Meer collageen in de huid

Collageen staat opeens weer volop op de agenda van de beautyindustrie. Er komen steeds meer collageenstimulerende producten bij. Van drankjes, pillen tot huidverzorging. Hoe werkt collageenstimulatie en wat is de beste methode hiervoor? Cosmetisch dermatoloog Francis Wu, tevens duikt erin.

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel in bijvoorbeeld in de botten, bloedvaten en in je huid. Collageen bevindt zich in de huid, maar ook in haren, nagels, kraakbeen, bloedvaten en botten.

Er zijn verschillende collageen vormen, tot wel 30 verschillende typen. 90% Van het collageen in het menselijk lichaam is type 1. Dit type 1 is  ook aanwezig in de middelste huidlaag, ook wel de dermis genoemd. Het geeft structuur en stevigheid aan je huid. 

Collageen wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen: de matrix metalloproteinasen (MMP). Bij een goede balans tussen aanmaak en afbraak van collageen, zorgt de extracellulaire matrix voor een mooie, stevige huid.

Vanaf het 30ste levensjaar vermindert collageen van nature met 1% per jaar. Wanneer meer collageen wordt afgebroken, dan wordt aangemaakt, door bijvoorbeeld teveel zon, roken, slecht dieet, alcohol overmatig (meer dan 8 glazen per week), vermindert de stevigheid en ontstaan er rimpels en lijntjes.

Lees ook over: uva stralen

Op welke manier kun je collageenproductie stimuleren in de huid?

Er zijn diverse mogelijkheden om collageenafbraak af te remmen en collageenproductie te stimuleren: via huidverzorging, met supplementen, voeding,  en met behulp van directe collageeninjecties in de tweede laag van de huid.

Trending: de collageencrème

Topicaal, smeren met collageen crèmes, is op dit moment trending. Het probleem is alleen dat de molecuulgrootte van het gebruikte collageen (uitgedrukt in Dalton, molecuul massa uitgedrukt in g/mol), te groot is om de huid te penetreren. Of het werkt, is maar de vraag. Studies zeggen van niet. Echter kan het toegevoegde collageen wel bijdragen aan hydratatie van de huid.

Werkzame ingredienten in huidverzogingsproducten waarmee je huideigen collageen kan stimuleren zijn vitamine A en C en met peptiden.

Collageen Vitamine C Citrus

Waarom vitamine C zo belangrijk is

Collageen is een essentieel eiwit dat je huid stevig en elastisch houdt. Vitamine C speelt hierbij een belangrijke rol als co-factor, die nodig is om collageen te vormen. Je kunt vitamine C het liefst via voeding binnenkrijgen. Daarnaast kun je ook je huidverzorgingsproducten verrijken met vitamine C om zo de aanmaak van collageen te stimuleren. Het lichaam vormt collageen uit vitamine C uit voeding en aminozuren zoals lysine en proline die ook uit je dieet gehaald worden.

Collageen supplementen

Supplementen met collageen zien we ook steeds meer. Collageen uit pillen of drankjes wordt in de maag en darmen afgebroken en omgezet in kleine aminozuur bouwstenen. Via de bloedbaan komt het onder andere in de huid terecht en vandaaruit wordt het omgezet in collageen. De aminozuur bouwstenen gaan niet alleen naar je huid, maar ook naar de nagels, haren, botten.

Collageen supplementen lijken wel iets te doen op het gevoel van hydratatie en verbetering van de huidstructuur.

Wat is het verschil tussen collageen smeren en drinken/innemen?

Collageen cremes werken dus niet goed omdat de moleculen te groot zijn om de huid door te dringen. Er zijn collageen bevattende cremes met een lager moleculaire gewicht, de vraag is of het collageen zich huididendtiek gedraagt. En als collageen creme na aanbrengen is opgenomen  in de lederhuid (dermis), wordt het dan omgezet tot huideigen collageen? Dat is tenslotte wat je wilt.

Het innemen van collageen lijkt beter te gaan. Zoals gezegd wordt het collageen in het maag-darmstelsel afgebroken in kleine bouwsteentjes. Deze worden door de fibroblasten gebruikt om je lichaamseigen collageen op te bouwen. Het collageen komt wel overal in het lichaam terecht. Er moet meer onderzoek komen naar de beste soort collageen, in welke samenstelling en dosering voor gebruik in pillen en drankjes.

En collageen uit je dagelijkse voeding?

Collageen Bouillon Soep Voor Betere Huid
Collageen Bouillon Soep

Zoals gezegd, spelen de aminozuren proline en lysine een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Proline wordt in het lichaam door biosynthese aangemaakt uit een ander aminozuur; glutaminezuur.

Proline zit in voedingsmiddelen zoals soja, zeewier, kaas, melk en eieren. Lysine is een essentieel aminozuur en moet uit voeding gehaald worden. Belangrijke bronnen van lysine zijn: melk, peulvruchten, vlees (rund, varken, kip, vis) zuivel, peulvruchten en tarwekiemen.

Met name lysine is belangrijk voor de elastine- en collageenaanmaak en het zogeheten crosslinken van collageen, wat een sterk bindweefsel oplevert. Vlees is de belangrijkste bron van lysine. Veganisten en vegetariërs kunnen hier een tekort aan krijgen. Lysine uit granen is niet voldoende.

Grootmoeders bouillon recept (bone broth) met botten, kraakbeen, gecombineerd met collageen stimulerende groenten met veel vitamine C, zoals rode paprika, wortelen, bieten, prei, spinazie is het meest natuurlijke manier om je collageen in shape te houden.

Welke collageen bron is het beste?

Er zijn veel wetenschappelijke discussies over verschillende collageen bronnen.  Zo zijn collageen afkomstig uit runderbotten, meerval (vis), kip,  schubben van de Bandeng. Ook zijn er vegan collageen producten afkomstig van bacterien en gisten. 

Er bestaan inderdaad uiteenlopende meningen overof viscollageen superieur is aan rundercollageen. Sommige bronnen  suggereren dat viscollageen gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen vanwege de kleinere deeltjesgrootte, wat het tot een voorkeurskeuze maakt voor supplementen in huidverzorging. Anderen beweren echter dat beide soorten collageen vergelijkbare effectiviteit hebben in het lichaam. Het is cruciaal om te benadrukken dat zowel vis- als rundercollageen type 1 collageen bevatten en een hoog gehalte aan glycine en proline hebben, wat essentiële componenten zijn voor de productie van collageen. Uiteindelijk kan de keuze tussen vis- en rundercollageen afhangen van persoonlijke voorkeur en specifieke individuele  behoeften. 

Em collageen injecties, hoe werkt dat?

Een injectie met collageen afkomstig van wordt direct in de dermis gespoten. Het wordt na 3-6 maanden afgebroken. Toen de gekkekoeienziekte uitbrak wordt collageeninjecties bijna meer niet gedaan. Hyaluronzuurinjecties zijn het meest populair.

Andere collageenstimulerende cosmetische behandelingen

Er zijn meer manieren om collageen een boost te geven. Denk aan behandeling van huid met rood LED licht, met microneedling, een laser behandeling. Ook Plasma rich platelet therapie (PRP) wordt hiervoor gebruikt en chemische peelings – van middel tot diep. Al deze methoden irriteren de huid. De huid wordt beschadigd en het lichaam reageert hierop met wondgenezing: de productie van collageen (en elastine) – om de ‘wond’ te dichten en te genezen.  

Cosmetische ingredient Bakuchiol, een retinol alternatief

Ontdek het betere alternatief voor vitamine A zuur: Bakuchiol. Velen vragen huidspecialisten om het beste antirimpel ingrediënt, en vaak wordt “Vitamine A zuur” (tretinoïne) genoemd. Hoewel dit zeker effectief is, wordt er niet altijd bij verteld dat het gebruik ervan huidirritatie kan veroorzaken en soms zelfs lichamelijke klachten. Is het middel dan niet erger dan de kwaal?

Bakuchiol is een bestanddeel dat zijn oorsprong vindt in zowel de Ayurvedische als de traditionele Chinese geneeskunst. Dit olie-extract wordt verkregen uit de zaden en bladeren van de Psoralea Corylifolia-plant, voornamelijk te vinden in India en China. Het is een 100% natuurlijk en veganistisch ingrediënt dat traditioneel wordt gewaardeerd vanwege zijn ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Lees meer over Bakuchiol: een alternatief voor vitamine A zuur. In dit artikel leggen we uit waarom we dit natuurlijke ingrediënt aanbevelen als een effectieve oplossing tegen huidveroudering en waarom we het als een prominente keuze aanprijzen.

Bij Iconic-Elements hebben we een superieur alternatief geïntroduceerd: Bakuchiol.

Collageen Bakuchiol Firming Booster Serum Retinol Alternatief
Webshop: Firming Booster Serum

Doe dit vooral ook!

Help mee om de afbraak van collageen te verminderen. Bescherm je huid tegen UV-straling. Met name UV-A straling Ze dringen dieper door in de huid dan UV-B stralen en breken collageen af.

Gedurende alle daglichturen en het hele jaar door zijn UVA-stralen met een vrij constante intensiteit aanwezig. Deze stralen kunnen zelfs doordringen in de aanwezigheid van wolken en glas, waardoor ze een aanzienlijk deel uitmaken van de totale ultraviolette straling, meer dan UVB.

Het is belangrijk op te merken dat UVA-licht 30 tot 50 keer vaker voorkomt dan UVB-licht. Hoewel de intensiteit van UVA-stralen lager is dan die van UVB, kunnen ze dieper in de huid doordringen, tot in de lederhuid of dermis. In deze lederhuid worden onder invloed van UVA-stralen vrije radicalen gegenereerd. Deze vrije radicalen veroorzaken schade aan elastine- en collageenvezels, die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit van de huid, evenals aan huid fibroblasten. Huid fibroblasten spelen een essentiële rol bij de aanmaak van collageen en elastine, die de gezondheid en jeugdigheid van de huid ondersteunen.

Nu je hier bent:

Niacinamide is een uiterst waardevol ingrediënt waar de cosmetische industrie niet meer zonder kan en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is bewezen. Dit ingrediënt heeft een breed scala aan voordelen voor de huid en wordt algemeen erkend als een betrouwbare keuze in huidverzorgingsproducten vanwege de bewezen resultaten in wetenschappelijk onderzoek.

Meer over Niacinamide

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.