Het is zomer en je geniet van de langere dagen en je bent veel buiten. Echter sta je er niet bij stil, bepaalde medicijnen kunnen door zonlicht een huid reactie veroorzaken, oftewel fotosensitiviteit (=lichtovergevoeligheid).
Een medicijn reageert op zonlicht en veroorzaakt een fotoreactie op zon blootgestelde huid (gezicht, nek, coeur, armen en benen). Een foto huidreactie kunnen binnen enkele minuten tot uren ontstaan en variërend van roodheid, blaasjes, zwelling en branderige jeukklachten. Na het staken van de desbetreffende middelen zullen de huidreacties binnen enkele dagen verdwijnen.
Welke medicijnen kunnen lichtovergevoeligheid veroorzaken?
Plastablet tegen hoge bloeddruk: Furosemide, Hydrochloorthiazide , Spironolacton
Hartmedicatie: Amiodaron, Amitriptyline, Bisoprolol, Enalapril, Propanolol, Verapamil
Antibiotica: Dapson, Doxycycline, Gentamycine, Minocycline, Nitrofurantoine, Sulfonamiden
Anti-schimmel: Voriconazol, Terbinafine, Griseofulvine
Anti-malaria: Hydroxychloroquine
Immunosuppressiva: Azathioprine, Methotrexaat
Anti-epileptica: Fenytoïne, Carbamazepine en Lamotrigine
Antipsychotica: Haloperidol en Lithium
Antidepressiva: Fluoxetine, Paroxetine en Citalopram
Cholesterolverlager: Pravastatine, Simvastatine
De fotosensitiviteit ontstaat vaker na blootstelling aan UVA-stralen. Meer over UVA-stralen bescherming. Deze stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. UVA is 30 tot 50 keer frequenter aanwezig dan UVB licht. Hoewel de intensiteit van UVA stralen minder is dan UVB, dringt het dieper in de huid door, tot zelfs in de lederhuid (dermis). Maar ook UVB stralen kunnen ook fotoreacties op de huid veroorzaken.
UVA-stralen geven vaker fotosensitiviteit
Lees meer over de verschillende stralen: UVA,UVB, SPF
Wat te doen tegen lichtovergevoeligheid?
Bespreek de medicatie en fototoxische huidreactie eerst met je huisarts of dermatoloog. Behandeling bestaat uit een combinatie van een hormoonzalf, antihistaminica en verkoelende crèmes.
Als het lukt, vermijdt de zon, draag beschermende kleding en zonnebril en smeer een zonnebrandcrème met een SPF30-50 met UVA-bescherming.
Maar wat als je een zonneallergie hebt?
Zonneallergie is een abnormale huidreactie op zonbeschenen huiddeel (zoals gezicht, armen, hals, benen) als iemand aan zonlicht is blootgesteld. De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PLE), andere vormen zijn urticaria solaris (galbulten of netelroos door zonlicht), fotodermatitis, juvenile spring eruption (niet jeukende blaasjes of bultjes op de oorschelpen bij jonge kinderen, in het voorjaar). Het komt vaker bij vrouwen voor als bij mannen, tot wel 3-4 keer meer. Het begint meestal tussen de 30ste en 40ste levensjaar en gemiddeld vaker in Westerse landen.
De huidsymptomen kunnen er verschillend uitzien. Bij de eerste sterke zonnestralen in het voorjaar ontstaan er op zon beschenen huiddelen zoals armen, gezicht en coeur, jeukende huid bultjes, blaasjes en roodheid. Deze reacties ontstaan pas een dag (soms tot 5 dagen) na de blootstelling aan UV stralen en zonder voorafgegaan door een zonnebrandreactie zoals pijn en roodheid.Â
UVA Straling wordt tegenwoordig beschouwd als de belangrijkste veroorzaken van PLE.
Een trucje of de reacties veroorzaakt worden door UVB dan wel door UVA, is redelijk goed vast te stellen door te antwoorden op de volgende vragen.
Ontstaan de huidreacties wanneer je:
1.Gebruik van zonwerende middelen
2. achter glas
3. in de schaduw
4. Lichte bewolking
Alle vier ja, betekent dat het waarschijnlijk om UVA gaat. Alle vier nee wijst op UVB.
Meer over overgevoeligheid voor zonlicht