Melasma en voedingssupplementen die je erbij kan nemen

Eerder hebben we een blog gepost over pigmentvermindering door voedingssupplementen. Vragen hierover stroomden binnen en de meeste vragen ging over melasma of ‘zwangerschapsmasker’. Melasma blijft een uitdagende huidaandoening voor zowel vrouwen als mannen. Ook al is het een cosmetisch probleem, het kan een negatieve psychische effect hebben. Lees meer over pigmentvlekken; meer dan alleen een cosmetisch probleem.

Naast de gebruikelijke melasmabehandelingen zoals zonbescherming, pigment verminderende crèmes, peelings en lasers wordt er druk gezocht naar nieuwe behandelmethoden. Een vraag die dan bij ons opkomt, is: kunnen voedingssupplementen melasma verminderen en misschien wel genezen? Een behandeling is immers succesvol wanneer de aandoening niet meer terugkomt.

Wat zeggen de studies hierover?

Goed opgezette studies hierover zijn beperkt, maar wel de moeite waard om te lezen.

Tranexaminezuur

Tranexaminezuur is een synthetische variant van het aminozuur ‘lysine’. Het wordt gebruikt als een hemostatisch middel om hevige bloedingen te voorkomen. Het gebruik ervan bij de behandeling van melasma is voor het eerst gemeld in 1979. Tranexaminezuur remt de pigmentaanmaak.

Een van de grootste studies is in 2012 uitgevoerd onder 260 patiënten met melasma. In een gerandomiseerde trial werden patiënten in twee groepen verdeeld. Groep 1 kreeg een routine behandeling (zonbescherming + hydrochinon crème) en 2 keer per dag 250 mg tranexaminezuur gedurende 3 maanden. Voor groep 2 bestond de behandeling uit zonbescherming en hydrochinon crème. Conclusie: De routine behandeling met daarbij tranexaminezuur van groep 1 was significant beter.

Een kleinere, gerandomiseerde studie onder 48 patiënten met melasma verdeelde deze patiënten ook in twee groepen. Groep 1 werd alleen behandeld met triple crème gedurende 2 maanden (klasse 2 hormoon, tretinoïde 0.05% en hydrochinon 2%) en groep 2 kreeg 2 keer per dag tranexaminezuur 250 mg, gecombineerd met triple crème. Na twee maanden was er een beter resultaat bij groep 2 met de combinatie van tranexaminezuur en triple crème.

Dus een combinatie van blekende crème, zonbescherming en tranexaminezuurzuur is beter. De behandelingen hebben plaatsgevonden onder strikt medisch toezicht van artsen die ervaring met tranexaminezuur hebben.

Polypodium leucotomos extract (PLE)

PLE is een varenextract en behoort tot de Polypodiaceae familie. Het heeft een anti-oxidante en immunoprotectieve werking. In een dubbelblinde gerandomiseerde studie met placebo werden 40 mensen met melasma onderverdeeld in 2 groepen en gedurende 3 maanden gevolgd. Eén groep ontving een placebo, gecombineerd met SPF50+ en hydrochinon 4% crème en de andere groep kreeg PLE extract ( 2 x per dag 480 mg), SPF50+ smeren en ook hydrochinon creme 4%. Conclusie na 3 maanden: de groep met PLE, zonbescherming en hydrochinon 4% crème is significant beter.

Carotenoïden

Carotenoïden zijn natuurlijk voorkomende pigmenten afkomstig van planten, algen, groenten en fruit zoals tomaten en tomatenpuree. Ze hebben ontstekingsremmende, antioxidante effect en geven tot op zekere hoogte bescherming tegen ultraviolette schadelijke stralen.

Melasma

Bij een dubbelblind placebo-gecontroleerd en gerandomiseerd onderzoek met 44 melasma patiënten, kregen zij dagelijks 800 mg carotenoïden of een placebo, gedurende 84 dagen. Daarnaast kregen ze een huidverzorgingscrème met niacinamide, kojic acid en arbutine en overdag bescherming met een minerale (zinkoxide en titaniumdioxide) zonnebrandcrème. In de groep met carotenoïden verbeterden de melasmaklachten. Een kanttekening van Francis Wu: een beperking van het onderzoek is dat het patiëntenaantal te klein is en langdurig gebruik van carotenoïden geeft tijdelijke een oranje huidverkleuring. Het is wel een veilige optie zonder veel bijwerkingen.

Procyanidine (Pinus pinaster)

Procyanidine is een flavonoïde en het extract is afkomstig van de Franse maritieme dennenboom (Pinus pinaster). Het is niet precies bekend hoe dit extract hyperpigmentatie van de huid kan remmen. Procyanidine is een sterke antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen, mogelijk dat dit een rol speelt. Het antioxidante effect wordt versterkt wanneer het gecombineerd wordt met vitamine C en E.

Melasma
Pinus Pinaster

Een gerandomiseerd, dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek met oraal procyanidine gecombineerd met vitamine A, C en E supplementen versus placebo voor vrouwen met melasma. Zestig vrouwelijke Filipijnse vrouwen met melasma werden gerandomiseerd om tweemaal daags 24 mg oraal procyanidine, 6 mg b-caroteen, 60 mg vitamine C en 15 IU vitamine E te nemen, gedurende 2 maanden. De placebotabletten zagen hetzelfde uit. Conclusie: bij de behandelde vrouwen met de procyanidine- en vitaminecombinatie was een significante verbetering te zien met hyperpigmentatie-afname. De tabletten met de actieve ingrediënten waren goed tolereerbaar met minimale bijwerkingen. De enige bijwerking was een metaalachtige smaak, welke verdween nadat gestopt was met inname van de tabletten.

Wat zijn je gedachtes hierover, Francis?

Melasma is een uitdagende aandoening, maar er zijn wel nieuwe inzichten en andere benaderingen om in ieder geval de hyperpigmentatie te minderen. Een multi-level aanpak is mijns inziens beter dan alleen een bleek crèmepje of een zonnebrandcrème. De aanpak bevat zeker topicale zonbescherming en pigmentvermindering met de juiste ingrediënten, maar ook peelings en lasers. En een aanvulling op de behandelstrategie zijn orale supplementen.

Tenslotte: deze aanpak is niet alleen voor dermatologen; het is een samenwerking met schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten. Multi-level is niet alleen een behandelstrategie maar ook een multi-horizontale samenwerking.

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Iconic Elements heeft twee producten, namelijk de Spot Reducer en het Targeted Pigment Serum, die bijzonder doeltreffend kunnen zijn bij de behandeling van pigmentvlekken, waaronder melasma. Hier is hoe ze werken en waarom ze effectief zijn:

Melasma, Aziatische Huid Vitiligo Squad, Oogwallen Kringen Aziatische Huid Ouderdomsvlek, Suplement Pigment, Mondhoeken, , Tranexaminezuur Pigmentvlekken Targeted Pigment Serum, Spotreducer, Pigmentvlekken, Zonneschade

Niacinamide (Vitamine B3): Zowel de Spot Reducer als het Targeted Pigment Serum bevatten niacinamide, een uitzonderlijk ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om de huid op te helderen. Niacinamide regelt de productie van melanine, het pigment verantwoordelijk voor donkere vlekken op de huid. Hierdoor vervagen pigmentvlekken geleidelijk en wordt de teint egaler.

Arbutine: Het Targeted Pigment Serum bevat arbutine, een natuurlijk ingrediënt afkomstig van planten. Arbutine staat bekend om zijn vermogen om hyperpigmentatie te verminderen. Het remt de activiteit van tyrosinase, een enzym dat betrokken is bij de aanmaak van melanine. Hierdoor wordt de teint gelijkmatiger en nemen donkere vlekken af.

Malic Acid: Dit ingrediënt, te vinden in het Targeted Pigment Serum, heeft milde exfoliërende eigenschappen. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en verbetert de algehele textuur van de huid. Dit draagt bij aan het verminderen van de zichtbaarheid van pigmentvlekken.

Literatuur

Zhou LL, Baibergenova A. Melasma: systematic review of the systemic treatments. Int J Dermatol. 2017 Sep;56(9):902-908. 

Piyavatin P, Chaichalotornkul S, Nararatwanchai T, Bumrungpert A, Saiwichai T. Synbiotics supplement is effective for Melasma improvement. J Cosmet Dermatol. 2021 Jan 21.

Karn D, Kc S, Amatya A, Razouria EA, Timalsina M. Oral tranexamic acid for the treatment of melasma. Kathmandu Univ Med J (KUMJ). 2012 Oct-Dec;10(40):40-3. doi: 10.3126/kumj.v10i4.10993. PMID: 23575051.

Padhi T, Pradhan S. Oral Tranexamic Acid with Fluocinolone-Based Triple Combination Cream Versus Fluocinolone-Based Triple Combination Cream Alone in Melasma: An Open Labeled Randomized Comparative Trial. Indian J Dermatol. 2015 Sep-Oct;60(5):520

Goh CL, Chuah SY, Tien S, Thng G, Vitale MA, Delgado-Rubin A. Double-blind, Placebo-controlled Trial to Evaluate the Effectiveness of Polypodium Leucotomos Extract in the Treatment of Melasma in Asian Skin: A Pilot Study. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(3):14-19.

Teo WL, Gan E, Jinghan A, et al. Double blind placebo controlled trial to evaluate of the effectiveness of a dietary supplement rich in carotenoids as adjunct to topical lightening cream for the treatment of melasma: a pilot study. J Pigment Disord 2015; 2: 164

Rostami Mogaddam M, Safavi Ardabili N, Iranparvar Alamdari M, Maleki N, Aghabalaei Danesh M. Evaluation of the serum zinc level in adult patients with melasma: Is there a relationship with serum zinc deficiency and melasma? J Cosmet Dermatol. 2018 Jun;17(3):417-422.

Handog EB, Galang DA, Leon-Godinez D, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of oral procyanidin with vitamins A, C, E for melasma among Filipino women. Int J Dermatol 2009; 48: 896–901.

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk kom ik vaak mensen tegen die last hebben van jeuk. Ik zie waar zij mee worstelen en merk helaas te vaak dat bepaalde verzorgingsproducten iemand van de regen in de drup helpen. Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.