluronzuur en honing. 

Herstel van originele huidopbouw (genaamd ‘emolliens’).
Deze stoffen zitten van nature ook in onze huid en worden door het smeren aangevuld.
Voorbeelden zijn: ceramide, squalene, olijf-, palm- en kokosolie.

Een ideaal basis eczeem product bevat ingrediënten uit 2 of 3 van bovenstaande groepen. Hierdoor wordt je huid op verschillende manieren ondersteund om die zo in een goede conditie te houden. 

Moisturizer-Occlusief-Humectant-Emolliens

Iconic Elements Natural Moisturizer Cream heeft alle 3 moisturizers

De Natural Moisturizer Body is ontworpen om je huid gehydrateerd te houden, ongeacht het seizoen. Deze bodycrème is samengesteld met natuurlijke ingrediënten en heeft een drievoudige werking om de conditie van je huid te verbeteren. Wat kun je precies verwachten van dit hydraterende product?

1. Occlusieve Werking: Onze bodycrème creëert een beschermende barrière op je huid, waardoor vocht wordt ingesloten. Dit is vooral handig in koude klimaten, waar droge lucht je huid kan uitdagen.

2. Humectante Eigenschappen: We hebben ingrediënten toegevoegd die vocht aantrekken als een magneet en het vasthouden in je huid. Dit betekent ultieme hydratatie en soepelheid.

3. Emolliërende Verzorging: Voorzien van emolliënten, die je huid zacht en glad maken. Zeg vaarwel tegen een droge, schilferige huid.

Of het nu winter of zomer is, deze natuurlijke bodycrème staat voor je klaar om je huid te voeden en te beschermen. Voel je goed in je vel, het hele jaar door.

NU je hier bent

Een serum is een extra stap in je huidverzorgingsroutine om je huid in topconditie te houden. Het kan worden toegevoegd aan de basisstappen van reinigen, hydrateren en beschermen. Het is een gel-achtige vloeistof die lichter en dunner aanvoelt dan een crème of zalf. Meestal bestaat het uit een vloeibare basis van hyaluronzuur, soms vermengd met olie, en wordt het gecombineerd met sterk geconcentreerde actieve ingrediënten zoals vitamine C, vitamine B3, Bakuchiol of peptiden.

Lees meer over wat is een serum en hoe past het in mijn huidroutine?

Volg Ons Iconic Elements Op Facebook En Instagram

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.