Meer gewicht door Corona kilootjes, hier een positieve berichtgeving.
Een recent onderzoek heeft aangetoond dat jongeren met een hogere body mass index (BMI) minder acne hebben. Het berekenen van je BMI is het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Stel je weegt 85 kilo en je lengte is 1,70 meter. Dan is je BMI 85/(1,70×1,70) = 29,4.
Lees hier meer over voeding en acne
Aan de studie deden jongeren mee, 299.163 mannen en 301.241 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 18,9 en 18,7 jaar. Bij 55.842 mannen (18,7%) en 48.969 vrouwen (16,3%) werd acne gediagnosticeerd door dermatologen. Het aantal deelnemers met acne nam geleidelijk af wanneer het gewicht toe nam. De groep met ernstig overgewicht (obesitas) had het minste last van acne. De definitie van overgewicht is een Body Mass Index (BMI) van 25-30 en een BMI meer dan 30 is een ernstig overgewicht oftwel obesitas.
Jammergenoeg werd er in het onderzoek echter niet gekeken naar de ernst van het acne en naar andere factoren die mogelijk een rol spelen.
Concluderend blijkt uit dit onderzoek dat een hoger gewicht samenhangt met minder acne. Echter is er meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.
Advies een betere levensstijl en gezond dieet voorkomt andere gezondheidsproblemen.
dr. Francis Wu, dermatoloog
Verklaring voor deze bevinding:
Het is mogelijk dat de beschermende werking van overmatige BMI tegen acne wordt toegeschreven aan de toename van aromatase-activiteit in vetweefsel. Een proces in het vetweefsel verantwoordelijk voor de omzetting van androgenen (mannelijke hormoon) in oestrogenen (vrouwelijk hormoon). Andere optie is dat overgewicht de activiteit van 5-a-reductase-II onderdrukt, een enzym die testosteron omzet in het meer fysiologisch actieve dihydrotestosteron. Door vermindering van 5-a-reductase-II is er minder testosteron in het bloed, met als gevolg minder acne. Dus overgewicht leidt tot minder testosteron en meer oestrogeen met als gevolg minder acne.
Meer over: de relatie tussen acne en suiker
Literatuur
Nu je hier bent
Het dragen van een mondmasker ter preventie van de coronavirus is zinvol, echter een onverwachte bijkomende huidaandoening is Maskne. Puistjes veroorzaakt door het langdurig dragen van een mondmasker.
Lees over maskne