Ontstekingsremming versus immunosuppressie – wat is het verschil?

Ontstekingsremming en immuunsuppressieve behandelingen worden vaak gebruikt bij verschillende huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem, psoriasis en acne. Hoewel beide soorten behandelingen gericht zijn op het verminderen van de ontsteking in de huid, hebben ze verschillende werkingsmechanismen en effecten op het immuunsysteem.

Ontstekingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. In wezen zijn er twee groepen oorzaken van ontstekingen: ontstekingen door infectie, die kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, gisten, parasieten of virussen, en steriele ontstekingen, waarbij geen infectie betrokken is. Ontstekingen kunnen leiden tot verschillende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld infectie, acne, eczeem en psoriasis.

In deze blog bespreken we de verschillen tussen onstekingsremming en immunosuppressie. En bespreken we cosmetische ingrediënten met een ontstekingsremmende werking.

Ontstekingsremming, ookwel anti-inflammatoir – wat is dat?

Ontstekingsremming, ookwel anti-inflammatoir genoemd verwijst naar het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam. Een ontsteking is een reactie van het immuunsysteem op een prikkel die schadelijk is voor het lichaam, zoals bacteriën, virussen, beschadigd weefsel of irriterende stoffen. Tijdens deze reactie worden pro-inflammatoire cytokines, zoals TNF-alfa, Interleukine-1 (IL-1) en IL-6, geproduceerd en vrijgegeven. Deze cytokines trekken immuuncellen aan, zoals neutrofielen, macrofagen en T-cellen, naar het getroffen gebied, waar ze de infectie bestrijden of het beschadigde weefsel opruimen.

Hoewel een ontstekingsreactie essentieel is voor het beschermen van het lichaam, kan overmatige of chronische ontsteking schadelijk zijn en leiden tot weefselschade en ziekte. Ontstekingsremmende behandelingen zijn gericht op het verminderen van de productie van pro-inflammatoire cytokines en het onderdrukken van ontstekingsreacties. Dit kan worden bereikt met medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende middelen (NSAID’s), corticosteroïden en immunosuppressiva, of met natuurlijke middelen, die we hieronder bespreken. Het verminderen van ontstekingsreacties kan helpen bij het verminderen van symptomen van ontsteking, zoals roodheid, zwelling en pijn, en het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.

Immuunsuppressie, wat wordt hiermee bedoeld?

Immuunsuppressieve behandelingen zijn gericht op het onderdrukken van het immuunsysteem zelf, het is bedoeld om ontstekingsreacties in bijvoorbeeld de huid te verminderen. Het immuunsysteem bestaat uit verschillende soorten cellen die betrokken zijn bij de verdediging van het lichaam tegen infecties en andere schadelijke stimuli. Bij immuunsuppressie worden specifieke immuuncellen onderdrukt, zoals T-cellen en B-cellen, die een belangrijke rol spelen bij het veroorzaken van ontstekingsreacties in de huid.

T-cellen zijn bijvoorbeeld een type witte bloedcel dat betrokken is bij de immuunrespons. Bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem worden te veel overactieve T-cellen geproduceerd, wat leidt tot ontsteking en symptomen zoals jeuk en roodheid. Immuunsuppressieve behandelingen kunnen deze T-cellen onderdrukken, waardoor ontstekingen worden verminderd.

Het verschil tussen ontstekingsremming en immuunsuppressie

Het belangrijkste verschil tussen ontstekingsremming en immuunsuppressie is dat ontstekingsremmende behandelingen gericht zijn op het verminderen van de ontsteking zelf. Dus remming van de pro-inflammatoire cytokines – ontstekingseiwitten. Terwijl immuunsuppressieve behandelingen gericht zijn op het onderdrukken van het immuunsysteem, dus je immuuncellen, om ontstekingsreacties te verminderen. Bij aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, allergie en bijvoorbeeld ook andere auto-immuun ziektes zoals lupus erythematodus, vitiligo, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa is je eigen immuunsysteem overactief. Deze hyperactiviteit kan leiden tot lichamelijke, maar ook psychische problemen. Immuunsuppressie is noodzakelijk om de overactieve immuunsysteem te kalmeren.

Immuunsuppressie is nodig om hyperactieve immuunsysteem te kalmeren

Bij immuunsuppressie worden specifieke immuuncellen onderdrukt, waaronder T-cellen, B-cellen en antigeen presenterende cellen (APC’s). Dit kan leiden tot een verminderde immuunrespons en daarom wordt hormoonzalf vaak alleen voorgeschreven voor kortdurend gebruik en op specifieke gebieden van de huid om de kans op systemische immuunsuppressie te minimaliseren.

Ontstekingsremming Immuunsuppressie
Anti-Inflammatoir
Immuunsuppressie Vs Ontstekingsremming

Hormoon zalf

Een hormoon zalf kan zowel ontstekingsremmende als immunosuppressieve eigenschappen hebben, afhankelijk van het type hormoon en de concentratie ervan in de zalf.

Immunosuppressieve eigenschappen van hormoonzalven zijn te danken aan het feit dat sommige hormonen het immuunsysteem kunnen onderdrukken. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties en andere schadelijke stimuli, maar kan ook ontstekingen veroorzaken als het te actief is. Door het immuunsysteem te onderdrukken, kan een hormoonzalf ontstekingen verminderen die worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem zoals bij eczeem of psoriasis. Echter, het smeren van een hormoonzalf op een geïnfecteerde huid kan de infectie juist verergeren, omdat hormoonzalven de immuunrespons van de huid onderdrukken, waardoor de infectie zich kan verspreiden.

Hoewel hormoonzalf zeer effectief kan zijn bij het verminderen van steriele huidontstekingen zoals psoriasis en eczeem, kan langdurig gebruik ervan ook risico’s met zich meebrengen. Omdat het de immuunrespons onderdrukt, kan het leiden tot een verhoogd risico op huid infecties. Bovendien kan langdurig gebruik leiden tot huidatrofie, wat betekent dat de huid dunner wordt en gevoeliger wordt voor schade. Meer over: hoe smeer je een hormoonzalf goed

11 Cosmetische ingrediënten met ontstekingsremmende eigenschappen:

Ontstekingsremming wordt steeds meer erkend als een belangrijke factor in de ontwikkeling van cosmetische producten, omdat het kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van de huid. Cosmetische producten die ontstekingsremmende ingrediënten kunnen helpen bij het verminderen van huidveroudering, rimpels en een droge huid.

Deze ingrediënten werken door de productie van ontstekingsmediatoren in de huid te verminderen en de natuurlijke barrière van de huid te versterken, waardoor de huid gehydrateerd en gezond blijft. Door deze eigenschappen zijn ontstekingsremmende ingrediënten steeds vaker te vinden in cosmetische producten zoals moisturizers, serums en oogcrèmes. Gelukkig veroorzaken deze ingrediënten geen immunosuppressie, wat betekent dat ze veilig zijn voor langdurig gebruik.
Het is echter belangrijk om te begrijpen dat dit geen substituut is voor dermatologische behandelingen, maar eerder een aanvulling daarop.

Ontstekingsremmend

Haver, oftewel Avena sativa, wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn verzachtende en hydraterende eigenschappen. Naast deze voordelen heeft Avena Sativa ook ontstekingsremmende eigenschappen. De actieve stoffen in havermout, zoals avenanthramiden en beta-glucanen, kunnen de productie van pro-inflammatoire cytokines remmen, waardoor ontstekingen worden verminderd. Dit maakt havermout een nuttig ingrediënt in huidverzorgingsproducten voor mensen met een gevoelige, ontstoken of geïrriteerde huid.

Marshmallow root, ook wel bekend als Althaea officinalis, wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen, waaronder ontstekingsremmende werking. De wortel van deze plant bevat hoge niveaus van slijmstoffen die een beschermende laag op de huid kunnen vormen en ontstekingen kunnen verminderen. Wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan marshmallow root helpen bij het verzachten en kalmeren van irritatie en ontsteking. Het kan worden gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, waaronder eczeem en dermatitis, om de symptomen van ontsteking zoals roodheid en jeuk te verminderen.

Niacinamide Dit ingrediënt is afgeleid van vitamine B3 en staat bekend om zijn kalmerende en versterkende eigenschappen voor de huid. Het werkt door de productie van pro-inflammatoire cytokines te remmen, waaronder interleukine-6 (IL-6) en tumor necrosis factor-alpha (TNF-alpha). Dit kan helpen de symptomen van ontsteking te verminderen en de huid te laten herstellen.

Groene thee extract bevat polyfenolen, zoals catechinen en EGCG (epigallocatechinegallaat) die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen en anti-oxidante werking. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid. Studies hebben aangetoond dat groene thee-extract de productie van pro-inflammatoire cytokines kan remmen en de immuunrespons in de huid kan verminderen.

Kurkuma afgeleid van de kurkumaplant, bevat curcumine, is een veelbelovend cosmetisch ingrediënt met ontstekingsremmende eigenschappen. Het werkt door de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen te remmen en de productie van pro-inflammatoire cytokines te verminderen. Curcumine wordt ook vaak gebruikt in traditionele geneeskunde vanwege zijn ontstekingsremmende werking. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid en kan ook helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens.

Arnica staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en bevat verbindingen zoals helenaline en dyhydrohelenaline, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, zwellingen en pijn. Arnica wordt vaak gebruikt in crèmes en zalven om spierpijn, verstuikingen, blauwe plekken en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen te behandelen. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat arnica kan helpen bij het verminderen van ontstekingen die gepaard gaan met aandoeningen zoals artritis. Op een eczeem huid heeft het wisselend effect, het kan eczeem verergeren. Echter is er meer onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen. Arnica kan over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor uitwendig gebruik, maar het moet niet worden ingenomen zonder medisch advies vanwege mogelijke bijwerkingen.

Aloë vera staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen die worden veroorzaakt door aanwezige stoffen zoals anthraquinonen en glycosiden. Deze stoffen kunnen ontstekingen verminderen en de roodheid van de huid verminderen, waardoor Aloe vera een ingrediënt is dan kan bijdragen het behandelen van huidaandoeningen zoals geïrriteerde huid, eczeem en acne. Bovendien bevat Aloe vera ook antiseptische stoffen, waaronder lupeol, salicylzuur, ureumstikstof, kaneelzuur, fenolen en zwavel. Deze stoffen hebben allemaal een remmende werking op schimmels, bacteriën en virussen, waardoor Aloe vera een nuttig ingrediënt kan zijn bij het voorkomen van huidinfecties.

Zoethout extract bevat een actief ingrediënt genaamd glycyrrhizinezuur, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft en daardoor een effectief middel is om roodheid en irritatie in de huid te verminderen. Bovendien kan het gebruik van zoethout extract de zichtbaarheid van pigmentvlekken verminderen, waardoor de huid er egaler en gezonder uit kan zien. Glycyrrhizinezuur werkt door de productie van ontstekingsbevorderende cytokines te verminderen. Het is belangrijk om te vermelden dat de concentratie van glycyrrhizinezuur dosisafhankelijk is en dat het gebruik van hogere concentraties kan leiden tot bijwerkingen, zoals irritatie van de huid.

Tea tree olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Australische tea tree plant en staat bekend om zijn antibacteriële, antischimmel- en ontstekingsremmende eigenschappen. Het actieve ingrediënt in tea tree olie is terpinen-4-ol, dat helpt bij het verminderen van ontsteking door het remmen van ontstekingsbevorderende stoffen.

Boswellia Serrata Extract: wordt gewonnen uit de hars van de boswellia boom. Dit extract staat bekend om zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Het bevat boswelliazuur, een actief bestanddeel dat de productie van ontstekingsbevorderende stoffen remt en de activiteit van ontstekingscellen vermindert. Boswellia serrata extract wordt vaak gebruikt bij de behandeling van ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis en osteoartritis. Dier experimenteel heeft het ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie.

Centella asiatica, ook bekend als “tijgergras”, bevat actieve bestanddelen zoals asiaticoside en asiatic acid die ontstekingsremmende en genezende eigenschappen hebben. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van roodheid en irritatie van de huid, waardoor het extract een effectief ingrediënt is bij de behandeling van gevoelige en geïrriteerde huid. Bovendien kan Centella Asiatica extract (dierexperimenteel of celkweek studies) helpen bij de behandeling van wondjes en littekens door de productie van collageen te stimuleren en de genezing van de huid te versnellen.

Wist je dat Iconic Elements producten heeft met Avena Sativa (haverextracten), Marshmallow Root en Niacinamide?

Onze Calming Cream omvat de verzachtende eigenschappen van Marshmallow Root en Avena Sativa, terwijl de Spotreducer Cream Niacinamide bevat. Tot slot is onze Iconic Elements Sensitive Cream verrijkt met Avena Sativa.

Kijk naar de ingrediëntenlijst; ontstekingsremmende producten bevatten vaak natuurlijke extracten of stoffen zoals niacinamide, terwijl immunosuppressieve middelen sterke farmaceutische ingrediënten kunnen bevatten die medisch voorgeschreven zijn.

Ontstekingsremming helpt bij het verminderen van chronische ontstekingen, een factor die bijdraagt aan huidveroudering, door het verminderen van de afbraak van collageen en het behoud van de huidelasticiteit.

Ja, ingrediënten voorbeelden zoals kurkuma, groene thee-extract, en aloë vera staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen een gezonde toevoeging zijn aan je huidverzorgingsroutine.

Zeker, een dieet rijk aan antioxidanten, omega-3 vetzuren en laag in suiker en verzadigde vetten kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat positief kan uitstralen naar de gezondheid van je huid.

Langdurige stress kan leiden tot een verhoogd cortisolniveau, wat de immuniteit kan onderdrukken en ontstekingen kan verhogen, waardoor de huid vatbaarder wordt voor aandoeningen en veroudering. Meer weten over hoe hormonen je huid beïnvloeden.

Met andere woorden

Het verschil tussen ontstekingsremming en immuunsuppressie is dat ontstekingsremmende middelen de ontstekingsreactie in de huid verminderen zonder de immuunrespons te onderdrukken, terwijl immuunsuppressieve medicijnen de immuunrespons onderdrukken en ontsteking in de huid verminderen. Er zijn verschillende cosmetische ingrediënten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en veilig kunnen worden gebruikt om ontstekingsreacties in de huid te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat bij ernstige huidaandoeningen immuunsuppressieve medicijnen de enige effectieve behandeling kunnen zijn.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.