Meerdere crèmes tegelijk smeren, hoe doe ik dat?

Wanneer je meerdere crèmes voorgeschreven krijgt voor een dermatologische behandeling, kan het soms een uitdaging zijn om te begrijpen welke crème je op welk moment moet gebruiken. Het kan verwarrend zijn om de verschillende crèmes te onderscheiden en te weten welke specifiek bedoeld is voor welk symptoom of probleem. Gelukkig kunnen we je helpen door een overzicht te bieden van de drie verschillende groepen crèmes en hoe je arts deze mogelijk bedoeld heeft.

Cremes

Basiscrèmes (huidverzorging)

Deze crèmes zijn ontworpen om de basisconditie van de huid te verbeteren en kunnen vooral nuttig zijn voor mensen met een droge huid die gemakkelijk geïrriteerd raakt. Door deze crèmes gedurende de dag zo vaak als nodig op de huid aan te brengen, kan de huid gehydrateerd blijven en worden beschermd tegen externe invloeden die de huidconditie kunnen verslechteren. Het is zelfs mogelijk om deze zalven te gebruiken op geïrriteerde gebieden om de huid te kalmeren en te beschermen. Voorbeelden van deze crèmes zijn kalmerende crème en Cetomacrogolis crème. Meer over de verschillen tussen lotion, crème en zalf.

Ontstekingsremmende hormoncrèmes (of zalven)

Hormonale crèmes zijn een veelvoorkomende behandeling voor verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem, psoriasis en dermatitis. Deze crèmes bevatten vaak corticosteroïden, die ontstekingsremmende en jeukverlichtende eigenschappen hebben. Het is belangrijk om hormonale crèmes slechts eenmaal per dag te gebruiken, bij voorkeur voor het slapengaan, zodat de crème de hele nacht goed in de huid kan trekken en optimale resultaten kan opleveren.

Echter is het belangrijk om te weten dat deze crèmes de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon. Daarom is het aan te raden om bij blootstelling aan de zon de behandelde gebieden te bedekken of een zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge SPF-factor.

Bij het gebruik van een hormonale crème is het ook belangrijk om de instructies van de arts of apotheker op te volgen en de voorgeschreven dosis niet te overschrijden. Overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen zoals huidverkleuring, dunner worden van de huid en zelfs groeiachterstand bij kinderen.

Voorbeelden van hormonale crèmes zijn hydrocortison crème, triamcinolon crème en elocon vetcrème. Het is echter belangrijk om te weten dat deze crèmes alleen op recept verkrijgbaar zijn en alleen moeten worden gebruikt onder toezicht van een arts of dermatoloog.

Meer over hormonale crèmes

Antibacteriële crèmes (of zalven)

Wanneer de huid beschadigd is of als er sprake is van eczeem, kan het immuunsysteem van de huid verzwakt zijn waardoor bacteriën gemakkelijker de huid kunnen binnendringen. Naast het gebruik van de eerder genoemde crèmes, kan het in sommige gevallen nodig zijn om ook een antibacteriële zalf of crème aan te brengen om de infectie te bestrijden. Het is aan te raden om deze zalf of crème twee keer per dag te gebruiken voor een optimale werking.

Een handige tip is om de huid eerst te reinigen met water en de crème vervolgens aan te brengen voor het ontbijt en na het avondeten. Een voorbeeld van een effectieve antibacteriële crème is Fusidine crème. Door het regelmatig gebruik van deze crème kan de bacteriële infectie effectief worden behandeld en kan de beschadigde huid of het eczeem sneller herstellen.

Als je tussen twee applicatietijden 20-30 minuten laat inwerken, kunnen alle crèmes altijd goed intrekken en werken. Bij twijfel is het altijd verstandig om je arts te raadplegen.

Alle Iconic Elements huidverzorging zijn geschikt om te combineren met je behandeling.

Cremes Iconic Elements

Nu je hier bent

Wanneer ik spreek over zalf op basis van hormonen, merk ik dat patiënten zich soms wat ongemakkelijk voelen. Er komen dan veel vragen naar boven, zoals: is het niet schadelijk voor mijn huid? Wordt mijn huid er niet dun van? Krijg ik er geen opgezwollen gezicht van? Dit zijn hele legitieme vragen en zorgen. Maar met het juiste gebruik en de begeleiding van een arts is het veilig en kan het veel verbetering brengen bij klachten.

Wat is hormoonzalf precies? Hormoonzalf (corticosteroïden) zijn stoffen die voorkomen in zalven, crèmes of lotions en een afgeleide vorm van cortisol bevatten. Cortisol is een hormoon dat in de bijnieren wordt aangemaakt en belangrijke processen in het lichaam regelt. Op de huid werkt het als een ontstekingsremmer, bijvoorbeeld bij psoriasis, eczeem of lichen planus. Het is belangrijk om te beseffen dat er verschillende klassen hormoonzalf zijn (van klasse 1 tot en met 4), die in sterkte variëren. Klasse 1 is het zwakst en klasse 4 het sterkst. Meer hierover: hoe smeer je een hormoonzalf?

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.