Maskne – een onderbelichte huidaandoening?

De echte term voor Maskne is acne mechanica, lokale uitbraak van uitslag als gevolg van lokale wrijving, druk en strekken van de huid. Een aandoening voornamelijk beschreven bij sporters (strakke kledingstukken, voorhoofd zweetbanden, helmen, hockey/worstelaars gezichts en hoofdbescherming ) en werk gerelateerd (wrijving van de rug bij vrachtwagen, bus chauffeurs).

Maskne
Maskne = Mondmasker + Acne

Het dragen van een mondmasker ter preventie van de coronavirus is zinvol, echter is er een onverwachte bijkomende huidaandoening: Maskne. Puistjes veroorzaakt door het langdurig dragen van een mondmasker.

In de literatuur kan acne-mechanica op iedere plek van het lichaam voorkomen. Het wordt gekenmerkt door  pijnlijke en branderige verhevenheden, puisten en verharde knobbeltjes. En voor het blote oog niet zichtbare micro comedonen (mee eters) zijn beschreven en het geneest zonder littekens.

Hoe ontstaat maskne?

Een van de redenen waarom we Maskne kunnen krijgen is omdat de huid door de mondmasker veel meer wrijving veroorzaakt dan normaal. De chronische wrijving verstoord je huidbarriere, de beschermende huid olie en vetten wordt door de masker geabsorbeerd. In combinatie met een vochtige omgeving ten gevolge van ademhaling zorgen voor een omgeving waarin bacterien en gisten meer kunnenn groeien.

Recent onderzoek toonden aan dat langer dragen (meer dan 4 uur per dag) van mondmaskers en hergebruik de risico verhoogden.

Nieuwer en nog recentere fenomeen gerelateerd aan MASKNE, zijn puistjes in de neus: NEUSNE? Ontsteking van slijmvliezen in de neus, het ontstaat door een combinatie van verstopping van de neusslijmvlies klier afvoergang door slijm of neuspeuteren, neus en huidbacterien en gunstige warme luchtvochtigheid.

Nieuw fenomeen Neusne – puistjes in de neus. Technisch valt het onder maskne

Onderaan de uitslag van de poll – term neusne ja of nee

Wat kan je doen aan maskne?

Vermijdt maskers die gemaakt zijn uit polyesters of synthetische materialen omdat deze slecht ademen. Katoenen maskers zijn beter. Als je masker wasbaar is, zorg dat je een reserve masker hebt zodat je de ene masker kan wassen met parfumvrije middelen en daarna goed uitspoelen. Hiermee hou je je masker fris en schoon.

Over de counter verkrijgbare anti acne middelen kunnen helpen tegen dit probleem. Denk aan benzoyl peroxide, salicylzuur, fruitzuren (AHA, beta hydroxyl zuren). Gebruikt deze middelen in de avond omdat overdag bij sommige meer huidirritaties kunnen geven doordat de mondmasker de huid afsluit.  Ook een tip uit de dermatologische praktijk is het aanbrengen van zinkzalf op de puisten – door het uitdrogend effect van zinkzalf kunnen de puisten sneller verdwijnen.

Gebruik dagelijks de juiste moisturizers, een licht aanvoelende en niet comedogene huid crèmes. Huidverzorging met nicotinamide, aloe vera, haver extracten (avena sativa) kunnen overdag worden gebruikt. Zonbescherming is minerale filters, met de combinatie zinkoxide en titaniumdioxide, raadzaam. Minerale zonnefilters geven minder huidirritatie en deze combinatie hebben een brede UVA en UVB dekking, de witte waas zie je onder de masker niet.

Huid reinigen met een milde cleanser met een pH rond de 5, dat geldt ook voor huidverzorgingsproducten. Je gezichtshuid frequent wassen > 4 x per dag kan het juist verergeren. Een te hoge pH (basisch) door vaak en lang douchen, zeep gebruik kan tot meer bacteriele en gist infecties leiden.

Zuurgraad  van je huid

Let op: er is een verschil tussen pH neutraal, wat de huid pH op dat moment niet veranderd, dus neutraal houdt.  Herstellende pH van de huid, zorgt dat je huid pH verlaagt wordt.

Huid En Zuurgraad Iconic Elements
Huid En Zuurgraad Iconic Elements

Lees meer over: juiste zuurgraad huid

Toevallig had dr Francis Wu een aantal weken geleden een korte periode een uitbraak van pustels  gehad. Dagelijks op het werk heeft hij uren achtereen een mondmasker op. Het mag zeker niet zo zijn dat je geen masker meer draagt om maskne te voorkomen. Met de juiste verzorging en routine kan je het probleem verhelpen of verminderen. Het dragen van een mondmasker is de eerste lijns defensie tegen de coronavirus en bescherm je anderen. En wanneer andere een mondmasker dragen, beschermen je jou. Stay safe en voorkomen is beter dan genezen.

Dermatoloog Maskne
Mondmasker Tijdens Mijn Spreekuur

Alle Iconic Elements producten hebben een pH van rond de 5.

Lees ook: Acne en Voeding

Literatuur:

Dreno B, Bettoli V, Perez M, Bouloc A, Ochsendorf F. Cutaneous lesions caused by mechanical injury. Eur J Dermatol. 2015;25(2):114-121.

Mills OH Jr, Kligman A. Acne mechanica. Arch Dermatol. 1975;111(4):481-483.

NU je hier bent:

Een gevoelige huid komt veel voor. Er wordt wel geschat dat minstens 50% van de vrouwen en 40% van de mannen hun huid als gevoelig ervaren. Over het algemeen uit het zich in de vorm van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, gevoeligheid en/of jeuk, vooral in gebieden die blootgesteld worden aan verschillende factoren.

Lees meer over de verschillende factoren: de gevoelige huid

Poll Op Instagram Iconicelements, Neusne Ja Of Nee
Volg Ons Iconic Elements Op Facebook En Instagram
Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.