Nikkel allergie en Mascara: Hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

Nikkel allergie is een veelvoorkomende allergische reactie die kan optreden bij het gebruik van cosmetische producten, waaronder mascara. In deze blog bespreken we hoe je kunt herkennen of je allergisch bent voor nikkel, hoe je een nikkelallergie kunt testen en welke stappen je kunt nemen om jezelf te beschermen en de symptomen te verlichten.

Wat is een nikkel allergie?

Een nikkel allergie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op nikkel, een veelvoorkomend metaal dat vaak wordt gebruikt in verschillende producten, waaronder cosmetica zoals mascara. Wanneer iemand allergisch is voor nikkel en in contact komt met producten die nikkel bevatten, kan dit leiden tot huidirritatie en diverse symptomen.

Nikkel is het meest voorkomende allergeen bij contactallergie in de meeste geïndustrialiseerde landen wereldwijd. In Europa is de prevalentie van nikkelallergie in sommige landen afgenomen door de implementatie van de EU-nikkelrichtlijn. Bij volwassenen varieert de prevalentie van nikkelallergie in de algemene bevolking van ongeveer 8% tot 19%, terwijl het percentage bij kinderen en adolescenten ongeveer 8% tot 10% bedraagt.

Vrouwen hebben een hoger risico op nikkelallergie dan mannen, met een verhouding van 4-10 keer meer gevallen, en meisjes hebben een hoger risico dan jongens. Onder dermatitispatiënten is de prevalentie hoger, met percentages van 12% tot 25% bij volwassenen en 5% tot 30% bij kinderen. Buiten Europa is er minder onderzoek gedaan naar nikkelallergie, maar er zijn aanhoudend hoge prevalenties waargenomen in Azië en Noord-Amerika.

Hoe herken je een allergie voor nikkel?

Het herkennen van een allergie voor nikkel kan soms lastig zijn, omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met andere huidaandoeningen. Enkele veelvoorkomende tekenen van een allergie voor nikkel zijn jeuk, roodheid, zwelling, blaarvorming en een branderig gevoel rond de ogen na het aanbrengen van mascara.

Het gebied rond de ogen is bijzonder gevoelig en kan snel reageren op irriterende stoffen zoals nikkel. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van gevoeligheid van een individu en de hoeveelheid nikkel waaraan ze worden blootgesteld.

Hoe test je op een nikkel allergie?

Als je vermoedt dat je een allergie voor nikkel hebt, is het raadzaam om een patchtest uit te laten voeren, of door middel van een Repeated Open Application Test (ROAT) genoemd. Een dermatoloog kan deze test uitvoeren om te controleren op een reactie van je huid op nikkel.

Bij een patchtest worden kleine hoeveelheden nikkelhoudende stoffen op je huid aangebracht. Meestal worden deze stoffen op een pleister of speciale patch geplaatst, die op je rug of arm wordt bevestigd. De pleister blijft gedurende een bepaalde periode, meestal 48 uur, op je huid zitten.

Gedurende deze tijd kan de huid reageren op het nikkel en kunnen symptomen zoals roodheid, jeuk, zwelling of huiduitslag optreden als er sprake is van een allergie. Na de aangegeven periode zal de dermatoloog de pleister verwijderen en je huid beoordelen op eventuele reacties.

De patchtest is een effectieve methode om een nikkel allergie te diagnosticeren en kan helpen bij het identificeren van specifieke stoffen waar je allergisch voor bent. Op basis van de resultaten kan de dermatoloog je adviseren om bepaalde producten of materialen die nikkel bevatten te vermijden.

Het is belangrijk om te weten dat je voorafgaand aan de patchtest enige voorbereiding moet treffen. Het is aanbevolen om gedurende minstens 1 tot 2 weken geen gebruik te maken van corticosteroïde crèmes of andere medicijnen die je huidreactie kunnen beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om je huid schoon en vrij van lotions of crèmes te houden op de dag van de test, zodat de resultaten zo nauwkeurig mogelijk zijn.

ROAT: het wordt gebruikt om te onderzoeken of je een allergie hebt voor een bepaald (huidverzorgings-) product. Het voordeel van de ROAT is dat je deze gemakkelijk thuis kan uitvoeren, zonder dat je hiervoor naar een dermatoloog moet. Meer over ROAT thuis testen

Wat kun je doen tegen een nikkel allergie?

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je allergisch bent voor nikkel, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om symptomen te voorkomen en te verlichten:

 • Vermijd mascara en andere cosmetische producten die nikkel bevatten. Controleer de ingrediëntenlijst en kies voor nikkelvrije producten.
 • Draag hypoallergene mascara en breng deze voorzichtig aan om irritatie te minimaliseren.
 • Reinig je ogen grondig na het dragen van mascara om eventuele resten te verwijderen.
 • Raadpleeg een dermatoloog voor aanbevelingen over specifieke behandelingen, zoals medicinale crèmes of antihistaminica, om de symptomen te verminderen.

Waar komt nikkel nog meer voor?

Nikkel is een veelvoorkomend metaal dat in verschillende producten kan voorkomen, zowel in voeding als in cosmetica. Hier zijn enkele voorbeelden van producten waarin nikkel kan voorkomen:

 1. Voeding:
 • Chocolade: Cacao, het belangrijkste ingrediënt in chocolade, kan van nature kleine hoeveelheden nikkel bevatten.
 • Noten: Sommige noten, zoals amandelen, hazelnoten en cashewnoten, kunnen sporen van nikkel bevatten.
 • Granen: Volle granen, met name haver en tarwe, kunnen nikkel bevatten.
 • Ingeblikt voedsel
Nikkel Allergie Noten En Chocolade
 1. Cosmetica:
 • Sieraden: Nikkel wordt vaak gebruikt in goedkope sieraden en metalen accessoires, zoals oorbellen, kettingen en armbanden.
 • Make-up: Sommige cosmetische producten, zoals oogschaduw, eyeliner en lippenstift, kunnen nikkel bevatten als onderdeel van de kleurstoffen of metalen verpakkingen.
 • Haarverf: Nikkel kan ook aanwezig zijn in sommige haarkleurproducten, vooral in donkere tinten

3. Overige:

 • Euromunten (1 en 2 euro)
 • Metalen gereedschappen
 • Telefoons
 • Knopen en haakjes aan kleding
 • Medisch: ECG plakkers, implantatien eileiders, tandheelkundige materialen, beugeldraadjes
 • Blaasinstrumenten
 • Brilmonturen
 • Vingerhoed, brei- en haaknaalden

Hoe kan Iconic Elements je helpen?

Iconic Elements biedt huidverzorgingsproducten die geschikt zijn voor mensen met een nikkelallergie, zoals onze Sensitive Cream en Calming Cream.

Voor mensen met een nikkelallergie kan huidverzorging een uitdaging zijn. De meeste producten op de markt bevatten ingrediënten die reacties kunnen veroorzaken.

Bij Iconic Elements begrijpen we deze zorgen en hebben we speciaal geformuleerde producten ontwikkeld om de behoeften van mensen met een nikkelallergie tegemoet te komen.

Onze Sensitive Cream is samengesteld met uiterst zachte ingrediënten, waaronder Avena Sativa (haverextract), die helpen om de huid te kalmeren en te hydrateren zonder de gevoeligheid te verergeren.

De Calming Cream, met ingrediënten zoals marshmallow root en Avena Sativa, biedt een natuurlijke en kalmerende oplossing voor geïrriteerde huid.

Dus, als je last hebt van een nikkelallergie en op zoek bent naar huidverzorgingsproducten die mild zijn voor je huid, ontdek dan de Iconic Elements Sensitive en Calming Creams. We begrijpen de unieke behoeften van je huid en staan klaar om je te helpen een gezonde en evenwichtige huid te behouden.

Met andere woorden

Het herkennen van een nikkelallergie en het nemen van de juiste stappen om deze allergie te beheren is essentieel voor mensen die gevoelig zijn voor nikkel en mascara gebruiken. Door te letten op de symptomen, het uitvoeren van een patchtest en het vermijden van producten die nikkel bevatten, kun je ervoor zorgen dat je huid gezond blijft en irritaties worden geminimaliseerd. Raadpleeg altijd een dermatoloog voor een nauwkeurige diagnose en professioneel advies.

Nu je hier bent

Eczeem rond de ogen

Eczeem rond de ogen kan zich uiten in symptomen zoals roodheid, jeuk en zwelling. Het is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Hoewel parfum vaak als de gebruikelijke boosdoener wordt genoemd, zijn er meerdere allergenen die eczeem rond de ogen kunnen veroorzaken.

Onderzoekers hebben gegevens van 50.795 patiënten geanalyseerd, over een periode van 1994 tot 2016. Van deze patiënten vertoonden 3.955 (7.8%) symptomen van eczeem op de oogleden. Uit het onderzoek blijkt dat veelvoorkomende oorzaken van eczeem rond de ogen irriterend eczeem, contactallergisch eczeem en atopisch eczeem zijn. Er werden ook verschillende allergische stoffen, ook wel allergenen genoemd, geïdentificeerd die vaak in verband werden gebracht met ooglid eczeem. Deze omvatten nikkelsulfaat (18.6%), parfum mix I (16.5%), methylisothiazolinone (16.5%), goudnatriumthiosulfaat (14.7%) en perubalsem (11.9%).

Andere allergische stoffen waarop patiënten met eczeem van de oogleden vaak reageerden, waren dimethylaminopropylamine, oleamidopropyldimethylamine, neomycine, karmijn, schellak en thimerosal.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.