Na de bevalling: Huidverzorging voor nieuwe moeders

De bevalling is een geweldige ervaring, maar het kan ook een grote impact hebben op je huid. Hormonale veranderingen, gewichtsverlies en stress kunnen allemaal leiden tot verschillende huidproblemen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je huid na de bevalling te verzorgen en er op je best uit te zien.

Wat gebeurt er met je huid na de bevalling?

Hier zijn enkele van de meest voorkomende huidproblemen die vrouwen na de bevalling kunnen ervaren:

 • Striae: Ook wel zwangerschapsstriemen genoemd, zijn roodachtige of paarse lijnen die kunnen ontstaan ​​op de buik, heupen, dijen en borsten. Ze worden veroorzaakt door een snelle toename in gewicht of gewichtsverlies. Striae zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen als cosmetisch onaangenaam worden ervaren. Meer weten over Striae
 • Een droge huid: De huid kan na de bevalling droger worden door een aantal factoren, waaronder hormonale veranderingen, stress en onvoldoende hydratatie.
 • Acne: Dit is een veelvoorkomend huidprobleem dat kan optreden tijdens en na de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door een toename van de talgproductie en een verstopping van de poriën.
 • Pigmentvlekken: Donkere pigment vlekken die kunnen ontstaan ​​op de huid door hormonale veranderingen, blootstelling aan de zon of verwondingen.
 • Verwijde aderen:  Kunnen optreden op de benen, benen en gezicht. Ze worden veroorzaakt door een verzwakking van de bloedvaten.

Wat kun je doen om je huid na de bevalling te verzorgen?

Hier zijn een aantal tips voor het verzorgen van je huid na de bevalling:

 • Gebruik een milde reiniger en een vochtinbrengende crème.
 • Vermijd heet water en langdurig baden. Dat droogt de huid meer uit
 • Draag minerale zonnebrandcrème met een hoge SPF, ook op bewolkte dagen.
 • Eet een gezonde voeding: Kies voor groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. En drink veel water.
 • Supplement: vitamine D, bevindingen van studies blijkt dat vitamine D-tekort verband houdt met het optreden van Post Natale Depressie en dat vitamine D mogelijk een belangrijke rol speelt bij het herstel van vrouwen met PND.
 • Stress ‘proberen’ verminderen. Stress na de bevalling is een veelvoorkomend probleem bij nieuwe moeders. Hier zijn enkele tips om stress na de bevalling te verminderen:
  • Praat erover: Het is belangrijk om te praten over je gevoelens en ervaringen met vrienden, familie of een professional. Dit kan helpen om je stress te verminderen en je te ondersteunen tijdens deze uitdagende periode.
  • Neem de tijd voor jezelf: Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Dit kan betekenen dat je een wandeling maakt, een boek leest of een bad neemt.
  • Zoek hulp: Vraag om hulp van vrienden en familie bij het verzorgen van de baby, het huishouden of andere taken. Dit kan je helpen om je stress te verminderen en tijd voor jezelf te nemen.
 • Vermijd overbelasting: Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen en stel realistische doelen voor jezelf. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten en tijd te nemen om te rusten.

Welke cosmetische ingrediënten kan je helpen?

Na de bevalling verdient je huid wat extra liefde en zorg. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies die je kunt proberen om je huid te verzorgen en te herstellen. Hier zijn tien natuurlijke ingrediënten die bijzonder die je kunnen helpen na de bevalling:

 1. Aloe Vera: Staat bekend om zijn uitstekende hydraterende eigenschappen. Het kan helpen om je huid te kalmeren en hydrateren na de stress van de bevalling. De verkoelende werking van aloe vera kan ook verlichting bieden bij eventuele irritatie.
 2. Olijfolie: Deze olie is een ware schat aan vitamine E, een krachtige antioxidant die je huid kan beschermen tegen schade door vrije radicalen. Bovendien bevat olijfolie gezonde vetzuren die de huid kunnen voeden en verzachten.
 3. Rozemarijnolie:  heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, zoals acne. Het regelmatig aanbrengen van rozemarijnolie kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de huid. Rozemarijnolie kan ook worden gebruikt in aromatherapie om stress te verminderen vanwege de geur van rozemarijn die het stresshormoon cortisol in ons lichaam kan verlagen.
 4. Bakuchiol: Dit plantaardige ingrediënt wordt vaak beschouwd als een natuurlijk alternatief voor retinol. Het heeft de capaciteit om huidverkleuringen als gevolg van zonneschade en milieu-invloeden te verminderen. Ook kan het de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels verminderen, waardoor je huid er jeugdiger uitziet.
 5. Niacinamide: Ookwel vitamine B3, is geweldig voor het hydrateren, verzachten en beschermen van de huid. Het kan helpen ontstekingen te verminderen en de huidskleur te egaliseren.
 6. Hyaluronzuur: Is een suikerverbinding met een vochtinbrengende eigenschap dat je huid diep hydrateert en verzacht. Hyaluronzuur werkt door vocht vast te houden in de huid en de huid te helpen er voller en steviger uit te zien. Dit kan helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Hyaluronzuur wordt vaak gecombineerd met andere ingrediënten, zoals vitamine C en vitamine E, die als antioxidanten fungeren en de huid beschermen tegen vrije radicalen. Of met huidverstevigende ingrediënten zoals bijvoorbeeld bakuchiol, niacinamide en peptide.
 7. Vitamine C: Deze krachtige antioxidant beschermt je huid tegen vrije radicalen en kan helpen bij het verhelderen en egaliseren van je teint. Het geeft je huid een frisse uitstraling en kan tekenen van schade verminderen.
 8. Avena Sativa: Dit is haverextract, bekend om zijn kalmerende en verzachtende eigenschappen. Het is ideaal voor de gevoelige huid, en het kan roodheid verminderen en je huid in balans brengen.
 9. Marshmallow Root: Ofwel heemstwortel, staat bekend om zijn hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan je huid kalmeren en irritatie verminderen, wat vooral nuttig kan zijn na de bevalling.
 10. Ectoine: Dit is een krachtige molecule die de huid beschermt tegen uitdroging en irritatie. Het helpt de huidbarrière te versterken en vocht vast te houden, wat belangrijk is voor een gezonde en goed gehydrateerde huid.

Wat kan Iconic Elements voor je betekenen?

Na de bevalling kun je de Iconic Elements Natural Moisturizer Cream gebruiken om een droge huid te behandelen. Deze crème biedt een drievoudige werking om je huid optimaal gehydrateerd te houden.

Bevalling
Iconic Elements Selectie

Als onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine kun je de Iconic Elements CleansingMilk Step 1 gebruiken. Deze milde huidreiniger is vrij van alcohol en zorgt voor een grondige reiniging.

Voor het verminderen van pigmentvlekken kun je vertrouwen op onze Iconic Elements Spot Reducer crème, die de krachtige combinatie van niacinamide en ectoine bevat.

Als je op zoek bent naar een meer intensieve behandeling, hebben we ons Targeted Pigment Serum. Dit serum biedt een geavanceerde drievoudige werking om pigmentvlekken aanzienlijk te verminderen.

De geselecteerde Iconic Elements producten zijn geschikt voor na de bevalling.

Klant feedbacks

Verscheidene van onze klanten hebben onze Sensitive Cream, bedoeld voor de gevoelige huid, aangewend op hun recente littekens, ontstaan ​​door trauma of operaties. Hieronder tonen we een foto voor en na het gebruik van onze Sensitive Cream, waarbij het product tweemaal daags werd aangebracht. De actieve stof in onze Sensitive Cream is Avena Sativa, een haverextract, waarvan in de literatuur is beschreven dat het een gunstig effect kan hebben op wondgenezing.

Bevalling

Iconic Elements biedt twee uitstekende producten die Avena Sativa bevatten: onze Sensitive Cream en Calming Cream. Onze Calming Cream gaat zelfs nog een stapje verder, met een kalmerende combinatie van Avena Sativa, Marshmallow Root (Althaea officinalis) en Ectoine, waardoor het een krachtige bondgenoot is voor het verzachten en herstellen van de huid.

Wil je het eerst testen? Dat kan met onze 5 ml Icoontjes.

Hoewel veel huidveranderingen tijdelijk zijn, kunnen sommige veranderingen zoals striae permanent blijven, hoewel ze minder opvallend kunnen worden over tijd.

Ja, door hormonale veranderingen kunnen sommige vrouwen een toename van moedervlekken of huidtags ervaren, die meestal onschadelijk zijn, maar door een dermatoloog kunnen worden beoordeeld.

Slaaptekort kan leiden tot donkere kringen, een doffe huid en verhoogde tekenen van veroudering, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk rust te prioriteren. Of taken verdelen of uit handen geven.

Preventieve maatregelen omvatten het handhaven van een gezonde huidverzorgingsroutine, voldoende hydratatie, rust, een gebalanceerd dieet en het vermijden van directe zonblootstelling om de huid te beschermen en te ondersteunen tijdens het herstelproces.

De duur hangt af van je huidconditie en hoe deze reageert op de producten. Het is aan te raden om ze te blijven gebruiken zolang je positieve resultaten ziet of totdat je huid terugkeert naar haar pre-zwangerschapsstaat.

Hormonale schommelingen kunnen tijdelijke veranderingen zoals acne, droogheid, of pigmentatie veroorzaken. Meestal stabiliseren deze veranderingen als je hormonen zich normaliseren, maar soms kunnen de effecten langer aanhouden en aanvullende zorg vereisen.

De meeste huidverzorgingsproducten zijn veilig, maar aangezien sommige ingrediënten via de huid kunnen worden overgedragen, is het belangrijk om producten te kiezen die veilig zijn voor zowel moeder als baby. Vermijd sterke geconcentreerde retinoïden (vitamine A) of salicylzuur als je borstvoeding geeft.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.