Menopauze en huidveranderingen

Dermatologie Iconic Elements

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Naast lichamelijke klachten zoals flushes en zweetaanvallen kunnen er ook huid veranderingen plaatsvinden. In het westen hebben 75% van de vrouwen hinder van de menopauze klachten. In Japan daarentegen hebben slechts 10% van hen klachten. Voeding, zoals soja, miso lijken een belangrijke rol te spelen in het verminderen van menopauze klachten.

Tweee hormonen spelen hier een belangrijke rol.

Oestrogeen is de sleutel voor een normale werking van de huid. Het wordt geassocieerd met de productie van collageen, hyaluronzuur, grotere huiddikte, verbeterde huidbarrière functie, behoud van de hydratatie van de huid en talgklier activiteit. Er zijn 3 oestrogenen, estrone (E1), estradiol (E2) komt bij mannen ook voor en estriol (E3). In de menopauze neemt de estrone (E1) de overhand, deze disbalans kan klachten geven. Teveel aan estradiol (E2) kan acne veroorzaken en heel veel estradiol is gelinkt met borstkanker. Dus oestrogeen doet heel veel en is vrij complex.

De andere is progesteron. Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huid elasticiteit, talgklier en net als oestrogeen ook huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding. Progesteron beinvloedt de arteriële bloedvat tonus. Het induceert ontspanning en vernauwing van vasculaire gladde spieren in de bloedvaten. Oestrogeen daarentegen zorgt meer voor vasodilatatie door beïnvloeding van het endotheel (binnenbekleding van de bloedvaten).

Huidveranderingen in de menopauze

Naarmate deze twee hormonen afnemen tijdens de menopauze, nemen de functies die ze vervullen om de gezondheid en vitaliteit van de huid te behouden ook af.

In het algemeen zorgen deze veranderingen in afname van zweet, talg en de immuunfuncties, resulteren in aanzienlijke veranderingen in het huidoppervlak, waaronder huid zuurgraad verhoging (basisch pH), lipiden compositie en talgafscheiding. Deze veranderingen zorgen ook voor mogelijke veranderingen in de huidmicrobioom. Lees meer over huid pH, een hoge pH (basisch) kan voor verschillende huidproblemen zorgen. Tenslotte neemt collageen met 30% in de huid in de eerste 5 jaar van menopauze af. Een kanttekening is dat het gemeten is bij blanke vrouwen.

Een lage progesteron ten opzichte van oestrogeen, leidt tot hoger testosteron productie bij vrouwen. Dit kan effect hebben op postmenopauzale acne, maar ook broze, snel afbrekende nagels, droge huid en wat ik als dermatoloog ook vaak zie: haarverlies!

Wat zijn de symptomen van een laag progesteron gehalte in het bloed: gewichtstoename, koolhydraten cravings, depressie, verminderde libido, hersen mist oftwel brain fog (vergeetachtigheid, concentratie stoornis, minder helder denken)  en slaapstoornis.

Tips

Gezond oud worden zonder gedoe is ‘the new beautiful’. Te beginnen met huidverzorging, eerder genoemd wordt de huid droger, er ontstaan meer huidvlekken, diepe en ondiepe rimpel en je huid zuurgraad verhoogd (meer basisch). Invloeden van buitenaf kan de huid nog meer ‘basische’ maken, denk aan zeep of douchegel gebruik, lang douchen of in bad.  Deze strippen je huidtalg, huidbarrière en je natuurlijke zuurgraad.

Voor de (post)-menopauzale huid

Herstel van huidbarriere door middel van goed hydraterende cremes met de juiste zuurgraad, pH huidherstellende zuurgraad van rond de 5. pH huidneutraal doet weinig aan je zuurgraad. Hyaluronzuur zit vaak in een serum en kan vaak gecombineerd worden met andere huidverzorgingsproducten, ookwel layering genoemd. Het voordeel is dat hyaluronzuur niet plakt en vochtaantrekkend is (humectant). 1 Gram hyaluronzuur kan 6 liter water aantrekken. In de huid zorgt ervoor dat de epidermis (bovenste hoornlaag) en niet de dermis, gehydrateerd wordt. Lees meer over droge huid en de verschillende huidhydraterende ingredienten

Stimulatie van je huid collageen door middel van cosmetische ingrediënten, denk dan aan retinol (vitamine A). Bakuchiol is vrij onbekend, maar langer gebruikt in de ayurvedische en in de chinese geneeskunde. Bakuchiol heeft vergelijkbare cellulaire routes waarop retinoïden ook gericht zijn zoals huidpigment, collageen stimulatie. Het bijzondere is dat het niet de retinol bijwerkingen, zoals schilfering, roodheid en irritatie geeft. Bakuchiol is geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Overige cosmetische ingrediënten zijn vitamine B3 (niacinamide) en peptides kunnen bijdragen aan je collageen huidstimulatie.

Pigmentvlekken wordt ookwel de nieuwe rimpel genoemd. Verschillende mogelijkheden zijn er beschikbaar. Het meest voor de hand en simpele is camouflage. Andere opties zijn laserbehandeling, peelings en cosmetische ingredienten waarin vitamine B3 (niacinamide), arbutine, vitamine C, resveratrol (druiven), kojic zuur, azelaïnezuur, aloesin (Aloe Vera) en fruitzuren. Lees meer over pigmentvlekken

Overig zonbescherming blijft belangrijk om je huidcollageen en elastische vezels zoveel mogelijk te beschermen en pigmentvlekken te beperken.

zonkracht, uva, uvb stralen
verschillen in zonkracht uva en uvb stralen

Voeding en supplementen

Soja is een van de key ingrediënten waarom Japanse vrouwen minder menopauze klachten hebben. Soja en ook bessen, bier, wijn, noten (walnoten amandelen, lijnzaad) fruit (appels, cranberries, granaatappel) bevatten phyto-oestrogenen. Deze voeding phyto-oestrogenen hebben chemisch dezelfde structuur als estradiol (E2). De angst voor stimulatie van borstkanker, prostaatkanker door het consumeren van phyto-oestrogenen uit voeding is uitgebreidt onderzocht en voorzover geen aanwijzingen hiervoor gevonden.

Voedingssupplementen, denk aan omega-3 visolie, hyaluronzuur supplementen voor vegans en collageen supplementen en collageen rijke soep. Lees meer over collageen

Zorg ook voor je darmflora, een blije flora geeft ook een betere huid. Denk aan prebiotica en probiotica zoals vezels, inuline en toenemende populaire gefermenteerde voeding zoals kimchi, zuurkool, tempeh, miso, kefir en natuurlijk yoghurt.

Literatuur

Raine-Fenning NJ, Brincat MP, Muscat-Baron Y. Skin aging and menopause : implications for treatment. Am J Clin Dermatol. 2003;4(6):371-8.

Brincat M, Moniz CF, Studd JW, Darby AJ, Magos A, Cooper D. Sex hormones and skin collagen content in postmenopausal women. Br Med J (Clin Res Ed). 1983 Nov 5;287(6402):1337-8.

Shuster S, Black MM, McVitie E. The influence of age and sex on skin thickness, skin collagen and density. Br J Dermatol. 1975 Dec;93(6):639-43.

Dhaliwal S, Rybak I, Ellis SR, Notay M, Trivedi M, Burney W, Vaughn AR, Nguyen M, Reiter P, Bosanac S, Yan H, Foolad N, Sivamani RK. Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. Br J Dermatol. 2019 Feb;180(2):289-296.

Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Medicines (Basel). 2017;4(2):18.

Glazier MG, Bowman MA. A review of the evidence for the use of phytoestrogens as a replacement for traditional estrogen replacement therapy. Arch Intern Med. 2001 May 14;161(9):1161-72

Rajoria S, Suriano R, Parmar PS, et al. 3,3′-diindolylmethane modulates estrogen metabolism in patients with thyroid proliferative disease: a pilot study. Thyroid. 2011;21(3):299-304.

Nu je hier bent

Meer dan ooit is het belangrijk om stil te staan bij je geestelijk en lichamelijk welbevinden. Om in balans te blijven. Te kunnen blijven doen, wat je doet, terwijl je de stormen van het leven doorstaat. Lees meer over stay fit

Volg ons Iconic Elements op facebook en instagram

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment