Natuurlijke UVA zonnefilter – Porphyra Umbilicalis

De kans is groot dat je nog nooit van Porphyra Umbilicalis hebt gehoord, maar Sushi dat kent de meeste van ons wel. Sushi is aangezuurde rijst met vlees, vis of groente opgerold in zeewier, ook wel in het Japans Nori genoemd. Nori zeewier is afkomstig van de eetbare Porphyra Umbilicalis. Porhyra betekent in het Grieks ‘Paars’, in de praktijk is het zeewier roodpaars tot zwart van kleur.

De laatste jaren hebben zeewieren veel aandacht gekregen vanwege de natuurlijke bescherming tegen ultraviolet licht (foto-protectief) en unieke bioactieve stoffen. Deze fotoprotectieve stoffen omvatten mycosporine-achtige aminozuren (MAA’s), gesulfateerde polysacchariden, carotenoïden en polyfenolen. Vooral Mycosporine-achtige aminozuren worden gebruikt als een natuurlijk bioactief ingrediënt in cosmetische producten en ultraviolet (UV) bescherming.

Ultraviolet licht, het onzichtbare deel van zonlicht

Zonlicht bestaat uit UV, zichtbaar licht en infrarood. Uv-licht is een energierijke straling en kunnen organische moleculen zoals eiwitten, lipiden en DNA beschadigen en leidt tot de vorming van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die cellen en weefsel kunnen beschadigen.

UV licht kan worden gescheiden in UVB en UVA. De korte golflengte van UVB wordt geabsorbeerd in de opperhuid (epidermis) en geeft een directe DNA-beschadiging. UVB is verantwoordelijk voor zonnebrand en kan huidkanker veroorzaken.

Porphyra Umbilicalis

UVA stralen dringen dieper door in de huid en veroorzaakt schade in de lederhuid (dermis). UVA produceert vrije radicalen die leiden tot de afbraak van de eiwitten, collageen en elastine, de belangrijkste structurele componenten die verantwoordelijk zijn voor de stevigheid en veerkracht van de huid. Medisch noemen we dit dermatoheliosis, ook wel fotoaging van de huid. De huid is verdikt, rimpelig en verkleurd. Klik hier voor publicatie in de gerenommeerde New England Journal of Medicine, een foto van een vrachtwagen chauffeur met een eenzijdige dermatoheliosis. Deze foto is de hele wereld rond gegaan.

In tegenstelling tot UVB wordt UVA alleen gedeeltelijk geabsorbeerd door glas en wolken en is minder afhankelijk van het tijdstip van de dag en seizoen. UVA stralen zijn op een bewolkte, regenachtige december middag net zo sterk als een zonnige juni namiddag.

Porphyra Umbilicalis Uva Uvb Stralen Aging Vitamine D Huidveroudering

Porphyra Umbilicalis – MAA’s

De rode alg Porphyra umbilicalis, ook wel “rood wasbekken” of nori genoemd, groeit op rotsachtige kusten. De alg is groenachtig als hij jong is, wordt later paarsachtig rood en wordt tot 20 cm lang. De Porphyra-soorten zijn een rijke bron van eiwitten, vitamines en mineralen en worden daarom gecommercialiseerd als zeegroenten. Als nori wordt het vooral in Aziatische gerechten geconsumeerd en is het een traditioneel Keltisch en inheems Amerikaans voedsel.

Zeewieren hebben voor cosmetische huidverzorging toepassingen veel aandacht gekregen vanwege bioactieve stoffen zoals bijvoorbeeld mycosporine-achtige aminozuren (MAA’s). De meeste MAA-producerende zeewieren zijn rode algen, gevolgd door bruine en groene algen. Deze moleculen worden ook aangetroffen in cyanobacteriën, fytoplankton, korstmossen, sponzen, garnalen, zee-egels en zee sterren.

De meeste MAA’s zitten in rode algen

Er is ook onderzocht naar de toepassing van natuurlijke en milieuvriendelijke MAA’s in zonnebrandcrème om de huid te beschermen tegen door UV stralen. MAA’s hebben de sterkste UVA-absorberende verbindingen in de natuur. Deze moleculen met een laag-molecuulgewicht en zijn wateroplosbaar. Onder andere MAA’s is porphyra-334 uitgebreid bestudeerd. Een studie toonde aan dat een crème met MAA’s die 0,005% porfyrie-334 bevatten, UVA-fotobeschadiging even effectief kon neutraliseren als een crème met 1% synthetische UVA-filters en 4% UVB-filters.

Maakt het uit als je een lichte of een donkere huid hebt?

UVA straling komt van de zon en kan de huid beschadigen, ook als je een donkere huid hebt. Zelfs een korte blootstelling aan deze straling kan donkere vlekken op je huid veroorzaken, vooral als je een donkerdere huid hebt. Dit is belangrijk om te weten als je donkere vlekken wilt verminderen of voorkomen.

Het is niet genoeg om alleen zonnebrandcrème met SPF te gebruiken, want dat beschermt niet tegen UVA-stralen. SPF zegt iets over bescherming tegen een ander type zonnestraling, UVB genaamd.

UVA straling kan ook genen in je lichaam beïnvloeden. Dit kan leiden tot problemen zoals ontstekingen, huidveranderingen of zelfs kanker, zelfs bij mensen met een donkere huid, die meestal dachten dat ze al beschermd waren tegen de zon.

Met andere woorden, blootstelling aan UVA straling kan de huid beschadigen en genetische veranderingen kan veroorzaken, zelfs bij mensen met een donkere huid. Daarom is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, ongeacht je huidskleur.

Iconic Elements Daycream natural UVA filter

Iconic Elements Daycream met natuurlijke UVA filter bevat rode alg – MAA’s. De trio Algin (natuurlijke rode alg), macadamia olie en shea butter is samengesteld om de huid te hydrateren en te beschermen tegen schadelijke factoren, zoals ultraviolette straling UVA.

De natuurlijke UVA filter laat vitamine D productie in de huid toe. 

Porphyra Umbilicalis Alg Uva Bescherming Huidveroudering
Iconic Elements Daycream Uva Natural Filter

Wat is het verschil met een SPF bescherming?

Sun Protection Factor – SPF, zegt iets over de mate van UVB-bescherming en niets over de bescherming tegen UVA stralen. Soms zit UVA-bescherming in de dagcrème, maar niet altijd. Kijk goed op de verpakking.

Nu je hier bent

In Nederland neemt het aantal mensen met huidkanker explosief toe. In het jaar 2021 werden bij ongeveer 82.800 Nederlanders een vorm van huidkanker vastgesteld. Het KWF verwacht dat deze trend zich voortzet.

Het is belangrijk om te weten welke huidkanker vorm je hebt. De 3 meest voorkomende huidkankers zijn: Basaalcelcarcinoom (BCC), Plaveiselcelcarcinoom (PCC) en melanoom. Meer over Huidkanker, wat nu?

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.