Niacinamide één werkzame stof, ontelbaar positieve effecten.

Vorige week werden de nadelige effecten van zichtbaar licht beschreven. Dit keer houden we het positief!
Deze week hebben we het over niacinamide, ookwel vitamine B3 genoemd. Het is een onmisbaar ingrediënt in de cosmetische industrie waarvan de effectiviteit wetenschappelijk bewezen is.

Wat is niacinamide?

Niacinamide, ook wel gekend als vitamine B3, is één van de acht B-vitamines, de zogeheten essentiële vitamines. Dat houdt in dat er slecht een klein deel opgeslagen kan worden in ons lichaam. Het is dus van groot belang dat we deze vitamines via voeding binnen krijgen. Gelukkig komen ze in veel verschillende voedselbronnen voor zoals groenten, granen, vlees en noten.

Deze B-vitamines stimuleren de spijsvertering en houden de energieproductie op peil. Verder helpt Vitamine B-3 om je huid, haar, ogen, lever en zenuwstelsel gezond te houden.

Vitamine-B3 komt voor in twee vormen.

– niacine – voornamelijk te vinden in plantaardige producten

– niacinamide – voornamelijk te vinden in dierlijke producten.

Los van de herkomst, hebben deze twee vormen dezelfde functies en worden ze beide gebruikt in voedingssupplementen. Hoewel de effecten van niacinamide op de huid verder werden onderzocht.

Waarom niacinamide op de huid?

Niacinamide heeft een heleboel bewezen effecten.

Het bevordert in de eerste plaats de aanmaak van ceramiden, vrije vetzuren en cholesterol in het menselijke lichaam. Dit zijn natuurlijke huidvetten die zorgen voor een beschermlaag op de huid, waardoor de barrièrefunctie van de huid versterkt wordt en het TEWL (trans epidermal water loss) zo min mogelijk blijft. De huid verliest dus minder vocht en is beter bestand tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Daarnaast zorgt niacinamide voor meer lichaamseigen antioxidanten. Antioxidanten kunnen vrije radicalen, die belangrijke moleculen in je lichaam aanvallen, neutraliseren. Aangezien niacinamide over die eigenschap beschikt, is deze werkzame stof perfect om voor anti-aging producten.

Niacinamide herstelt DNA-schade door uv-stralen in de menselijke melanocyten en remt de pigmentoverdracht van melanocyten (pigment-aanmaakcellen) naar keratinocyten (huidcellen). Hierdoor verminderen pigment-gerelateerde huidproblemen zoals hyperpigmentatie na bijvoorbeeld zonschade en melasma (zwangerschapsmasker).

Niacinamide remt de door de onstekingsreacties die door propionibacterium acnes geïnduceerd worden; dat is een vaak voorkomende bacterie op de huid, die een belangrijke rol speelt bij acne. Ook heeft niancinamide een remmende werking op de talgproductie, wat op zijn beurt weer gunstig is voor grove poriën en acne.

Niacinamide kent ook gunstige effecten bij patiënten met rosacea. Aangezien de barrièrefunctie van de epidermis – bovenste huidlaag – aangetast is bij patiënten met rosacea, wordt de huid heel wat gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Dit verhoogt de kans op een ontstekingsreactie. Zoals hierboven beschreven staat, helpt niacinamide de huidbarrière op te bouwen en te versterken dankzij natuurlijke huidvetten zoals ceramiden en vrije vetzuren.

Aangezien het gemakkelijk doordringt in de huid kan het gemakkelijk in crème- of gelvorm aangebracht worden op de huid.

Enkele wist je datjes:

Niacinamide haal je niet alleen uit voeding, maar kan je lichaam ook zelf aanmaken!

Hoe doet het dat precies? Wel, je lichaam haalt een bepaald aminozuur, genaamd tryptofaan uit eiwitten in onze voeding. Met behulp van ijzer, vitamine B2 en vitamine B6 is je lichaam ertoe in staat dat aminozuur om te zetten in niacine. De niacine wordt vervolgens omgezet in niacinamide.

Het maakt de huid minder gevoelig en haalt roodheid weg!

Een recente klinische studie van Nisbet (2019) onderzocht hoe de roodheid van het gezicht veranderde bij 59 vrouwelijke deelnemers met huiderythema (roodheid van de huid). De studie omvatte twee testbehandelingsgroepen met vrijwilligers die 28 dagen lang twee keer per dag twee verschillende niacinamide substanties aanbrachten. De onderzoekers vonden een statistisch significante vermindering van roodheid in het gezicht voor beide groepen na 15 dagen in vergelijking met de basislijn. Ze rapporteerden ook dat de behandeling na 29 effectiever was bij proefpersonen met ernstig erytheem dan bij proefpersonen met matige roodheid in het gezicht.

Niacinamide kan de kans op huidkanker verkleinen!

Uit een Australische studie is gebleken dat het gebruik van niacinamide een vermindering kan hebben op actinische keratose (voorloper van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom). In de test werd gebruik gemaakt van een 1% niacinamide zalf. Zelfs lage doses uv-straling kunnen meetbare DNA schade in de huid aanrichten. Niacinamide is in staat dit herstel te verbeteren en vermindert de door uv-straling veroorzaakte onderdrukking van immuunreacties van de huid.

Niacinamide nog meer voor mannen!

Mannen hebben statistisch gezien een hogere kans op huidkanker. Bovendien is de kans op sterfte ten gevolge van huidkanker ook hoger bij mannen. Dit valt te verklaren door immunosuppressie – het onderdrukken van de natuurlijke afweerreactie tegen lichaamseigen stoffen. – door uv-straling die 40% sneller optreedt bij mannen dan bij vrouwen. Immunosuppressie is. Door topicaal niacinamide aan te brengen voor je aan de zon wordt blootgesteld, wordt dit proces tegengegaan.

Spotreducer

Iconic Elements Spotreducer bevat een unieke combinatie van 5% niacinamide en Ectione, wat de perfecte formule is om pigmentatie te verminderen. Studies tonen aan dat niacinamide bijzonder effectief is in het verbeteren van hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken, doordat het het proces remt waarbij de melanosomen worden overgedragen aan de huidcellen. Hierdoor kan de Spotreducer helpen om de teint van de huid egaler te maken en het uiterlijk van donkere vlekken te verminderen.

Niacinamide Spotreducer

Natuurlijk ingrediënt ectoine wordt steeds vaker gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de vele voordelen die het biedt voor de huid. Het is een aminozuurderivaat dat de huid kan beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, luchtvervuiling en temperatuurveranderingen. Ectoine werkt als een soort beschermend schild dat de huidcelwanden beschermt en vochtverlies voorkomt. Het helpt ook om ontstekingen te verminderen en de huid te kalmeren, waardoor het een ideale keuze is voor mensen met een gevoelige of geïrriteerde huid. Ectoine is niet alleen effectief bij het voorkomen van huidbeschadiging, maar het kan ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het verbeteren van de algehele huidtextuur en -uitstraling. Wil je meer weten over Ectoine

Niet zo gek he dat niacinamide HET skincare-ingrediént van dit moment is.

Literatuur:

Bissett, D. L., Oblong, J. E., Berge, C.A. (2005) Niacinamide: A B vitamin that improves again facial skin appearance. Dermatologic surgery. 31:860-865.

Damian, D. L. (2017) Nicotinamide for skin cancer chemoprevention. Australasian journal of dermatology. 58, 174-180.

Damian, D. L., Patterson, C. R. S., Stapelberg, M., Park, J., Barnetson, R. ST. C., Halliday, G. M. (2008) UV radiation-induced immunosuppression is greater in men and prevented by topical nicotinamide. Journal of investigative dermatology. 128,447-454.

Farris, P. P. (2016) Efficacy and Tolerability of a Skin Brightening/Anti-Aging Cosmeceutical Containing Retinol 0.5%, Niacinamide, Hexylresorcinol, and Resveratrol. Journal of drugs in dermatology. 15(7).

Iliopoulos, F., Sil, B. C., Monjur Al Hossain, A. S. M., Moore, D. J., Lucas, R. A., Lane, M. E. (2020) Topical delivery of niacinamide: influence of neat solvents. International Journal of Pharmaceutics. 119137.

Picture of Dionne Smits

Dionne Smits

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.