Melanocyt – je pigment fabriek in de huid

Melanocyten ookwel pigment-producerende cellen genoemd. Deze cellen bevinden zich in de onderste laag van je opperhuid, haren en ook in de iris van je ogen. Per vierkante millimeter worden er tussen de 1000 en 2000 melanocyten in de huid gevonden. Dat is ongeveer 5% tot 10% van de cellen in de basale laag van de epidermis. Hoewel hun grootte variëren, zijn melanocyten meestal 7 ɥm lang en hebben ze net als tentakels van een inktvis contact met keratinocyten (huidcellen). Een melanocyt is ruwweg ‘verbonden’ met 40 keratinocyten.

Ontstaan van pigment, van melanocyt naar huidcellen

Belangrijk om te weten is dat je een basis genetische pigment aanleg hebt, namelijk je huidskleur. Mensen met een donkere huid staat de pigmentproductie continu aan. En je hebt pigment stimulatie, hiervoor is er een aanleiding geweest, bijvoorbeeld: zonlicht, zonnebank huidbeschadigingen, huidziekten (eczeem, psoriasis, acne). In beide gevallen is het ontstaan van pigment (melanine) hetzelfde.

Melanine wordt door pigmentcellen (melanocyten) gemaakt met behulp van aminozuur tyrosine. De pigmentcellen bevinden zich in de onderste basale laag van de opperhuid (epidermis).

1. PRODUCTIE: Tyrosine wordt door een enzym tyrosinase gekliefd en afhankelijk van je huidtype vormt er eumelanin en pheomelanin. Nog in de melanocyten wordt vervolgens melanine ingepakt en getransporteerd in melanosomen. Cosmetische ingrediënten die deze fase remmen: Arbutine, Vitamine C, Hydrochinon, Emblica, Resveratrol, Retinol, Kojic Acid, Azelaïnezuur, Aloesin (Aloe Vera).

2. TRANSPORT/AFGIFTE: Via uitstulpingen in een melanocyt verlaten de volgepakte melanosomen met melanine naar keratinocyten (huidcellen). Cosmetische ingrediënten die deze fase remmen: Vitamine B3 (Niacinamide)

3. TINT: De verplaatsing van melanine gevulde keratinocyten van de onderste gedeelte van de epidermis naar het oppervlak, leidt tot een donkere tint. Cosmetische ingrediënten die helpen ongewenste vlekken te verminderen: Fruitzuren, peelings.

Pigment Productie In De Huid Iconic Elements
Pigment Productie In De Huid

Iconic Elements Targeted Pigment serum

Het serum, speciaal ontworpen om je huidtint te verbeteren met een drievoudige werking

Melanocyt, Tranexaminezuur Pigmentvlekken Targeted Pigment Serum, Decollete Pigmentvlekken Oogwallen Kringen Aziatische Huid Ouderdomsvlekken Litteken Arbutine Malic Acid Appelzuur Pigment Reductie Arbutine Niacinamide
  1. Tegen Pigmentatie: Arbutine, resveratrol en Emblica helpen om donkere vlekken te verminderen.
  2. Melaninetransport: Niacinamide vermindert de overdracht van pigment binnen je huid.
  3. Huidvernieuwing: Malic Acid helpt bij het verwijderen van dode huidcellen voor een gezondere huid.

Pigment verschillen van dermatologische huidtypen (Fitzpatrick) 

Eumelanin is bruin-zwart en het beschermt ons tegen ultraviolete licht (foto-protectief). Pheomelanin is geel-rood, foto-reactief en beschermt niet tegen ultraviolete straling. Mensen met een lichte huidskleur huidtype 1 (mensen met rode haren) & 2 (blonde haren en blauwe ogen) produceren meer pheomelanin en verbranden sneller in de zon. Donkere huidtypen 3-6 hebben voornamelijk eumelanin en zijn goed bestand tegen de zon.

Andere verschillen, mensen met een donkere huid hebben grotere melanosomen en zijn gelijkmatig in de epidermis verspreidt. De melanosomen bevatten twee keer zoveel melanine in vergelijking met mensen met een lichte huidkleur. Een huidcel bevat 200 melanosomen bij mensen met een donkere huid en < 20 melanosomen bij lichtere huidtypen.

Bij mensen met een blanke huidskleur zijn de melanosomen meer geclusterd, kleiner en bevinden niet in de toplaag van de epidermis. Door ultraviolet licht wordt de pigmentproductie geactiveerd en wordt je huid bruiner. Aziaten zitten er tussenin en hebben ook grotere melanosomen.

Melanocyt

Natuurlijke zonbescherming op basis van je huidskleur

Mensen met een donker huidtype hebben een natuurlijke SPF12 waarde van zichzelf en een zongebruinde huidtype 2 (lichte huid en blond haar) heeft slechts SPF 4 bescherming. Met andere worden SPF12 betekent biedt ongeveer 91% bescherming alleen tegen UV-B stralen en niet tegen UVA stralen. SPF4 beschermt ongeveer 78%, tegen UV-B stralen.

Ook mensen met een donkere huid kunnen verbranden en in mindere mate ook huidkanker ontwikkelen! Een studie toonde een gemiddeld melanoom 5-jaar overlevingskans slechts 67 procent bij zwarte mensen versus 92 procent bij blanke mensen.

Natuurlijk bruin zonder zon

Onlangs is een eiwit genaamd “OPSIN3” in melanocyten ontdekt. Dit eiwitje reageert op hoog energetisch zichtbaar blauw licht. Mensen vanaf huidtype III (bruine ogen en bruin haar), kan melasma ontwikkelen of bruiner worden zonder in contact te zijn gekomen met UV-zonlicht. Moet je bang zijn voor blauw licht uit je mobiele telefoon, laptop of tablets? Nee, het blauwe licht is te zwak om je huid donkerder te maken.

Zonbescherming

Minerale zonnebrandcrème met ijzeroxide of antioxidanten erbij hebben de meest brede UV-bescherming voor je huid. De combinatie minerale filters zoals titaniumdioxide, zinkoxide en ijzeroxide of antioxidanten dekken UV-B, UV-A en blauw licht.

Wist je dat: Titaniumdioxide je huid voornamelijk tegen UV-B beschermt en Zinkoxide werkt beter tegen UV-A stralen.

Nu je hier bent

Pigmentvlekken na een huidaandoening worden door huidspecialisten in een adem vaak PIH genoemd ookwel post inflammatoire hyperpigmentatie. PIH is een donkere verkleuring van de huid op de plek waar de huid beschadigd is geweest. De PIH is meestal gelijk in vorm, grootte en aantal als het ziektebeeld of als de beschadiging. Denk bijvoorbeeld aan de vlekjes die achterblijven na acne die wat verheven kunnen zijn, maar ook evengoed vlak. De structuur van de huid hoeft ook niet altijd te veranderen. PIH is onschuldig, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.  Lees meer over pigmentvlekken na een huidaandoening

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.