Om de werking van microneedling op littekens te begrijpen, is het eerst belangrijk om te weten hoe wonden genezen. Het genezingsproces van een wond is op te delen in verschillende fases;
- Hemostase – De wond stopt met bloeden door het vormen van een korstje.
- Ontstekingsfase – Eventuele bacteriën en viezigheid dat de wond in is gekomen wat kan zorgen voor slechtere wondgenezing wordt verwijderd uit de wond. Ook komen er groeifactoren vrij. Deze groeifactoren zorgen ervoor dat er meer huidcellen zoals fibroblasten (verantwoordelijk voor vorming van bindweefsel), keratinocyten (belangrijkste cellen van de opperhuid) en epitheelcellen worden gevormd.
- Proliferatiefase – Er worden nieuwe bloedvaatjes, bindweefsel (bestaande uit collageen type 3) en epitheelweefsel gevormd.
- Remodelleringsfase – Bovengenoemde structuren blijven gevormd worden. Ook veranderd het collageen type 3 dat in de vorige fase is gevormd, in collageen type 1. Collageen type 1 zorgt voor veel meer elasticiteit dan type 3. Daarnaast nemen de cellen die zorgen voor het trekkerige gevoel (myofibroblasten) in de wond af.
Het ontstaan van een litteken
Soms is de beschadiging van de huid te diep waardoor de normale huidcellen niet meer volledig kunnen herstellen. Wanneer dit het geval is, wordt de huid stugger, harder, bevat het minder bloedvaten, elastine en vocht. Er is een litteken ontstaan. Een normaal litteken kan cosmetisch storend zijn, maar zal wanneer de rode kleur afneemt veel minder zichtbaar worden. Soms gaat er tijdens de wondgenezing alleen iets mis, waardoor er een litteken ontstaat die zorgt voor meer klachten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende littekens;
Atrofisch litteken
Een atrofisch litteken ontstaat doordat de randen van de onderliggende dermis uit een zijn gegaan, terwijl de epidermis (de bovenste laag van de huid) nog intact is gebleven. Hierdoor zinkt de huid in. Deze littekens zijn vaak zacht, dun, soepel, rekbaar en rimpelig. Vaak ontstaan deze na acne.
Hypertrofisch litteken
Een hypertrofisch litteken ontstaat doordat er extra veel fibroblasten worden aangemaakt in de ontstekingsfase. Deze fibroblasten maken vervolgens weer extra bindweefsel aan. Vaak gebeurt dit wanneer er een infectie optreedt of omdat er veel trekkrachten op het litteken ontstaan door bijvoorbeeld lokalisatie op het bot. Deze littekens kunnen pijn en jeuk veroorzaken. Deze zijn rood, verheven, stug en geven en trekkend gevoel.
Keloïd
Een keloïd is een litteken dat een stuk groter is geworden dan het gebied dat oorspronkelijk beschadigd was. Mensen met een donkere huidskleur hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een keloïd. Klachten zijn vaak pijn, jeuk en bewegingsbeperking.
Microneedling bij littekens
Microneedling kan ingezet worden voor de behandeling van atrofische en hypertrofische littekens. Voor keloïd-littekens zijn er andere behandelopties. Microneedling werkt in op de onstekingsfase, proliferatiefase en de remodelleringsfase van een litteken. Dit gebeurd door opnieuw kleine wondjes te maken in de huid, maar dit keer veilig en gecontroleerd. Deze wondjes kunnen vervolgens op een goede manier genezen, waardoor het littekenweefsel wordt vervangen door nieuw weefsel.
Advies: eerst een klein proefplek behandeling om beter te kunnen beoordelen hoe je litteken op de microneedling reageert.
Het litteken zou nooit meer helemaal weggaan, maar microneedling kan wel zorgen voor de volgende voordelen;
- Vermindering van roodheid
- Betere plooibaarheid
- Afname van dikte
- vermindering van jeuk.
Meer over microneedling behandeling
We willen graag een opmerkelijke ervaring van een tevreden klant met je delen. Deze klant heeft gedurende 4 weken, twee keer per dag, onze Sensitive Cream aangebracht op haar recente keizersnedelitteken. Onze Sensitive Cream is verrijkt met Avena Sativa (haverextract) en staat bekend om zijn potentiële positieve invloed op wondgenezing. Ben je nieuwsgierig of deze crème ook voor jou vergelijkbare resultaten kan opleveren? Aarzel niet om je ervaring met ons te delen. We horen graag van je!
Nu je hier bent
Naast dat littekens cosmetisch storend kunnen zijn, kunnen ze ook pijn, jeuk en irritatie geven. Er zijn thuisproducten op de markt die beweren littekens en klachten (zichtbaar) te verminderen. Maar welke thuisproducten zijn daadwerkelijk bewezen effectief en wanneer begin je met het gebruiken hiervan?
Littekencrèmes
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van littekencrèmes. Plantextracten zoals uienextract, groene thee, aloë vera, vitamine E en vitamine D zijn bekende onderzochte ingrediënten voor de behandeling van littekens. Bewijs dat deze effect hebben blijft echter uit. Met name vitamine E zal je regelmatig op de ingrediëntenlijst van littekencrème ontdekken.
Over vitamine E worden zelfs nadelige bijwerkingen beschreven, zoals het ontstaan van contactdermatitis en verergering van jeuk en huiduitslag. Heeft het smeren van een littekencrème dan helemaal geen nut? Doordat de huid soepel gehouden wordt door het inmasseren van een littekencrème kan het litteken wel degelijk wat minder opvallend worden. Dit inmasseren hoeft alleen niet met een “speciale” littekencrème te zijn en hiermee mag je voorzichtig mee beginnen zodra de wond gesloten is.
Meer over een litteken en nu?