Medicatie en lichtovergevoeligheid

Diverse Iconic Elements

Het is zomer en je geniet van de langere dagen en zonlicht en bent veel buiten. Je staat er niet bij stil, maar bepaalde medicijnen kunnen onder invloed van zonlicht een huid reactie veroorzaken, oftewel fotosensitiviteit (=lichtsensitiviteit).

Een medicijn reageert op zonlicht en veroorzaakt een fotoreactie op zonblootgestelde huid (gezicht, nek, coeur, armen en benen). Een foto huidreactie kunnen binnen enkele minuten tot uren ontstaan en variërend van roodheid, blaasjes, zwelling en branderige jeukklachten. Na het staken van de desbetreffende middelen zullen de huidreacties binnen enkele dagen verdwijnen.

Welke medicijnen kunnen lichtovergevoeligheid veroorzaken?

Plastablet tegen hoge bloeddruk: Hydrochloorthiazide

Hartritmestoornis: Amiodaron

Antibiotica: Doxycycline, Minocycline

Anti-schimmel: Voriconazol, Terbinafine

Anti-malaria: Hydroxychloroquine

Immunosuppressiva: Methotrexaat, Azathioprine

Zonnestralen & medicijnen

De fotosensitiviteit ontstaat vaker na blootstelling aan UVA-stralen. Deze stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen. UVA is 30 tot 50 keer frequenter aanwezig dan UVB licht. Hoewel de intensiteit van UVA stralen minder is dan UVB, dringt het dieper in de huid door, tot zelfs in de lederheid (dermis). Maar ook UVB stralen kunnen ook fotoreacties op de huid veroorzaken.

UVA-stralen geven vaker fotosensitiviteit

Lees meer over de verschillende stralen: UVA,UVB, SPF

Wat te doen?

Bespreek de medicatie en fototoxische huidreactie eerst met je huisarts of dermatoloog. Behandeling bestaat uit een combinatie van een hormoonzalf, antihistaminica en verkoelende cremes. Als het lukt vermijdt de zon, draag beschermende kleding en zonnebril en smeer een zonnebrandcrème met een SPF30-50 met UVA bescherming.

Iconic Elements Mineral Sunscreen SPF30

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment