Neurocosmetica: De fascinerende wereld van de huid-zenuw verbinding

Neurocosmetica zijn innovatieve huidverzorgingsproducten die speciaal zijn gemaakt om in te werken op het zenuwstelsel van de huid, met als doel de huidgezondheid te verbeteren, veroudering tegen te gaan en stress te verminderen. De huid is ons grootste orgaan en speelt een cruciale rol in onze interactie met de buitenwereld. Als een dynamisch sensorisch orgaan staat het in directe verbinding met ons zenuwstelsel, wat de basis vormt voor dit opkomende veld.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van neurocosmetica en bespreken we tien belangrijke neurocosmetische ingrediënten die de basis vormen van deze revolutionaire aanpak. Deze ingrediënten werken samen om ontstekingen te verminderen, celvernieuwing te bevorderen en de algehele huidgezondheid te verbeteren.

Neurocosmetica zijn speciale huidverzorgingsproducten die ingrediënten bevatten die specifiek werken op de zenuwuiteinden in de huid. Deze producten helpen bij het verminderen van ontstekingen, bevorderen celvernieuwing, verminderen rimpels en verbeteren de algehele huidgezondheid.

De basis van neurocosmetica ligt in de interactie tussen de huid en het zenuwstelsel. Neurotransmitters zoals neuropeptiden en catecholamines spelen een grote rol in hoe onze huid reageert op externe prikkels. Deze stoffen worden niet alleen in de zenuwen, maar ook in de huid geproduceerd en beïnvloeden de celgroei, pigmentatie en ontstekingen. Door deze processen beter te begrijpen en te gebruiken, kunnen neurocosmetische producten de huidgezondheid verbeteren en tekenen van veroudering verminderen.

Neurocosmetica

De huid en het zenuwstelsel zijn van dezelfde oorsprong en werken nauw samen. Dit wordt de neuro-immuno-cutane verbinding genoemd en speelt een belangrijke rol bij het reageren van de huid op verschillende prikkels. Neurocosmetica werken door deze verbinding te veranderen, wat niet alleen de huidgezondheid verbetert, maar ook bijdraagt aan het emotionele welzijn.

Hieronder neurocosmetische ingrediënten de meeste met exotische namen die interessant zijn in de huidverzorging.

  1. Menthol – kalmeren van de huid

Menthol is de meest bekende en een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten vanwege zijn verkoelende eigenschappen. Het werkt door de TRPM8-receptor in de huid te activeren, wat een verkoelend effect geeft. Dit kan helpen bij het kalmeren van geïrriteerde huid en het verminderen van jeuk. Menthol is bijzonder effectief in after-sun producten en lotions voor gevoelige huid.

Neurocosmetics, Lippenbalsem Verslaving Mint Spearmint
  1. Botox-achtige Peptiden (zoals XEP™-018) – anti-aging

Botox-achtige peptiden zijn synthetische stoffen die de werking van botulinumtoxine nabootsen. Ze werken door de afgifte van neurotransmitters te moduleren, wat leidt tot ontspanning van de gezichtsspieren en een vermindering van rimpels. Deze peptiden zijn een veilig en niet-invasief alternatief voor botox-injecties en worden vaak gebruikt in anti-aging crèmes en serums

  1. Palmitoyl Tripeptide-8 (Neutrazen) – gevoelige huid

Palmitoyl tripeptide-8 is een biomimetisch peptide dat helpt bij het verminderen van ontstekingen en roodheid. Het werkt door de afgifte van ontstekingsmediatoren zoals interleukine-1 en interleukine-8 te remmen. Dit ingrediënt is bijzonder nuttig voor mensen met een gevoelige huid die vatbaar is voor rosacea en andere inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem.

  1. Acetyl Dipeptide-3 Aminohexanoate (Bodyfensine) – gevoelige huid & anti-aging

Acetyl dipeptide-3 aminohexanoate werkt door de natuurlijke afweermechanismen van de huid te versterken. Het helpt bij het regenereren van huidcellen en het verminderen van roodheid door de neurocutane ontstekingsreactie te moduleren. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in producten voor de gevoelige huid en anti-aging crèmes.

  1. Agastache Mexicana Extract (Agascalm) – kalmeren en voor gevoelige huid

Dit plantenextract vermindert de afgifte van ontstekingsmediatoren en helpt bij het verminderen van roodheid en vasodilatatie. Het bevordert de hydratatie van de huid met 6%, vermindert transepidermal water verlies met 13% (TEWL) en verbetert de barrièrefunctie, wat leidt tot een gezondere en stralende huid. Agascalm is een populair ingrediënt in producten voor de gevoelige en gestreste huid.

  1. Tephrosia Purpurea Seed Extract (Betaphroline) – pijnstilling

Tephrosia purpurea zaadextract staat bekend om zijn vermogen om de afgifte van β-endorfine te stimuleren, wat kan bijdragen aan pijnverlichting en het algehele welzijn van de huid. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten die gericht zijn op het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van stress gerelateerde huidproblemen.

  1. Ornithine (Adipofill’in) – anti-aging

Ornithine is een aminozuur dat helpt bij het activeren van HIF-1α en het verhogen van de vetopslag in menselijke adipocyten. Dit leidt tot een “lipofilling”-effect, wat resulteert in een vollere en strakkere huid. Ornithine wordt vaak gebruikt in anti-aging producten die gericht zijn op het verminderen van rimpel diepte en ruwheid van de huid.

  1. Glutamylamidoethyl Indole (Glistin) – anti-aging

Glutamylamidoethyl indole heeft een neurotrofisch effect en beschermt tegen neurocutane schade. Dit ingrediënt helpt bij het verminderen van huidveroudering en het verbeteren van de huidstructuur door de communicatie tussen zenuwcellen en huidcellen te bevorderen.

  1. Schinus Terebinthifolia Extract (Euphoryl™ O3) – anti-aging

Schinus terebinthifolia extract stimuleert de productie van dopamine in de huid, wat de bloedtoevoer en de huidbarrière kan verbeteren. Dit resulteert in een stralender en gezondere huid. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten die gericht zijn op het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van stress gerelateerde huidproblemen.

  1. Vitex Agnus-Castus Extract (Happybelle-PE) – anti-aging

Vitex agnus-castus extract bevat fyto-endorfinen die binden aan de µ-opioïde receptor, wat kan bijdragen aan anti-aging voordelen en een stralende huid. Dit ingrediënt helpt bij het verbeteren van de huidhydratatie en het verminderen van rimpeldiepte, en wordt vaak gebruikt in luxe anti-aging producten.

Het vertegenwoordigd een innovatieve benadering van huidverzorging door de interactie tussen de huid en het zenuwstelsel te benutten. Er zijn verschillende voordelen die suggereren dat neurocosmetica een veelbelovende toekomst hebben. Ten eerste ondersteunen wetenschappelijke studies de effectiviteit van neuroactieve ingrediënten zoals botox-achtige peptiden en plantenextracten, die de huidgezondheid en het uiterlijk aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze ingrediënten helpen niet alleen bij het verminderen van rimpels, maar verbeteren ook de algehele huidtextuur en uitstraling door de modulatie van neurotransmitters​. Daarnaast is er een groeiende vraag van consumenten naar geavanceerde, op wetenschap gebaseerde huidverzorgingsproducten, wat de markt voor neurocosmetica verder stimuleert​​.

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen die neurocosmetica kunnen beperken. De complexiteit van de huid-zenuw verbinding maakt het moeilijk om consistente en reproduceerbare resultaten te garanderen. Daarnaast kunnen sommige claims van neurocosmetische producten worden overschat of verkeerd begrepen door consumenten, wat kan leiden tot teleurstelling en scepsis. Bovendien vereist de ontwikkeling van neurocosmetica intensief onderzoek en rigoureuze klinische testen om de veiligheid en effectiviteit van de producten te waarborgen, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn​​ .

Tijd zal het leren

Iconic Elements biedt een reeks producten die specifiek zijn ontworpen om aan verschillende huidbehoeften te voldoen.

Onze Calming cream, verrijkt met marshmallow root, ectoine, en avena sativa, biedt verzachting voor een geïrriteerde huid. Daarnaast helpt onze Anti-Aging cream met vitamine C, E, en ferulinezuur om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan door vrije radicalen te neutraliseren. Het Firming Booster serum, met bakuchiol, cyclopeptide-5, en witte thee extract, vermindert fijne lijnen en rimpels, terwijl onze Spotreducer crème en Targeted Pigment serum, met ingrediënten als niacinamide, arbutine en malic acid, gericht pigmentvlekken aanpakken. Elk product is ontwikkeld om je huid te ondersteunen en te verbeteren.

Huidproblemen kunnen vaak optreden, vooral in tijden van stress – een onvermijdelijk onderdeel van ons moderne leven. Wat je misschien niet weet, is dat stress niet alleen je geestelijke gezondheid beïnvloedt, maar ook de conditie van je huid. In deze dermatologische blog bespreken we de complexe relatie tussen stress en huidproblemen. Daarnaast bespreken we hoe voeding en specifieke supplementen een belangrijke rol kunnen spelen bij het kalmeren van je huid, zelfs tijdens stressvolle periodes. Ben je geïnteresseerd, klik hier.

Foto van Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.