Minder acne door meer gewicht?

Meer gewicht door Corona kilootjes, hier een positieve berichtgeving.

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat jongeren met een hogere body mass index (BMI) minder acne hebben. Het berekenen van je BMI is het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lengte in meters. Stel je weegt 85 kilo en je lengte is 1,70 meter. Dan is je BMI 85/(1,70×1,70) = 29,4.

Acne Gewicht Obesitas

Lees hier meer over voeding en acne

Aan de studie deden jongeren mee, 299.163 mannen en 301.241 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 18,9 en 18,7 jaar. Bij 55.842 mannen (18,7%) en 48.969 vrouwen (16,3%) werd acne gediagnosticeerd door dermatologen. Het aantal deelnemers met acne nam geleidelijk af wanneer het gewicht toe nam. De groep met ernstig overgewicht (obesitas) had het minste last van acne. De definitie van overgewicht is een Body Mass Index (BMI) van 25-30 en een BMI meer dan 30 is een ernstig overgewicht oftwel obesitas.

Jammergenoeg werd er in het onderzoek echter niet gekeken naar de ernst van het acne en naar andere factoren die mogelijk een rol spelen.

Concluderend blijkt uit dit onderzoek dat een hoger gewicht samenhangt met minder acne. Echter is er meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.

Advies een betere levensstijl en gezond dieet voorkomt andere gezondheidsproblemen.

dr. Francis Wu, dermatoloog

Verklaring voor deze bevinding:

Het is mogelijk dat de beschermende werking van overmatige BMI tegen acne wordt toegeschreven aan de toename van aromatase-activiteit in vetweefsel. Een proces in het vetweefsel verantwoordelijk voor de omzetting van androgenen (mannelijke hormoon) in oestrogenen (vrouwelijk hormoon). Andere optie is dat overgewicht de activiteit van 5-a-reductase-II onderdrukt, een enzym die testosteron omzet in het meer fysiologisch actieve dihydrotestosteron. Door vermindering van 5-a-reductase-II  is er minder testosteron in het bloed, met als gevolg minder acne. Dus overgewicht leidt tot minder testosteron en meer oestrogeen met als gevolg minder acne.

Meer over: de relatie tussen acne en suiker

Literatuur

Snast I, Dalal A, Twig G, et al. Acne and obesity: A nationwide study of 600,404 adolescents. J Am Acad Dermatol. 2019 Sep;81(3):723-729.

Nu je hier bent

Het dragen van een mondmasker ter preventie van de coronavirus is zinvol, echter een onverwachte bijkomende huidaandoening is Maskne. Puistjes veroorzaakt door het langdurig dragen van een mondmasker. 

Lees over maskne

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.