Huidverzorging voor vrouwen

Huidverzorging Vrouwen

Verzorging van de huid is een dagelijkse routine voor de meeste vrouwen. Je staat er niet bij stil, gemiddeld gebruiken vrouwen 9 cosmetische producten per dag (Survey-EWG 2004). 

De onderwerpen in huidverzorging.

 • Timing huidverzorging met je menstruele cyclus
 • Fijne lijnen en rimpels
 • Pigmentvlekken
 • Huidverzorgingsroutine, wat is beter simpel of uitgebreid?
 • Postmenopauzale huid
Vrouwen Huidverzorging

Huidverzorging in cijfers

 • Generatie Z of iGen (geboren tussen 1997 – 2012) hebben 40%  een voorkeur voor gender neutrale huidverzorgingsproducten.
 • 56% van de mannen van alle leeftijden heeft gezegd dat ze dergelijke make-up gebruikten in 2018.
 • Voorkeur consumenten voor schone, duurzame en natuurlijke verzorgingsproducten, groeit jaarlijks met 5.2%.

Huidverandering tijdslijn

 1. Naast lichamelijke veroudering, zal ook je huid veranderingen ondergaan van het ene decennium op het volgende. Hieronder een korte samenvatting van de meest voorkomende huidproblemen op basis van je leeftijd.
 2. Vanaf je geboorte – huid barrière en zonbescherming
 3. Tieners en twintigers – acne, acne, acne
 4. Dertigers – fijne lijnen en rimpels
 5. Veertigers – oogwallen en donkere kringen
 6. Vijftigers – pigmentvlekken en zonbeschadigde huid
 7. Zestigersplussers – droge huid en huidkanker
Voor meer info: de wetenschap van huidverzorging volgens je leeftijd

Timing van je huidverzorging

Elke dag gebruiken we routinematig dezelfde huidverzorgingsproducten om onze huid te verzorgen.
Maar geen dag is echter hetzelfde en dat geldt ook voor je huid. De ene dag heb je een droge, geïrriteerde huid, de andere dag heb je pustels en plots verschijnen er vlekjes.
Een manier om een beetje orde te scheppen is huidverzorging  in te plannen volgens de menstruatiecyclus. Er zijn aanwijzingen dat je huid anders reageert voor en tijdens je menstruatie.

Er zijn 4 fasen in de menstruele cyclus

De menstruatiefase, de eerste dag van je menstruatie en duurt 4-6 dagen. Je oestrogeen en progesteron waarden zijn op zijn laagst.

De folliculaire fase, duurt 7-14 dagen tot de eisprong (ovulatie). Zowel je oestrogeen en testosteron stijgen, eveneens je energie niveau is verhoogd en stemming goed.

De ovulatiefase, ookwel de eisprong genoemd, hier zijn de oestrogene en testosteron waardes het hoogst. Deze fase bevindt zich midden in de menstruele cyclus op dag 14 en kan 3-4 dagen duren.

De luteale fase, in de eerste week van de luteale fase stijgen de progesteron- en oestrogeenspiegels voordat ze afnemen tegen het einde van de luteale fase. De daling van de oestrogeen- en progesteronspiegels leidt tot menstruatie en de cyclus begint opnieuw

De relatie tussen huid en menstruele cyclus

Tijdens de menstruatiefase zijn de oestrogeen en progesteron bloed waardes het laagst. Lagere oestrogeen niveau kan de huid barrière functie verstoren en verminderde huid hydratatie. Verlaging van progesteron leidt tot minder talgklier activiteit, minder olieproductie en vettigheid van de huid. Alles bij elkaar kan dit leiden tot een droge en vochtarme huid. Bepaalde huidaandoeningen, zoals acne, atopische dermatitis, contactdermatitis en psoriasis kunnen verergeren net voor of tijdens je menstruatie.

Om dit te beperken, is het zinvol huidverzorging in deze fase te richten op huid hydratatie.

In de folliculaire en ovulatiefase begint de oestrogeen te stijgen en piekt in de ovulatiefase. Dit leidt tot verbeteringen in de huidbarrière functie, huid hydratatie en de productie van collageen en hyaluronzuur komt op gang. Progesteron nog steeds laag in deze beide fasen, wat betekent dat de activiteit van de talgklieren nog steeds laag is. De huid is meestal een stuk rustiger tijdens de folliculaire fase en op zijn best rond de ovulatie.

Door de hogere oestrogeen spiegels is de huidbarrière functie het hoogst tijdens deze fasen en is deze mogelijk toleranter voor actieve huidverzorgingsingrediënten en huidbehandelingen zoals peelings en laser.

Tijdens de luteale fase begint progesteron te stijgen, wat leidt tot verhoogde talgklier activiteit en een vettere huid.  Een studie toonde aan dat ongeveer 70% van de vrouwen milde acne tijdens deze fase ervaart, die meestal gepaard gaat met een vette hoofdhuid en haar. Tieners hebben meer last van clownseczeem, pustels rond de mond en ogen. Lees meer over clownseczeem

Menstruatie En Huidverzorging Vrouwen

Vrouwen Pigment Aging Huidveroudering

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door overmatig zonlicht, hormonale veranderingen zoals anticonceptiepillen of menopauze, huidirritaties veroorzaakt door agressieve stoffen, verschillende huidziekten zoals acne, eczeem of psoriasis, maar ook medicijnen. Pigmentatie kan overal op het lichaam voorkomen, maar meestal op het gezicht, de handen en de nek, en wordt om cosmetische redenen als ongewenst beschouwd.

Wat kan er tegen doen?

Gebruik overdag minerale zon bescherming met minimaal SPF30 en cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken verminderen. Er zijn ook enkele cosmetische huidverzorgende ingrediënten die je huid kunnen stimuleren zoals Vitamine A, C, Vitamine B3 (Niacinamide), Arbutine, Kojic Acid, Resveratrol, Zoethout wortel, Hydrochinon. Ga zeker niet zelf blekende crèmes kopen. Die bevatten namelijk vaak stoffen zoals hormoonzalven die de huid kunnen verdunnen bij langdurig gebruik zonder instructie van je arts. Overleg met een huidtherapeut of eventueel met je arts of apotheker als je een blekende crème wilt smeren. 

Meer over melanocyten (pigmentcellen) en cosmetische ingrediënten.

Er is ook camouflagetherapie. Wanneer pigmentvlekken heel donker zijn, kan make-up onvoldoende dekkend zijn. De huidtherapeut kan met camouflagetherapie crèmes op kleur maken die passen bij jouw huid om zo je pigmentvlekken bedekken.

Fijne lijnen & rimpels

Er zijn twee soorten rimpels

 • Statische rimpels: deze rimpels zijn altijd aanwezig ook al is er geen mimiek beweging van de persoon. De combinatie van herhaaldelijke beweging van de onderliggende spier en afname van collageen en elastine veroorzaken deze rimpel vorm.  Ook door vermindering van vetweefsel en inkrimping van onderliggende botstructuren, zoals botten rond de ogen en wangen. Dit tezamen zorgen voor huidverslapping en rimpels.  Hoe ouder de persoon hoe meer statische rimpels.
 • Dynamische rimpels: zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn bij beweging van de onderliggende spier. Voorbeelden zijn frons rimpels, voorhoofdrimpels, kraaienpoten, Smokers lijnen. Deze rimpels kunnen al op jonge leeftijd voorkomen.

Huidverzorging ingrediënten

Er zijn vele cosmetische ingrediënten die je kan helpen om fijne lijnen en rimpels te verminderen.
Er is een groep die collageen aanmaak stimuleren.

Bijvoorbeeld crèmes met vitamine-A zuur of tretinoïne kan de huid verjongen en is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. Nadeel van tretinoïne is dat het huidirritatie kan veroorzaken.

Een alternatief is Bakuchiol, het werkt net als vitamine A, zonder de roodheid en branderigheid. Peptides, zijn aaneengeschakelde aminozuren. Zie het als kleine bouwsteentjes met bepaalde eigenschappen en vorm. Met de juiste peptide kan stimulatie van collageen gestimuleerd worden. Meer over peptide

Een andere groep zijn anti-oxidanten en verminderen de schade als gevolg van vrije radicalen. Vrije radicalen in de huid kunnen collageen en elastische vezels beschadigen. Door vrije radicalen weg te vangen met anti-oxidanten kunnen je huidcellen (fibroblasten) collageen weer aanmaken.

Crèmes met vitamine C en E combinatie hebben een sterkere anti-oxidante werking dan wanner ze afzonderlijk in een product zitten. Door de synergetische werking van vitamine C & E kan de anti-oxidante werking met factor 4 versterkt worden. Verder hebben Co-enzym Q10, Groene Thee extract, Alpha Lipoic acid en Ectoine ook een anti-aging effect.

 

Vrouwen Huidverzorging Rimpels
Huidverzorging Vrouwen Resultaat

Huidverzorgingsroutine, wat is beter simpel of uitgebreid?

In 2020 deden Zweedse onderzoekers een studie met 49 vrouwen tussen de 25 en 55 jaar oud. Ze werden verdeeld in twee groepen om te kijken welke huidverzorgingsroutine het beste werkt.

Groep 1 volgde een uitgebreide routine met vijf stappen: een reiniger, toner, oogcrème, serum, en een dag- of nachtcrème, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Groep 2 hield het simpel: ze gebruikten slechts één keer per dag een reiniger en een dagcrème.

De onderzoekers keken naar verschillende aspecten van hun huid, zoals hydratatie, pigmentvlekken, rimpels en de grootte van de poriën, zowel aan het begin van de studie als na vier weken.

De uitkomsten waren best interessant. De huid van de vrouwen in de eerste groep, die de uitgebreide routine volgden, was veel beter gehydrateerd en toonde significant minder pigmentvlekken en rimpels dan de huid van de vrouwen in de tweede groep, die de simpele routine gebruikten. Ook leek de huid in groep 1 gladder en waren de poriën kleiner vergeleken met die in groep 2.

Dus, wat laat deze studie zien? Nou, dat een grondige huidverzorgingsroutine twee keer per dag echt een verschil kan maken. De huid ziet er beter uit, en de vrouwen die de uitgebreide verzorging volgden, waren ook tevredener met hun huid dan de vrouwen die de eenvoudigere routine gebruikten. Dit wijst erop dat het de moeite waard is om wat extra tijd aan je huidverzorging te besteden!

Postmenopauzale huid

De menopauze is de tijd die het einde van je menstruatiecyclus markeert. Het is een natuurlijk biologisch proces. Tijdens de menopauze hebben lagere oestrogeen spiegels een grote invloed op je huid. Minder oestrogeen maakt je vatbaar voor een drogere huid, meer huidverslapping en rimpels.

Reiniging!

Reiniging is een belangrijke stap in de natuurlijke huidverzorging, ook naarmate je ouder wordt. Een Duitse studie toont een relatie tussen luchtverontreiniging en meer pigmentvlekken.

De onderzoekers beoordeelden de huid van 400 vrouwen in de leeftijdscategorie van 70 tot 80 jaar. De ene groep proefpersonen kwam uit het Ruhrgebied, waar veel industrie is. Uit de analyse bleek dat de personen uit het Ruhrgebied, die veel blootgesteld waren aan stikstofdioxide, meer last van pigmentvlekken hadden dan de personen uit de landelijke. Maar liefst 25 procent meer pigmentvlekken waren bij hen zichtbaar.

Hydrateren

Na de menopauze wordt je huid droger omdat de talgklieren niet zo actief zijn. De talgklier speelt een belangrijke rol; de gevormde talg zorgt als het ware voor een coating op onze huid en haren om onder andere vocht in je huid vast te houden. Echter, verminderd onze eigen huidtalg productie vanaf onze twintigste levensjaar met 23% per decade! Dat merk en zie je aan de onderarmen en benen.

Zonbescherming

De kans op huidkanker neemt met het ouder worden toe en rimpels kunnen in aantal toenemen en diepte toenemen. De huid heeft minder natuurlijke bescherming en repareer vermogen dan toen je jonger was.

Minimaliseer een gerimpelde huid

Je krijgt door de jaren heen meer plooien en rimpels door zonneschade, maar ook  hormonale veranderingen in de menopauze. Je hormoonspiegels neemt met de leeftijd af, en kwaliteit van je huid veranderen en rimpels verergeren. Ook kunnen rimpels zichtbaarder zijn als de huid droog is.

Ouderdomsvlekken

Tijdens het spreekuur refereer ik ouderdomsvlekken als 30+ vlekjes. Deze pigmentvlekken op het gezicht, de handen en de borst kunnen er rond de menopauze duidelijker zijn. Een veelgehoorde wens om dit te behandelen.

Verzorgingstips:

Uitgebreide huidverzorgingsroutine bestaande uit:

Huidreiniging met een milde cleanser

Een moisturizer tegen een droge huid, vergeet de armen en benen niet.

Voorkom pigmentvlekken & diepere lijnen door elke dag UV huidbescherming te gebruiken.

Heb je spots? Pigment reducerende cosmetische ingrediënten. Exfoliërende producten, zoals fruitzuren, kun je helpen om overtallige dode huidcellen te verwijderen. De peeling zorgen voor een dunnere oppervlakkige huidcel laag, waardoor je huid gladder wordt en frisser uit gaat zien. Ook kan fruitzuren pigmentvlekken, grove poriën, huid onzuiverheden verminderen en verbetering van je huidhydratatie geven. 

Daycream Foto Doos En Fles
Daycream met natuurlijke UVA-filter
24,95
Onze Iconic Elements Daycream met natuurlijke UVA-filter is een onmisbaar...
Sensitive Cream
29,95
Deze crème is gemaakt van natuurlijke en kalmerende ingrediënten die...
Cleansingmilk Step 1 Alcoholvrij, Reinigt De Huid, Verwijderd Make-Up
Cleansingmilk Step 1
14,95
Onze Cleansingmilk Step 1 is de ideale reiniger voor mensen...
Spotreducer (AWARD WINNING)
49,95
De Spotreducer crème heeft de Grand Prix de la Beaute...

Wat vinden onze klanten van onze huidverzorgingsproducten?

John Doe
John Doe@username
Lees verder
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
John Doe@username
Lees verder
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
John Doe@username
Lees verder
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Vorige
Volgende

Veelgestelde vragen over natuurlijke huidverzorging voor vrouwen

Blogs over vrouwelijke huidverzorging

Om ethische redenen zijn er weinig onderzoek bij zwangeren gedaan. De meeste bevindingen zijn op basis van experimentele dierproeven, case reports en enkele gerandomiseerde trials.

Wat je beter kan vermijden zijn:

 • Hydrochinon, huid bleekmiddel
 • Salicylzuur, peelings
 • Vitamine A, zoals retinol, Tretinoïne
 • Chemische zonnebrand filters zoals oxybenzone , avobenzone octocrylene en ecamsule kunnen door de huid geabsorbeerd worden en is in het bloed terug te vinden. Welke effecten het op mensen heeft, is nog niet bekend.

Milde huid cleansers voor het gezicht

Producten met Niacinamide (Vitamine B3), co-enzym Q10, Vitamine C, E, Serums met hyaluronzuur en olie zoals amandel olie, Macadamia olie. Deze oliën voelen niet zwaar op de huid aan en verstoppen de poriën niet.

Kalmerende producten voor na het scheren. Bijvoorbeeld Iconic Elements Sensitive Cream, Calming cream, Spotreducer (bevat Niacinamide)

SPF, ookwel sun protection factor, is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Dit geeft aan hoeveel UVB-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. UVB-straling veroorzaakt een verbrande opperhuid die rood wordt, en draagt bij aan de kans op huidkanker. Dus SPF zegt iets over UVB bescherming, maar niet over UVA.

UVA stralen zijn ongeacht het seizoen, bewolking, regen, sneeuw altijd aanwezig. De UVA straling voel je niet op de huid en de straling reiken diep in de huid. Dit zorgt voor voortijdige huidveroudering. 

UVB daarentegen is het sterkst gedurende lente en zomer in Nederland en zorgt voor vitamine D aanmaak in de huid. Een vitamine wat bij velen een tekort aan hebben.

Meer over de natuurlijke UVA filter

Microbeads worden steeds vaker aangetroffen in handzepen en andere producten voor persoonlijke verzorging. Het gevolg is dat deze minieme (plastic)deeltjes direct na gebruik in het riool terechtkomen, waar ze door het kleine formaat, niet volledig kunnen worden uitgefilterd door afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Uiteindelijk komen de microbeads terecht in rivieren, zeeën en oceanen. Van kleine tot grote zeedieren: allemaal krijgen ze – via hun voedsel – deeltjes binnen en zo stapelt de hoeveelheid zich steeds verder op. Via een omweg belanden de microbeads uit cosmeticaproducten dus uiteindelijk op jouw bord.

De plasticfoodfoundation.org is een stichting die zich bezig houdt met het identificeren van schadelijke ingrediënten voor ons milieu. Met de app Beat the Microbead kan eenvoudig opgezocht worden of een product microplastic bevat.

Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.