Lotion, crème en zalf wat zijn de verschillen?

Huidherstellen, hydratie van de huid, zoveel verschillende producten en merken op het internet en in de winkels te vinden. Maar waar let een huidspecialist op? En welke basisinformatie is van belang om de juiste keuze te maken.

Interne factoren:

Bij aanschaf van producten is van belang hoe je huidconditie is. Heb je een normale huid, droge huid, huidproblemen zoals eczeem. Of gebruik je medicijnen die de huid droger maakt zoals isotretinoine zalf of kuur voor de behandeling van acne. Daarnaast ook de leeftijd speelt een rol, naarmate we ouder worden, wordt de huid droger door vermindering van je talgklieren.

Bij een eczeem huid, is sprake van een verstoorde opbouw van de huid. Zo is er onder andere een verminderde aanmaak van vetten. Hoe minder vet aanwezig is in de huid, hoe meer vochtverlies er optreedt via de huid en hoe droger de huid uiteindelijk wordt.

Een droge huid geeft weer jeuk klachten, dus dat moet voorkomen worden. Een fase verder kan het eczeem worden. Dermatologische term hiervoor is een asteatotisch eczeem.

Externe factoren:

Ook de omgeving speelt een belangrijke rol in je keuze. Gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik. Deze factoren kunnen een ‘normale’ huid droger maken.

Verschillende huidverzorging basis

De huid insmeren met een middel dat de huid hydrateert, is dus erg belangrijk voor de behandeling van eczeem. Dit kan in de vorm van zalf, lotion of creme gebeuren. Deze producten verzorgen de huid en bevatten verder geen geneesmiddelen.

Ze zijn bedoeld om de huid weer in goede conditie te krijgen. Deze producten verhogen het vetgehalte in de huid, waardoor jeuk en irritatie wordt verminderd.

Keuzes

Bij de keuze van een goed product zijn twee dingen waar op gelet kan worden.

  1. De basis waarin het product gemaakt is: lotion, vetcrème, crème en zalf
  2. De functie van de ingrediënten 

Basisingrediënten van zalf-creme-lotion zijn: 

Vetten en olieachtige vloeistoffen (wassen en paraffines) hebben als eigenschap de huid vet te houden, zodat het vocht in de huid minder snel kan verdampen. 

Vloeistoffen (water, ethanol, glycerine) worden vooral gebruikt wanneer een huidaandoening nat is. En is bedoeld de huidaandoening in te laten drogen.

Zinkoxide heeft een verkoelend en samentrekken effect op de huid.

Talk dit is koelend en vocht absorberend.

Een basisproduct, bestaat uit een combinatie van bovenstaande ingrediënten. De verhouding tussen deze ingrediënten bepaalt het doel van de behandeling. Dus hoe meer vetten en olien hoe vettiger: zalf, geschikt voor een droge huid. Een lotion bevat meer water, voor mensen met een normale tot vette huid, ook geschikt wanneer het weer broeierig warm is. Een creme zit ertussen in.

Een voorbeeld een lotion aanbrengen op een droge huid kan de huid droger maken. Dat komt doordat een lotion relatief meer water bevat, deze verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid. Met als gevolg een drogere huid.

‘Lotion op een droge huid, veroorzaakt meer droogheid van de huid’

De functie van de ingrediënten per product: 

Barrière of afsluiting van de huid. Hierdoor leg je een bescherm laag op de huid die de functie van het stratum corneum overneemt. Bijvoorbeeld vaseline, lanoline, siliconen, paraffine. 

Vocht aantrekkend (genaamd ‘humectans’), Hierdoor wordt het vochtverlies via de huid gecompenseerd door extra water aan te trekken. Bijvoorbeeld glycerine, ureum, hyaluronzuur, honing. 

Herstel van originele huidopbouw (genaamd ‘emolliens’). Deze stoffen zitten van nature ook in onze huid en worden door het smeren aangevuld. Bijvoorbeeld ceramide, squalene, olijf-, palm-, kokosolie.

moisturizer-occlusief-humectant-emolliens
Verschillende moisturizers: occlusief, humectant, emollients

Een ideaal basis eczeem product bevat uit 2 of 3 groepen een ingrediënt. Hierdoor wordt op verschillende manieren uw huid ondersteund om in goede conditie te blijven. 

NU je hier bent:

Een gevoelige huid komt veel voor. Er wordt wel geschat dat minstens 50% van de vrouwen en 40% van de mannen hun huid als gevoelig ervaren. Over het algemeen uit het zich in de vorm van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, gevoeligheid en/of jeuk, vooral in gebieden die blootgesteld worden aan verschillende factoren. Lees meer over de gevoelige huid

Aanbevolen berichten