Natuurlijke Huidverzorging Een Klei-Mask

Natuurlijke huidverzorging

Laveldel Veld

Natuurlijke huidverzorging: de samenstelling van cosmetica kan synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Waar ooit de synthetische cosmetica de markt overheersen, zien we de laatste jaren de natuurlijke of biologische huidverzorgingsproducten enorm in populariteit groeien.

De trends op dit moment zijn duurzaamheid, geen of zo min mogelijk synthetische ingrediënten, biologisch afbreekbaar, geen microplastics, fair trade, sociaal verantwoordelijk, geen parabenen, geen flalaten, geen minerale oliën (bron: natural marketing institute 2020)

Op deze pagina over natuurlijke huidverzorging gaan we in detail in op

 • Wat is natuurlijke huidverzorging precies
 • Geschiedenis van huidverzorging
 • Wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor natuurlijke huidverzorging
 • Huidverzorging voor vrouwen
 • Huidverzorging voor mannen

Direct naar huidverzorging voor mannen / vrouwen

Natuurlijke huidverzorging in cijfers

 • 8,8% jaarlijkse wereldwijde groei verwacht van natuurlijke producten tot 2026 (1)
 • 72% van de consumenten geven aan een voorkeur te hebben voor schone en natuurlijke verzorgingsproducten (2)
 • Marktaandeel cosmetische producten in cijfers Europa (2016)
  1. Huidverzorging 25.7%
  2. Toiletartikelen 25%
  3. Haarverzorging 19.2%
  4. Parfum 15.8%
  5. Make-up 14.3%

Huidverandering tijdslijn

 1. Naast lichamelijke veroudering, zal ook je huid veranderingen ondergaan van het ene decennium op het volgende. Hieronder een korte samenvatting van de meest voorkomende huidproblemen op basis van je leeftijd.
 2. Vanaf je geboorte – huid barrière en zonbescherming
 3. Tieners en twintigers – acne, acne, acne
 4. Dertigers – fijne lijnen en rimpels
 5. Veertigers – oogwallen en donkere kringen
 6. Vijftigers – pigmentvlekken en zonbeschadigde huid
 7. Zestigersplussers – droge huid en huidkanker

Voor meer info: de wetenschap van huidverzorging volgens je leeftijd

Wat is 100% natuurlijke huidverzorging?

De aanduiding ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ op een product heeft betrekking op het ontwikkelingsproces van het product (d.w.z. de voor de vervaardiging gebruikte producten) en niet op de gehele levenscyclus. 

Natuurlijke cosmetica-ingrediënten bevatten een minimum aan synthetische stoffen en worden alleen geproduceerd met zachte extractie- en verwerkingsmethoden, zoals stoomdistillatie en koude persing.

Ingrediënten Voor Natuurlijke Huidverzorging Bij Iconic Elements

Biologische cosmetica hebben dezelfde vereisten als natuurlijke cosmetica en minstens 70-95% van de ingrediënten (afhankelijk van het keurmerk) moet komen uit gecontroleerde biologische landbouw. Het percentage toegelaten synthetische stoffen is nog minder dan bij natuurlijke cosmetica.

 

Natuurlijke Huidverzorging

Geschiedenis van huidverzorging

Het eerste archeologische bewijs van cosmetica was ongeveer 6000 jaar geleden uit het oude Egypte. Toen was cosmetica was niet alleen voor esthetiek.   Het moest de oude Egyptenaren beschermen tegen de zon en insecten. Make-up werd ook gebruikt om goden en godinnen te eren. Op het gebied van huidverzorging gebruikten de oude Egyptenaren ricinusolie, sesamolie en moringa-olie om rimpels te bestrijden en hun jeugd te behouden. Zeeppasta van klei en olijfolie om hun huid te reinigen. Bovendien gebruikten Egyptische vrouwen honing- en melkmaskers in hun schoonheidsroutine om hun huid te hydrateren, en ze namen ook melkbaden en gebruikten zout uit de dode zee om hun huid te exfoliëren, te verjongen en te genezen.

6.000 voor Christus

1e aanwijzing – Heilige olie

Eerste aanwijzing  van het gebruik van ‘heilige’ olie (mix van olijf en wonderboom ‘ricinus’ olie) in het oude Egypte. Ook geurende oliën  werden gebruikt om hun huid te verzachten en lichaamsgeur te maskeren. Ingredienten zoals mirre, tijm, marjolein, kamille, lavendel, lelie, pepermunt, rozemarijn, ceder, roos, aloë vera, olijfolie, sesamolie en amandelolie werden gebruikt.

6.000 voor Christus

3.200 v.Chr

Eerst cosmetische producten

Vrouwen in Mesopotamië (het huidige Irak) begonnen met het vervaardigen van de eerste door de mens gemaakte cosmetische producten ter wereld.

3.200 v.Chr

2000 v.Chr

Eerste huid cleanser

Er zijn aanwijzingen dat de eerste huid cleanser idee 4000 jaar geleden is ontstaan in Asia Minor. Asia Minor bevindt zich in het hedendaagse Turkije. De bevolkingsgroep Hitties maakte de eerste huid cleanser door as van zeepkruit te mengen met water. Deze schuimende mix gebruikte ze om hun handen mee te wassen. Pas in 600 V.C hebben de Feniciërs de moderne ‘blokzeep’ uitgevonden. De zeep bestond toen nog uit geit vet, water en kaliumcarbonaat.

2000 v.Chr

1000 AD

Verspreiding door Europa

Cosmetische producten verspreiden zich langzaam over Europa.
1000 AD

1800 AD

Recepten

Make-up recepten: voor het verwijderen van sproeten, het verbeteren van de teint, het verwijderen van grijze haren en verwijderen van rimpels

1800 AD

1850 AD

Victoriaanse schoonheidsregimes

Victoriaanse schoonheidsregimes: huidreiniging, schoonheidsregime: wenkbrauw haren plukken, masseer ricinusolie in haar wimpers, rijstpoeder om de neus te poederen en polijsten van nagels tot ze glanzen. Voor een gezonde huid look, wreven de vrouwen rode bietensap zou op de wangen. Meest bizarre trend om je oog pupillen te vergroten: een druppel citroensap in elk oog zou voldoende zijn.

1850 AD

1888

Eerste deodorant

 Eerste deodorant

1888

1892

Lancering Voque

Modetijdschrift Vogue gelanceerd in de VS.

1892

1944

Coppertone

Merk Coppertone, de eerste zonnebrandcrème

1944

1962

Cosmeceutical

De term cosmeceutical is geïntroduceerd door Raymond Reed. Cosmeceutical is de combinatie van cosmetische huidverzorging met farmaceutische werking. Volgens Raymond Reed moest het aan een aantal criteria voldoen: werkzaamheid, veilig, wetenschappelijke onderbouwing en uitwendig gebruik. Echter ontbreekt er een goede richtlijn en definitie. Tegenwoordig wordt het volop gebruikt.

1962

1965

Aerosol

Aerosol Deodorant

1965

1993

Anti-aging

De term anti-aging voor het eerst geintroduceerd

1993

Huidverzorging in de toekomst

De verschillende huidverzorgingssegmenten, reinigen, huidverbetering, bescherming en parfum zullen in de toekomst blijven. Wat wel gaat veranderen in de nabije toekomst zijn: duurzame producten, clean beauty, geen micro-plastics, biologisch afbreekbaar,  huidverzorging afgestemd op jouw huid. In de toekomst verder is het gebruik van Artificial Intelligence om je huid optimaal te houden.

 

Wat is belangrijk om te weten bij natuurlijke huidverzorging?

Termen zoals ‘natuurlijk en ‘biologisch’ worden vaak geassocieerd met ‘gezond’. Of een stof is nagemaakt of direct onttrokken uit de natuur zegt echter niets over de mate van veiligheid. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarnaast kunnen natuurlijke oliën (citrusachtigen, eucalyptus, pepermunt, rozemarijn, salie, tijm) allergenen bevatten die bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Alle stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Of een stof veilig is, is puur afhankelijk van de dosis waarin het wordt gebruikt. Daarnaast is een goede verpakking belangrijk. Door blootstelling aan licht en zuurstof breken natuurlijke ingrediënten sneller af. Het is raadzaam om ondoorzichtige, luchtvrije verpakking te kiezen in plaats van een glazen potje.

Een andere discussie; is de effectiviteit van een natuurlijk en een synthetisch ingrediënt gelijk? Hier lopen de wetenschappelijke meningen over uiteen. Voor huidverzorgingsproducten is het onvoldoende onderzocht. In voeding daarentegen is bij een synthetische vorm van vitamine E wel een verschil in werkzaamheid. Zo verschilt vitamine E dat in het laboratorium vervaardigd is (DL-alfa-tocoferol) in chemische bouw licht van de plantaardige vitamine E (D-alfa-tocoferol). Natuurlijke vitamine E heeft een grotere antioxidatieve werking, doordat het lichaam de natuurlijke variant beter herkent, en is daardoor effectiever. Hetzelfde geldt voor bètacaroteen in haar natuurlijke vorm. Of dat ook geldt voor andere synthetische voedingssupplementen en huidverzorgingsproducten is echter niet duidelijk.

De keuze om natuurlijke en synthetische ingrediënten te gebruiken is van vele factoren afhankelijk. Kosten (natuurlijke ingrediënten zijn duurder), eigenschappen van het ingrediënt, en ook bedrijfsfilosofie vormen belangrijke overwegingen om te kiezen voor natuurlijke, dan wel synthetische stoffen. 

Welke ingrediënten zijn 100% natuurlijk

De drie meest gebruikte ingrediënten voor natuurlijke verzorging van de huid zijn: 

 • Aloe Vera
 • Vitamine E
 • Klei
Aloe Vera Gesneden Huidverzorging Mannen

Aloë Vera

Beschreven door de oude Egyptenaren als de ‘plant van de onsterfelijkheid’ is aloë vera extract één van de belangrijkste ingrediënten van de wereld om een geïrriteerde huid te behandelen. Beroemd om zijn geneeskrachtige, antibacteriële en hydraterende eigenschappen, verzacht en kalmeert het aloë vera extract de huid.

Lees meer over Aloë Vera 

Vitamine E

De vet-oplosbare stof, vitamine E, wordt in veel voedingsmiddelen en supplementen gevonden. Het houdt de huid zowel door het beschermen als het herstellen gezond en vitamine E is één van ’s werelds meest krachtige antioxidanten. Studies hebben ook aangetoond dat zowel  vitamine C & E beide helpen om huidschade door de zon te verminderen.

 

Vruchten Met Vitamine E
Gezicht Vrouw Met Klei Masker

Klei

Klei is een 100% natuurlijk product. Klei bevat veel gezonde mineralen. Klei heeft de mogelijkheid door het unieke absorberende vermogen om de huid te reinigen. 

De verschillen in natuurlijke huidverzorging voor vrouwen of mannen

Traditioneel gezien verzorgen mannen hun huid vrij simpel. De focus ligt voornamelijk op scheren, douche producten en haarverzorging. Vaak grijpen ze vaak producten wat er in de badkamer staat. De laatste jaren, mede door social media, streven mannen naar een gezondere en een frissere huid. 

Is de huidverzorging bij mannen nou anders dan bij vrouwen?

 • Gezicht scheren: eerst de huid 2 minuten voorweken, scheren met een scheer product (gel, foam of olie) en daarna nazorg voor betere huidhydratie.
 • Sebum (talg): Mannen produceren in vergelijking tot vrouwen veel talg na de puberteit. Deze hogere talgproductie is het gevolg van hogere testosteronspiegels.  Door de aanwezigheid van meer talg hebben mannen een grotere kans op verstopte poriën, mee-eters en puistjes dan vrouwen
 • Rimpels: Mannen hebben meer collageen in hun huid dan vrouwen. Een voordeel is dat mannen minder snel rimpels en fijne lijnen ontwikkelen.
 • Huid hydratatie: bij mannen droogt de huid sneller uit dan bij vrouwen. Een goed gehydrateerde huid zorgt op termijn minder klachten zoals jeuk, schilferingen en eczeem.

Huidverzorging voor vrouwen

Vrouwen focussen meer op verschillende huidproblemen, is de huid droog, gevoelig, onrustig gepaard met puisten of zijn er pigmentvlekken of fijne lijnen. Hormonaal kan er voor zorgen dat de huid het ene moment onrustig is en het andere moment droger.
Relevante artikelen

De meest verkochte producten voor huidverzorging voor vrouwen

Wil je direct een overzicht van alle huidverzorgingsproducten voor vrouwen? Alle huidverzorgingsproducten voor vrouwen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Huidverzorging voor mannen

Zonbescherming is een onderschat product bij mannen, een dagcrème met een zonnefilter wordt niet vaak als routine gebruikt. Voor mannen is huidreiniging niet een standaard ritueel, een Amerikaans survey ontdekte dat 33% van de mannen hun gezicht niet dagelijks wassen. En twee keer per dag je gezicht reinigen leidt tot significant minder puisten. Verder hydratatie van de huid om jeuk en eczeem te voorkomen en tegenwoordig willen mannen ook iets tegen pigmentvlekken gebruiken.

Meer informatie over natuurlijke huidverzorging bij mannen.

De meest verkochte producten voor huidverzorging voor mannen

Wil je direct een overzicht van alle huidverzorgingsproducten voor mannen? Alle huidverzorgingsproducten voor mannen.

 • Alle producten hebben de ideale pH 5 zuurgraad – voor een goede huidweerstand en huidbarrière.
 • Vegan, Zero Plastic inside
 • Iconic Elements huidverzorging is door EU Business News uitgeroepen tot de Best Holistic skincare line 2022.

Wat vinden onze klanten van onze natuurlijke huidverzorging

MariaTOPPRODUCT
Lees verder
Deze crème bevat hoogwaardige, veilige ingrediënten. De verpakking is zeer hygiënisch. De crème werkt perfect voor mijn gevoelige huid. Ik vind het een topcreme die past in het hogere segment wat de werking betreft. Terwijl de crème toch heel betaalbaar is
SonjavdLely Héérlijke dagcrème!
Lees verder
Deze crème is perfect voor mijn verouderende huid. Het smeert héérlijk en vanwege het pompje kun je het makkelijk doseren. Prima prijs/kwaliteit verhouding!
Felicia32 Heel blij met deze huidverzorgingslijn
Lees verder
Smeert heel fijn en voelt goed aan. Wist eerst niet dat UVA stralen de hele jaar door aanwezig is. Zocht al een tijdje naar een merk zonder microplastics in ingredienten.
Lotus72233Lotus Top product
Lees verder
Twee weken gebruik ik nu Targeted pigment Serum. De pigment vlekken zijn al met 50 0/0 afgenomen. Had al vijf jaar een pigment vlek op mijn neus deze is nu weg. Huid poriën zijn minder grof en huid egale geworden. Product is top. Zou dit product iedereen aanraden.
NathalieLem heel tevreden met Iconic Elements
Lees verder
Ben erg blij dat mijn huid er goed op reageert en dat de producten bepaalde ingrediënten niet bevat en dat het milieuvriendelijk is!
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over natuurlijke huidverzorging

Vragen

Bronnen
 1. Natural Skin Care Products Market Size, Growth & Share 2026 (kbvresearch.com)
 2. https://www.alixpartners.com/media/12673/ap_millennial_preferences_beauty_personal_care_may_2019.pdf

Vitamine A: stimuleert je huideigen collageen, vermindert huidpigment en zorgt voor snellere huidvernieuwing. Alternatief is Bakuchiol, geeft minder huidirritatie, heeft vergelijkbare werking als vitamine A.

Vitamine B3: vermindert pigmentvlekken door remming van afgifte melanine van pigmentcellen naar huidcellen. Stimuleert je huideigen weerstand, verbeterd huid barrière door ceramide aanmaak te stimuleren. 

Vitamine C: vermindert pigmentvlekken, stimuleert collageen aanmaak in de huid

Het hangt af waarvoor je het wilt gebruiken.

Voor een geïrriteerde huid zijn: aloe vera, avena sativa (tarwe extract), Ectoine, panthenol, bisabolol uit kamille.

Pigmentvlekken: Arbutine, niacinamide, vitamine C, resveratrol, kojic acid, retinol, bakuchiol.

Fijne lijnen en rimpels: Vitamine A, C, B3 (niacinamide), peptide, bakuchiol, Co-enzym Q10

Er zijn verschillende manieren om een droge huid te hydrateren.

Groep 1: occlusieven, houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. Voorbeelden zijn  bijen of plantaardige wassen, cacaoboter, wolvet. Nadeel: plakt en glimt

Groep 2: humectants, trekken vocht vanuit de diepe huidlaag naar je opperhuid. Voorbeelden: hyaluronzuur, honing, glycerine. Nadeel: huid voelt trekkerig aan.

Groep 3: emolliens, vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen. Voorbeelden zijn huidoliën, ceramide, squalene. Nadeel: hydrateert niet voldoende.

Een mix van deze 3 groepen is ideaal. 

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.